Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Съвременниците на Иля Репин смятали портретите му за "предвестници на смъртта"

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Съвременниците на Иля Репин смятали портретите му за "предвестници на смъртта"

Жестоки събития връхлетяли и натурщиците на картината му "Иван Грозни убива сина си"

"Запорожци пишат писмо на турския султан" (1880-1891) Снимка: Shutterstock

Наскоро един изкуствовед написа, че "има художници, чиито картини са се запечатили в съзнанието ни, а не можем да си спомним името им"?.. Това със сигурност може да се отнася и за картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си", която е виждал всеки. Потресаващото изображение наистина се запечатва в съзнанието, а името на автора не идва веднага в паметта на всеки.

Приживе, обаче, руският художник бил много коментиран. Около името му вървяли лоши слухове - че почти всеки нарисуван от него, скоро след това умира?..

"Иван Грозни убива сина си", 16 ноември 1581 г. (1883-1885) (Снимка: Shutterstock)

Една от най-известните картини на Иля Репин - "Иван Грозни убива сина си", придобива лоша слава още с първото си публично показване.

Всъщност, истинското наименование на платното, такова каквото го кръщава самият художник, е "Иван Грозни и неговият син Иван, 16 ноември 1581 година" - денят на убийството.

Автопортрет на Иля Репин

Когато за пръв път излагат платното в изложбената зала, то предизвикало у публиката странна емоционална реакция - едни плачели, а други започнали истерично да се смеят?

Още

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

През януари 1913 г. един психично неуравновесен човек - иконописецът Абрам Балашов, се нахвърлил върху картината с думите "Твърде много кръв!", и я разрязал на три места с нож.

Иля Репин и един реставратор с много труд реставрират шедьовъра.

Паметникът на Иля Репин в Москва

Според изкуствоведите, творчеството на Репин много се различава от новите течения в изобразителното изкуство на ХХ век. И в общуването си художникът бил повече от странен.

Например, известно е, че бил страстен почитател на творчеството на Маяковски, но когато поетът се съгласил да му позира, срещата им се превърнала в истински кошмар и за двамата.

Владимир Маяковски. Фото: cdn.fishki.net

Още

Сляп художник създава уникални цветни картини

Сляп художник създава уникални цветни картини

Маяковски си обръснал косата преди да отиде при художника, а когато го видял на прага си в този вид, Репин изпаднал в искрено отчаяние, и като дете започнал да се вайка: "Какво сте направили със себе си?! - Та аз исках да нарисувам точно косата ви!.."

Наложило се поетът да успокоява художника, че косата расте и скоро ще бъде отново на главата му?..

Репин и съпругата му се хранели заедно с прислугата. Фото: cablook.com

Репин бил вегетарианец. Неговата втора съпруга, с която живял семейно повече от 15 години, се грижела толкова старателно за неговото меню, че дори когато семейството посрещало гости, за художника се приготвяло постно ястие.

Още

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Репин, в качеството си на домакин, доста нетактично говорел на гостите си, че е добре и те да се откажат от месото, и повечето от тях започвали да изпитват неудобство да посягат към чиниите си.

С годините, дясната ръка на художника почнала да отслабва. В Русия тръгнал слухът, че това е знак за "възмездие" и "проклятие", задето нарисувал кървавата картина с Иван Грозни.

Всъщност, истинското наименование на творбата, дадено й от самия художник, е "Иван Грозни и неговият син Иван, 16 ноември 1581 година" - денят на убийството.

С колан слагал палитрата на кръста си

Репин премълчава страданието си заради обездвижването на дясната си ръка, и започва да рисува с лявата. После приспособява един "пояс", чрез който да освободи "ненужната" ръка, като закрепва с колан палитрата на кръста си.

Художникът бил невероятен работохолик и паралелно с чудатите си прояви, е автор на истински шедьоври на живописта.

Още

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

Едно мистериозно повторение, обаче, започнало да произвежда лоши слухове за странната му личност. Съвременниците на художника забелязали, че скоро след като са му позирали, неговите натурщици се преселватв Отвъдното?

И макар че за смъртта им винаги имало обективни причини, се появили съмненията, че съществува "тъмна" връзка между двете събития?..

"Пазете се от четката на живописеца - портретът му може да се окаже по-жив от оригинала!", е фраза на Корнелий Агрипа от XV век. И някой си я припомнил във връзка с Репин.

"Портрет на Николай Пирогов", худ. Иля Репин

Великият хирург Николай Пирогов, световно известният композитор Модест Мусоргски и знаменитата френска пианистка Луиза Мерси д'Аржанто, умрели скоро след като Репин нарисувал портретите им.

Умира и руският поет Фьодор Тютчев - още преди Репин да довърши портрета му.

Още

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

В Русия тръгват слухове, че дори някои от здравите мъже, позирали на художника за знамениттаа му картина "Бурлаки на Волга", също предали Богу дух след като Репин ги нарисувал?..

Днес е трудно да се докаже дали това е била някаква масова психоза около чудатия художник, или просто съвпадение.

Най-известната картина на художника, по-популярна с името "Иван Грозни убива сина си", се намира в Третяковската галерия. Къде на шега, къде сериозно, посетителите често са предупреждавани, че тя е "опасна" за техните възприятия. Особено за хора със слаби нерви, или заболявания, свързани с припадъци.

Художникът, в ателието си

Иконописецът Абрам Балашов, който в момент на умопомрачение, разрязва картината, умира в психиатрична клиника. Покрай смъртта му почва да се говори и че художникът Месоедов, който позирал на Репин за образа на Иван Грозни в "кървавата" картина, също за малко не убил сина си, в състояние на афект? Позиралият като Иван, сина на Иван Грозни - литераторът Всеволод Гаршин, пък полудял и завършил живота си със самоубийство.

Тези и други съвпадения, накарали мнозина, да почнат да странят от Репин.

А "съвпаденията" продължили с черна серия: През 1903 г. художникът завършил картината си "Тържествено заседание на Държавния съвет".

Картината "Тържествено заседание на Държавния съвет", худ. Иля Репин, 1903 г.

Две години по-късно - през 1905 г. избухва Първата руска революция, в която са убити много от изобразените на платното държавни чиновници. Сред тях са генерал-губернаторът на Москва - княз Сергей Александрович и един от министрите му.

Още

Експеримент: Художник рисува портрет, под влиянието на ЛСД

Експеримент: Художник рисува портрет, под влиянието на ЛСД

Суеверието около картините на Репин в руското общество се засилва до такава степен, че детският писател Корней Чуковски, макар и на шега признава ,че отказал на Репин да го нарисува.

"В неговите портрети се крие зловеща сила. Нарисува Мусоргски, и Мусоргски веднага умря! Затова, моля ви, Иля Ефимович, нарисувайте Столипин!" - пошегувал се Чуковски, като имал предвид премиер-министъра по онова време, на име Столипин.

Портретът на премиер-министъра Столипин, худ. Иля Репин

За учудване на всички, Репин след известно колебание, но приел предизвикателството и решил да нарисува Столипин.

Вероятно е искал да докаже, че слуховете за картините му като "предзнаменование за смърт" са нелепи, но пак се случило тъкмо обратното - след като завършил портрета на Столипин, премиерът заминал за Киев, и там бил убит!

Още

Умствените заболявания като вдъхновение - творбите на американския художник Крис Марс

Умствените заболявания като вдъхновение - творбите на американския художник Крис Марс

Сатирици-опоненти на бившата власт, написали във вестниците: "Благодарим ви, Иля Ефимович Репин!"

А всъщност, за повечето случаи си имало обективни причини. Например, споменатия вече "Портрет на пианистката Луиза Мерси д,Аржанто", Репин нарисувал през 1890 г., когато пианистката вече била много болна - позирала му пряко сили седнала.

За обществото, обаче, изглеждало така, че Репин й е "помогнал" да приключи със земните си мъки.

"Протрет на пианистката графиня Луиза Мерси д,Аржанто" , худ. Иля Репин, 1890 г.

Портретът на Модест Мусоргски Репин нарисувал всичко за 4 дни - от 2-ри до 4-ти март 1881 г. Композиторът умира два дни по-късно - на 6-и март 1881 г. "Само че, не бързайте да правите заключенията си, мистици!, пише един руски изкуствовед.

"Протрет на Мусоргски", худ. Иля Репин

Репин рисувал Мусоргски в болницата и отива там, когато разбира, че великият композитор е на смъртно легло - бърза да го нарисува приживе", обяснява критикът.

Както става ясно, смъртта на Мусоргски не е следствие от портрета на Репин, а акт на голямо преклонение на големия художник пред големия композитор, но това обяснение не спряло слуховете.

Каквото и да се говори за Иля Репин и неговите странности, той е всепризнат художник от световна величина. Майстор на четката, оставил истински шедьоври на изобразителното изкуство.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите