Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Една американка в Китай: Предпочитам мръсната кожа пред мръсната душа

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА

Една американка в Китай: Предпочитам мръсната кожа пред мръсната душа

50 години от смъртта на Нобеловия лауреат за литература Пърл Бък

Пърл С. Бък (1892 - 1973), с деца в Welcome House, Green Hills Farm. Welcome House е домът на Бък и базата на агенцията за осиновяване "Pearl S. Buck International" / Снимка: Getty Images

Пърл Бък е американска писателка, родена на 26-и юни 1892-ра година в Хилсбъро, Западна Вирджиния, която през далечната 1932-ра година става носител на "Пулицър", а през 1938-а е наградена с Нобелова награда за литература, "за многостранното, наистина епично описание на живота на китайските селяни и за биографичните й шедьоври".

Пърл Бък е член на Американската академия за изкуство и литература.

Пърл С. Бък (1892 1973), в дома си, Green Hills Farm, близо до Perkasie, Пенсилвания, САЩ, 1962 г. / Снимка: Getty Images

А защо Нобеловият комитет визира в мотивите за наградата й китайските селяни? - Пърл е дъщеря на мисионер в Китай и живее много години в тази страна.

Още

"Жената без сянка" - Вивиан Майер

"Жената без сянка" - Вивиан Майер

Още докато учи в колежа "Miss Jewell's School", тя става свидетел на расистки нападки и това изостря погледа й към социалните и политическите проблеми на Изтока. Расте като еманципирана млада жена, която се бори за равенство, срещу расовата дискриминация, ксенофобията и сексизма.

През 1911-а година заминава за САЩ, завършва колеж в родната й Вирджиния, а години по-късно и университета "Корнел".

През 1914-а, след като завършва колежа, отново се връща в Китай, омъжва се за мисионера Джон Бък, от когото идва фамилията, с която става известна. Докато е омъжена за Бък, близо 20 години посвещава на мисионерство.

Разводът й с първя й съпруг я разделя от тази дейност, а също и с Китай.

През 1935-а година Пърл Бък се омъжва за издателя си Ричард Уолш и завинаги напуска Китай, за да се установи в Америка, където остава до края на живота си.

Пърл Бък, ок. 1935 г. / Снимка: Getty Images

Но дори и в Америка Пърл Бък продължава да описва живота на хората от Изтока и именно тези нейни творби в жанровете исторически роман и автобиография, й донасят световна слава.

Още

Почина първата чернокожа носителка на Нобелова награда за литература Тони Морисън

Почина първата чернокожа носителка на Нобелова награда за литература Тони Морисън

Още първият й роман - "Източен вятър, западен вятър" (1930), бил преиздаден три пъти. Вторият - "Благодатна земя", бива отличен с "Пулицър" през 1932-а. Шест години по-късно Пърл Бък става Нобелов лауреат. Пърл Бък е автор на 80 творби, проникнати с обич към хората и борба за преодоляване на границите и расовите различия.

Писателката умира на 6-и март 1973-та година от рак на белите дробове, на 80-годишна възраст.

Навършиха се 50 години от нейната смърт.

Моминското й име е Пърл Комфърт Сидънстрайкър, а фамилията й по мъж от първия й брак с Джон Бък, остава като неин псевдоним.

Още

Малката женичка, която запали голямата война

Малката женичка, която запали голямата война

Както вече споменахме, тя получава стабилно образование: първо учи в Шанхай, след това завършва психология в женския колеж във Вирджиния, а по-късно и Корнелския университет в САЩ, където получава магистърска степен по литература през 1927-а година.

В Китай първо започва работа като учителка в мисията, а след университетската си специализация преподава английска и американска литература в университета в гр. Нанкин.

Още

Изхвърлени спомени за Китай от 80-те

Изхвърлени спомени за Китай от 80-те

Първите й авторски произведения са статии за живота в Китай, публикувани в американски списания. Вторият й роман - "Благодатна земя" е награден с "Пулицър" през 1932-ра година. Той е написан в стила китайско народно творчество и критиците мотивират наградата с оценката, че прилича на "притча за човешкия живот".

Пърл С. Бък (1892 1973), в дома си, Green Hills Farm, близо до Perkasie, Пенсилвания, САЩ, 1962 г. / Снимка: Getty Images

След успеха на "Благодатна земя", Пърл написва още два романа, като негови продължения: "Синове" (Sons, 1932) и "Синът на Тигъра" (A Hose Divided, 1935). Така се оформя една трилогия, публикувана цялостно през 1935-а година, под заглавието "Земна къща".

Още

Легендарните китайски пиеси "Буря" и "Чайна" отново на пазара

Легендарните китайски пиеси "Буря" и "Чайна" отново на пазара

Професионалната кариера на Пърл Бък трае близо четири десетилетия, през които тя твори неуморно като писател и борец за човешки права. Написва и биографии на родителите си-мисионери: "Войнственият ангел" и "Заточеникът", издадени през 1936-а година, както и своята автобиография.

Автор е също така на няколко радиопиеси, на много книги за деца и на различни преводи от китайска класическа проза, събрани в изданието "Всички хора са братя".

Сред познатите у нас нейни творби са: "Източен вятър, западен вятър", "Нови божества", "Павилион за жени", "Императрицата", "Вечното чудо", "Благодатна земя", "Библията: Старият и новият завет по Пърл Бък", "Небето над Китай", "Мъже и жени" и др.

Пърл Бък е наистина една изключителна жена. Жена, изпреварила своето време. Освен писателка, тя е неуморим борец против социалното, расово и полово неравенство.

Още

Нина Симон: Гласът на Движението за граждански права в САЩ

Нина Симон: Гласът на Движението за граждански права в САЩ

Тя е човекът, който има огромен принос за опознаването на народопсихологията, бита и културата на Китай от американците. Родителите й я завеждат в тази страна, когато тя е 3-месечно бебе. Пърл винаги казвала, че "сякаш се е родила там". На 17 става доброволка в "Златната врата" - убежище за китайски робини и проститутки в Шанхай. Там се сблъсква с тежката съдба на тези жени и узрява за своята мисия като творец и човек.

Деца и техните осиновители в Welcome House, Green Hills Farm, близо до Perkasie, Пенсилвания, САЩ, 1962 г. Welcome House е първата международна междурасова агенция за осиновяване и е базирана в дома на своя основател, американския автор, носител на Нобелова награда , Пърл С. Бък / Снимка: Getty Images

Още

Клои Чжао, отличена със "Златен глобус", предизвика недоволство в Китай

Клои Чжао, отличена със "Златен глобус", предизвика недоволство в Китай

С първия си съпруг Джон Бък живее в бедна селска провинция. По време на брака им се ражда дъщеря им Карол. Раждането е трудно и се налага да й направят хистеректомия - Пърл завинаги се прощава с мисълта, че може да има друго дете. Това я наранява дълбоко, но както по-късно ще признае - за да се вдигне на крака и да продължи да твори, намира спасение в мъдростта на Изтока и в хората наоколо - обикновени китайски селяни.

Тя черпи от тяхната сила, за да укрепне и един ден да се бори с тази сила заради тях.

Пърл С. Бък (1892 - 1973), с деца в Welcome House, Green Hills Farm, близо до Perkasie, Пенсилвания, САЩ, 1962 г. Welcome House е домът на Бък и базата на агенцията за осиновяване Welcome House (сега известна като Pearl S. Buck International), която Бък основава като първата международна междурасова агенция за осиновяване през 1949 г. / Снимка: Getty Images

Съдбата й готви нов тежък удар - единствената й дъщеря Карол се оказва умствено изостанала. Трябва да преоделее и това, докато преподава с нежност и усмивка на китайските деца от мисията, в която преподава.

В романа си "Павилион за жени" ще открием една любяща Пърл Бък, която ни разкрива в колко дребни неща може да се прояви силата на човешкия дух. До края на живота си Пърл Бък не престава да се бори за правата на малцинствата и жените.

С дъщеря си Карол / Снимка: Getty Images

Писателката е сред основателите на първата международна агенция за осиновяване на деца от смесени раси. През 1964-та година, за да окаже подкрепа на американските деца, които не отговарят на условията за осиновяване, Пърл Бък основава и фондация - "Pearl S. Buck", която осигурява спонсорство на хиляди деца в няколко азиатски страни.

Жена, кандидат за осиновител, в центъра към фондацията на Пърл Бък / Снимка: Getty Images

Известността на Пърл Бък като писател привлича вниманието на американското общество върху расизма, сексуалната дискриминация и съдбата на деца, родени от азиатки и американски войници на служба в Азия. По тези болезнени теми дръзват да пишат малцина - Пърл Бък е сред тях.

Деца и техните осиновители в Welcome House, Green Hills Farm, близо до Perkasie, Пенсилвания, САЩ, 1962 г. Welcome House е първата международна междурасова агенция за осиновяване и е базирана в дома на своя основател, американския автор, носител на Нобелова награда , Пърл С. Бък / Снимка: Getty Images

"Животът без идеализъм е празен. Ние или се надяваме, или умираме от глад", казва Пърл Бък, и целият й живот сякаш се съдържа в тази фраза.

Тя е нейното житейско кредо.

Пърл Бък - цитати:

"Не се осланям на настроения. Нищо не можеш да постигнеш така. Умът трябва да знае, кога да се захване за работа."

"Добрият брак е този, който позволява промяна и развитие на индивидуалностите, както и на начина, по който те изразяват своята любов."

"Не можеш да принудиш себе си да чувстваш нещо, което не чувстваш, но можеш да постъпиш правилно, въпреки чувствата си."

"Любовта умира едва когато развитието спре."

"Да намериш наслада в работата означава да откриеш извора на младостта."

"Предпочитам мръсната кожа пред мръсната душа."

"Престорената отстъпчивост е винаги по-силна от явната съпротива, а бързото признаване на грешката е вече доказателство за неоспоримата правдивост в останалите действия."

"Някои майки повече целуват, други повече се карат. Обичта им е една и съща. Повечето майки целуват и се карат едновременно."

"Никой, който винаги е бил свободен, не може да разбере ужасната и очарователна надежда за свобода на тези, които не са свободни."

"Този, който се опитва да живее сам, няма да успее като човешко същество. Неговото сърце вехне, ако не може да сподели с друго сърце. Умът му се свива, ако чува само ехото на собствените си мисли и не намира друго вдъхновение."

"Да намериш наслада в работата, означава да откриеш извора на младостта."

"Всичко е възможно, докато не се окаже невъзможно. Дори невъзможното е невъзможно само засега."

"Гладът прави всеки човек крадец."

"Само любовта може да събуди любов."

"Когато добрите хора в една страна спрат своята бдителност и борбеност, тогава злите хора надделяват."

"Когато хората унищожат старите богове, намират нови, които да заемат техните места."

"Да ядеш хляб без надежда, пак е гладуване до смърт."

"Хората губят малките радости в преследване на голямото щастие."

"Истинският тест за цивилизацията е как се отнася към безпомощните си членове."

"Богатите винаги се страхуват."

"Истината е винаги вълнуваща. Казвайте я тогава. Светът е глупав без нея."

"Ако искаш да разбереш днешния ден, трябва да търсиш във вчерашния."

"Бог, ако има Бог, не би избрал един човек пред друг, или един народ пред друг."

"По-добре хората да бъдат гладни и свободни, отколкото сити и с окови."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Китай направи 6786 комплекта древни книги достъпни онлайн

Китай направи 6786 комплекта древни книги достъпни онлайн

Още

Лакирани предмети на 8000 години откриха китайски археолози

Лакирани предмети на 8000 години откриха китайски археолози

Още

Какво е вълнувало младото поколение в Китай през 90-те?

Какво е вълнувало младото поколение в Китай през 90-те?

Още

Откриха над 130 тайни прохода във Великата китайска стена

Откриха над 130 тайни прохода във Великата китайска стена

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с концерт на 29-и този месец

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал