Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендарните китайски пиеси "Буря" и "Чайна" отново на пазара

КИТАЙСКИ ПИЕСИ

Легендарните китайски пиеси "Буря" и "Чайна" отново на пазара

Един подходящ повод да си направите подарък по случай Китайската нова година - книгата с китайските пиеси предизвика истински фурор

Проф. д-р Калина Стефанова, която е съставител на "Буря. "Чайна". Въведение в съвременната китайска драматургия". (Снимка: Издателство: Български бестселър)

Първото издание, което беше представено в навечерието на Китайската нова година през 2020 г. в Китайския Културен Център, вече е напълно изчерпано и за тазгодишното честване на празника издателството пусна нов тираж на пазара.

В тази книга можете да се насладите на класическите китайски драматични сюжети и да научите любопитни и интересни неща за Китай. Това са два своеобразни романа, които се четат на един дъх.

"Буря" и "Чайна" могат да бъдат прекрасно начало на едно пътешествие в китайската драматургия сега, когато Китай празнува своя празник - идването на годината на металния вол, която започна на 12 февруари.

Още

Светлините над България и Китай

Светлините над България и Китай

Книгата e първият по рода си том на китайски пиеси, публикуван на български език с легендарните китайски пиеси "Буря" и "Чайна" от доайените на китайския театър на 20-ти век, класиците, майстори на словото и драмата Цао Ю и Лао Шъ. В книгата са включени и статии за тях от водещи китайски театроведи.

"Буря". "Чайна". Въведение в съвременната китайска драматургия" е съставена от театроведката проф. д-р Калина Стефанова и е преведена от известните преводачи от китайски език - Евелина Хайн и Евгений Карауланов, тя е началото на планираната от издателката Юлияна Томова нова поредица "Виж Китай".

Книгата представя двата най-важни образеца от съвременната китайска класическа драма.

Пиесите са едно вълнуващо и увлекателно четиво. Словото се лее, усеща се финеса, чувствителността, емоцията на сюжета, който е изпълнен с общочовешки страсти и емоции. Героите са разпознаваеми за нас българите и тяхната душевност е близка до нашата.

Директорът Китайския културен център в София Ту Сюесон (Снимка: Издателство "Български бестселър)

Ето какво пише проф. д-р Калина Стефанова в предговора на книгата:

"Желанието да споделя радостта от все по-ясно провиждащия се брод пред мен - както го наричам за себе си, "брод на летежа и на смирението" - радостта от срещите там с все нови проявления на тази "двойка" отличителни белези на традиционната китайска култура - това беше първоначалният трамплин към създаването на тази книга".

Издателката Юлияна Томова споделя, че "Книгата "Буря". "Чайна". Въведение в съвременната китайска драматургия" е необичайна, защото има не само познавателна стойност, но и защото двете пиеси са увлекателно четиво. Авторите им са класици, майстори на словото и драмата. Тези пиеси, написани миналия век, неслучайно и днес се изграят на сцените в много страни по света и вероятно ще намерят място и на българска сцена.

Още

Изложба за дизайн и култура обединява художници от Китай и Европа

Изложба за дизайн и култура обединява художници от Китай и Европа

Тази книга, с няколкото съпътстващи текста, специално написани за нея от водещи китайски театроведи, а оригиналните предговори към тези пиеси ни въвеждат във феномена на т. нар. "разговорна драма".

Проф. д-р Калина Стефанова казва за двете легендарни за китайската драматургия пиеси:

"Докато "Буря" по западнаму, е центрирана основно в човека и неговите взаимоотношения с другите в рамките на най-близкия кръг от хора - в случая заплатените (любовни) връзки във и между две семейства, "Чайна" е с много по-широк фокус. В нея герои са колкото хората, толкова и времето - с неговите превратности, отразени в човешките съдби."

Светла Караджова, Юлияна Томова, акад. Антон Дончев и проф. Калина Стефанова. (Снимка: Издателство: Български бестселър)

Още

Анна Мей Уонг: Историята на първата китайско-американска филмова звезда

Анна Мей Уонг: Историята на първата китайско-американска филмова звезда

Евелина Хайн е превела пиесата "Буря" с богат български лексикон и с изключително чувство за китайския език. Тя е успяла да предаде финеса, емоциите и чувствата като човек, който не само превежда от китайски, но познава дълбоко и душевността на китайския народ.

Евгени Карауланов пък отваря за читателите вратата към света и атмосферата на пиесата "Чайна"... В книгата са включени и статии на известни китайски учени-театроведи, които ни разказват както за китайския театър, така и за самия Китай.

Целта на тази серия книги с театрални пиеси е да се представят повече театрални пиеси, включително и традиционни класически такива като Peony Pavilion and и Western Chamber и други, известни и играещи се и днес по театралните сцени в цял свят, както и повече съвременни пиеси и книги за китайския традиционен театър.

Кадър от премиерата на книгата (Снимка: Издателство Български бестселър)

Още

Изхвърлени спомени за Китай от 80-те

Изхвърлени спомени за Китай от 80-те

Още

Вижте най-красивия парк в Китай, в който е заснет известният филм "Аватар"

Вижте най-красивия парк в Китай, в който е заснет известният филм "Аватар"

Още

Едно пътуване до Китай на Дечко Узунов

Едно пътуване до Китай на Дечко Узунов

Още

Театър Азарян посреща прочутия китайски фолклорен ансамбъл "Фън Я Сун"

Театър Азарян посреща прочутия китайски фолклорен ансамбъл "Фън Я Сун"

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Октавио Пас - премиера на „Избрани есета“

"Срещу тишината и шума създавам Словото - свобода, която се създава и ме създава всеки ден" - Октавио Пас

Романът на Георги Господинов "Времеубежище" ще бъде публикуван на сръбски език

Сръбската издателска къща "Геопоетика" съобщи днес, че е откупила правата за публикуване на сръбски език на романа на Георги Господинов "Времеубежище", предаде Танюг

"Нежна е нощта" на Фицджералд за първи път с български илюстрации

Шедьовърът на Фицджералд , в иконичния превод на Димитри Иванов , е изрисуван от Дамян Дамянов

Георги Господинов е първият български писател, номиниран за „Букър“

Книгата е в превод на Анджела Родел, която също става част от номинацията за международен "Букър"

Мишел Пейрамор, френският писател, автор на сто книги, почина на 101 години

Майсторът на историческия роман е една от монументалните фигури на литературата във Франция

Маргарита Петкова отново пише за любов и пали емоции с поезията си

На 15 март от 18.30 ч. е премиерата на новата й книга "Белите ми нощи"