Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендарните китайски пиеси "Буря" и "Чайна" отново на пазара

КИТАЙСКИ ПИЕСИ

Легендарните китайски пиеси "Буря" и "Чайна" отново на пазара

Един подходящ повод да си направите подарък по случай Китайската нова година - книгата с китайските пиеси предизвика истински фурор

Проф. д-р Калина Стефанова, която е съставител на "Буря. "Чайна". Въведение в съвременната китайска драматургия". (Снимка: Издателство: Български бестселър)

Първото издание, което беше представено в навечерието на Китайската нова година през 2020 г. в Китайския Културен Център, вече е напълно изчерпано и за тазгодишното честване на празника издателството пусна нов тираж на пазара.

В тази книга можете да се насладите на класическите китайски драматични сюжети и да научите любопитни и интересни неща за Китай. Това са два своеобразни романа, които се четат на един дъх.

"Буря" и "Чайна" могат да бъдат прекрасно начало на едно пътешествие в китайската драматургия сега, когато Китай празнува своя празник - идването на годината на металния вол, която започна на 12 февруари.

Още

Светлините над България и Китай

Светлините над България и Китай

Книгата e първият по рода си том на китайски пиеси, публикуван на български език с легендарните китайски пиеси "Буря" и "Чайна" от доайените на китайския театър на 20-ти век, класиците, майстори на словото и драмата Цао Ю и Лао Шъ. В книгата са включени и статии за тях от водещи китайски театроведи.

"Буря". "Чайна". Въведение в съвременната китайска драматургия" е съставена от театроведката проф. д-р Калина Стефанова и е преведена от известните преводачи от китайски език - Евелина Хайн и Евгений Карауланов, тя е началото на планираната от издателката Юлияна Томова нова поредица "Виж Китай".

Книгата представя двата най-важни образеца от съвременната китайска класическа драма.

Пиесите са едно вълнуващо и увлекателно четиво. Словото се лее, усеща се финеса, чувствителността, емоцията на сюжета, който е изпълнен с общочовешки страсти и емоции. Героите са разпознаваеми за нас българите и тяхната душевност е близка до нашата.

Директорът Китайския културен център в София Ту Сюесон (Снимка: Издателство "Български бестселър)

Ето какво пише проф. д-р Калина Стефанова в предговора на книгата:

"Желанието да споделя радостта от все по-ясно провиждащия се брод пред мен - както го наричам за себе си, "брод на летежа и на смирението" - радостта от срещите там с все нови проявления на тази "двойка" отличителни белези на традиционната китайска култура - това беше първоначалният трамплин към създаването на тази книга".

Издателката Юлияна Томова споделя, че "Книгата "Буря". "Чайна". Въведение в съвременната китайска драматургия" е необичайна, защото има не само познавателна стойност, но и защото двете пиеси са увлекателно четиво. Авторите им са класици, майстори на словото и драмата. Тези пиеси, написани миналия век, неслучайно и днес се изграят на сцените в много страни по света и вероятно ще намерят място и на българска сцена.

Още

Изложба за дизайн и култура обединява художници от Китай и Европа

Изложба за дизайн и култура обединява художници от Китай и Европа

Тази книга, с няколкото съпътстващи текста, специално написани за нея от водещи китайски театроведи, а оригиналните предговори към тези пиеси ни въвеждат във феномена на т. нар. "разговорна драма".

Проф. д-р Калина Стефанова казва за двете легендарни за китайската драматургия пиеси:

"Докато "Буря" по западнаму, е центрирана основно в човека и неговите взаимоотношения с другите в рамките на най-близкия кръг от хора - в случая заплатените (любовни) връзки във и между две семейства, "Чайна" е с много по-широк фокус. В нея герои са колкото хората, толкова и времето - с неговите превратности, отразени в човешките съдби."

Светла Караджова, Юлияна Томова, акад. Антон Дончев и проф. Калина Стефанова. (Снимка: Издателство: Български бестселър)

Още

Анна Мей Уонг: Историята на първата китайско-американска филмова звезда

Анна Мей Уонг: Историята на първата китайско-американска филмова звезда

Евелина Хайн е превела пиесата "Буря" с богат български лексикон и с изключително чувство за китайския език. Тя е успяла да предаде финеса, емоциите и чувствата като човек, който не само превежда от китайски, но познава дълбоко и душевността на китайския народ.

Евгени Карауланов пък отваря за читателите вратата към света и атмосферата на пиесата "Чайна"... В книгата са включени и статии на известни китайски учени-театроведи, които ни разказват както за китайския театър, така и за самия Китай.

Целта на тази серия книги с театрални пиеси е да се представят повече театрални пиеси, включително и традиционни класически такива като Peony Pavilion and и Western Chamber и други, известни и играещи се и днес по театралните сцени в цял свят, както и повече съвременни пиеси и книги за китайския традиционен театър.

Кадър от премиерата на книгата (Снимка: Издателство Български бестселър)

Още

Изхвърлени спомени за Китай от 80-те

Изхвърлени спомени за Китай от 80-те

Още

Вижте най-красивия парк в Китай, в който е заснет известният филм "Аватар"

Вижте най-красивия парк в Китай, в който е заснет известният филм "Аватар"

Още

Едно пътуване до Китай на Дечко Узунов

Едно пътуване до Китай на Дечко Узунов

Още

Театър Азарян посреща прочутия китайски фолклорен ансамбъл "Фън Я Сун"

Театър Азарян посреща прочутия китайски фолклорен ансамбъл "Фън Я Сун"

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Индийски роман спечели Международната награда "Букър"

"Пясъчна гробница" на Гитанджали Шри, написан на хинди в оригинал, е първият индийски роман, удостоен с авторитетната литературна награда

Завладяващият роман на Изабела Хамад "Парижанина" хвърля светлина върху историята на Палестина

Първокласен дебют, препоръчван от Зейди Смит и Джонатан Сафран Фоер

Поетът Иван Ланджев: Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

"Само на 24-ти май всички сме тук и споделяме едно и също, неподправено вълнение. И не минаваме поотделно, а вървим заедно. Изкушавам се да кажа – към светла бъднина", каза поетът, поканен да изнесе традиционното слово за празника пред Националната библиотека

Грамотността ще бъде фокусът на Пролетния панаир на книгата

Изложението ще бъде открито официално на 30 май в 11:00 ч. пред Националния дворец на културата и ще продължи до 5 юни

Кои са носителите на юбилейните 100-ни награди на Съюза на българските писатели

Поетите Елка Няголова и Кирил Назъров получиха своите призове заради творбите си „Парапет за душата“ и „Искри в тъмата“. Наградите бяха дадени съответно в категориите за поезия и за хумор и сатира