Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Откриха над 130 тайни прохода във Великата китайска стена

НАХОДКА

Откриха над 130 тайни прохода във Великата китайска стена

В исторически план част от тях са били предназначени за преминаване на разузнавачи

Снимка: iStock by Getty Images

Над 130 тайни прохода във Великата китайска стена бяха разкрити наскоро чрез непрекъснато заснемане с разделителна способност близка до сантиметър, съобщи изследователски екип на защитното съоръжение, цитиран от Синхуа.

Още

Нови открития около Великата китайска стена

Нови открития около Великата китайска стена

Въз основа на по-нататъшен анализ на снимките и работа на място екипът проникна във всяка една от скритите врати, проектирана конкретно спрямо местната топография. В исторически план част от тези тайни проходи са били предназначени за преминаване на разузнавачи. Други пък са били изградени като канали за комуникация между двете страни на Великата стена или за търговия в древни времена, допълва БТА.

Според някои официални документи, датиращи от династията Мин (1368-1644), на някои номадски племена е било разрешено да използват такива тайни порти за паша на добитъка си между Цинхай и Хътао в северозападен Китай, регион с изобилие от вода и тревни ресурси по това време. Подобна практика се доказва и от някои големи тайни врати, които биха могли да позволят на два коня да преминат в двете посоки, каза Чжан Юйкун, професор от университета "Тянцзю" и ръководител на изследователския екип.

"Всичко това доказва, че Великата стена не е била напълно затворена, а периодично отваряна по строго определен ред", добави Чжан.

За мистериозните тайни проходи са писали още учени от династиите Тан, Сун, Мин и Цин. Въпреки това никога досега не са били открити физически доказателства за такива скрити съоръжения.

Изходите, обърнати навън към врага, са замаскирани с тухли, докато страната, обърната към войниците в защита, е изградена така, че да е куха.

За врага е почти невъзможно да различи местоположението на изхода отвън, но когато той атакува близкия главен вход, войниците от отбраната могат да разбият тайния проход отвътре като черупка от яйце и да извършат изненадваща атака в гръб на врага. "Това е страхотна демонстрация на военната мъдрост на Древен Китай", каза Ли Чжъ от изследователския екип.

Великата китайска стена, с обща дължина над 20 000 км, е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и се състои от много свързани помежду си отделни стени.

Още

Наричат Великата китайска стена "най-голямото гробище" в света

Наричат Великата китайска стена "най-голямото гробище" в света

Още

Златната маска от Съчуан - едно най-значимите открития на китайските археолози за 2021 г.

Златната маска от Съчуан - едно най-значимите открития на китайските археолози за 2021 г.

Още

Изхвърлени спомени за Китай от 80-те

Изхвърлени спомени за Китай от 80-те

Още

Откриха център на праисторическа култура на над пет хиляди години в Китай

Откриха център на праисторическа култура на над пет хиляди години в Китай

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм

САЩ върнаха на Италия фреска от древния Херкулан и други ценни реликви

Италия оценява върнатите артефакти на повече от 18 милиона евро

Китай направи 6786 комплекта древни книги достъпни онлайн

Като седмо издание на този вид събитие, организирано от Националната библиотека, то има за цел да предостави повече литературни ресурси за широката общественост в страната и по света