Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Човекът, който "говореше" с водата и й пускаше да "слуша" Моцарт, Шопен и хевиметъл

АЛТЕРНАТИВНОТО ПОЗНАНИЕ

Човекът, който "говореше" с водата и й пускаше да "слуша" Моцарт, Шопен и хевиметъл

80 години от рождението на японския изследовател, антрополог и писател Масару Емото

Фрагмент от афиш за лекции на Масару Емото

Знаете ли, че в Япония има десетки институти по водата, и всички те се занимават с нейната особена структура, която е способна да лекува? От древни времена водата е била смятана за свещена. Водата е главен герой във фолклора на много народи по света. Нейната сила символизира живот, а отсъствието й, т.е. сушата - ентропия, загиване, смърт.

Един човек посвещава целия си живот на учен-антрополог на експерименталното изследване на водата. Той е японец и се казва Масару Емото, автор на много книги за посланията на водата и как можем да измолваме здраве и хармония на вътрешния си мир от нея.

Както казва самият Емото в книгата си "Тайните послания на водата", "Всички отговори са във водата. Кажи й мили думи и тя ти се усмихва; ядосай й се и тя се сгърчва".

Една от снимките на Емото, които показват хармонична структура на водния кристал

Всъщност онова, което ни е завещал Емото в писмен вид, касае не само водата и нашето отношение към нея, а представлява един мащабен наръчник от съвети за нашето духовно израстване. В това е големият принос на Масару Емото към изследването на нашето духовно съзнание.  

В основата на теорията на антрополога е способността на водата да помни. Тя има памет. Научното название на тази нейна способност се нарича епитаксия. Но освен да помни, водата може да мисли и да чувства. И да реагира, както правилно отбелязва Емото - в резултат на различни чувства и мисли, водата променя структурата си и специални фотографски изображения са запечатали тази истинска мистерия на промяната.

Още

Вълшебната приказка "Музи на водата" на езерото Панчарево

Вълшебната приказка "Музи на водата" на езерото Панчарево

Говорейки ни за водата и как да опознаем и да използваме нейните мистични свойства, Емото ни помага да видим по различен начин себе си и нашата Вселена. Той, като учен, умее да обедини научното познание с все още непроучените и неуловими духовни пространства на човешките възможности. Емото ни вдъхва надеждата, че ако съумеем правилно да балансираме познанията си с духовната сила, която притежаваме, можем да постигнем баланс между ума и тялото и напълно да хармонизираме съществуването си до състоянието на щастие.

Някои считат, че подобни теории са псевдонаучни и гледат скептично на автора им, но Емото не се отказва и провежда множество експерименти, като насочва музика, реч, различни мисли и думи от целия спектър на чувствата и емоциите към водата, за да изследва промяната в кристалната й структура.

Веднъж публично му предлагат 1 милион долара, ако успее да извърши научно-контролирани, двойно анонимни тестове, които да повтарят обявените от него резултати. Това е един от примерите, че на откритията му все още мнозина гледат със скептицизъм. Това, обаче, не пречи на милиони хора по света да вярват на неговите разкрития и да се позовават на методиката му за духовно изцеление.

Масару Емото е прогресивен учен на квантовата епоха. Причисляват го към Ню ейдж движението, популярно с алтернативните си теории. Много хора по света вярват в алтернативната му методика и я прилагат паралелно с тази на официалната медицина.

Още

Алгоритъм "изтрива" водата от подводните снимки

Алгоритъм "изтрива" водата от подводните снимки

Ученият е роден на 22-ри юли 1943-та година в Йокохама, Япония. Завършва хуманитарни науки със специализация международни отношения в Йокохамския университет и получава сертификат за доктор по алтернативна медицина от Свободния международен университет в Калкута през октомври 1992-ра година. В Съединените щати се запознава с молекулярната теория за водата и технологията на магнитнорезонансния анализ. Така започва голямото му изследване за тайните на водата.

От 1986-а година съществува неговата IHM Corporation в Токио. Фундаментално негово откритие е фактът, че водата разкрива истинската си природа под формата на замръзнали кристали. Емото документира откритията си със снимки, които показва на публиката по време на лекциите си по света.

Още

"Родено от водата" от Калин Балев в Галерия "ЛИК"

"Родено от водата" от Калин Балев в Галерия "ЛИК"

Интересът му към водните кристали е от самото начало на научната му кариера и трае до смъртта му през 2014-а година. Освен с изследователската си дейност, Емото е познат на широк кръг читатели с множеството си книги, от които най-известна е "Тайните послания на водата"(2004), издадена в много страни по света.

В личния си живот Масару Емото е праволинеен традиционалист - има един брак и три деца. Съпругата му и до днес ръководи издателството на компанията му. Към 2006-а година са били продадени над два милиона копия от неговите книги за водата. Много хора по света намират книгите му за полезни при алтернативното лечение на различни болести.

Навършиха се 80-години от рождението на този забележителен човек.

Още

Старата баня в Ловеч стана единствения атракцион на водата в Европа

Старата баня в Ловеч стана единствения атракцион на водата в Европа

"Разбрах, че в снимките на кристалите се крие много мъдрост, пише Емото. - Те ни учат как би трябвало и трябва да живеем живота си", убеден е той.

Ученият намира езотеричен смисъл в изследването си: "Колкото повече разбирате водата, толкова по-трудно ще ви бъде да отричате съществуването на Бог. Моля ви, помислете по въпроса докато преглеждате приложените тук снимки на кристали", казва Емото на хората, които посещават лекциите му.

Книгите му са ценни със своя позитивизъм. Емото е хуманист. Той се старае да спечели повече свои последователи не от писателска суета, а за да накара повече хора да се обърнат ксъм духовната си същност и да постигнат мир в душата си, да се почувстват щастливи.

"Естествено дефиницията ви за щастие ще зависи от това кой сте вие -имате ли чувство за мир в сърцето си, чувство на сигурност за бъдещето и усещане на очакване, когато се събудите сутрин? Ако можете да наречете това щастие, то в състояние ли сте да кажете, че в този миг сте щастливи?"

Още

Изложба с формулата на водата, като Живот и Смърт

Изложба с формулата на водата, като Живот и Смърт

Емото общува непосредствено с читателите си и тази близост създава у тях доверие към неговите наблюдения. Той спечелва почитатели като съвсем реалистично очертава съвременната картина на света като хаос, в който човек се чувства объркан и търси посока, някакво спасение. Тази картина напълно съвпада с образа й в очите на много хора по света.

Още

Да рисуваш под водата

Да рисуваш под водата

Звучи актуално: "Лутайки се в живота си, ние откриваме, че сме износени и уморени. Вестници и телевизия ни бомбардират с информация, а в работата си сме изправени пред проблеми и недоразумения. Източниците на нашите проблеми сякаш са безбройни и непреодолими. Нашата малка планета е обгърната от икономически конфликти, вътрешен безпорядък, етнически предразсъдъци, екологични бедствия, религиозни войни и всякакъв вид други невъобразими проблеми. И всичките лоши новини за страдащи хора, за хора, наслаждаващи се на страданието, за хора ставащи по-богати, за хора ставащи по-бедни, за потиснатите и потисниците, стигат до нас от другия край на света за секунди".

Описанието е толкова разбираемо за всеки от нас, че споделяйки го авторът вече се е доближил с няколко крачки по-близо, за да му вярваме. Емото се явява като един лъч надежда за намиране на някакъв път за излизане от хаоса. Чрез една микровселена, в която оставаме насаме с тайните сили на природата, посредством един от най-важните й елементи - водата.

В книгата си Емото споделя на достъпен език как е провеждал експериментите си - от големия хладилник до първите снимки. Разказва за огромното вълнение, което е изпитал, когато за пръв път вижда кристалите в замръзналите късчета лед.

Авторът ни прави съпричастни с наблюденията си, както и с чувството на вълнение, което е изпитвал всеки път по време на екпериментите си.

Още

Филмът "Формата на водата" спечели четири награди "Оскар"

Филмът "Формата на водата" спечели четири награди "Оскар"

"Снимките на кристали, които започнах да правя, се оказаха невероятно красноречиви в изявата на света. Откривах в тях дълбока философия. Кристалите се появяват само след двадесет или тридесет секунди, щом температурата се повиши и ледът започне да се топи. Истините на Космоса, макар и за няколко мига, се изявяват и стават видими. Този кратък промеждутък от време ни даваше възможност да хвърлим поглед в свят, който наистина бе магически.

Нека обясня как започнах да правя снимки на кристали. Наливах петдесет различни вида вода в петдесет различни панички - петри. Замразявах ги за три часа във фризера на - 20° С (- 4° Р). В повърхностния пласт на паничките се оформяха капки лед от около 1 мм. Кристалът се появява като хвърлите светлина върху короната на ледената капка. Разбира се, резултатът не винаги бе петдесет кристала, понякога не се оформяше дори и един кристал", признава Емото.

Още

Крехката природа на пътищата на водата, снимани отвисоко

Крехката природа на пътищата на водата, снимани отвисоко

Ученият откровено разказва за миговете напрежение, разочарование и трепета си от всеки нов опит, в очакване да напредне в тайната на водните молекули. Разказва за първите музикални експерименти, когато е карал водата да "слуша" Четиридесета симфония на Моцарт. Самият той я смятал за "молитва към красотата". И ето че вкусовете му с водата съвпаднали: "Тя създаде кристали, които бяха нежни и елегантни. А кристалите, оформени от звуците на Шопеновия етюд опус 10, № 3, ни изненадаха с очарователните си детайли. Въздействието на звуците на класическата музика върху водата доведе до добре оформени кристали с различни характеристики. Контрастен резултат се получи от водата, изложена на силната хевиметъл музика, която в най-добрия случай даваше фрагментирани и деформирани кристали", споделя той.

Всъщност, в контекста на тези наблюдения стои и един естетически модел, който Емото не натрапва, но ни подсказва достатъчно ясно. Можем да направим извода, че естетическите категории са пряко свързани с нашите емоции, с целия ни духовен свят. Нашият избор предопределя всички възприятия за изкуство, а те по обратния път формират у нас настроение за радост и удовлетворение, усещането за хармония, или обратното - дисонанс и лошо настроение.

Още

"Камък и вода" от Йордан Ангелов в Арт Галерия "Неси"

"Камък и вода" от Йордан Ангелов в Арт Галерия "Неси"

"Следващото нещо, което обмисляхме, бе: какво ще стане, ако напишем думи и фрази като "Благодаря" и "Глупак" на парчета хартия и ги залепим на бутилките, обърнати навътре към водата. Не изглеждаше логично водата да "прочете" написаното, да разбере значението и съответно да промени формата си. Резултатите от опита не ни разочароваха. Водата, подложена на "Благодаря ти", оформи красиви хексагонални кристали, а водата, изложена на думата "Глупак", произведе кристали, подобни на сътворените от хевиметал музика - фрагментирани и деформирани".

Не е трудно отново да прозрем какво ни "казва" авторът чрез водата. Тя е не само нещо като лакмус, но и духовен учител, който нагледно ни учи, кое е добро за нас, и кое - лошо. Освен това ни кара да се замислим за силата на думите според техния смисъл - съдържанието им, което може да окриля, но и да наранява.

"Вибрацията на добрите думи оказва позитивно въздействие върху нашия свят, докато вибрацията на негативните думи притежава силата да руши. Познанието за водата представлява изследване, чрез което да откриваме как действа Космосът, а кристалите, разкрити във водата, са като врата към друго измерение. Като продължавахме нашите опити със снимане на кристали, разбрахме, че сме тръгнали да се изкачваме по стъпалата към разгадаване на дълбоките тайни на Космоса", споделя Емото и признава, че това изцяло е променило неговия живот.

Още

10 от най-красивите водопади в света

10 от най-красивите водопади в света

"Водата ме научи за финеса на човешката душа и за въздействието, което "любов и благодарност" могат да имат върху света. В Япония съществува предание, че думите на душата живеят в един дух, наречен котодама, или дух на думите, и че актът на изговаряне на думи има силата да промени света. Всички знаем, че думите оказват огромно влияние върху начина, по който мислим и чувстваме и че нещата вървят гладко, когато се употребяват позитивни слова. Но никога досега не сме могли да наблюдаваме ефекта от позитивните слова", отбелязва ученият. Несъмнено неговите наблюдения се базират на експериментите му с водата. Тя е като живо същество, което "вижда", мисли", "помни" и "чувства", и всичко това води до промени на нейната структура, заключава Емото.

Крайният извод на учения антрополог е следният: "Докато не се направи нещо за този деформиран свят, в който живеем, докато не можем да лекуваме наранената душа, броят на страдащите от соматични болести хора няма да намалее".

Още

Паркът Ашикага - водопад от глицинии, изящни като гейши (ВИДЕО)

Паркът Ашикага - водопад от глицинии, изящни като гейши (ВИДЕО)

Още от древността е известно, че болестите имат психо-соматичен характер. Т.е. първо заболява душата, и после тялото. Това ни "казва" и водата - че ако душата ни е наранена, и тялото ни ще отреагира на нейната мъка - ще се "сгърчи", ще остарее и ще умре. Особено значение тук Емото обръща на хидратацията, свързана със стареенето - тялото ни трябва постоянно да се "храни" с вода. Но не тази от водопровода в домовете ни, съветва ни той, а за предпочитане е да пием вода от естествени източници - от природата, където тя е в чист вид. Ако ползваме друга, ни остава привилегията, да си "говорим с водата" - да й шепнем добри слова с чисти мисли.

И в нашия фолклор сме заложили подобни вярвания. Имаме си "мълчана вода" и "жива вода". Очевидно българският народ е бил достатъчно мъдър да усеща интуитивно, че водата "помни" и помага - точно като в теорията на Масару Емото.

Още

"Завой на реката" на Нобеловия лауреат В. С. Найпол излезе на български

"Завой на реката" на Нобеловия лауреат В. С. Найпол излезе на български

"Аз открих най-красивия от всички кристали - кристала, създаден от "любов и благодарност", пише Емото. - По общо мнение всички религии в света са основани на тези чувства. "Любов и благодарност" са думите, които трябва да служат като ръководно начало на света. Водата показва по много ясен начин как трябва да живеем живота си. Историята на водата се предава от всяка отделна клетка, за да обгърне целия Космос. Надявам се и вие да почувствате същото очакване и вълнение, което изживях аз, когато открих разгръщането на тази драма".

Ученият развива теорията си и в обществен аспект - че общуването с водата и прилагането й за наша полза не е само индивидуален и егоистичен акт на използване на магическата й сила. "Индивидът и обществото съставят огромен океан; като добавяме индивидуалните си капки в океана, ние участваме във формирането на обществото".

Още

"Дишай" - олицетворение на стойностното битие и оцеляването чрез музиката като дишане

"Дишай" - олицетворение на стойностното битие и оцеляването чрез музиката като дишане

В "превод" авторът иска да ни каже, че човечеството е едно цяло и колкото повече индивиди - "капки", осъзнаят своята отговорност към природата - "океана", толкова по-хармонична ще е Вселената. Това е хуманизъм в глобален, в космически мащаб. Обществата, също като молекулите във водата, могат да променят своята структура в "правилен" и "неправилен" ред. Така и ние сме отговорни за реда в нашия социум - от нас зависи дали ще живеем в хаос, или в един подреден и мирен свят.

Емото споделя, че независимо къде живеят по света, хората са еднакво съпричастни към онова, което става в нашия свят. "През годините бях благословен, че имах възможността да посетя Швейцария, Германия, Австралия, Холандия, Италия, Англия, Съединените щати, Канада и много други страни, за да представя кристалите. Всичко сякаш ставаше точно в подходящото време. Хората търсеха начин да осмислят хаотичния свят, в който се намирахме", отбелязва той.

По време на лекциите си по света Емото използва диапозитиви, за да показва нагледно как се променя структурата на водата, под въздействието на различните фактори. Не само говори, но и наблюдава реакциите на хората от публиката:

Още

В Страстната седмица, художникът Павел Митков рисува Седемте Рилски Езера - духовния символ на България

В Страстната седмица, художникът Павел Митков рисува Седемте Рилски Езера - духовния символ на България

"Реакциите бяха доста различни. Често чувах хората да ахват от изненада, а понякога виждах дори да се просълзяват. Открил бях, че една-едничка капка вода може да причини различен ефект на вълнение у човека". По този начин Емото установява, че връзката между човека и "магията на водата" е не само осъществена, но двустранно въздействаща.

Емоциите на хората от видяното са част от този облагородителен ефект, който повлиява водата при добрите мисли, насочени към нея. И водата, също като човека, е мислещо същество, убеден е ученият. Одухотворяването на водата и одухотворяването на човека, който държи в себе си голямо количество вода, са взаимосвързани процеси, смята той.

Читател написва писмо на Емото, в което пише: "Водата не е само друго вещество — тя е жизнената сила на величествената природа. Това ме накара отново да разбера тайнствената способност на водата да пречиства и да дава живот на всичко живо. Мога да видя, че душата, чувствата и вибрациите имат влияние върху формирането на ледените кристали и да почувствам значението на душата и думите. Информацията е удивителна и безкрайно впечатляваща".

Още

"Тайната библиотека на Леонардо" (откъс)

"Тайната библиотека на Леонардо" (откъс)

Какво повече може да иска един изследовател и автор като Емото, от това неговите читатели да разберат смисъла на неговите усилия в изследванията?!? Емото няма самочувствието на откривател - той просто регистрира заключенията си: "Изглежда, че ледените кристали са тясно и неизменно свързани с човешката душа. Като си помисля защо ледените кристали говореха на толкова много хора, знам, че е защото държат ключа към тайните на Вселената. А той може да отвори така съзнанието, че да се разбере истинския ред във Вселената и нашата роля в нея", казва скромно той.

"Водата е огледало на душата. Тя има много лица, очертали се при изравняването й със съзнанието на хората. Какво прави водата способна да изразява онова, което е в душите на хората? За да се отговори на въпрос, искам първо да се уверя, че разбирате следния факт: Съществуването е вибрация".

Днес, с напредъка на квантовата механика и квантовата медицина, тези твърдения не звучат псевдонаучно. В подобни "чудеса" започват да вярват все повече хора. така че Емото е един от първопроходците в тайните дебри на Вселената. Трябва да му бъдем благодарни за откровената беседа с читателите по един толкова достъпен начин, че го усещаме като наш приятел и доброжелател.

Още

Някога преди, в космоса на златните илюзии и несбъднатите ни желания

Някога преди, в космоса на златните илюзии и несбъднатите ни желания

"Науката на квантовата механика вече потвърди, че материята не е нищо повече от вибрация, отбелязва той. - Разделим ли нещо на най-малките му части, навлизаме в странен свят, където всичко, което съществува, е частици и вълни. Всичко е съставено само от атоми, всеки атом е ядро с обикалящи около него електрони. Числото и видът на тези електрони и техните орбити дават на всяко вещество специфичен комплект на вибрационна честота. Каквато и да е материята, нищо не е твърдо. Вместо това има само ядро, заобиколено от безспирно редуващи се вълни. Всичко е вечно движещо се и вибриращо - насам и натам с невероятна скорост."

Още

Вижте уникални снимки на Космоса

Вижте уникални снимки на Космоса

Емото правилно отбелязва, защо това просто нещо ни убягва: "Очите ни могат да виждат предметите, но не могат да виждат вибрациите, обяснява той. - Искам да ви попитам, дали не сте имали подобно преживяване: например говорите си с някого в стаята и настроението е топло, приятелско и непринудено. Но влиза друг човек. В момента, когато отваря вратата, усещате как атмосферата се променя и в стаята вече настъпва мрачно и хладно настроение. Хвърляте поглед към новодошлия и виждате измъчения израз на лицето му, отпуснатите рамене, човек, просто уморен от живота. Каква ли е причината за тази болка? Може би едно разбито сърце, грешка в работата, или изобщо отвращение от живота - оставям го на вас. Искам да помислите - защо настроението в стаята се е променило в момента на отварянето на вратата. Човешките същества също вибрират, и то с неповторима честота. Всеки от нас има необходимия сетивен усет, за да усети вибрациите на другите."

Още

Как да "извикаме" Космоса вкъщи

Как да "извикаме" Космоса вкъщи

Психологията отдавна вече не говори за човешката аура като за езотерика. Така че разсъжденията на Емото са сходни с онова, което хората наричат "невидимо преплитане на аурите". Най-яркият пример, който се привежда за визуализиране на това "преплитане", е как хората в един асансьор, да речем, или в друго тясно пространство, интуитивно започват да се отдръпват един от друг с известно притеснение. Причината за него е именно невидимото "преплитане" на аури, и на вибрациите, произхождащи от това невидимо "стълкновение".

Още

Заветът на Ридли Скот се носи към нас през Космоса

Заветът на Ридли Скот се носи към нас през Космоса

"Това се отнася не само за материални обекти, но и за различните явления, които стават по света. Те също излъчват характерни честоти. Промяна на енергията в атмосферата води до светкавици и бури. Интензивната енергия ще причини природни бедствия, но трябва да осъзнаем, че това не са лоши събития. Ако вземем предвид огромното количество разпръсната вредна енергия, може би ще трябва да сме благодарни на светкавиците и бурите. Съберат ли се хората, облечени в новите си дрехи и в празнично настроение, започнат ли да пеят и да танцуват, то инертните и лоши честоти се разсейват и се появяват радостните.", пише Емото в книгата си "Тайните послания на водата".

Да приключим с тези мисли на изследователя, защото те ни дават надеждата, че когато се научим да общуваме положително помежду си, да живеем в хармония, радост и доброжелателство, то и нашите вибрации ще затрептят с трелите на щастието. Нещо вътре в нас ще се промени, подобно на водните кристали, защото цялото ни тяло е пълно с вода - живителната сила, с която ни е надарила Вселената, за да съществуваме не само във физическия смисъл на думата, но и като мислещи и духовни същества.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Мистика и фантазия в "Нарисувани сънища" на Валентин Ангелов

Мистика и фантазия в "Нарисувани сънища" на Валентин Ангелов

Още

Мистиката и величието на Долината на тракийските владетели показват в Прага

Мистиката и величието на Долината на тракийските владетели показват в Прага

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Художникът на художниците

425 години от рождението на майстора на реализма Диего Веласкес

Глинка изоставя голямата си любов бременна

Цели 70 години не поставят в оригинал операта му "Иван Сусанин"

Джон Миле се жени за съпругата на най-добрия си приятел

195 години от рождението на автора на шедьовъра, наричан "Удавницата"

"Наследник на Орфей" - двадесет години без Николай Гяуров

Знаменитият оперен бас събира огромни тълпи от почитатели навсякъде, където е пял

Андрей Тарковски направил известен талантливия си баща

Арсений Тарковски бил близък приятел с Марина Цветаева и Анна Ахматова

Арт съпрузите Гончарова и Ларионов - наследени от любовница

60 години от смъртта на един от пионерите на авангардното изкуство