Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба с формулата на водата, като Живот и Смърт

ИЗКУСТВОТО И НАУКАТА

Изложба с формулата на водата, като Живот и Смърт

Авторите на "Н20/2Н20" са българи, с годишна награда от ЮНЕСКО

Авторите й са българи, наградени от ЮНЕСКО. От 15-и т.м. до 15-и септември в „Галерия + 359” ще бъде представена една любопитна арт инсталация с лого... формулата на водата - Н20/2Н20. Авторите й са Нина Ковачева и Валентин Стефанов.

Идеята за арт инсталацията идва от един научен факт - че молекулата на водата H2O е важна неорганична съставка на всички организми. Без нея животът е немислим, а фактът, че тя е в основата на живата природа е едно от най важните доказателства за нашия единен произход.

Неслучайно наричат водата "извор на живот", а нейните разнообразни превъплъщения, форми, цветове и звуци - такива, каквито съществуват в природата, се асоциират с положителни емоции, здраве и чистота.

Те участват в различни практики за релакс и медитация и са източник на себепознание.

С такива мисли възниква сайт специфик инсталацията, която е измислена за Водната кула в Лозенец - сграда, построена да съхранява огромен, но вече празен резервоар за вода.

Още

Дизайнери превърнаха стара японска баня в магическа атракция

Дизайнери превърнаха стара японска баня в магическа атракция

Втората част от заглавието - другата формула - 2Н20, визира така наречената "тежка вода", която наглед е подобна на Н20, дори има сходни химични свойства, но има по-голяма молекулна маса от обикновената вода и специфични физични свойства. Тежката вода се използва като неутронен забавител при ядрени реакции не само в централи за ядрена енергия, но и при направата на атомни бомби.

Обединени двете формули символизират синтеза в невидимата същност на природата, която не подлежи на еднозначно описание и клишета.

Полето на сблъсък на Н20 с 2Н20 е Водната кула. Резултатът - водна пара, в която архитектурните форми, визуалните детайли, дистанцията между минало настояще и бъдеще както и опитът да се очертаят ясни рамки в названията на нещата, губят своята категоричност.

Зрителят тръгва нагоре по виещата се около стените на кулата стълба, сякаш преминавайки на линията между живота и смъртта, за да достигне до огледалните отблясъци на водата. А там е и формулата на един от елементите, способстващ за верижната реакция за атомен взрив.

Това не е ли един физически интелектуалния парадокс?!, провокират ни авторите. Не трябва ли преди да пристъпим към природния свят и мястото на човека в него, да освободим мисловната си енергия и да си наложим граници?!

Още

Венелин Шурелов: Машината не осъжда несъвършенството, а се опитва да го поправи

Венелин Шурелов: Машината не осъжда несъвършенството, а се опитва да го поправи

Пара, звук и 3D изображение на молекулата на водата в дима, буквално ще "потопят" зрителите в една специална атмосфера, в която могат да поразсъждават върху тези въпроси.

В полумрака на второто ниво са инсталирани две големи кристални вази, във всяка от които чрез видео прожекция изплува, поемайки глътка въздух преди да се потопи отново в кристалното дъно, образът на всеки един от авторите. Звукът от поемането на спасителната глътка въздух раздира пространството.

В частта, заграждаща се от виещата се стълба на Кулата, се изсипва воден стълб. Течението е мощно, мътно, влачещо отломки.

Изкачвайки спиралата около изливащата се водна маса, зрителят достига последното ниво, в което, чрез система от огледала стените и тавана са осеяни с отблясъци, напомнящи водна повърхност, в която се чете формулата на тежката вода 2H2O. Тя има вид, подобен на обикновената вода H2O, но това е заблуда - изглежда така само на пръв поглед. Масата на молекулата й води до огромни качествени изменения, способни да предизвикат атомен взрив.

Така водата вече не е само символ на живот, но и на смърт.

Още

Венелин Шурелов пред Impressio: Красивото не трябва да e знаме на рафинирано превъзходство

Венелин Шурелов пред Impressio: Красивото не трябва да e знаме на рафинирано превъзходство

Звукът на инсталацията спомага за емоционалното осмисляне на тази разлика.

Основната тема е изградена на принципа на повтаряща се, многопластова мелодия. Тя посреща зрителя още при влизането му в галерията и го съпътства през цялото време. Към основната тема, в зависимост от ситуирането на зрителя, се наслагват двата звука - единият от болезненото поемане на въздух, а другият - от грохота на падащата вода.

Кои са авторите на тази изключително любопитна арт инсталация?

Нина Ковачева и Валентин Стефанов работят и живеят заедно вече няколко десетилетия. Автори са на много видеa и видео инсталации, предназначени за фасади на музеи, обществени сгради и други публични пространства. На IV-ото Биенале за Съвременно Изкуство в Цетине, Черна Гора, получават годишната награда на ЮНЕСКО. През 2005 създават "Фази на натрупване и Отнемане в Ограничено Пространство", видео инсталация предназначена за фасадата на Национална Галерия, София. Имат изложби в много страни по света: Германия, Южна Корея, Англия, Китай, Франция, Румъния и др.

Изложбата им в "Галерия + 359" ще продължи до 15-и септември т.г.

Изглежда доста интригуваща и буди сериозно любопитство да я посетим.

Снимки: „Галерия + 359”

Още

Испански дизайнер си построи тайно жилище под мост

Испански дизайнер си построи тайно жилище под мост

Още

Дизайнер изплита на една кука розова къща, символ на надеждата

Дизайнер изплита на една кука розова къща, символ на надеждата

Още

Арт инсталация с боядисани 55 000 квадратни метра трева

Арт инсталация с боядисани 55 000 квадратни метра трева

Още

Художник превръща обикновени стаи в хипнотични оптични илюзии

Художник превръща обикновени стаи в хипнотични оптични илюзии

Още

Почина художникът-изследовател на цветовете в движение

Почина художникът-изследовател на цветовете в движение

Още

Художник вгражда невероятни пастели във вълнуващи природни пейзажи

Художник вгражда невероятни пастели във вълнуващи природни пейзажи

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Арт консултант на "Последният император" на Бертолучи пристигна в Стария град

Експозицията на Марин Върбанов може да бъде видяна до 30 септември 2021 г.

"Двореца" в Балчик се присъединява с благотворителен концерт към кауза за възстановяване на базилика

"Глория на белкантото" ще събере публиката в Каменната зала на 21 септември в подкрепа на инициативата на фондация "Николица" за консервация и реставрация на църквата от IV-VI век в едноименната местност край град Ракитово

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

"Придвижваме се все повече към устойчиви модели, силно заинтригувани сме от кръговата икономика", каза за АФП фестивалният директор Бен Еванс

"Сотбис" в Париж подреди изложба с 24 произведения за опаковането на Триумфалната арка

Изложбата е отворена за посетители в парижките галерии на аукционната къща до 3 октомври. След това творбите ще се продават на търг, като приходите ще отидат за проекта по опаковането на Триумфалната арка и за фондация "Кристо и Жан-Клод"

Нещо, което прилича на друго нещо

Това е името на изложбата от програмата на FLUCA - Австрийски културен павилион за 2021 г., която ще бъде открита тази вечер от 18:00 часа, можете да я видите до 1 октомври в Espace PORT A

Махленска изложба на Марта Събева MIS в Деня на София

Вернисаж на 17 септември 2021 в Галерия "Аросита"