Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Някога преди, в космоса на златните илюзии и несбъднатите ни желания

СВЕТОВНИ ПРЕМИЕРИ В БЪЛГАРИЯ

Някога преди, в космоса на златните илюзии и несбъднатите ни желания

ONE DANCE WEEK, с премиера на най-новия спектакъл на канадската Out Innerspace в Пловдив

Инсталацията "Златни илюзии" на Hans Peter Kuhn

Дванадесетото издание на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK беше открито на 20 септември и ще продължи до 19 октомври.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства, като част от програмата на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата, и с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

В програмата на фестивала, на 12-и октомври в Пловдив предстои премиерата на най-новия спектакъл на канадската компания Out Innerspace - "Някога преди". Той съчетава танц, музика, вокали, звукови и светлинни инсталации. Публиката ще види и пърформанс-инсталацията "Златни илюзии", с участието на цигуларката Биляна Вучкова. Вече е пуснат в продажба общо билет за три танцови спектакъла на горните дати: "Златни илюзии", "Космическа любов" и "Някога преди".

"Златни илюзии" е синкретичен спектакъл с участието на четирима артисти, звук, светлина и движение в едно съвършено цяло. Светлинната инсталация е на носителя на наградата "Златен Лъв" Ханс Питър Кун. Тя чудесно се вписва и партнира на хореографията, в изпълнението на танцьорите от Япония Акеми Нагао и Джунко Вада, към които се присъединява звуковата композиция на Биляна Вучкова.

Kосмическа любов © Mathhieu Verreault

Ханс Питър Кун живее и работи между Берлин и Киото, Япония. Започва творческата си кариера още на 6-годишна възраст, в училищен театрален клас. Едва 14-годишен, основава първата си рок-енд-рол банда и през 1975 г. започва професионалната си кариера в Schaubühne am Halleschen Ufer в Берлин, сега Schaubühne am Lehniner Platz.

След като напуска Schaubühne през 1979 г., се концентрира върху собствената си артистична работа и създава огромно количество творби - основно звукови и светлинни инсталации, радиопредавания, филмова и театрална музика, а през 1989 г. започва да композира и музика, предназначена за танц.

© Hans Peter Kuhn

Печели престижната награда "Златен лъв" на Венецианското биенале през 1993 г., за съвместната си работа с Робърт Уилсън за инсталацията "Памет / Загуба". От 2012 г. е гост-професор в майсторския клас Sound Studies & Sonic Arts в Universität der Künste (University of the Arts) в Берлин.

© Frank Scheffka

Биляна Вучкова е цигулар, композитор-изпълнител и импровизатор. Тя съчетава класически солови и ансамблови творби и музика от съвременни композитори със собствени композиции. Биляна живее в Берлин и се изявява на фестивали и концертни серии по целия свят. Работи като солист и участва в дуета Voutchkova/Thieke, както и в Splitter Orchestra, Solistenensemble Kaleidoskop, Ensemble Modern, Ensembles United Berlin и Zeitkratzer и други.

Българката е носител на Стипендия за композитори на Сената на Берлин, както и на подкрепа от INM Berlin, Musikfonds и Trust for Mutual Understanding, Ню Йорк.

Още

Танцът завладява Пловдив от септември

Танцът завладява Пловдив от септември

Спектакълът "Златни илюзии" гостува в Пловдив с подкрепата на EU Japan Fest Committee.

Премиерата на най-новия спектакъл на експерименталната компания от Канада Out Innerspace - "Някога преди" е предвиден за 12-и октомври в пловдивския Дом на културата "Борис Христов".

"Някога преди" е невероятна танцова магия, която ни отвежда в миналото и невидимия свят на нашите несбъднати желания. Спектакълът обединява съвременен танц, естетика и актуални послания.

Оut Innerspace (с) Alistair Maitland

Out Innerspace е компания за съвременен танц, основана през 2007-а година във Ванкувър от Дейвид Реймънд и Тифани Трегартен, които в продължение на няколко години са част от Kidd Pivot - компанията на знаковата канадска хореографка Кристъл Пайт, носителка на голямата награда на "Grand Prix de la danse de Montreal" през 2018 г.

Спектакълът "Някога преди" е копродуцирана от L"Agora de la Danse, La Rotonde и Dance Victoria и носител на наградата Crystal Dance Prize 2019 и артистична резиденция от The Dance Centre.

(с) Alistair Maitland

Премиерата на "Някога преди" и спектакълът "Космическа любов" на Клара Фюре, са част от "Фокус Канада", представящ новото поколение канадски артисти.

Пълната програма на фестивала ONE DANCE WEEK ще намерите ТУК

Общ билет за трите спектакъла (ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ, КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ и НЯКОГА ПРЕДИ) през уикенда на 11 и 12 октомври ще намерите в мрежата на EpayGo, на касите на EasyPay в цялата страна, както и на касата на ONE DANCE WEEK, до един час преди началото на всеки спектакъл.

Снимки: ONE DANCE WEEK

Още

Танц срещу безразличие

Танц срещу безразличие

Още

Кубанските казаци пяха и танцуваха със саби пред НДК

Кубанските казаци пяха и танцуваха със саби пред НДК

Още

Фламенко страсти ще завладеят Танц филм феста

Фламенко страсти ще завладеят Танц филм феста

Още

Театрално-танцова студия "Чекмедже" дава стипендии на деца от социално слаби семейства

Театрално-танцова студия "Чекмедже" дава стипендии на деца от социално слаби семейства

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вокална група "Радиодеца" с концерт в Първо студио на БНР

Концертът "Пейте с Радиодеца" е на 27 май от 19:00 часа

За 50-ти път се питаме: Чуваме ли плача на ангела?

"Плач на ангел" от Стефан Цанев за 50-ти път на Камерна сцена на Народния театър, на 25 май 2022 г. от 19 часа

Галактики и вселени в "Урания" от Галина Александрова - RED

Изложбата е от 26 май до 17 юни 2022 г. в Галерия [a]cube

Кино "Одеон" чества 90 години от рождението на Григор Вачков с три филма

"Най-добрият човек, когото познавам" (1973) ще бъде прожектиран на 27 май

БНР споделя българската музика с украинските деца

Те ще бъдат гости на концертите с фолклорна, детска и класическа музика на съставите на националното радио

"Ефектът Галатея": Тялото е терен за метаморфози, експерименти, култове, желания…

С нов премиерен състав солисти балет "Арабеск" ви кани 19 май 2022 г. на сцената на Музикалния театър на най-новия си спектакъл