Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Някога преди, в космоса на златните илюзии и несбъднатите ни желания

СВЕТОВНИ ПРЕМИЕРИ В БЪЛГАРИЯ

Някога преди, в космоса на златните илюзии и несбъднатите ни желания

ONE DANCE WEEK, с премиера на най-новия спектакъл на канадската Out Innerspace в Пловдив

Инсталацията "Златни илюзии" на Hans Peter Kuhn

Дванадесетото издание на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK беше открито на 20 септември и ще продължи до 19 октомври.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства, като част от програмата на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата, и с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

В програмата на фестивала, на 12-и октомври в Пловдив предстои премиерата на най-новия спектакъл на канадската компания Out Innerspace - "Някога преди". Той съчетава танц, музика, вокали, звукови и светлинни инсталации. Публиката ще види и пърформанс-инсталацията "Златни илюзии", с участието на цигуларката Биляна Вучкова. Вече е пуснат в продажба общо билет за три танцови спектакъла на горните дати: "Златни илюзии", "Космическа любов" и "Някога преди".

"Златни илюзии" е синкретичен спектакъл с участието на четирима артисти, звук, светлина и движение в едно съвършено цяло. Светлинната инсталация е на носителя на наградата "Златен Лъв" Ханс Питър Кун. Тя чудесно се вписва и партнира на хореографията, в изпълнението на танцьорите от Япония Акеми Нагао и Джунко Вада, към които се присъединява звуковата композиция на Биляна Вучкова.

Kосмическа любов © Mathhieu Verreault

Ханс Питър Кун живее и работи между Берлин и Киото, Япония. Започва творческата си кариера още на 6-годишна възраст, в училищен театрален клас. Едва 14-годишен, основава първата си рок-енд-рол банда и през 1975 г. започва професионалната си кариера в Schaubühne am Halleschen Ufer в Берлин, сега Schaubühne am Lehniner Platz.

След като напуска Schaubühne през 1979 г., се концентрира върху собствената си артистична работа и създава огромно количество творби - основно звукови и светлинни инсталации, радиопредавания, филмова и театрална музика, а през 1989 г. започва да композира и музика, предназначена за танц.

© Hans Peter Kuhn

Печели престижната награда "Златен лъв" на Венецианското биенале през 1993 г., за съвместната си работа с Робърт Уилсън за инсталацията "Памет / Загуба". От 2012 г. е гост-професор в майсторския клас Sound Studies & Sonic Arts в Universität der Künste (University of the Arts) в Берлин.

© Frank Scheffka

Биляна Вучкова е цигулар, композитор-изпълнител и импровизатор. Тя съчетава класически солови и ансамблови творби и музика от съвременни композитори със собствени композиции. Биляна живее в Берлин и се изявява на фестивали и концертни серии по целия свят. Работи като солист и участва в дуета Voutchkova/Thieke, както и в Splitter Orchestra, Solistenensemble Kaleidoskop, Ensemble Modern, Ensembles United Berlin и Zeitkratzer и други.

Българката е носител на Стипендия за композитори на Сената на Берлин, както и на подкрепа от INM Berlin, Musikfonds и Trust for Mutual Understanding, Ню Йорк.

Още

Танцът завладява Пловдив от септември

Танцът завладява Пловдив от септември

Спектакълът "Златни илюзии" гостува в Пловдив с подкрепата на EU Japan Fest Committee.

Премиерата на най-новия спектакъл на експерименталната компания от Канада Out Innerspace - "Някога преди" е предвиден за 12-и октомври в пловдивския Дом на културата "Борис Христов".

"Някога преди" е невероятна танцова магия, която ни отвежда в миналото и невидимия свят на нашите несбъднати желания. Спектакълът обединява съвременен танц, естетика и актуални послания.

Оut Innerspace (с) Alistair Maitland

Out Innerspace е компания за съвременен танц, основана през 2007-а година във Ванкувър от Дейвид Реймънд и Тифани Трегартен, които в продължение на няколко години са част от Kidd Pivot - компанията на знаковата канадска хореографка Кристъл Пайт, носителка на голямата награда на "Grand Prix de la danse de Montreal" през 2018 г.

Спектакълът "Някога преди" е копродуцирана от L"Agora de la Danse, La Rotonde и Dance Victoria и носител на наградата Crystal Dance Prize 2019 и артистична резиденция от The Dance Centre.

(с) Alistair Maitland

Премиерата на "Някога преди" и спектакълът "Космическа любов" на Клара Фюре, са част от "Фокус Канада", представящ новото поколение канадски артисти.

Пълната програма на фестивала ONE DANCE WEEK ще намерите ТУК

Общ билет за трите спектакъла (ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ, КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ и НЯКОГА ПРЕДИ) през уикенда на 11 и 12 октомври ще намерите в мрежата на EpayGo, на касите на EasyPay в цялата страна, както и на касата на ONE DANCE WEEK, до един час преди началото на всеки спектакъл.

Снимки: ONE DANCE WEEK

Още

Танц срещу безразличие

Танц срещу безразличие

Още

Кубанските казаци пяха и танцуваха със саби пред НДК

Кубанските казаци пяха и танцуваха със саби пред НДК

Още

Фламенко страсти ще завладеят Танц филм феста

Фламенко страсти ще завладеят Танц филм феста

Още

Театрално-танцова студия "Чекмедже" дава стипендии на деца от социално слаби семейства

Театрално-танцова студия "Чекмедже" дава стипендии на деца от социално слаби семейства

Коментирай 0

1/1

Инсталацията "Златни илюзии" на Hans Peter Kuhn

© Frank Scheffka

Оut Innerspace (с) Alistair Maitland

(с) Alistair Maitland

Kосмическа любов © Mathhieu Verreault

© Hans Peter Kuhn

Календар

Препоръчваме ви

Sofia Summer Fest завършва с концерт на АКАГА

Вижте какво ви очаква в последната седмица на фестивала - 28 септември - 1 октомври

Световноизвестният македонски режисьор Милчо Манчевски представя лично филма си "Върба" на откриването на 24 София Филм Фест ЕСЕН

Днес е началото на есенния кинофестивал и пред публиката в София и той ще получи Специалната награда на София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното

Кино, театър, музика и тази седмица на сцената на Sofia Summer Fest

ПРОГРАМА НА SOFIA SUMMER FEST 21 – 27 СЕПТЕМВРИ

Музика и танци от Армения в "Капана"

Събитието е на 17 септември под чадърите на ул. "Абаджийска" до Whisky bar Sandak \ СандъкЪ, а началото е в 19:30 ч.

Концертът на Бет Харт се отлага за 9 юли 2021

Закупените билети за очакваната американската блус звезда ще важат за новата дата без презаверка