Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Авторът на "Уестсайдска история" не успял да напише операта за Холокоста

ГОЛЕМИТЕ КОМПОЗИТОРИ НА ХХ ВЕК

Авторът на "Уестсайдска история" не успял да напише операта за Холокоста

105 години от рождението на композитора и виртуозен диригент Ленард Бърнстейн

Снимки: Getty Images/Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

На 25-и август преди 105 години се е родил един човек, чието име буди респект - Ленард Бърнстейн. Всеки път, когато се споменава това име, било като композитор, било като диригент, слушателят е подготвен да чуе качествена музика.

Записите на Бърнстейн са на почетно място в съвременната музикална съкровищница. Някои музиковеди го наричат "разделеният", защото не може да се каже в кое е бил по-добър - като композитор, или като диригент.

Американският композитор Леонард Бърнстейн (1918 - 1990) дава пресконференция в Роял Фестивал Хол в Лондон, 20 февруари 1970 г. / Снимка: Getty Images

Още

Ленард Бърнстейн - един нюйоркчанин във Виена

Ленард Бърнстейн - един нюйоркчанин във Виена

Бърнстейн почина на 14-и октомври през 1990-а година, когато ние - гражданите от бившия Източен блок, бяхме твърде заети с политика, за да отдадем нужната почит на човека, допринесъл толкова много за световната музикална култура. Каквото и да се говори днес за соца, всички знаехме кой е Ленард Бърнстейн. И днес най-големите филхармонии по света, но и нашите, са горди да изпълняват музиката му.

Приживе Бърнстейн постигна всичко, за което може да мечтае един човек в своята кариера. Той бе лауреат на 16 награди "Грами", на почетна награда "Грами" за цялостни постижения (1985), на десет награди "Еми", на награда "Тони" за изключителни постижения в областта на театъра, на японската "Премиум империале" и мн. др.

Бърнстейн е на второ място в списъка с 20-те най-изтъкнати диригенти на всички времена на Би Би Си мюзик. Въведен е в Залата на славата на авторите на песни и в Залата на славата на Националната звукозаписна академия, която връчва наградите "Грами".

Американският диригент и композитор Леонард Бърнстейн (1918 - 1990) дирижира концерт в Royal Festival Hall в Лондон, Обединеното кралство, 15 февруари 1963 г. / Снимка: Getty Images

Композиторът и диригент бе удостоен със званията командир на Ордена на Почетния легион и кавалер на Големия кръст на ордена "За заслуги пред Италианската република".

Още

Роман Полански почете поляците, спасили го от Холокоста

Роман Полански почете поляците, спасили го от Холокоста

Роден е в гр. Лорънс, Масачузетс в семейството на евреи емигранти, заминали за САЩ от гр. Ровно, Украйна. В детството си Бърнстейн бил силно впечатлен от ритуалното хорово пеене в синагогата. Религиозната тема, вдъхновена от еврейската култура, доминира и в късните творби на композитора - в ораторията "Кадиш" (1963), изпълнена за първи път в Тел Авив на иврит, в балета "Дибюк" (1974) и др.

Американски композитор и диригент Леонард Бърнстейн (1918 - 1990), Великобритания, 17 август 1973 г. / Снимка: Getty Images

Първоначално младият Бърнстейн свири на пиано, и като всеки тийнеджър на онова време се увлича по джаза. Започва да свири в един любителски оркестър и това е първата му поява пред публика.

Още

Руският цигулар Сергей Малов: Мистерията в музиката привлича хората

Руският цигулар Сергей Малов: Мистерията в музиката привлича хората

Важна роля при формирането на младия музикант изиграва руският диригент Сергей Кусевицки, който от 1940-та година организирал летни семинари за млади диригенти в Музикалния център в Тенглууд, близо до Бостън. По-късно Кусевицки кани своя ученик за свой асистент- диригент на Бостънския симфоничен оркестър.

Леонард Бърнстейн (1918 - 1990), Великобритания, април 1972 г./ Снимка: Getty Images

Още

Руският цигулар Борис Гарлицки: Сърцето ми трепери преди всяко излизане на сцената

Руският цигулар Борис Гарлицки: Сърцето ми трепери преди всяко излизане на сцената

От есента на 1943-та Бърнстейн бил назначен за постоянен асистент на главния диригент на Нюйоркския филхармоничен оркестър , а само след няколко седмици се случва така, че трябвало да замести внезапно заболелия диригент Бруно Валтер, който не можел да дирижира концерт на Нюйоркската филхармония в Карнеги Хол в Манхатън, Ню Йорк. Това се оказва златен шанс за Бърнстейн. Дебютът му е направо зашеметяващ.

Американският композитор и диригент Леонард Бърнстейн (1918 - 1990) в Queen Elizabeth Hall в Лондон, февруари 1970 г. / Снимка: Getty Images

Още

Никълъс Лойд Уебър, син на известния композитор, почина на 43 години от рак на стомаха

Никълъс Лойд Уебър, син на известния композитор, почина на 43 години от рак на стомаха

Няколко месеца по-късно буквално заваляват покани. Нюйоркската филхармония изпълнява под негово диригентство в Питсбърг първата му авторска симфония - "Йеремия". Творбата била удостоена с наградата на Клуба на нюйоркските музикални критици. Призната е от критиката в САЩ за най-доброто произведение в страната за 1945-а година. Още на следващата година Бърнстейн вече имал готова нова творба - мюзикълът "В града", който бил приет от публиката така възторжено, че за година бил игран над 500 пъти на Бродуей.

Още

Правеше небесна музика и посрещна смъртта в небето

Правеше небесна музика и посрещна смъртта в небето

Бърнстейн разширил жанровото разнообразие с цикъл от песни. Подписал първите цикли с името Лени Амбър / прев. кехлибар/. С това име се представил в Израел по време на Войната за независимост на израелската държава. Дирижирал Израелската филхармония многократно и по-късно бил удостоен с честта на почетен диригент на този оркестър.

През 1953-та година започва да следва музикална композиция в Харвардския университет, при Уолтър Пистън и Едуард Хил, като продължил да усъвършенства пианото.

Американският композитор, диригент и писател Леонард Бърнстейн (1918 - 1990) пристига на летище Хийтроу, Лондон, Обединеното кралство, 27 септември 1968 г. / Снимка: Getty Images

Ленард Бърнстейн концертира не само с оркестри от САЩ и Израел, но и с някои от най-добрите европейски оркестри, между които Берлинския и Виенския филхармонични оркестри, Римския - "Санта Чечилия", Баварския радиооркестър и др.

Още

Миланската "Ла Скала" се защити от обвиненията в пропаганда заради руската опера "Борис Годунов"

Миланската "Ла Скала" се защити от обвиненията в пропаганда заради руската опера "Борис Годунов"

Европейският дебют на Бърнстейн е след Втората световна война - през 1946-а година на фестивала "Пражка пролет". Изпълнява в Европа и първата си симфония "Йеремия". Бърнстейн е първият американски диригент, застанал на пулта на "Ла Скала". Това се случва през 1953-та година. Според музиковедите най-силен е като диригент на виенските класици, но също така показвал голям афинитет към творбите на Берлиоз, Верди, Малер, Стравински и Шостакович.

10 май 1979 г.: Американският композитор, диригент и пианист Леонард Бърнстейн (1918 - 1990) дирижира репетиция в Royal Festival Hall, Лондон / Снимка: Getty Images

Що се отнася до композиторския му талант, то според експертите Бърнстейн е олицетворение на "театралността в музиката". Той е невероятен музикален драматург. Сценичният му усет е наистина забележителен.

Още

Уди Алън ще дебютира като оперен режисьор в Миланската "Ла Скала"

Уди Алън ще дебютира като оперен режисьор в Миланската "Ла Скала"

Голям успех отбелязват втората му симфония - "Смутно време"(1949), едноактната сатирична опера "Неприятности в Таити"(1952), мюзикълът "Чудесен град" (1953), музиката за филма "На брега" (1954) и др. Забележителна е партията на цигулката в неговата Серенада цигулка, струнни и ударни инструменти, посветена на паметта на Сергей и Наталия Кусевицки, негови приятели и благодетели.

Ленард Бърнстейн / Снимка: Getty Images

Още

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Като превъзходен пианист, Бърнстейн музицирал с различни инструментални ансамбли и солисти в много страни в Америка и Европа, като повечето пъти и дирижирал тези концерти. Артистичният му талант го превръща в истинска атракция за публиката. И от записите, достигнали до нас се вижда, как той дирижира пламенно и страстно, сякаш изживява всеки тон на музикалната творба.

През 1956-а година създава увертюрата към мюзикъла "Кандид", а популярната "Уестсайдска история" (1957) по мотиви от Шекспировата трагедия "Ромео и Жулиета", се превръща в един от най-големите касови хитове на неговото време. А и до ден-днешен.

Още

Густаво Дудамел - първият латиноамериканец, който ще ръководи Нюйоркската филхармония

Густаво Дудамел - първият латиноамериканец, който ще ръководи Нюйоркската филхармония

Забележителен момент в биографията на Бърнстейн е този, че той е първият американец, назначен за директор и главен диригент на Нюйоркската филхармония. Оглавявал я е цели 11 години, през които негова заслуга са образователните концерти с беседи, въвеждащи масовия зрител в музикалната култура. През 1958-а година, когато заема поста, Бърнстейн организира голямо европейско турне, което достига и до СССР.

Гастролира и във Виенската щатс опера. Именно там през 1966-а година предизвиква сензация с трактовката си на Вердиевия "Фалстаф". Това е началото и на световната му слава. Критиката не пести суперлативите: "Сякаш фигурата му, ръцете и мимиките, излъчват музиката, която чувате...", пишат медиите.

8 декември 1966 г.: американският композитор, диригент и пианист Леонард Бърнстейн (1918 - 1990) дирижира / Снимка: Getty Images

Самият Бърнстейн преподава дирижиране през 60-те години в университета в гр. Брандис, Чехословакия. Имал е майсторски класове в Масачузетс.

Още

Цигуларка и диригент: Българката, която се пребори за лондонската сцена

Цигуларка и диригент: Българката, която се пребори за лондонската сцена

Един-единствен път в кариерата му на композитор, Бърнстейн разделя публиката на "за" и "против"... себе си. Неговата "Рок-меса" (1971), написана по поръчка за тържественото откриване на Центъра за изкуства "Джон Кенеди", оставила противоречиви чувства у американците. Някои я обявили за "богохулна". Но критиката е единодушна за едно - че Бърнстейн успява да създаде грандиозен музикален спектакъл.

Още

Носителят на наградата "Ленард Бърнстейн" Статис Карапанос гостува на Софийската филхармония

Носителят на наградата "Ленард Бърнстейн" Статис Карапанос гостува на Софийската филхармония

Седем години преди смъртта си композиторът написва биографична опера. Тя се нарича "Спокойно място" (др. "Тихо място") . Емблематично заглавие и сюжет, в който е вплетена историята на неговото семейство. Този невероятно надарен човек изпитвал недостиг на време да реализира всичките си идеи, но успява да напише и няколко книги по музикална теория: "Радостта от музиката", "Безкрайното разнообразие на музиката", "Въпрос без отговор" и др., в които разкрива своите възгледи за музикалната естетика.

Още

Музика на Ленард Бърнстейн в концерт на Радиосимфониците

Музика на Ленард Бърнстейн в концерт на Радиосимфониците

 

Бърнстейн винаги се е отличавал с толерантното си отношение към жанровете - за него всички жанрове са равноправни. Рок-музиката е също толкова "висок" жанр, колкото и класическата музика. Наистина, подобни схващания са рядкост сред т.нар. класици, и му правят чест.

Февруари 1970 г.: американският композитор, диригент и пианист Леонард Бърнстейн (1918 - 1990) в Queen Elizabeth Hall на лондонския Южен бряг /Снимка: Getty Images

Още

Съдът в Ню Йорк: Българката Люба Велич е по-велика от Мария Калас

Съдът в Ню Йорк: Българката Люба Велич е по-велика от Мария Калас

Трябва да се отбележи, че Бърнстейн израства в ерата на суинга, увлича се по джаза и латино музиката. В същото време обожава театъра. Любимият му град е Ню Йорк, и неслучайно в мюзикълите му винаги се усеща енергията на любимия град, с цялата палитра от персонажи, взети от преградията, гангстерските среди и романтичната бохема.

Той е широко скроен, напълно отдаден на изкуството и склонен да използва "цялата универсалност на универсалния език на музиката". Абсолютно точен израз на един критик, отразяващ тази широка личностна и музикална култура, която е притежавал Бърнстейн и която го прави толкова изключителен.

Снимка: Getty Images

Още

"Онзи, другият Ню Йорк" - моноспектакълът на Ванина Кондова с втора премиера в София

"Онзи, другият Ню Йорк" - моноспектакълът на Ванина Кондова с втора премиера в София

Сигурно забелязахте, че Бърнстейн има и японска награда. Как се случва това? - Ами, той е създател на Тихоокеанския музикален фестивал в Сапоро, Япония - първия по рода си фестивал в Азия. Фестивалът се провежда и до днес, вече толкова години, а престижният му авторитет винаги ще се свързва с името на Ленард Бърнстейн.

Американският композитор Леонард Бърнстейн (1918 - 1990), автор на симфонична музика, както и на шоута на Бродуей / Снимка: Getty Images

Още

От Българо-Еврейския научен институт се обявиха срещу надписи на паметници за жертвите на Холокоста

От Българо-Еврейския научен институт се обявиха срещу надписи на паметници за жертвите на Холокоста

През 1990-а година, докато работи по авторската си творба "Арии канцонети", здравето на композитора се влошава. А той имал грандиозна идея - да напише опера за Холокоста. Няма да успее, защото съдбата слага "черта" на всичко. Композиторът умира, без да може да реализира последната си творба и последната си идея.

След смъртта му се установява, че този толкова талантлив и енергичен човек е страдал от много болести - пневмония, тумор, емфизема и сърдечна недостатъчност.

Снимка: Getty Images

Остави ни две симфонии, няколко оратории, два балета, опера, няколко мюзикъла, голям брой инструментални пиеси, няколко вокални цикъла. Бърнстейн с еднакъв успех твори и в областта на "сериозната", и в областта на "популярната музика".

Безспорно неговият принос и влиянието му като диригент, композитор, пианист и музикален педагог са основополагащи за световната музикална култура на ХХ век.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Пролетните тайнства на Игор Стравински и Коко Шанел

Пролетните тайнства на Игор Стравински и Коко Шанел

Още

Виенски романтизъм с вълшебната музика на Шуберт и Брамс

Виенски романтизъм с вълшебната музика на Шуберт и Брамс

Още

Бащата на Римски-Корсаков освободил крепостните си селяни преди декрета

Бащата на Римски-Корсаков освободил крепостните си селяни преди декрета

Още

Две жени остават идеал за самотника Брамс - майка му и Клара Шуман

Две жени остават идеал за самотника Брамс - майка му и Клара Шуман

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Продуцент уличи режисьора на "Тутси" в шпионаж

90 години от рождението на Сидни Полак

Герасим Георгиев-Геро: Без мечти няма смисъл

Актьорът днес празнува 50 годишен юбилей

Иван Радоев: Свободен е този човек, който може да каже пред себе си "От нищо не ме е страх"

Днес се навършват 30 години от кончината на големия български писател, поет и драматург

Ориана Фалачи срещу световните институции, тираните и страха

95 години от рождението на една от най-ярките фигури в журналистиката от втората половина на ХХ век