Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Руският цигулар Борис Гарлицки: Сърцето ми трепери преди всяко излизане на сцената

СЪЗВЕЗДИЯ

Руският цигулар Борис Гарлицки: Сърцето ми трепери преди всяко излизане на сцената

Фестивал Алегра събира поколения музиканти в смела интерпретация на Менделсон и Шуберт

Руският цигулар Борис Гарлицки е един от преподавателите, включени в програмата на майсторските класове на академия "Алегра" (Източник: Фестивал и Академия "Алегра")

Един необикновен концерт, в рамките на осмото издание на фестивал Алегра, който събира на сцената на зала България днес, истински звезди.

Професор Борис Гарлицки, Сергей Малов, професор Вилфрид Щреле, Нимрод Гуез, Кирил Злотников, Атанас Кръстев, Лора Маркова и Полин ван дер Рест се впускат в смела интерпретация на произведения на Менделсон и Шуберт. Струнният октет на едва 16-годишния Менделсон е идеалното място за такова общуване - "с младежкия си устрем, блясък и съвършенство той е едно от музикалните чудеса на 19-ти век", коментира музикалната критика.

Купи билет

На сцената на зала България ще оживее и съвършения шедьовър на трагически зрелия 31-годишен Шуберт - квинтетът с две чели, завършен 3 години след Менделсоновия опус.

Професор Борис Гарлицки е един от титаните на сцената. Роден в Русия, той получава първите си уроци по музика от баща си, автор на популярния учебник за млади цигулари "Стъпка по стъпка". Учи при професор Янкелевич в Московската консерватория, а след това работи като концертмайстор на "Московски виртуози" и London Symphony Orchestra, Covent Garden Opera House, Vienna ORF Simphonieorchestеr Hamburg Philharmonic и много други.

Днес Гарлицки посвещава голяма част от времето си на преподаването. Води катедри в два изключителни музикални института, Conservatoire National Supérieur de Paris и Folkwang Universität der Künste, (Есен, Германия). Освен това, всяка година, той Гарлицки провежда майсторски класове в най-известните музикални институции, включително Curtis Institute във Филаделфия, Peabody Conservatory в Балтимор, Hanns Eisler Musikhochschule в Берлин и Kronberg Academy.

"Неговите знания, неговата енергия, неговата честност и способността му да се свързва с хората и да създава хармония според мен са квинтесенцията на това, защо той може да служи като модел за подражание и водеща светлина за младото поколение", е мнението на Курт Мазур.

Професор Гарлицки е един от преподавателите, включени в програмата на майсторските класове на академия Алегра, и е част от звездния ансамбъл от изпълнители за концерта "Съзвездия" на 21 юли, в столичната зала "България".

Руският цигулар Борис Гарлицки е един от преподавателите, включени в програмата на майсторските класове на академия "Алегра" (Източник: Фестивал и Академия "Алегра")

Купи билет

- Ако може да върнете стрелките на времето и изберете момент от кариерата ви, когато сърцето ви е тръпнело в очакване на среща с публиката, кой ще е той?
- О, няма да се налага да връщам стрелките толкова назад, защото и досега сърцето ми трепери преди всяко излизане на сцената.

Тръпне в очакване и в удоволствие от възможността да споделям сцената с прекрасните ми колеги, в изпълнение на величествени репертоари.

- Музикалните фестивали по цял свят се опитват да спечелят, да "съблазнят" младата публика. Каква мислите, че трябва да е стратегията в тази посока? Изпипана селекция от композитори, изпълнители или артистична рамка или?
- Разбира се, че най-успешна е формулата, заключена във вашия въпрос, но бих добавил, че е необходимо и етап на образоване на публиката.

- Вие сте любим преподавател на младите музиканти и се включвате с охота в майсторски класове по света. Ще се включите и в майсторските класове, организирани от академия Алегра, в рамките на фестивал Алегра. Имате ли усещането, че младите изпълнители на класическа музика се променят?
- О, да, разбира се. Те са по-бързи, по-образовани, но са огромно съжаление, наблюдавам, че им липсва вдъхновение.

Фестивал Алегра събира поколения музиканти в смела интерпретация на Менделсон и Шуберт (Източник: Фестивал и Академия "Алегра")

Още

Руският цигулар Сергей Малов: Мистерията в музиката привлича хората

Руският цигулар Сергей Малов: Мистерията в музиката привлича хората

- Има ли предизвикателства пред вас като преподавател?
- Моята заветна цел е в един момент да стана ненужен на моите ученици и те да растат, политат и откриват хоризонтите сами.

- Как ви намери музиката или вие нея?
- Ограден съм от музиканти, отраснал съм в семейство на цигулари.

Моят баща беше голям учител, а майка ми концерт майстор на малък оркестър. Леля ми е също цигулар и като се замисля нямаше начин да не се втурна в музиката, да не ме омагьоса нейната сила и универсален език.

Фестивал Алегра събира поколения музиканти в смела интерпретация на Менделсон и Шуберт (Източник: Фестивал и Академия "Алегра")

Още

Ласло Феньо: Хуманността е езикът на музиката

Ласло Феньо: Хуманността е езикът на музиката

- Казват, че талантът е 1, а постоянната работа 0, така че цифрата расте, колкото повече нули се добавят. Съгласен ли сте, че това е и принципът в музиката?
- Много индивидуално е всичко при нас, музикантите. Затова ми е трудно да отговоря категорично на този въпрос.

- На един от най-интересните концерти, включени в програмата на Алегра - "Създвездия" ще свирите заедно с младите надежди на фестивалния оркестър Алегра. Общуването и съвместното изпълнение с големи, доказани имена е истинска школа за тях. Кой момент от вашата кариера и коя среща с изпълнител остави следи в развитието ви?
- Помня, че когато се роди синът ми, през 1982 г., спечелих един много важен конкурс на името на Паганини и там срещнах сър Йехуди Менухин.

Благодарение на работата ми в Лондонския симфоничен оркестър и оркестъра на Кралската опера в Лондон, съм имал удоволствието и честта да свиря с невероятни музиканти като диригента Колин Дейвис, диригента и пианист Генади Роджественский, пианистката Марта Аргерич и пианиста, и диригент Маурицио Полини.

Купи билет

А преди 25 години срещнах гръцкия цигулар Леонидас Кавакос - незабравимо преживяване. Оттогава съм приятел с почти всички. Трябва да призная, че големите музиканти са големи хуманисти и една от мисиите им е да разберат и изпълняват всеотдайно своята голяма роля в израстването на обществото като такова - хуманно общество.

Повече за предстоящите концерти, включени в програмата на фестивал Алегра, както и детайли за майсторските класове, част от Академия Алегра, можете да намерите - ТУК

Билети с намаление за ученици, студенти и пенсионери могат да се закупят само на касата на зала "България".

Фестивал и академия Алегра се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", Столична община - програма "Култура", Фондация "Америка за България", Институт Лист - Унгарски културен институт и в партньорство със Софийска филхармония и Национално музикално училище "Любомир Пипков".

Още

Фестивал и академия Алегра: Талант, устойчивост и световна музика

Фестивал и академия Алегра: Талант, устойчивост и световна музика

Още

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Още

Контрабасистът Петър Найденов: Фестивал и академия Алегра са моята мисия

Контрабасистът Петър Найденов: Фестивал и академия Алегра са моята мисия

Още

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Камий Тома: Oбичам музиканти, които горят на сцената и почти умират за всяка нота

Френската виолончелистка Камий Тома подхожда с почти религиозна отдаденост към концертите си, ето какво сподели тя пред Impressio

Акад. Пламен Карталов: Българското оперно дело е съизмеримо с европейските върхове

Директорът на Софийската опера отбелязва днес 75-ата си годишнина

Световноизвестният режисьор Тран Ан Хунг: Готвенето е като да правиш любов

Тран Ан Хунг спечели наградата за режисура на кинофестивала в Кан за най-новия си филм "Страсти в кухнята" с Жулиет Бинош

Миранда Фернандес и фламенкото като начин на живот

Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио със специалното участие на танцьорката Марина Валперсин в София Лайв Клуб на 15 септември от 20:00 ч. и ще представят новия й проект "88-М", посветен на жените във фламенкото

Прешъс Уилсън: ,,One way ticket“ ме направи звезда

Звездата на диско музиката обещава изненади за феновете на 17 ноември в София

Коя е тревогата на света!

Интервю с Ваклуш Толев за книгата "История на религиите"