Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Носителят на наградата "Ленард Бърнстейн" Статис Карапанос гостува на Софийската филхармония

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Носителят на наградата "Ленард Бърнстейн" Статис Карапанос гостува на Софийската филхармония

Той ще представи красивия Концерт за флейта на Карл Райнеке и Рапсодия за алтова флейта и оркестър от Дебюси. Диригент на вечерта е Себастиан Роланд, който включва в програмата и Симфония №2 от Гуно

Статис Карапанос (Източник: Софийска филхармония)

Купи билетНа 24 февруари Софийската филхармония посреща носителя на наградата "Ленард Бърнстейн" - флейтиста Статис Карапанос. Той ще представи красивия Концерт за флейта на Карл Райнеке и Рапсодия за алтова флейта и оркестър от Дебюси. Диригент на вечерта е Себастиан Роланд, който включва в програмата и Симфония №2 от Гуно.

С тази програмата Софийската филхармония продължава вече наложената традиция да среща публиката с с виртуозни, но рядко изпълнявани творби.

Гръцкият флейтист Статис Карапанос се утвърждава като един от най-интересните съвременни солисти.

Роден в Атина, Гърция през 1996 г, той се занимава с музика от ранна детска възраст. Започва обучението си в Националната консерватория в Атина, а когато става на 13 години семейството се премества в България, където музикантът е приет в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София.

Още

Гръцкият флейтист Статис Карапанос и маестро Себастиан Роланд представят рядко изпълнявани творби

Гръцкият флейтист Статис Карапанос и маестро Себастиан Роланд представят рядко изпълнявани творби

През 2013 г. музикантът постъпва във Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие със специалности флейта и дирижиране. Карапанос има изяви с Университетския оркестър, участва в състава на Държавния театър на Карлсруе и свири с различни ансамбли за камерна музика. Бил е солист на множество оркестри и ансамбли, включително Атинския държавен симфоничен оркестър (Гърция), Оркестър на Класик ФМ радио (България), Ансамбъл "Zeitlose Musik" (Германия) и много други. Той е също активен камерен изпълнител и изнася много рецитали като дуо със забележителния музикант Кристоф Ешенбах на пианото.

Статис Карапанос (Източник: Софийска филхармония)

Статис Карапанос търси вдъхновение в редица съвременни стилове, включителноджаз и хард рок и изследва различни инструменти, на които свири - напречна флейта, пиколо, алтова, басова и контрабасова флейта. През 2016 г. Статис Карапанос е назначен за директор на отдела за класическа музика на фестивала "Фабрика за изкуства" в Санторини.

Купи билетПрез 2017 г. той е поканен да свири първа флейта с Гръцкия младежки симфоничен оркестър под диригентската палка на маестро Дионисис Граменос, а малко след това е назначен за соло флейтист на Атинския държавен симфоничен оркестър, пост, който заема до 2018 г., когато започва специализация при проф. Филип Бернолд в Националната Консерватория в Париж.

През 2020 година младият флейтист беше отличен с престижната награда "Ленард Бърнстейн", присъждана от Музикалния фестивал "Шлезвиг Холщайн". Предишни носители на отличието са Ланг Ланг, Ян Лисецки, Лиза Батиашвили и др.

Започнал пътя си в музиката като виолончелист, Себастиан Роланд от млада възраст е ентусиазиран да дирижира. От 2002 г. френският музикант се утвърждава като един от най-успешните и разностранни диригенти на своето поколение. Неговият обширен репертоар се простира от бароковата музика до нашето съвремие. Той дирижира оперни постановки в Берлин, Щутгарт, Висбаден, Есен, Париж, Лион, Марсилия, Страсбург, Виена, Люцерн, Санкт Гален, Берн, Лисабон, Тел Авив, Мексико Сити и др. През 2015 г. прави успешния си дебют в Националната опера в Париж с операта "Алцеста" от Глук.

Още

Флейтистът Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстейн" с рецитал с пианиста Георги Черкин

Флейтистът Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстейн" с рецитал с пианиста Георги Черкин

Изявява се на концертните сцени с оркестри като Радиосимфоничния оркестър - Франкфурт, Оркестъра на Хенделовия фестивал в Хале, Badische Staatskapelle в Карлсруе, Филхармонията на Есен, Оркестъра на Норвежкото радио, Симфоничния оркестър Санкт Гален, Камерата - Цюрих, "Музикантите на Лувъра", Филхармоничния оркестър на Люксембург, Националния оркестър в Лион и др.

От сезон 2018/2019 Себастиан Роланд заема поста Генерален музикален директор на Държавния театър в Саарбрюкен.

Себастиан Роланд (Източник: Софийска филхармония)

Купи билетПрез 2021 Роланд дирижира нова постановка на "Манон" от Жул Масне и възобновяването на "Така правят всички" от Моцарт в Държавната опера в Хамбург, концертна версия на "Дъщерята на Мадам Анго" от Шарл Льокок в Театър Шанз-Елизее в Париж и нова постановка на "Трубадур" от Джузепе Верди в Саарбрюкен. Отлични отзиви съпътстват издаването на постановки, запечатали интерпретации на Маестрото на DVD от "Virgin Classics", "Naxos" и "Palazetto Bru Zane".

Музикалните проекти на Себастиан Роланд за 2022 г. включват две нови продукции на "Тристан и Изолда" от Вагнер и "Кармен" от Бизе в Саарбрюкен, както и нова постановка на "Хофманови разкази" от Офенбах в Операта в Гьотеборг. Концертно ще дирижира Държавния оркестър Саарланд в Театър Шанз Елизе в Париж, както Филхармонията на Познан.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още

Звездният виолончелист Готие Капюсон за първи път в България

Звездният виолончелист Готие Капюсон за първи път в България

Още

Готие Капюсон, Мария Жоао Пиреш и Борис Березовски гостуват на Софийската филхармония през 2022 г.

Готие Капюсон, Мария Жоао Пиреш и Борис Березовски гостуват на Софийската филхармония през 2022 г.

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хитовият мюзикъл "Парижката Света Богородица" за първи път на сцената на зала 1 на НДК на 26 май

Потопени в атмосферата на Париж от края на XV век зрителите на спектакъла ще се насладят на изключителната музика, хореография и актьорска игра

БНР споделя българската музика с украинските деца

Те ще бъдат гости на концертите с фолклорна, детска и класическа музика на съставите на националното радио

"Ефектът Галатея": Тялото е терен за метаморфози, експерименти, култове, желания…

С нов премиерен състав солисти балет "Арабеск" ви кани 19 май 2022 г. на сцената на Музикалния театър на най-новия си спектакъл

Блестящият виртуоз Андрей Йоница - солист на Радиосимфониците

В програмата – Антонин Дворжак, Анатолий Лядов, Георги Андреев

Приключи Първият тур на Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022

Журито в състав Григор Паликаров, Атанас Кръстев и Людмил Ненчев класира за следващия етап от състезанието общо 25 млади музиканти