Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Флейтистът Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстейн" с рецитал с пианиста Георги Черкин

КАМЕРНИ КОНЦЕРТИ

Флейтистът Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстейн" с рецитал с пианиста Георги Черкин

Двамата музиканти ще изнесат и майсторски класове по флейта и пиано в рамките на "Европейски музикален фестивал"

Гръцкият флейтист Статис Карапанос (Снимка: "Кантус Фирмус")

Виртуозният гръцки флейтист Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстeйн" ще представи камерен рецитал заедно с един от любимците на българската публика - пианиста Георги Черкин. Концертът е част програмата на "Европейски музикален фестивал" и ще се състои на 12 октомври 2021 от 19:30 ч. в столичната зала "Оборище" 5.

Статис Карапанос е възпитаник на Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие със специалности флейта и дирижиране. Преди това той е живял в България, където е учил в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София.

През 2012 г. младият талант прави дебют на сцената на зала "България" с Оркестъра на Класик ФМ радио. Статис Карапанос е бил солист на множество оркестри и ансамбли, включително Атинския държавен симфоничен оркестър (Гърция), Ансамбъл "Zeitlose Musik" (Германия) и много други.

Той е също активен камерен изпълнител и е изнасял много рецитали като дуо със забележителния диригент и пианист Кристоф Ешенбах. Наскоро изпълнителят взе участие в тазгодишия фестивал "Джордже Енеску" в Букурещ, като асистент - диригент на Кристоф Ещенбах.

Още

Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

През 2020 година флейтистът беше отличен с престижната награда "Ленард Бърнстейн", учредена от Музикалния фестивал "Шлезвиг Холщайн", предишни носители на която са световни звезди като Ланг Ланг, Ян Лисецки, Лиза Батиашвили и др.

Музикантът беше и част от журито на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на "Кантус Фирмус", който наскоро завърши.

За своята първа съвместна изява Статис Карапанос и Георги Черкин подготвят програма с творби от епохата на романтизма. Една от тях е Сонатата за флейта и пиано в ла мажор от Цезар Франк - преработка на забележителната цигулкова соната.

Публиката ще чуе също Интродукция и вариации "Trockne Blumen" за флейта и пиано от Франц Шуберт, Брилянтна фантазия от Франсоа Борн по теми из оп. "Кармен" на Бизе, както и Пасторал за флейта и пиано от Георги Златев - Черкин.

Билетите за концерта са в продажба на касата в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com.

Също в рамките на фестивала Статис Карапанос и Георги Черкин ще изнесат майсторски класове по флейта и по пиано. Те ще работят с млади изпълнители на класическа музика на 9 и 10 октомври от 10 ч. в залата на Националното музикално училище "Л. Пипков" в София.

Още

"Танц за трио" събира за първи път на една сцена талантливите музиканти Виктория Василенко, Лия Петрова и Атанас Кръстев

"Танц за трио" събира за първи път на една сцена талантливите музиканти Виктория Василенко, Лия Петрова и Атанас Кръстев

"Европейски музикален фестивал" 2021 се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община, като част от Календара на културните събития на Столична община и под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Статис Карапанос е роден в Атина, Гърция през 1996 г. Той се занимава с музика от ранна детска възраст. Започва обучението си в Националната консерватория в Атина, а на 13 години семейството се премества в България, където музикантът е приет в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София.

Карапанос свири редовно с Националния младежки оркестър на училището, печели различни международни конкурси и се изявява като солист с професионални оркестри. През 2013 г. музикантът постъпва във Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие със специалности флейта и дирижиране.

Карапанос има изяви с Университетския оркестър, участва в състава на Държавния театър на Карлсруе и свири с различни ансамбли за камерна музика. Бил е солист на множество оркестри и ансамбли, включително Атинския държавен симфоничен оркестър (Гърция), Оркестър на Класик ФМ радио (България), Ансамбъл "Zeitlose Musik" (Германия) и много други. Той е също активен камерен изпълнител и изнася много рецитали като дуо със забележителния музикант Кристоф Ешенбах на пианото.

Статис Карапанос търси вдъхновение в редица съвременни стилове, включително фрий джаз и хард рок и изследва различни инструменти, на които свири - напречна флейта, пиколо, алтова, басова и контрабасова флейта. През 2016 г. Статис Карапанос е назначен за директор на отдела за класическа музика на фестивала "Фабрика за изкуства" в Санторини.

През 2017 г. той е поканен да свири първа флейта с Гръцкия младежки симфоничен оркестър под диригентската палка на маестро Дионисис Граменос, а малко след това е назначен за соло флейтист на Атинския държавен симфоничен оркестър, пост, който заема до 2018 г., когато започва специализация при проф. Филип Бернолд в Националната Консерватория в Париж.

През 2020 година младият флейтист беше отличен с престижната награда "Ленард Бърнстейн", присъждана от Музикалния фестивал "Шлезвиг Холщайн". Предишни носители на отличието са Ланг Ланг, Ян Лисецки, Лиза Батиашвили и др.

Виртуозният пианист Георги Черкин (Снимка: "Кантус Фирмус")

Георги Черкин е един от най-изявените български пианисти от своето поколение. Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфоничния оркестър "Билкент" в Анкара, Оркестър на "Санта Чечилия", Филхармонията на Одеса и др.

Той завършва НМА в София и специализира в престижната Академия "Санта Чечилия" в Рим при Серджо Пертикароли. Носител е на първи награди от международните конкурси "Панчо Владигеров" в Шумен и Premio Sassari в Италия.

През последните няколко години Черкин се занимава активно с композиране на транскрипции. Те са изпълнявани с голям успех в Германия, Полша, Русия, Корея, Канада. През 2018 и 2019 година пианистът представи свои оркестрации с Филхармоничен камерен оркестър - Берлин на престижните музикални сцени на Берлинската филхармония, "Гевандхаус", Лайпциг и Дом на музиката в Москва.

Още

"Европейски музикален фестивал" изкушава меломаните с поредица от ярки концертни събития

"Европейски музикален фестивал" изкушава меломаните с поредица от ярки концертни събития

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция "Кантус Фирмус" с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България.

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др.

През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите".

Още

"Европейски музикален фестивал" 2021 представя лауреатите от Конкурса за наградите на "Кантус Фирмус"

"Европейски музикален фестивал" 2021 представя лауреатите от Конкурса за наградите на "Кантус Фирмус"

Още

"Европейски музикален фестивал" 2021 с целогодишна програма от атрактивни концерти и дигитални събития

"Европейски музикален фестивал" 2021 с целогодишна програма от атрактивни концерти и дигитални събития

Още

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Още

 Кнут Вебер: Избрах виолончелото, когато бях на 5 години

Кнут Вебер: Избрах виолончелото, когато бях на 5 години

Още

Легендата Владимир Федосеев дирижира Софийската филхармония на 7 октомври

Легендата Владимир Федосеев дирижира Софийската филхармония на 7 октомври

Още

Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън се завръща в зала "България"

Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън се завръща в зала "България"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бетовен с Боян Виденов, Симеон Гошев и Софийската филхармония на 5 февруари

Ще звучат Концерт за пиано и оркестър №1 със солист Симеон Гошев и Симфония №3 "Ероика".

HAVASI идва с новото си шоу в София и Варна

Прочутият унгарец ще гостува за първи път на варненската публика

Симфониета-Враца открива концертния си пролетен полусезон на 3 февруари с "Оперна гала"

Солисти ще са оперни певци с успешни първи стъпки на професионалните сцени в България, лауреати на редица конкурси, които пристигат в града следващата седмица за работата си с оркестъра и диригента Никола Петров

Дмитрий Юровски представя Вагнер и Щраус в зала "България"

Солист на вечерта е сопраното Любов Стучевская

"Метрополитън" ще отбележи първата годишнина от руската инвазия в Украйна с "Реквием"

През изминалата година Нюйоркската опера набира средства за подпомагане на пострадалите от войната и прекрати работата си с артисти, които подкрепят руския президент Владимир Путин