Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Танц за трио" събира за първи път на една сцена талантливите музиканти Виктория Василенко, Лия Петрова и Атанас Кръстев

НОВ МУЗИКАЛЕН ПРОЕКТ

"Танц за трио" събира за първи път на една сцена талантливите музиканти Виктория Василенко, Лия Петрова и Атанас Кръстев

Всеки от тях има впечатляваща биография като солов изпълнител и камерен музикант, а професионалните им успехи ги нареждат сред водещите български класически изпълнители

"Танц за трио" се нарича новият музикален проект на трима от най-ярките български музиканти от младото поколение.

Виктория Василенко (пиано), Лия Петрова (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) се събират за първи път за съвместен концерт, обединявайки своята творческа енергия в търсене на нови пътища за изява и развитие на своето артистично майсторство.

Всеки от тях има впечатляваща биография като солов изпълнител и камерен музикант, а професионалните им успехи ги нареждат сред водещите български класически изпълнители.

Още

"Европейски музикален фестивал" 2021 представя лауреатите от Конкурса за наградите на "Кантус Фирмус"

"Европейски музикален фестивал" 2021 представя лауреатите от Конкурса за наградите на "Кантус Фирмус"

И тримата започват своето музикално образование в България, но събират опит и умения в реномирани европейски музикални университети и школи. Те доказват многократно своите възможности в български и международни конкурси, които им отварят пътя към световните музикални сцени.

През 2014 г. Атанас Кръстев триумфира на Международния конкурс за виолончелисти "Liezen" в Австрия, през 2016 г. Виктория Василенко спечелва конкурса "Джордже Енеску" в Букурещ, а през същата година Лия Петрова става победител на цигулковия конкурс "Карл Нилсен" в Дания. И тримата инструменталисти имат забележителни солови изяви с множество български и чуждестранни оркестри и редовно участват във фестивални прояви.

Още

Добринка Табакова стана щатен композитор на концертния оркестър на Би Би Си

Добринка Табакова стана щатен композитор на концертния оркестър на Би Би Си

В програмата на концерта са включени произведения от епохата на Романтизма за различни комбинации от трите инструмента. Музикантите ще изпълнят "Брилянтно рондо" за цигулка и пиано от Франц Шуберт, "Фантастични пиеси" за виолончело и пиано от Роберт Шуман и забележителното Клавирно трио №2 от Йоханес Брамс, което принадлежи към най-ценните образци на камерната музика от 19-ти век.

Специален акцент в програмата ще бъде музиката на Добринка Табакова, която е сред най-влиятелните млади композитори на нашето съвремие. Изявената авторка подготвя нов вариант за пиано, цигулка и виолончело на своята творба "Танц", който ще прозвучи премиерно пред столичната публика.

Концертът "Танц за трио" е на 8 октомври 2021 от 19:30 в зала "България" и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство със Софийската филхармония. Билетите за събитието са в продажба на касата в зала "България" и на http://ticketsbg.com

Още

Младият руски пианист Сергей Редкин: Вдъхновението идва само, когато то реши

Младият руски пианист Сергей Редкин: Вдъхновението идва само, когато то реши

Виктория Василенко завършва НМУ "Л. Пипков" в София в класа по пиано на проф. Стела Димитрова - Майсторова. Учила е във Висшия музикален колеж "Кралица София", Мадрид при световноизвестния руски педагог и пианист Дмитрий Башкиров, в Нов български университет и в Академията на Лаго ди Комо, Италия. От 2016 г. продължава обучението си във Висшия колеж за музика "Кралица Елизабет", Брюксел, Белгия при Аведис Коюмджиан и Луи Лорти, а от 2017 г. следва Магистърска степен в Кралската Брюкселска Консерватория при проф. Боян Воденичаров.

Виктория Василенко е носител на множество награди от национални и международни клавирни конкурси в България, Гърция, Италия, Чехия, Англия, а през 2016 г. тя става победител в престижния международен конкурс "Джордже Енеску" в Букурещ, Румъния.

Пианистката е изнасяла много рецитали, два от които във Виена (2008) и Ню-Йорк (2010). Била е солист на различни оркестри като Симфоничния оркестър на Ливърпул, Брюкселски камерен оркестър, Камерен оркестър Линкълнууд (САЩ), Оркестър на Класик ФМ радио, Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония, Нов Европейски оркестър, Фестивалния оркестър на Лятната музикална академия "Музика Мунди" в Белгия под палката на Максим Венгеров през 2009 г. и много други. Отличена е два пъти с награда "Кристална лира". Участвала е в редица престижни фестивали и академии като "Моцартеум", Залцбург; "Сантандер" 2012; "Музика Мунди", Брюксел; "Аполония", Созопол; "Софийски музикални седмици"; "Дни на музиката в Балабановата къща", Пловдив; "Канети", Русе; "Европейски музикален фестивал", София, Фестивал за клавирна съвременна музика "Ppianissimo" и др.

Още

Лия Петрова - лирична и почти съвършена

Лия Петрова - лирична и почти съвършена

Лия Петрова започва обучението си по цигулка при Евелина Арабаджиева. Още осемгодишна получава Моцартовия медал и званието "Най-млад артист на ЮНЕСКО". През 2001 г. е приета във Висшето училище за музика и театър в Рощок при проф. Петру Мунтяну, а от 2010 г. учи при Огюстен Дюме в Брюксел. По-късно продължава в Музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин при Антие Вайтхаас.

Носител е на награди от международните конкурси "Тибор Варга" (Сион), "Луи Шпор" (Ваймар), Германския национален музикален конкурс и др. Избрана е за "Млад музикант на годината 2007" на програма "Алегро виваче" на БНР. През 2016 г. печели първа награда на Международния конкурс за цигулари "Карл Нилсен" в Одензе, Дания.

Била е солист на филхармониите на Брюксел, Люксембург, Осака и Монте Карло, Камерния оркестър на Лозана и Националния оркестър на Монпелие. Като камерен музикант свири с изявени изпълнители като Готие Капюсон, Юджа Уанг, Катя Буниатишвили, Гари Хофман, Джан Уанг, Луи Лорти, Никола Ангелих и др. Сред ярките й изяви е участието й в проекта "Марта Аргерих и приятели" в Атина и Франция през 2016, където свири заедно с Марта Аргерих, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски.

Лия Петрова свири на оригинална цигулка "Джовани Батиста Гуаданини", предоставена й от музикалната фондация "Бубу".

Още

Зорница Иларионова и Атанас Кръстев - красота сред руините (ВИДЕО)

Зорница Иларионова и Атанас Кръстев - красота сред руините (ВИДЕО)

Атанас Кръстев завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев (2012). От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия Шаховская във Висшия музикален колеж "Кралица София", Мадрид. Посещавал е майсторски класове по виолончело на Давид Герингас, Антонио Менезес, Франс Хелмерсон, Арто Норас, Наталия Гутман, Даниел Вайс, Люис Кларе, Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Томас Керъл, Роберт Коен, Мария Клигел, Рейнхард Лазко, Томас Деменга и др.

Защитава докторат през 2016 г. Преподава виолончело в НМА "Проф. Панчо Владигеров" - асистент от 2016, главен асистент от 2017 г.

Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти "Liezen" (Австрия - 2014), Международния конкурс "Jeunesses musicale", Белград (Сърбия - 2015). Удостоен е с Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда "Златна муза" на РКИЦ и "Кристална лира" на СБМТД (2007 и 2012).

Атанас Кръстев е бил солист на всички български и много чуждестранни оркестри.

Още

Лука Шулич от 2CELLOS: Ние от Балканите трябва да се подкрепяме

Лука Шулич от 2CELLOS: Ние от Балканите трябва да се подкрепяме

Още

Пласидо Доминго в София: "Утре ще бъда на сцената до една изключителна певица като Соня Йончева"

Пласидо Доминго в София: "Утре ще бъда на сцената до една изключителна певица като Соня Йончева"

Още

Йосиф Радионов на 70 с музиканти от цял свят

Йосиф Радионов на 70 с музиканти от цял свят

Още

Италианският тенор Федерико Пачоти гостува за първи път в България

Италианският тенор Федерико Пачоти гостува за първи път в България

Още

Легендата Стивън Ковачевич с концерт в София на 16 септември

Легендата Стивън Ковачевич с концерт в София на 16 септември

Още

Диригентът Саша Гьотцел представя Щраус в "Кавалерът на розата"

Диригентът Саша Гьотцел представя Щраус в "Кавалерът на розата"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Белгийският виртуоз Даниел Верстапен пресъздава песен с гласа на Нина Николина

Нина Николина, Любо Киров и Калин Вельов ще са част от специалната програма на Верстапен в България

"Цветовете на барока" - завладяваща музикална вечер с КласикАрт и специалните им гости

Струнният квартет и ансамбъл заедно с бароковото виолончело на Линда Манчева и чембалото на Николай Стойков ви канят на музикално пътешествие с богата, емоционална програма

Бляскавата постановка "Страната на усмивките" - част от Европейския музикален фестивал

Забележителната сценична творба е с участие на български и китайски студенти от Националната музикална академия

Кирил Манолов и Националният филхармоничен хор пеят в памет на Константин Илиев

Световнопризнатият български баритон Кирил Манолов е специален гост на концерта на Националния филхармоничен хор на 21 май в зала "България"

Класически подарък в духа на празника на духовността

Може де зарадвате себе си или близък човек, с когото споделяте общ интерес и необходимост от качествени музикални събития, с каквито е изпълнен календарът на юбилейното издание на фестивал "Алегра"

Контрасти с Радиосимфониците, Томас Аунер и Гергей Мадараш в чест на 85-годишнината на акад. Георги Минчев

В програмата са включени контрастни и най-популярни творби от творчеството на трима видни композитори - "Контрасти" от академика Георги Минчев, Симфония №4 "Италианска" от Феликс Менделсон и Първи концерт за виолончело от Камий Сен-Санс