Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендата Владимир Федосеев дирижира Софийската филхармония на 7 октомври

СВЕТОВНИ ИМЕНА НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА

Легендата Владимир Федосеев дирижира Софийската филхармония на 7 октомври

Легендарният руски диригент Владимир Федосеев - главен диригент на Болшой симфоничен оркестър, ще води Софийската филхармония като в програмата ще звучат творби на Чайковски и Шор

От дебюта си през 1971 г. до днес Владимир Федосеев е сред диригентите с най-голямо влияние (Снимка: Роман Гончаров)

Легендарният руски диригент Владимир Федосеев - главен диригент на Болшой симфоничен оркестър, ще води Софийската филхармония на 7 октомври. В програмата ще звучат творби от Чайковски и Шор. Солист в концерта е виртуозната пианистка Александра Масалева.

От дебюта си през 1971 г. до днес Владимир Федосеев е сред диригентите с най-голямо влияние. От 1974 г. до наши дни той е художествен ръководител и главен диригент на Държавния академичен Болшой симфоничен оркестър. През тези години той е изградил специфичен разпознаваем стил на оркестъра, който му е донесъл международна слава.

"При Владимир Федосеев успехът идва по най-естествен начин като при човек с изключителна дарба,който е направил толкова много за голямата музика и има наистина съзидателен живот" - пише за него композиторът Борис Чайковски.

Още

 Кнут Вебер: Избрах виолончелото, когато бях на 5 години

Кнут Вебер: Избрах виолончелото, когато бях на 5 години

Купи билет

Диригентският репертоар на Владимир Федосеев включва произведения от различни епохи - от ранна музика до произведения на съвременни композитори. През 80-те и 90-те години Федосеев е представил в концертно изпълнение в зала "Плейел" в Париж оперите "Евгений Онегин" на Чайковски, "Снежанка" на Римски-Корсаков и "Алеко" на Рахманинов.

Дирижирал е Вердиевия Реквием със Световния фестивален хор и изключителните солисти Карол Ванес, Флорънс Куивар, Лучано Павароти и Роберто Скандюци в Осло, Стокхолм и Мюнхен. И днес Федосеев продължава сътрудничеството си с най-добрите театри.

През 2015 и 2016 дирижира в Миланската Скала новите продукции на "Лешникотрошачката" (хореография на Начо Дуато) и "Спящата красавица" (хореограф Алексей Ратмански) на Чайковски. През 2017 дирижира премиерата на "Турандот" на Пучини в Опера "Хеликон" в Москва, където е поканен след това за музикален директор на театъра.

Името на Владимир Федосеев се свързва и с много оркестри по света. Той е бил първият гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Токио от 2000, гост-диригент на Баварския Радиосимфоничен оркестър в Мюнхен, Филхармоничния оркестър на Радио Франс в Париж, оркестрите в Щутгарт, Есен, Кливланд и Питсбърг. Между 1997 и 2006 е бил главен диригент на Виенския симфоничен оркестър и това десетилетие е отбелязано с триумфални турнета в Централна Европа, Япония, Китай и Филипините, както и с цикъла "Всички симфонични творби на Бетовен", завършил на 1 януари 2000 с изпълнение на "Миса Солемнис".

Награден е с ордени "За заслуги пред отечеството" I, II, III и IV степени (2018, 2005, 2002, 1996), Почест (2013), Медал Пушкин (1999), Украинският орден за заслуги (1999) и почетен знак "За заслуги в Република Австрия" (1996).

Солист в концерта е виртуозната пианистка Александра Масалева (Снимка: Софийска филхармония)

Александра Масалева е родена в Санкт Петербург, Русия през 1995 г. и започва професионалното си обучение по пиано на 5-годишна възраст. Още като дете тя се запознава с известния френски професор и композитор Мишел Сони, който й предава своите знания и специфичен клавирен метод и става неин ментор.

Още

Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън се завръща в зала "България"

Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън се завръща в зала "България"

Купи билет

Той не само я обучава как технически да свири на пиано и как да музицира, но и я съветва да започне да твори музикално вдъхновени картини, за да развие фантазията и чувствителността си във възможно най-висока степен. Годините, прекарани със Сони дават бързо резултат и водят до получаването на високи отзиви и награди. Тя е най-младият кандидат, печелил някога Московския конкурс за млади таланти, най-важният конкурс за изгряващи таланти, организиран от министерство на културата на Русия.

Фондацията SOS Talents на Мишел Сони подкрепя Александра повече от 18 години, като й дава стипендия и я подпомага да получи много възможности за концертиране. Тя се представя с голям успех в Русия, Унгария, Швейцария, Франция, Литва и Грузия. Повечето от тези концерти са излъчвани на живо по Mezzo TV, Radio Suisse Espace 2 и френското Radio Classic. Репертоарът й е много широк, но тя е особено привързана към музиката на Чайковски, Прокофиев и Рахманинов. Първият й CD е записан след изключителния й успех в световно известната зала Концертгебау в Амстердам.

Програмата на вечерта: Пьотър Илич Чайковски - Три фрагмента из оп. "Евгений Онегин" Алексей Шор - "Пътепис" за пиано и оркестър Пьотър Илич Чайковски - Симфония №6 "Патетична" в си минор, оп.74 Билети - на касата на зала "България" и в Ивентим

Още

OPERA D'AMORE – един спектакъл на бъдещето!

OPERA D'AMORE – един спектакъл на бъдещето!

Още

Алим Бейсембаев спечели международния конкурс за пианисти в Лийдс

Алим Бейсембаев спечели международния конкурс за пианисти в Лийдс

Още

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Още

Нюйоркската филхармония откри сезона след 18 месеца прекъсване заради пандемията

Нюйоркската филхармония откри сезона след 18 месеца прекъсване заради пандемията

Още

Изложба в Русе разказва за посещенията на Шостакович у нас

Изложба в Русе разказва за посещенията на Шостакович у нас

Още

Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на "Кантус Фирмус"

Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на "Кантус Фирмус"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Богата музикална програма подготвят организаторите на 7-то издание на "Джаз фест Казанлък"

Фестивалът ще се проведе от 26-ти август до 4-ти септември като част от традиционните "Празници в долината на тракийските царе" 2022 в града на розите

Plovdiv Jazz Summer продължава в края на август с три концерта в село Марково

Безплатен концерт на Теодосий Спасов и камерни градински концерти на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева между 26 и 28 август

Санкт Петербург отбелязва 80-годишнината от обсадната премиера на Седма симфония на Шостакович

Събитието влиза в историята като "денят на победата в разгара на войната"

Дарина-Наталия Янева спечели наградата на БНР на 10-ия МФФ "Фолклорен извор"

Осемгодишната изпълнителка стана лауреат на фестивала, заради високото си вокално майсторство

Реновираната Нова национална галерия в Берлин възобнови традиционните си концерти

Емблематичната сграда на архитекта Лудвиг Мис ван дер Рое наскоро отвори врати за посетители след реставрация

Максим Ешкенази и Зорница Иларионова във "Вивалди завинаги"

Симфоничният спектакъл е на 14 август 2022 от 21 часа в Парк-театър "Борисова градина"