Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кнут Вебер: Избрах виолончелото, когато бях на 5 години

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Кнут Вебер: Избрах виолончелото, когато бях на 5 години

"Да бъдеш член на Берлинската филхармония е истинска привилегия. Получаваш музикално вдъхновение всеки ден, когато свириш в оркестъра", споделя музикантът преди първото си гостуване в София

Кнут Вебер (Източник: Софийска филхармония)

Купи билетГерманският виолончелист Кнут Вебер (Берлинска филхармония) е член на Пиано квартета на Берлинските филхармоници, част от ансамбъла "12-те челисти на Берлинската филхармония" и член на оркестровия борд.

Кнут Вебер е ученик на словенския виолончелист Милош Млейник. Учи в Кьолн с "Албан Берг" квартет и Клаус Кангесер, както и с Волфганг Ботчер в Берлин. Преди да стане част от оркестъра на Берлинската филхармония, Вебер е бил главен виолончелист на Младежкия оркестър "Густав Малер".

Софийска филхармония

Изявява се редовно като солист и в различни камерни състави в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Притежава множество международни отличия, сред които награда от германския национален конкурс Jugend musiziert, победител в Международния конкурс за виолончело Лицен, Австрия(1995), Pörtschach Brahms Competition (1996) и Domenico Gabrielli Competition в Берлин (1999) и др.

Още

Калина Христова, Павел Златаров и Петър Македонски закриват летния сезон на Софийската филхармония

Калина Христова, Павел Златаров и Петър Македонски закриват летния сезон на Софийската филхармония

Кнут Вебер беше любезен да отговори на няколко въпроса, непосредствено преди концерта си в зала "България" с Националния филхармоничен оркестър с концертмайстор Павел Златаров на 30 септември под диригентството на маестро Саша Гьотцел:

- Вие сте част от един от най-добрите оркестри на всички времена - Берлинската филхармония. Чувствате ли се привилегирован от възможността да свирите точно там?
- Да бъдеш член на Берлинската филхармония е истинска привилегия. Получаваш музикално вдъхновение всеки ден, когато свириш в оркестъра.

Купи билет- Професионалната Ви кариера е свързана и с Пиано квартета на Берлинските филхармоници, както и с "12-те челисти на Берлинската филхармония". Какво Ви дава участието в тези камерни формации?
- Музикалните предизвикателства и изискванията към инструментите се различават между различните състави. В група като моята квартет от пиана или 12-те виолончелисти трябва да изпълняват определена роля. Имате свободата да оформяте и характеризирате своята партия индивидуално. Това придава много енергия и удовлетворение,особено по време на представленията.

Още

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

- Кога разбрахте, че виолончелото е Вашия инструмент, а музиката - Ваша съдба?
- Избрах да уча да свиря на виолончело, когато бях на около пет години. Осъзнаването на това, че има музикална съдба, не отне много време. Реших да поема по пътеката на професионален музикант, когато бях на 17 години.

Саша Гьотцел на диригентския пулт (Снимка: Софийска филхармония)

- Ако не беше виолончелото, какъв инструмент бихте избрал? И ако не беше професията на музикант, то тогава какъв щяхте да сте днес?
- Преди да реша да уча виолончело, се интересувах от архитектура. За известно време си мислех, че това би могла да бъде интересна професия за мен.

Никога не е имало алтернативна професия в областта на инструментите, но бих искал да имам уменията да свиря на други.

- Каква музика обичате да свирите?
- Ако музиката има какво да каже нямам никакви претенции.

- Кой е най-добрият концерт за виолончело според Вас?
- Мисля, че няма "най-добър" виолончелов концерт. Имам силна връзка с концерта на Елгар.

Още

Звездно класическо изживяване със Соня Йончева, Пласидо Доминго и Софийска филхармония (снимки)

Звездно класическо изживяване със Соня Йончева, Пласидо Доминго и Софийска филхармония (снимки)

- На 30 септември ще бъдете солист на Софийска филхармония под палката на маестро Саша Гьотцел. Това ще бъде първата Ви среща със софийската публика. Какво знаете за българските музиканти?
- Познавам само няколко музиканти. Силното ми впечатление е, че българските музиканти са винаги добре образовани.

Саша Гьотцел на диригентския пулт (Снимка: Софийска филхармония)

- Концертът трябваше да се състои през миналия сезон, но ограниченията и локдауна го отложиха във времето. Ще споделите ли как получихте покана за гостуването си в София?
- Директорът на Софийския филхармоничен оркестър Найден Тодоров ме покани да изнеса концерт с този велик оркестър. Смятам, че репертоарът, който беше избран за концерта, е прекрасен за оркестър и солисти.

Купи билет- Заедно с първата виола на Националния филхармоничен оркестър ще свирите Концерта за виолончело, виола и оркестър на Рихард Щраус. Какво настроение носи тази симфонична поема?
- Тази поема е пълна с въображение,в което ще откриете всички настроения: Рицарят "на скръбното търпение" е загубил ума си и преминава през много и различни приключения. Откривате извисени чувства в борбите, битките и двубоите, сакрални настроения по време на процесия на поклонници, интимност в диалога с Дон Кихот, любовни чувства по време на среща на героя с Дулсинея. И, разбира се, тъгата в края на тази многоцветна поема.

Интервю на Мая Филипова

Още

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Още

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Още

 2,5 милиона долара за виолончелото на Ростропович

2,5 милиона долара за виолончелото на Ростропович

Още

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

 

 

 

 

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"

"Ваклуш" с премиерна прожекция в Рим

Почитателите на киното в италианската столица очаровани от 100 минутната си среща с българския духовен учител

Камий Тома: Oбичам музиканти, които горят на сцената и почти умират за всяка нота

Френската виолончелистка Камий Тома подхожда с почти религиозна отдаденост към концертите си, ето какво сподели тя пред Impressio

Акад. Пламен Карталов: Българското оперно дело е съизмеримо с европейските върхове

Директорът на Софийската опера отбелязва днес 75-ата си годишнина

Световноизвестният режисьор Тран Ан Хунг: Готвенето е като да правиш любов

Тран Ан Хунг спечели наградата за режисура на кинофестивала в Кан за най-новия си филм "Страсти в кухнята" с Жулиет Бинош

Миранда Фернандес и фламенкото като начин на живот

Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио със специалното участие на танцьорката Марина Валперсин в София Лайв Клуб на 15 септември от 20:00 ч. и ще представят новия й проект "88-М", посветен на жените във фламенкото