Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Калина Христова, Павел Златаров и Петър Македонски закриват летния сезон на Софийската филхармония

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Калина Христова, Павел Златаров и Петър Македонски закриват летния сезон на Софийската филхармония

И тримата солисти концертмайстори са сред водещите музиканти на националния оркестър

Калина Христова (Снимка: Софийска филхармония)

На 30 август Софийската филхармония закрива своя извънреден летен сезон с концерт под диригентството на Любомир Денев-син и солисти концертмайсторите на оркестъра Калина Христова и Павел Златаров и тромпетиста Петър Македонски.

В програмата: Концерт за тромпет и оркестър от Неруда, Йохан Себастиан Концерт за две цигулки в ре минор от Бах, "Каприол" сюита от Питър Уорлок и Концерт за тромпет и оркестър от Зигфрид Курц.

10 симфонични и 7 камерни концерта радваха публиката в необичайното за всички лято. Вярна на своите високи стандарти Софийската филхармония подготви стилни програми, представени от някои от най-добрите български диригенти и музиканти.

Заключителният концерт не прави изключение. И тримата солисти са сред водещите музиканти на националния оркестър, доказали безспорни качества и като солисти.

Калина Христова (Снимка: Гергана Дамянова/Софийска филхармония)

Купи билет

Близо 15 години Калина Христова е концертмайстор на Софийската филхармония с доказан професионализъм и индивидуалност. Опит в ансамбловото музициране получава и като концертмайстор на Камерен оркестър "Орфей" от 1993 до 2000. По покана на Филхармония "Канзай" участва като солист в нейни концерти през 2005. Изнася рецитали в Осака, Киото и Нара. Участва като солист и камерен изпълнител на най-престижните български фестивали.

За нея композиторът Румен Бояджиев, който й посвещава своя Концерт за цигулка и оркестър, казва:

"Калина Христова е впечатляващ цигулар и професионалист, добре познат на българската публика от редовната концертна дейност на водещия ни оркестър. Работата с нея е нещо, което всеки автор трябва да преживее, за да вникне в душата на изпълнителя и да открие колко неподозирани пространства има там. Добрият изпълнител е петдесет процента от създаването на един инструментален концерт и привилегията да работиш с такъв е може би най-хубавото нещо, което може да се случи на един композитор."

Павел Златаров (Снимка: Софийска филхармония)

Купи билет

Павел Златаров е сред най-ярките представители на младото поколение български цигулари. Неговото обучение преминава под ръководството на едни от най-изтъкнатите педагози на българската цигулкова школа: проф. Минчо Минчев, проф.Дора Иванова, Людмила Иванова. На 24 години той спечелва конкурса за престижното място на концертмайстор на Софийската филхармония, което дава голям тласък на по-нататъшното му развитие като цигулар и солист. Той изнася концерти като солист на водещите български симфонични оркестри- Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, симфоничните оркестри на Шумен, Пазарджик, Видин и Бургас. Павел Златаров е лауреат на III награда на Международния конкурс за пианисти и цигулари " Панчо Владигеров"-Шумен, 1999 г. През същата година е номиниран от слушателите на "Алегро Виваче" за млад музикант на годината.

Има магистърска степен по дирижиране от Борда на кралските училища по музика - Лондон и често застава пред оркестъра в образователните детски концерти на Софийска филхармония и Фортисимо Фамилия. Обучението си по диригентско майсторство Павел Златаров започва през 2003г. като частен ученик на проф. Васил Казанджиев.

Oсвен като водач на оркестъра на Софийската филхармония, Павел е и солист и лидер на квартет "Филхармоника".

Петър Македонски (Снимка: Софийска филхармония)

Петър Македонски е роден в семейството на музиканти. Неговият дядо, проф. Петър Кърпаров, е основател на школата по тромпет и първият български професор по тази специалност. От десет годишна възраст Петър изучава тромпет и теория на музиката в НМУ "Л. Пипков", завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Ангел Македонски. Завършва обучението си през 2011, а през 2018 година защитава дисертация и му е присъдена научна степен "Доктор".

Лауреат е на редица конкурси и състезания. Участвал е многократно като солист на Симфоничния оркестър на Националната музикална академия, Софийска филхармония, Камерния ансамбъл "Софийски солисти" и Симфоничния оркестър на Българското национално радио и др. През 2015 г. заедно с пианистката Надежда Цанова създават камерно дуо, с което стават лауреати на 5 Международни конкурса по камерна музика. Благодарение на тези постижения печелят престижната награда "Музикант на годината" - 2017 на предаването "Алегро виваче" на БНР в раздел "Ансамбли".

Любомир Денев-син (Снимка: Софийска филхармония)

Купи билет

Любомир Денев е възпитаник на НМУ "Любомир Пипков", където завършва през 2007г. със специалност пиано при проф. Иван Дреников. По-късно изучава оперно-симфонично дирижиране в НМА "Проф. Панчо Владигеров" при проф. Пламен Джуров и доц. Деян Павлов, изучава оркестрация при проф. Александър Текелиев. През 2012г. завършва с магистърска степен, а през 2017 защитава докторска степен с тема "Диригентски проблеми в звукозаписната сесия на симфоничен оркестър." Извън България Денев учи дирижиране с проф. Колин Метерс, Мартин Окервал, д-р Скот Уис и Нийл Томсън.юбомир Денев е главен диригент на Филхармония "Пионер" от 2010г. и е бил главен диригент на Sofia Session Orchestra в периода 2012 - 2019г. към звукозаписната компания Four For Music.

С втория оркестър дирижира и записва партитури на Алан Силвестри, Енио Мориконе, Хари и Рупърт Грегсън-Уилиямс, Браян Тайлър, Томас Бергерсен, Марио Григоров, Георги Стрезов, Пенка Кунева, както и музика към британския телевизионен сериал "Короната", игрите LEGO и много други.Денев е гостувал на повечето български оркестри, сред които Софийска филхармония, Симфоничният оркестър на БНР, Биг бенда на БНР и др. С Филхармония "Пионер" Денев е изнасял концерти на фестивали в Концертхаус в Берлин, Будапеща, Ниш, Одрин, Солун, София, Пловдив, Варна и др. С други оркестри е дирижирал турнета в Китай и Абу Даби. През 2014 участва в създаването на Балкански младежки симфоничен оркестър.

Купи билет

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Събитието е част от Културния календар на Столична община.

Още

Оперната прима Диана Дамрау анонсира новия си албум  "Кралиците Тюдор"

Оперната прима Диана Дамрау анонсира новия си албум "Кралиците Тюдор"

Още

Звездата на Метрополитън опера Диана Дамрау: В София слагам корони на три кралици

Звездата на Метрополитън опера Диана Дамрау: В София слагам корони на три кралици

Още

Музикален празник за Деня на София

Музикален празник за Деня на София

Още

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Театър за младите" в Театрална работилница "Сфумато"

Акцията ще представлява ателие под формата на малко театрално училище, чиято цел ще бъде да въведе участниците в театралния свят

Победителите във фотоконкурса на National Geographic ще бъдат отличени на специално събитие "Фотографите отблизо"

Членовете на забележителното жури Владислав Терзийски и Иво Данчев ще споделят любопитни истории от творческия си опит в разговор на живо, воден от Владимир Карамазов, а специалният гост – фотографът на National Geographic Ейми Витале, ще представи презентация на тема "Нови подходи във фоторазказа"

Вижте Flexible Horizons от Франсиско Монтоя Касарес

Изложбата е до 28 септември 2023 в галерия Little Bird Place

Билетите за спектакъла "Коварство и любов" от Фридрих Шилер вече са в продажба

Това е втората премиера за сезон 2023/2024 на Голяма сцена в Народния театър. Премиерните дати са 11 и 12 ноември

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент

Изложбата е от 29 септември до 22 октомври 2023 в Националната галерия/Софийски арсенал . Музей на съвременното изкуство

"Занаятът на гравьора" Пилар Долс в "Академия"

Изложбата е от 14 до 27 септември 2023 г.