Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Маестро Найден Тодоров: Какво ме спасява? Винаги музиката

"Единственото което може да ни спаси от тежки ментални проблеми е изкуството" споделя директорът на Софийска филхармония

Снимка: Гергана Дамянова

Маестро Найден Тодоров разказва пред Impressio за Летния сезон на Софийската филхармония, какво го спасява във времената на изпитание, как е отркил Дан Браун като композитор, за красивата идея за концерти в атриума на "Квадрат 500" и предстоящите гостувания на световни знаменитости.

- Маестро Тодоров, кои ще бъдат акцентите в програмата на Летния сезон на Софийската филхармония?
- Летният сезон на Софийската филхармония в този формат се случва за първи път в нейната история. Концертите, които организираме са разделени на две сцени - симфонични в зала България и камерни в атриума на Квадрат 500.

Изключително съм щастлив, че някои от най-добрите български солисти и диригенти се съгласиха да свирят с Филхармонията и мисля, че направихме един сезон без компромис.

Още

Две сцени ще радват почитателите на Софийската филхармония през юли и август в летен сезон без компромиси

Две сцени ще радват почитателите на Софийската филхармония през юли и август в летен сезон без компромиси

Започваме на 28 юни с цигуларя Светлин Русев и тенора Михаил Михайлов. След това с нас ще бъдат Виктория Василенко и Сергей Редкин под диригентството на Пламен Джуров (5 юли), Веско Ешкенази (12 юли), прекрасните сопрани Ина Кънчева и Стефани Кръстева (19 юли), цигуларят Марио Хосен и маестро Георги Димитров (26 юли), Константин Илиевски (2 август), Петър Македонски (9 август), Теодосий Спасов и Григор Паликаров (16 август), големият Минчо Минчев (23 август) и концертмайсторите ни Павел Златаров, Калина Христова, заедно с тромпетиста Петър Македонски в последния концерт на 30 август. Програмите са изключително интересни и минават през няколко епохи, така че всеки да намери нещо, което обича.

Вярвам, че публиката ще оцени многообразието на програмата, а оркестърът е вдъхновен и репетира с огромно желание.

Снимка: Руди Бежев

Още

Романтично лято в Квадрат 500 със Софийската филхармония

Романтично лято в Квадрат 500 със Софийската филхармония

- Софийската филхармония има и съвместна инициатива с Националната галерия "Квадрат 500" - "Романтично лято в Квадрат 500". Разкажете повече за нея и програмата?
- Идеята за тази поредица от концерти дойде заради красивия атриум на "Квадрат 500", който се оказа идеално място за концерти. И така, в духа на класическите традиции на европейските столици, Националната галерия се оказа нашата лятна сцена, на която ще се изявяват някои от най-добрите ни камерни състави: Квартетите "Филхармоника", "София квартет", "Фрош", "Флаутисимо", Филхармоничният духов квинтет, "Кварто квартет", "Белла Воче", "Класик Арт". Програмата е красива, обстановката е красива.

Имаме всички предпоставки да прекараме приятно. Концертите са планирани за петъчните вечери, а билетът ще дава достъп до експозицията на музея. Входът за концертите е от бул. "Васил Левски", а експозиционните зали могат да бъдат разгледани от 17.00 часа. Мисля, че за нас това е един чудесен старт за съвместна работа на културните институции, покриващи различните видове изкуства.

Снимка: BulFoto

- Имайки предвид ситуацията, как ще бъдат организирани концертите, така че публиката да е спокойна?
- Спазили сме всички предписания на Здравното министерство, така че да защитим както публиката, така и музикантите на сцената. Посетителите ще стоят през седалка, концертите ще бъдат без пауза, осигурени са дезинфектанти.

Ще забележите и новото разположение на оркестъра, съобразено със заповедите на здравните органи. За музикантите това е и нова преживяване, след работа в продължение на десетилетия по установени правила на разположение, да експериментират със нови пространствени взаимоотношения.

Трябва да кажа, че разчитаме и на съзнанието на хората и на тяхната отговорност към собственото си и на другите здраве. Винаги съм твърдял, че демокрацията е възможна само при наличието на висока лична отговорност. Тази ситуация в световен мащаб изисква от хората точно това, защото от нашите действия и от отношението ни зависим не само ние, но и хората около нас.

Още

Честит рожден ден на маестро Найден Тодоров!

Честит рожден ден на маестро Найден Тодоров!

- Вие бяхте едни от най-активните по време на изолацията, Софийската филхармония излъчваше онлайн концерти. Вие създадохте и поредицата "Без маски". Започват ли артистите, а и обществото да живеят нормално?
- Софийската филхармония беше първият български културен институт, който започна онлайн излъчване на свои стари концерти. Още на 8 март на мястото на падналия концерт ние излъчихме концерт от миналата година.

Това беше възможно, защото ние от няколко години работим за развиването на нашето виртуално присъствие. Нашите концерти се записват и излъчват от професионалисти. Имаме екип и техническо обезпечение да правим тези записи и излъчвания според най-високите стандарти. Продължаваме да работим в тази посока, защото стотиците хиляди гледания на концертите ни показаха, че сме на прав път.

Снимка: Руди Бежев

Разбира се, нищо не може да се сравни с усещането в залата, с размяната на енергия и емоции, които буквално струят от сцената и салона. Ето защо съм спокоен за завръщането в залите. Хората имат нужда от тази емоция. И този факт няма как да бъде променен.

Пред екрана ние можем да се радваме на красивата музика и да виждаме кадри в близък план, които ни дават една нова гледна точка към съответното произведение и изпълнение, но в залата се случва магията, заради която музикалното изкуство е оцеляло толкова векове, вибрациите от музикалните инструменти и от цялото пространство около нас съвсем не включват само звука, поради което живото изпълнение никога няма да загуби своята актуалност.

Софийската филхармония вече репетира и трябва да ви кажа, че музикантите свирят така, сякаш никога не е имало пауза в работата им. Защото са използвали времето си в къщи да поддържат формата си и да се развиват. Това брои ли се за нормално?

Снимка: Василка Балевска/ Софийска филхармония

- Кое ви беше най-трудното по време на изолацията и виждате ли някаква промяна и поука след нея?
- Предпочитам да се фокусирам не в трудностите на миналото, а в предизвикателствата на бъдещето и в радостното очакване от нови, още по-хубави концерти. Използвах времето на изолация да работя върху следващите сезони. Скоро ще обявим есенния ни полусезон и ще видите, колко хубави неща ни предстоят - на нас като артисти, които ще музицират с най-добрите в света на класиката и на публиката, която ще има удоволствието да се наслади на виртуозно поднесена музика.

Още

Триумф на Софийската филхармония във Виена

Триумф на Софийската филхармония във Виена

Това са онези радости, за които работя и които осмислят ежедневието ми на директор и диригент. А и да не забравяме и, че този неочакван стоп на света донесе за много хора, един от които съм и аз, възможността да прекарат повече време с близките хора, нещо, което се беше позагубило в забързаното ежедневие до началото на март.

Някои от нас със сигурност са научили по нещо за себе си и света през изминалите месеци, или са преоткрили стари истини. Други са пренастроили приоритетите си според необходимосттите и може и да не пожелаят да се върнат към старото ежедневие.

Има със сигурност и една трета група, които нищо не са научили и просто ще се върнат максимално бързо към стария си начин на живот, сякаш нищо не се е случило. За себе си мога да кажа, че в личен план в погледа ми към света има промени, но не и в отношението ми към музиката.

Едно нещо се надявам като човек, занимаващ се с изкуство - по време на карантината хората да са обърнали внимание на факта, че в момент на криза, единственото което може да ни спаси от тежки ментални проблеми е изкуството - музика, книги, филми...

Снимка: Софийска филхармония

- Софийска филхармония ще бъде между първите 5 оркестъра в света, които ще изпълнят музика на Дан Браун от албума му "Wild Symphony" в рамките на "Фортисимо" в рамките на сезон 2020/2021. Дан Браун е малко известен като музикант. Кой е той за света на музиката?

Още

Музиката на Дан Браун - само със Софийската Филхармония

Музиката на Дан Браун - само със Софийската Филхармония

- Наистина е малко известен фактът, че Дан Браун е започнал своята кариера като учител по музика и музикант. Едва след това става известен като хитов писател. "Wild Symphony" е много интересен детски проект, който съчетава детска книжка и музика, написана специално за историята в книгата от него самия. Аз съм много щастлив, че ще бъдем сред първите, които ще представят Дан Браун като композитор. Световната премиера на "Wild Symphony" ще бъде на 15 ноември и буквално след две седмици тя ще звучи и за българските деца в зала "България" в рамките на детската ни програма "Фортисимо".

- Звездата на Метрополитън Диана Дамрау ще пее в зала "България" на 4 и 6 септември. Какво ще представи Диана Дамрау в София? Какви са очакванията Ви за този звезден сезон?
- Диана Дамрау е солист, който няма нужда от представяне - тя е сред най-големите имена в света на операта. Аз съм много щастлив, че точно тя ще открие нашия есенен полусезон. Тя ще излезе на сцената с френския бас Никола Тесте и маестро Павел Балев, който работи с нея от години и направи всичко възможно този концерт да се случи. Програмата се нарича "Кралски афери - Крале и кралици на операта" и включва селекция от най-обичаните арии и дуети от оперния свят. Вярвам, че ще бъде истински празник за меломаните!

- Готова ли е българската публика за концерт с такова световно музикално величие и притеснявате ли се, че ще има повече желаещи отколкото ще може да събере залата?

Още

Звездата на Метрополитън Диана Дамрау с два концерта със Софийската филхармония

Звездата на Метрополитън Диана Дамрау с два концерта със Софийската филхармония

- Българската публика имаше шанса да чуе и други световни звезди в нашите последни сезони: Анджела Георгиу, Елина Гаранча, Томас Хемпсън, Иво Погорелич, Юлиян Рахлин, Джошуа Бел, Максим Венгеров, Соня Йончева, Сара Чанг, Виктория Муллова... Аз съм щастлив, че продължаваме традицията да представяме най-доброто от световните сцени на българската публика. Виждам, че първоначалният интерес е доста голям и бих препоръчал почитателите на музиката да побързат, за да не останат извън залата.

Надявам се и политиката ни като Национален институт на Република България да показваме най-доброто от света да е в синхрон с идеите на министъра на културата, за да имаме подкрепата на министерството, което да ни пази и да ни стимулира да продължаваме пътя напред и нагоре.

Снимка: Василка Балевска/ Софийска филхармония

- Сбъдват ли се мечтите Ви и какво Ви спасява в трудните моменти?
- Аз съм щастлив човек - мечтите ми може и да не се сбъдват винаги, но понякога на тяхно място стават още по-хубави неща. А какво ме спасява? - Винаги музиката.

- Ще си пожелаете ли нещо за престоящите месеци?
- Здраве, защото от него започва всичко, красива музика, защото тя осмисля живота ми, време, защото без него нищо не е възможно и пълни зали, ако ни разреши здравният министър!

Интервю на Юлия Владимирова

Още

Найден Тодоров е "Музикант на годината" (галерия)

Найден Тодоров е "Музикант на годината" (галерия)

Още

Маестро Найден Тодоров: Независимо от средата, в която живеем, хармонията е възможна

Маестро Найден Тодоров: Независимо от средата, в която живеем, хармонията е възможна

Още

Маестро Найден Тодоров: Мотото, което избрахме за 91-я ни сезон е: Всеки концерт е празник!

Маестро Найден Тодоров: Мотото, което избрахме за 91-я ни сезон е: Всеки концерт е празник!

Още

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Стефан Прохоров за световната среща IETM: Социалният риск за независимия артист в България е огромен

"Непредвидимостта на финансиращите програми и институционалните сътресения правят изключително сложно професионалното, а и физическото оцеляване на колегите", категоричен е режисьорът

Яница Атанасова: "Шило" носи желанието за бунт!

"Ключът към баланса е шилото. Провокацията, която предлага изкуството, заинтересованост, тишина", категорична е хореографката

Йокю Джанполат-Раст: Контактът с публиката и колегите на сцената е една от тайните на успешния концерт

31-годишната турската виолистка е всепризната, и от музикалната критика, и от почитателите си, за истинско явление на музикалната сцена

Дервишът Зия Азази: Танцът като пътеводител в хаоса на съвременния свят

"Определям себе си като човек, който се интересува от духовното, използвайки изкуството като начин да изрази себе си", споделя артистът

Изкуството да се влюбиш в убиец: Тони Наумовски ексклузивно пред Dir.bg

"Кърджиев ужасно ми липсва - тази роля промени живота ми и мисля, че ще продължи да го променя", споделя роденият в Австралия македонец, който, освен сърцата на българите с "Есента на демона", покори и Ню Йорк