Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маестро Найден Тодоров: Независимо от средата, в която живеем, хармонията е възможна

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Маестро Найден Тодоров: Независимо от средата, в която живеем, хармонията е възможна

Аз не съм любител на екстремните преживявания и се старая никога да не променям нещо, което функционира, казва пред Dir.bg директорът на Филхармонията

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров в едно ексклузивно интервю пред Impressio:

Снимка: Руди Бежев

- Маестро, на 27-ми септември се открива 90-ият юбилеен сезон на Софийската филхармония. За събитието на сезона в София пристига изключителният руски цигулар Вадим Репин. Това ще бъде неговата втора среща с публиката в зала "България"?
- За Софийската филхармония това е много важен сезон. Годишнините обикновено са време на равносметка. Щастливи сме, че за нас тя е положителна и ще открием сезона с един от най-добрите цигулари на нашето време.

Вляво: Вадим Репин в зала "България" с Новосибирския симфоничен оркестър, 1984 г. (Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония), вдясно: Снимка: официален сайт)

Вадим Репин е свирил в София на 13-годишна възраст. Още тогава детето-чудо е впечатлило родната публика. В нашия архив има една мила снимка от този концерт и тя толкова впечатлила Репин, че той направи невъзможното концертът на 27 септември да стане факт.

Още

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

- Кои са големите музиканти, певци и диригенти, които ще видим в концертен комплекс "България" през сезон 2018/19?
Постарали сме се да отбележим нашата 90-та годишнина с концерти, в които да присъстват наистина големи имена в света на класическата музика. Като например легендарният пианист Паул Бадура-Скода, който ще ни гостува на 14 октомври.

Концерт на Софийска филхармония, хор "Ваня Монева", Соня Йончева и Людмил Ангелов по повод откриването на Европредседателството, Брюксел , 1 февруари 2018 г.(Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония)

Големият диригент Антони Вит ще е наш гост на 11 ноември, Йорма Панула на 22 ноември ще дирижира Лия Петрова, още един голям скандинавски диригент - Юка-Пека Сарасте пристига на 30 ноември. През декември ще слушаме оркестъра под палката на Шарл Дютоа. Табеа Цимерман - изключителната виолистка пристига на 18 декември, Елена Башкирова ще свири с нас през януари, един от най-големите познавачи на виенската школа Алфред Ешве ни гостува през февруари. Пак тогава пристига и ексцентричният Лейф Сегерстам.

Откриване на ЕМФ 2018 от Софийска филхармония, със солист Максим Венгеров (Снимка: Софийска филхармония)

Безапелационната дива на операта Анджела Георгиу ще пее с нас на 25 февруари. Джошуа Бел ще ни зарадва с неговата цигулка на 1 април, а малко по-късно ще имаме удоволствието да се срещнем и с азиатското чудо Дарил Анг, както и любимият на много оркестри в Европа и Азия Саша Гьотцел.

Още

Соня Йончева пя за България в столицата на Европейския съюз

Соня Йончева пя за България в столицата на Европейския съюз

Не искам да пропусна и родните звезди. Светлин Русев ще направи още 2 концерта с нас този сезон, след участието му във Фортисимо Фест, освен това наши гости ще са дългогодишният главен диригент на Софийската филхармония Емил Табаков, Людмил Ангелов, Милена Моллова, Минчо Минчев, Яна Дешкова, Павел Балев, Дора Делийска, Георги Черкин, Александрина Пендачанска, клавирно дуо Генова и Димитров, Стилян Киров, Божидара Кузманова, Евгени Божанов, Марио Хосен, Веско Пантелеев-Ешкенази, Мартин Пантелеев - както виждате все артисти, с които можем да се гордеем и аз се радвам, че ще музицират на нашата сцена в този толкова важен сезон.

Сър Невил Маринър дирижира Софийската филхармония (Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония)

- Подготвяте мащабно турне на оркестъра на Софийска филхармония в Китай. Разкажете малко повече за този азиатски гастрол?
- Всъщност това е един проект, за който предстои подписване на окончателен договор и той е само начало на сътрудничеството ни с някои от най-големите агенции в света. Но нека да сме честни, това не е новост в историята на Софийската филхармония.

През годините оркестърът е гостувал в почти всички европейски страни, както и няколкократно в Азия и Северна Америка. Ние просто възстановяваме една стара традиция на филхармонията - да показваме нашето изкуство на големите сцени по света.

Концерт на Софийската филхармония със Стинг – 2011 г. (Снимка: Софийска филхармония)

- Преди няколко дни БНТ обяви новите си програмни схеми. На 28-ми октомври стартира Ваше авторско предаване по БНТ2. Какво искате да кажете на публиката от телевизионния екран?
- Аз съм много щастлив за предоставената възможност, защото благодарение на предаването "На концерт с БНТ2" ще имаме възможност да покажем красотата на нашето изкуство на повече неизкушени до този момент хора и да привлечем нови почитатели на класическата музика в концертите зали у нас.

Идеята е да обясним по един лесен и разбираем за хората начин, че има много красота в концертните зали, стига да си готов да отвориш сетивата си за нея, че класическата музика може да бъде интересна и за хора, които не са учили в музикална академия, че класиката може да бъде привлекателна, забавна, атрактивна и модерна.

Концерт на Софийска филхармония с филмовата музика на Ханс Цимер – 2016, Арена Армеец, София (Снимка: Софийска филхармония)

- Преди няколко дни беше открита ултрамодерната концертна зала "Зарядие" в новия едноименен парк в Москва с два концерта под диригентството на Валерий Гергиев и Михаил Плетньов. Сред солистите беше българското сопрано Красимира Стоянова. Ще си пожелаете ли едно гостуване на Софийска филхармония през юбилейния й сезон в тази изключителна концертна зала?
- И не само там. Пожелавам си и залите в Берлин, Виена, Хамбург, Париж, Ню Йорк, но също и всички зали в България. Искам Софийската филхармония да достигне до възможно най-много публика, защото публиката е важна за нас, но и ние сме важни за публиката. Пожелавам си повече такива срещи.

Още

Максим Венгеров и Софийска филхармония откриват Европейския музикален фестивал

Максим Венгеров и Софийска филхармония откриват Европейския музикален фестивал

- Имате натоварен личен график. Какви са ангажиментите Ви в близък план?
- На 27 септември ще открием нашия сезон с Вадим Репин, след това ще дирижирам заключителния концерт на майсторския клас на Райна Кабаиванска, а през октомври ми предстои среща с Паул Бадура-Скода - един истински благородник на пианото. За по-далече не смея да мисля, защото ми действа стресиращо, когато си видя пълния график за няколко месеца напред.

С Юрий Башмет и Софийска филхармония (Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония)

- Започва Вашият трети сезон като директор на Софийска филхармония. Какво успяхте да промените и какво предстои?
- Аз не съм любител на екстремните преживявания и се старая никога да не променям нещо, което функционира.

Софийската филхармония е един невероятен състав, чиято изключително богата история не е плод на случайност, а резултат от усърдната работа на музикантите в нея. Задачата, която съм си поставил е, да им покажа, че независимо от средата, в която живеем, хармонията е възможна не само в музиката, на сцената, но и в отношенията между нас.

Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Работя за тази идея, откакто встъпих в позицията си във Филхармонията, ще работя за нея и до последната минута, в която заемам това място. И надеждата ми е, че една обединена филхармония може да покаже на цялото ни общество, че невъзможни неща няма, че пред нас наистина може да има светъл хоризонт, стига да обичаме това, което правим и търсим хармонията в отношенията ни с околните.   

- Благодаря Ви за това интервю! Желая успех през юбилейния сезон!

Интервю на Мая Филипова

Още

Минчо Минчев и Софийска филхармония откриват "Софийски музикални седмици"

Минчо Минчев и Софийска филхармония откриват "Софийски музикални седмици"

Още

Оперната прима Соня Йончева и Софийска филхармония с концерт в Брюксел

Оперната прима Соня Йончева и Софийска филхармония с концерт в Брюксел

Още

Валентин Ганев разказва "Историята на войника" от Стравински с Quarto

Валентин Ганев разказва "Историята на войника" от Стравински с Quarto

Още

Концерт с дрескод на "София квартет" с участието на Васил Петров

Концерт с дрескод на "София квартет" с участието на Васил Петров

Още

Bella Voce и Quarto Quartet с концерт-спектакъл "Старите майстори"

Bella Voce и Quarto Quartet с концерт-спектакъл "Старите майстори"

Още

Първи голям концерт на Детския филхармоничен хор

Първи голям концерт на Детския филхармоничен хор

Коментирай 5

1/1

Още ВИДЕО

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с "Мистерията на българските гласове"

Спонтанни импровизации и "магични моменти" за публиката готви феноменалният музикант, а специално за събитието на 11 юли в Зала 1 на НДК пристига и американската танцьорка Дженифър Роуз

Двата пистолета, принадлежали на Наполеон, бяха продадени за 1,69 млн. евро

Двете оръжия са определени за "национална ценност" и бяха продадени в богато украсената си кутия и с аксесоарите си

"Духът на поета" - 200 пъти на сцената на Народния театър

Спектакълът представя драматична историческа мистификация, едновременно за миналото и настоящето, която ни отвежда в София през ужким 1892 г. и ни показва как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори

Най-новият филм на Тим Бъртън ще открие кинофестивала във Венеция

"Бийтълджус Бийтълджус" е дългоочакваното завръщане на един от най-емблематичните герои на Тим Бъртън

Премиерата на "Благи деяния" на Йоргос Лантимос е на 6 спетмеври

Новият трейлър запазва мистерията около филма, но смело гъделичка сетивата ни, предлагайки ни да вкусим от невероятно предизвикателния и емоционален секси коктейл на гръцкия провокатор

Виж всички

Календар