Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Минчо Минчев и Софийска филхармония откриват "Софийски музикални седмици"

МУЗИКАЛНИ ФЕСТИВАЛИ

Минчо Минчев и Софийска филхармония откриват "Софийски музикални седмици"

Концертът на 23 май е под диригентството на Маестро Марк Кадин и с участието на виолончелистка Лиляна Кехайова

Минчо Минчев (Снимка: Софийска филхармония)

С програма от славянски композитори Софийската филхармония под диригентството на маестро Марк Кадин ще открие Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 23 май. Солисти ще бъдат емблематичният български цигулар Минчо Минчев и виолончелистка Лиляна Кехайова. На сцената ще излезе и Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров.

Марк Кадин, Минчо Минчев, Лиляна Кехайова (Снимка: Софийска филхармония)

В програмата са включени произведения на Николай Римски-Корсаков, Марин Големинов, Антонин Дворжак, Чайковски и Сергей Танеев.

Концертът е посветен на Празника на българската просвета и култура и славянската писменост.

Билети на касата на зала "България" и онлайн на epay.bg.

Маестро Марк Кадин (Снимка: БНР, фотограф: Ани Петрова

Маестро Марк Кадин е главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Той е един от ярките руски диригенти с репутация на професионалист от най-висока класа. Наричат го един от най-взискателните и търсещи диригенти от своето поколение. Постоянни творчески контакти свързват маестрото със симфонични оркестри от повече от двайсет страни по света. Марк Кадин завършва с отличие Руската академия за музика "Гнесини". В началото на диригентската си кариера активно работи в областта на съвременната музика, като успешно си сътрудничи с Московския ансамбъл за съвременна музика и Студията за нова музика, с която гастролира в Белгия и Холандия.

Още

Марк Кадин:  Вдъхновявам се от музикантите в оркестъра

Марк Кадин: Вдъхновявам се от музикантите в оркестъра

По покана на Михаил Плетньов от 1997 г. Кадин работи в Руския национален оркестър. През 1999 г. Владимир Спиваков го кани да работи и с легендарния камерен оркестър "Московски виртуози". До 2003 г. с този състав Марк Кадин изнася повече от 120 концерта в Русия и по света и гастролира с успешни турнетата в Холандия, Германия и Швейцария. През 2003 г. е дебютът на Кадин в Болшой театър с премиерата на балета на Владимир Николаев "Златото на нарните". От 2003 г. неколкократно работи като гост-диригент и със Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Марк Кадин гастролира в Европа, Азия, Америка и Австралия. Участва в международни фестивали като Festival International de Colmar (Франция), International East Anglian Summer Music Festival (Великобритания), The Meeting of Nations (Латвия). От 2004 г. той е художествен ръководител и главен диригент на Красноярския академичен симфоничен оркестър. Кадин разширява репертоара на оркестъра, поставя неизпълнявани в Красноярск произведения, представя нови и ярки имена на изпълнители, организира младежки образователни програми и благотворителни концерти. Марк Кадин активно привлича в своите концерти красноярските хорови колективи. Изпълнението на "Реквием" от Кабалевски с участието на сборен хор от 600 певци става грандиозно събитие в музикалния живот на града. Марк Кадин сътрудничи с много изтъкнати музиканти като пианистите Денис Мацуев, Николай Лугански и Алексей Володин, цигуларите Виктор Третяков, Максим Федотов и Сергей Щадлер, виолончелиста Александър Рудин и много други. От януари 2015 г. поема ръководството на музикалния театър в Клайпеда, Литва. От септември 2017 г. е главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Минчо Минчев ( Снимка: Софийска филхармония, фотограф: Василка Балевска)

Изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента. Свири като солист с много от водещите оркестри в света, сред които Лондонската кралска филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, Оркестърът на BBC - Лондон, London Mozart Players, Академията St. Martin in the Fields, St. Goldsmith Orchestra, Радиооркестърът на Романска Швейцария, Оркестърът на Московското радио и телевизия, Букурещка филхармония Джордже Енеску, Амстердамският симфоничен оркестър, Дрезденската филхармония и др. Работи със световноизвестни диригенти като сър Чарлз Гроувс, сър Александър Гибсън, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, Джон Елиът Гардинър и др.

Изключителната артистична кариера на Минчо Минчев е свързана и с концерти в най-престижните зали по света, включително Карнеги хол в Ню Йорк, Кенеди център във Вашингтон, залата на Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Роял Фестивал Хол и Роял Алберт Хол в Лондон, зала Херкулес в Мюнхен и др. Има множество реализирани записи у нас и в чужбина, в това число за такива лейбъли като DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, както и за Западногерманското радио (WDR), Радио Женева, Радио София, БНТ, Букурещкото и Белградско Радио и Телевизия.

Още

Диригентът Емил Табаков и Софийска филхармония заедно на една сцена след 18 години

Диригентът Емил Табаков и Софийска филхармония заедно на една сцена след 18 години

Журира престижни международни конкурси, между които Карл Флеш (Великобритания), Рудолф Липицер (Италия), Ифра Нийман (Германия), Бетовен (Чехия), Jugend Musiziert (Германия) и др. От 1993 е председател на Фондация Панчо Владигеров и председателстващ журито по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари П. Владигеров. От 2002 е артистичен директор на Международната лятна академия, провеждана ежегодно в рамките на Международния музикален фестивал Варненско лято. От 1990 е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия. Паралелно с интензивната си работа в университета и активната солистична дейност води майсторски класове по цигулка в различни точки на света - Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия, България. От 18 години провежда майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация Св. св. Кирил и Методий. Води ежегодно майсторски класове по цигулка и в рамките на ММФ Варненско лято и МФ Мартенски музикални дни в Русе.

Минчо Минчев е роден в Габрово през 1950. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. През 1959 изнася първия си самостоятелен концерт, след което печели редица лауреатски звания и награди от престижни национални и международни конкурси, най-големите сред които са Х. Виенявски (Полша, 1967), Паганини (Италия, 1970), Карл Флеш (Великобритания, 1972 и 1974). Учи при проф. Емил Камиларов, а в периода 1974/76 специализира при проф. Йфра Нийман в Лондон.

От 1977 свири на цигулка Страдивари 1716 Барон Витгенщайн, закупена специално за него от българската държава. Носител е на наградата на БНР Музикант на годината за 1993 и на наградата за изключителен принос към българската култура за 2010.

Лиляна Кехайова, родена през 1988 в София, е четвърта генерация музиканти. На 6 годишна възраст взима първите си уроци по виолончело при Ани Атанасова. След като завършва НМУ "Любомир Пипков" София, е приета във Виенската Консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц- Байрова, където завършва своята магистърска степен.

Лауреат е на конкурси , сред които: I награда на "Concertino Praga"(2006) Прага, Чехия; 2013г. е лауреат на конкурса на Виенската Консерватория " Фиделио"; 2005г. и 2007г. печели конкурса "Млади Виртуози" (София) и др.

По време на участията си на "International Music Academy Orpheus" във Виена и на "International Sommer Academy Prag-Wien-Budapest" ISA 2008 (Австрия), Лиляна работи с едни от най- видните педагози : Антон Никулеску (Румъния), Доминик Де Вилиенкур (Франция), Йозеф Луитц (Австрия), Владимир Перлин (Русия), Гавриел Липкин (Израел), Мартина Шукан (Швейцария), Волфганг Панхофер (Австрия) и др.

Участва в редица фестивали, сред които престижният цикъл на фондация Ботин "Concerto Tematicos" 2016 в Сантандер, "Marile serate musicale alle Bucurestiului" в Букурещ, "Amici della Musica Udine" 2017, "Месембрия Орфика", 2016 и 2017, "Udine Castello" 2017, "The International Conducting Workshop and Festival" 2015 в София, където е поканена да свири Концерт за чело от Д. Шостакович No 1 с диригенти от Съединените Щати, "La Musicale/ Williencourt Croisirama" 2014, където участва в 6 камерни и соло концерти в различни държави по Дунава (Румъния, Сърбия, Словакия, Виена), "Kastelansko kulturno ljeto" 2011 в Сплит и др.

Лиляна Кехайова има възможността да застане на сцената и да партнира на световно известни музиканти, като Майкъл Лудвиг (концертмайстор на Филаделфийска Филхармония), Жерар Косе (виола), Марио Хосен( цигулка), Владимир Менделсон (виола), Филип Бернолд (флейта), Милена Молова( пиано), Борис Мерсон( пиано), Волфганг Клос (виола), Ромен Лельо (тромпет), Рафаеле Малоци (виола), както и възможността да се изявява в едни от най-престижните зали като Музикферайн (Виена), Атенеум (Букурещ), Палау де ла Музика (Барселона), Зала Дворжак (Прага), а през Октомври 2017 направи своя дебют и в Зала Сме́тана (Прага).

Солира на оркестри, сред които Mitteleuropa Orchestra в Удине, Филхармония Теплице- Чехия, Камерата Орфика, Нов Симфоничен Оркестър под палката на диригенти като Мариус Стравински, Борислав Иванов, Анастасиос Симеонидес, Франсоа Пиер Декон и др.

През 2017 Георги Арнаудов посвещава концерт за две виолончели и струнен оркестър, на нея и на Лилия Шулц- Байрова, който изпълняват на фестивала Софийски Музикални Седмици 2017 под диригентството на Кристиан Шулц и оркестър Камерата Орфика.

През същата година записва с Марио Хосен и Пиеро Барбарески сонатите на Хендел за цигулка и басо контину за италянското CD издателство Динамик, а през Януари 2018 записва двете сонати от Николай Мясковски за виолончело и пиано с Кристина Милер отново в Българското Национално Радио, с които през есента на 2018 е поканена да направи своя дебют в зала Шуберт на Концертхаус във Виена.

Лиляна Кехайова е соло чело на оркестър "Camerata Orphica", както и мениджър на оркестъра, а от 2014 е генерален секретар на "International Music Academy Orpheus" Vienna, където всяка година участват повече от 100 студенти и 20 професори и световноизвестни солисти. Там тя участва активно и на всички концерти по време на фестивала в църквата "Mariahilferkirche".

Лиляна Кехайова е стипендиант на "Thomastik- Infeld Vienna", " Bank Ausria" , през 2012 получава стипендия от Виенската Консерватория, след което печели и голямата едногодишна стипендия на австрийската фондация "Alban Berg".

Член е на Виенския камерен оркестър, Оркестър " Синхрон стейдж" (Synchron Stage) и Виенските Класици (Vienna Classical Players), чиито членове са предимно музиканти на Виенския Симфоничен Оркестър.

Лиляна Кехайова свири със съвременен инструмент на немския лютиер Алфред Бинер, който ѝ е предоставен от частен спонсор.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Актьори посвещават представление на 75-годишнината на своя колега Стефан Попов

На големия български актьор е посветено представлението "Задушница - една възможна импровизация" по Адам Мицкевич тази вечер, съобщават от театър - лаборатория "Алма алтер"

"American Art" на "Оборище" 5 София

Експозицията може да бъде разгледана в периода от 24 март 2023 г. до 15 април 2023 г. вкл., с вход свободен

Вижте изложбата на Mina Sawopo The Beggars - "Просяците"

От 25 март до 6 април 2023 в Cryptid Art Space

Духовни Послания изпраща Петра Добревска

Изложбата ще бъде открита на 15 март в Дом на културата "Красно село"

Световноизвестният цигулар Джошуа Бел излиза на сцената на Софийска филхармония

В програмата на концерта са включени увертюра към операта "Кандид" от Ленард Бърнстейн, Концерт за цигулка и оркестър от Самуел Барбър и сюитата "Порги и Бес" от Джордж Гершуин.

Всеки може да развихри въображението си като участва в Red Bull Doodle Art до 20-ти март

Иновативният глобален конкурс, където изкуството и технологиите се срещат, за да подкрепят ново поколение художници, се завръща