Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Празнувайте с най-значимите испански композитори - Мануел Де Фая, Исак Албенис, Хоакин Турина и Хуан Ариага заедно със сопраното Евгения Ралчева и пианистката Надежда Цанова

Концерт "Испания" ви очаква на 13 октомври в Зала България

Стане ли дума за Испания, мислите на повечето от нас мигом отлитат към мечти за слънчеви дни, сангрия и паея с морски дарове. Събуждат се спомени за общуване с усмихнати, гръмогласни и сърдечни хора. Стане ли дума за испанската музика, първата дума, която буди аналогия е "страст".

Купи билет

Темпераментните музиканти от Кварто Квартет, заедно с един от най-красивите български гласове - сопраното Евгения Ралчева и забележителната пианистка Надежда Цанова подготвят един истински музикален празник, посветен на Испания, с творби от най-значимите испански композитори - Мануел Де Фая, Исак Албенис, Хоакин Турина и Хуан Ариага.

Кварто Квартет с Надежда Цанова и Лена Карни (Източник: Кварто Квартет)

"Испания" на 13 октомври в Зала България от 19.00 часа - един специален концерт, под патронажа на посолството на Кралство Испания в София. 

Билети: на касите на Зала България и в Ивентим - ТУК 

Програма:

Хуан Ариага - Струнен квартет №3 (премиера)
Исак Албенис - "Астурия" и "Севиля"
Хоакин Турина - "Музите на Андалусия" със специалното участие на Евгения Ралчева (сопран)
Мануел Де Фая - "Пантомима" и "Ритуален танц на огъня" (оригинална версия на композитора за пиано и струнни)

Музиканти: Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело), Лена Карни (контрабас), Евгения Ралчева (сопран) и Надежда Цанова (пиано)

Купи билет

Хуан Крисостомо де Ариага /1806-1826/ е една от най-ярките музикални звезди на Испания, често наричан "испанския Моцарт". Той умира едва двадесетгодишен, но оставя съвсем зрели композиции, сред които трите му струнни квартета - неизменна част от репертоара на най-прочутите музиканти в света. На негово име е кръстен великолепният оперен театър на Билбао (Teatro Arriaga). Ще слушате за първи път в България неговият 3-ти струнен квартет - една композиция, която е сред най-добрите струнни квартети писани някога, сравнима с късните опуси на Моцарт и Бетовен.

Още

Духът на Моцарт с "Кварто квартет" и приятели

Духът на Моцарт с "Кварто квартет" и приятели

Исак Мануел Франсиско Албенис /1860-1909/ още на четири години изнася клавирен концерт и изпитва страстно желание да учи музика Става един от най-известните пианисти, наричат го "испанския Лист". Изключително виртуозно свири произведения на Лист, Шуман, Шопен, Скарлати. Изпълнението му се отличава с голям размах и декоративност. Пианистичната дейност на Албениц има голямо значение за музикалния живот в Испания — популяризира сред испанската публика много класически произведения, неизвестни за нея дотогава.

Една среща с Лист в 1880 г. се оказва решителна за неговата кариера. Почувствал у Албениц изключителна сила, Лист му разкрива голямото значение на националния фолклор за композиторското творчество и го насочва към композиторска дейност. Албениц пресъздава националния характер на испанската народна музика. Ще чуете емблематичните му композиции "Астурия" и "Севиля".

Още

Виенски романтизъм с вълшебната музика на Шуберт и Брамс

Виенски романтизъм с вълшебната музика на Шуберт и Брамс

Хоакин Турина /1882-1949/ е важна фигура за испанската култура - пианист, диригент, композитор и музикален критик. Мечтата на семейството му е той да стане лекар, но страстта му към музиката надделяла и започнал да учи хармония и пиано. Докато изучавал композиция при Венсан д"Енди в Париж, се запознал и с Исак Албенис, който го посъветвал да обърне внимание най-напред на испанския фолклор. Турина е сред най-забележителните комопозитори на Испания, наравно със своя приятел Мануел Де Фая.

Ще слушате неговия цикъл "Музите на Андалусия" посветен на различните музи на изкуствата оп.93.

Мануел Де Фая /1876-1946/ През 1907 г. заминава за Париж. Там изучава новите музикални течения, вълнува се от импресионизма, негови приятели са композиторите Албенис, Дебюси, Равел, Пол Дюка. За няколко години става известен в цяла Западна Европа, но през 1914-а решава да се върне в родината. През 20-те години на миналия век се установява в Гранада, където се раждат и най-прекрасните му произведения - балетите "Любовна магия" и "Тривърхата шапка" и популярните "Седем испански песни" за глас и пиано.

Купи билет

Музиката му изобилства с народни мелодии и ритми най-вече от Андалусия и Кастилия, но претворени чрез модерните средства на импресионизма и неокласицизма. "Аз се стремя към силното изкуство - толкова силно, колкото и просто, и чуждо на тщеславие и егоизъм. Целта на изкуството е да поражда чувства във всички аспекти. Друга цел то не може и не бива да има." Думите са на композитора Мануел де Фая, от който ще чуете оригиналната му версия за струнен квинтет и пиано "Пантомима" и "Ритуален танц на огъня" от балета "Любовна магия".

Концерт "Испания" ви очаква на 13 октомври в Зала България

Още

Майсторът на цигулката Иван Пенчев – когато музиката е мисия

Майсторът на цигулката Иван Пенчев – когато музиката е мисия

Кварто Квартет с пианистката Надежда Цанова и контрабасистката Лена Карни са, несъмнено, едни от водещите музиканти, които често слушате на българските сцени. Те са в основата на десетки музикални проекти всяка година, с множество награди, като "Музикант на годината", "Златното перо", "Златен квартет", "Кристална лира" и други.

Любовта им към музиката им дава сили за все по-смели проекти и предизвикателства, повечето от които може да слушате на живо в прекрасната концерна Зала България и са в програмата на Софийска филхармония.

Билети: ТУК

Можете да последвате събитието във Фейсбук - ТУК
13 октомври (вторник) в Зала България в 19.00 часа ви очаква "Испания" от Кварто квартет и Софийска филхармония.

Още

Васко Василев – момчето става на 50 и празнува с публиката в Joy Station

Васко Василев – момчето става на 50 и празнува с публиката в Joy Station

Още

Виртуозът Шломо Минц и Софийската филхармония с два концерта в юбилейното издание на Европейски музикален фестивал 2020

Виртуозът Шломо Минц и Софийската филхармония с два концерта в юбилейното издание на Европейски музикален фестивал 2020

Още

С "Янините девет братя" се  открива юбилей – 130 години от създаването на Софийската опера и балет

С "Янините девет братя" се открива юбилей – 130 години от създаването на Софийската опера и балет

Още

Маестро Емил Табаков: "Кармина Бурана" ще се хареса на хора с най-различни разбирания за музиката

Маестро Емил Табаков: "Кармина Бурана" ще се хареса на хора с най-различни разбирания за музиката

Още

"Чаплин" се качва на сцената на НДК на 14 октомври

"Чаплин" се качва на сцената на НДК на 14 октомври

Още

"Софийски солисти" със стилна програма на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

"Софийски солисти" със стилна програма на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Един от най-влиятелните "40 под 40" в италианската култура музикант Федерико Коли дебютира със Софийската филхармония

Интригуващият италиански пианист демонстрира в многобройните си рецитали своето клавирно майсторство в някои от най-известните концертни зали в Европа, Азия, САЩ и Япония

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

Младите музиканти от трио "ASSAI" свирят творби от Сметана и Дворжак

Дзукеро с първи концерт във Варна на 27 април в Дворец на културата и спорта

Световното му турне стартира в края на март с три дати в Royal Albert Hall

Мари Жако и Маркус Ширмер дебютират с Радиосимфониците във "Френският чар"

Те ще представят Встъпление и български фолклорен танц "Петрунко" от Симеон Пиронков-баща и Четвърта симфония от Роберт Шуман

Плевенска филхармония представя авторски концерт на Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов

Всяка година силен акцент в политиката на оркестъра е да представя нови симфонични творби на български композитори от ново поколение