Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Духът на Моцарт с "Кварто квартет" и приятели

ПРАЗНИЦИ НА СЦЕНАТА

Духът на Моцарт с "Кварто квартет" и приятели

Ще звучат "Вълшебната флейта", клавирен квартет №2 и "Нонетът"

Волфганг Амадеус Моцарт (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

На 29 януари, само два дни след рождената дата на Волфганг Амадеус Моцарт, от 19.00 ч. в концертна зала "България", известният български камерен състав "Кварто Квартет" ни кани на едно музикално пътешествие, което предстои да ознаменува рождението на един от безспорно най-великите творци, раждали се някога.

Купи билетКъм музиката на Моцарт е желателно да посягат артисти, заразени от любовта към този композитор, от неговия дързък и непокорен дух, надраснал своето съвремие. За "Кварто", обаче, музикалното съпреживяване навръх рождените дни на титани като Моцарт или Бетовен, е традиция.

За тяхната вярна публика е съвършено ясно, че декември и януари са месеци, наситени с изключително богат и илюстративен подход към наследството и посланието на тези две незабравими личности.

Източник: "Кварто квартет"

Още

Майсторът на цигулката Иван Пенчев – когато музиката е мисия

Майсторът на цигулката Иван Пенчев – когато музиката е мисия

За втора поредна година Волфганг Амадеус Моцарт получава своя заслужен и достоен реверанс от българските майстори на камерното музициране. Предстои да се насладим както на по-известни произведения, така и на неизпълнени до момента на родна сцена шедьоври на музикалното изкуство.

Концертът ще започне с голямо предизвикателство към опитните ни изпълнители: увертюрата към операта "Вълшебната флейта", преработена за струнен квартет от Кристиян Байер. Следва да бъде подчертано специалното участие на дългогодишен партньор на квартета-талантливия български цигулар Иван Въгларов, който ще влезе във виртуозен музикален двубой с примариуса на квартета Иван Пенчев.

Тази виртуозна увертюра е истинско предизвикателство и неслучайно е част от задължителната програма на прослушвания за цигулари по целия свят.

Купи билетСледва изпълнение на клавирен квартет №2, където на пианото ще партнира с присъщия си изтънчен музикантски вкус проф. Димо Димов. Неговата любов към творчеството на великия Моцарт също е известна отдавна: проф. Димов е лауреат на конкурса "Мария Калас" - един от най-значимите конкурси в света, откъдето датира и неговото международно признание за интерпретацията на класиката.

17 ноември 2019 г. Тео Ушев представи последната си анимация "Физика на тъгата" в зала 1 на НДК . Преди прожекцията бе показана неговата анимация по "Годишните времена" на Вивалди с живо изпълнение на музикантите от Quarto ансамбъл" със солист Иван Пенчев, съвместен кино-концерт с Университета по изкуства в Токио (Източник: "Кварто квартет")

Още

Екип от Япония пристига за вечерта на Тео Ушев на Киномания

Екип от Япония пристига за вечерта на Тео Ушев на Киномания

"Нонетът" е последното произведение в програмата, което ще прозвучи за първи път на българска сцена и ще постави ново предизвикателство пред нашите музиканти - да творят на голямата сцена на Зала "България" със същия замах, с който и в по-малка камерна формация.

Задачата е с повишена трудност, тъй като е всеизвестно, че колкото по-многолюден е един камерен състав, толкова по-трудно е да се открие перфектния баланс на "дишане" между всички партньори на сцената. А когато под името на великият Моцарт стои и второ, също толкова велико име на друг, съвременен гений - Жан Франсе, предизвикателството придобива титанични измерения.

Купи билетВ оригиналния замисъл на Моцарт, това произведение фигурира като Квинтет за четири духови инструмента и пиано, но Жан Франсе предава щафетата от пианото на струнен квинтет, преразпределяйки ролите в това произведение и търсейки нови измерения на таланта на вечния гений.

След появата на този аранжимент през 1995-та година, нонетът става неизменна част от най-големите музикални фестивали и концертни зали по света. Ще се насладим на изпълнение на Валентин Методиев - обой, Димитър Московски - кларинет, Красимир Костадинов - валдхорна, Мартин Стоянов - фагот, Иван Пенчев - цигулка, Иван Въгларов - цигулка, Татяна Тодорова - виола, Димитър Тенчев - виолончело и Лена Карни - контрабас.

Както обикновено, на концертите на "Кварто", след официалната програма за публиката предстоят закачливи изненади. И това е съвсем естествено, защото където присъства духът на Моцарт, там усмивката е задължителна и очаквана.

Билети на касата на Зала "България" и в мрежата на Еventim

Официалното събитие можете да следите ТУК

Още

Моцартов концерт с Кварто квартет

Моцартов концерт с Кварто квартет

Още

Камерата Концертгебау и Кварто Квартет свирят Бах и Менделсон

Камерата Концертгебау и Кварто Квартет свирят Бах и Менделсон

Още

 "Война и мир" - концерт с послание на Кварто квартет

"Война и мир" - концерт с послание на Кварто квартет

Още

"Балканска носталгия" с Георги Андреев, Недялко Недялков и Кварто квартет

"Балканска носталгия" с Георги Андреев, Недялко Недялков и Кварто квартет

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Маестро Григор Паликаров и Лиляна Кехайова с концерт за националния празник

Събитието е на 2 март 2021 от 19 ч. в Държавна опера Варна

Пианистката Красимира Филева и кавалджията Дамян Йорданов с първа награда в конкурса "Бъдещи звезди" в Италия

Признанието е завоювано в конкуренцията на участници от 31 страни, като втора и трета награда в категорията на нашите изпълнители журито не е присъдило

Световнопризнатият маестро Фредерик Шаслен ще свири със Софийската филхармония

Един от най-обичаните и популярни диригенти и композитори гостува в зала "България" на 7 март

Премиера на "Двамата свенливци" от Нино Рота в Старозагорската опера

"Избрах камерната опера на Нино Рота, защото това произведение не е поставяно в България и е великолепна възможност да бъде представено от млади артисти-студенти от Националната музикална академия", каза директорът Огнян Драганов

Две "камерни симфонии" от Бедржих Сметана и Цезар Франк със забележителни музиканти на сцената

"На 28-ми февруари ще слушате две от най-мащабните творби на Романтизма", казват музикантите от Quarto Quartet, които задено с пианистката Надежда Цанова ви очакват в Зала "България"

Соня Йончева вече е почетен гражданин на Пловдив

На 31 август звездата ще пее с Пласидо Доминго в София