Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

БЪЛГАРСКА ГОРДОСТ

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор "Петко Стайнов" - Казанлък с награди от Международния музикален фестивал "Микеланджело Буонароти"във Флоренция

Смесен хор "Петко Стайнов" (при Народно читалище Искра-1860) от град Казанлък с диригент Младен Станев (Източник: Хор "Петко Стайнов" - Казанлък)

Смесен хор "Петко Стайнов" (при Народно читалище Искра-1860) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс "Микеланджело Буонароти", който се провежда ежегодно в града - люлка на Ренесанса - Флоренция.

Съставът се състезаваше с общо 5 участващи в конкурса хорови колектива и заслужено завоюва първи места в категориите "Смесени хорове" и "Сакрална музика". Със сребърна диплома бе оценено и участието в състезателната категория "Популярна, джаз и фолклорна музика".

В общата класация на хоровия конкурс хорът "Петко Стайнов" завоюва второ място в Гран При, като се нареди след безспорния фаворит - младежката школа към Одеската опера, Украйна - хор "Перлите на Одеса" (Източник: Хор "Петко Стайнов" - Казанлък)

Хор "Петко Стайнов" получи и две специални награди на музикалния фестивал: за изпълнение на произведение от италиански композитор, а маестро Младен Станев бе удостоен с наградата за най-добър диригент на фестивала.

Маестро Младен Станев с наградата за най-добър диригент на фестивала (Източник: Хор "Петко Стайнов" - Казанлък)

Още

Забележителният фестивал "Момчетата пеят" с три успешни международни издания

Забележителният фестивал "Момчетата пеят" с три успешни международни издания

В общата класация на хоровия конкурс хорът "Петко Стайнов" завоюва второ място в Гран При, като се нареди след безспорния фаворит - младежката школа към Одеската опера, Украйна - хор "Перлите на Одеса".

Извън конкурсната програма, във всеки един от четирите фестивални дни, певците на хор "Петко Стайнов" изпълниха вечерни концерти в различни църкви в историческата част на града. Традиционно, в богатия и жанрово разнообразен репертоар акцент бе поставен върху българската музика и по-специално върху изпълнението на произведения на Петко Стайнов, Добри Христов, Емануил Манолов, Тодор Попов, Милчо Левиев, в присъствието на многобройна публика.

Творческо ателие събра повечето от участниците за общо изпълнение и интерпретация на произведение на съвременен италиански композитор.

Съставът се състезаваше с общо 5 участващи в конкурса хорови колектива и заслужено завоюва първи места в категориите "Смесени хорове" и "Сакрална музика" (Източник: Хор "Петко Стайнов" - Казанлък)

Още

Проф. Адриана Благоева: Фестивалът "Момчетата пеят" не е състезание, а празник на момчешкото хорово пеене

Проф. Адриана Благоева: Фестивалът "Момчетата пеят" не е състезание, а празник на момчешкото хорово пеене

В свободното си време повечето от хористите успяха да се докоснат до шедьоврите на изобразителното изкуство и ренесансовата живопис в музеите на Палацо "Пити" и галерия "Уфици", запознаха се с архитектурните, културни и исторически забележителности на Флоренция, обмениха творчески и приятелски опит с участващите състави от Украйна, Италия и други страни.

Източник: Хор "Петко Стайнов" - Казанлък

Пътуването на състава се осъществи благодарение на изключителното желание на хористите, които успяха да съберат необходимата сума за амбициозното начинание и с помощта на дарения от местни бизнесмени, регионални фирми, Фондация "Св.Киприан Цамблак - Чудотворец" гр. Стара Загора, и разбира се - Народно Читалище "Искра" гр. Казанлък.

Източник: Хор "Петко Стайнов" - Казанлък

С тези забележителни постижения хор "Петко Стайнов" доказа пред своята публика, че е възвърнал славата и силата си от годините преди пандемията и заявява сериозните си намерения да продължава да бъде значима част от хоровите традиции на страната и региона, както и да е техен културен посланик.

Още

 Проф. Венцеслав Николов празнува 81-вия си рожден ден на сцената

Проф. Венцеслав Николов празнува 81-вия си рожден ден на сцената

Още

От Ню Йорк в София: Съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева

От Ню Йорк в София: Съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева

Още

Гала на българската култура и музика във Виена

Гала на българската култура и музика във Виена

Още

"Стабат Матер" от Шуберт ще звучи за пръв път в България на 26 април

"Стабат Матер" от Шуберт ще звучи за пръв път в България на 26 април

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Малийският блус-рок титан Вийо Фарка Туре за първи път в София

Със специален подгряващ сет ще се включи психеделик-джаз квинтетът Piero Epifania Electric Band (Перу-България)

Иво Димчев и Алекси Карлие се присъединяват към Франкофоли 2024

"Димчев вдъхва рядка форма на доверие, като култивира интимна общност с публиката" казва The New York Times за българския артист

След фурора в Метрополитън опера с "Кармен" - световното мецосопрано Клементин Марген пристига у нас

На 31 май в зала "България" тя ще изнесе рецитала "Париж и нощта" с едни от най-популярните композиции на Равел, Масне, Сен-Санс, Офенбах, Гершуин

Световни солисти очароват публиката на Pravets Art Nights 2024

За втора година Софийската филахрмония ще бъде музикален домакин на престижния музикален фестивал в Правец –Pravets Art Nights 2024

Австрийската хореографка Флорентина Холцингер представя първата си оперна постановка премиерно в Германия

Холцингер, която е на 38 години, от доста време предизвиква вълнение в театралния свят със своите творби, в които представя женски тела по радикален, визуално зашеметяващ начин

Френски диригент се оттегли от Кьолнската опера след скандал с неприлични телефонни съобщения

Френският сатиричен седмичник "Канар еншен" съобщава за свидетелствата на музиканти - само един от които е посочил самоличността си - които са получили спешни съобщения от маестрото, в които той уж показвал неприлични снимки