Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Проф. Адриана Благоева: Фестивалът "Момчетата пеят" не е състезание, а празник на момчешкото хорово пеене

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Проф. Адриана Благоева: Фестивалът "Момчетата пеят" не е състезание, а празник на момчешкото хорово пеене

"Рядко явление е да събереш на едно място толкова различни хорове и затова вярваме, че публиката ще бъде удовлетворена", категорична е ръководителката и диригент на Хора на софийските момчета

От 6 до 8 октомври 2023 г. в София, Долна баня и Ботевград ще се проведе Третото издание на Международния хоров фестивал "Момчетата пеят", организиран от Сдружение "Хор на софийските момчета". Публиката ще може да чуе представителна програма с участието на хорови състави от България, Швейцария и Белгия.

Още

Очаква ни Трети Международен хоров фестивал "Момчетата пеят" - София 2023

Очаква ни Трети Международен хоров фестивал "Момчетата пеят" - София 2023

Културният форум включва общо 5 концертни събития, които ще се проведат в гр. София в залата на НМА "Проф. Панчо Владигеров" със съпътстващи концертни прояви в гр. Долна Баня, гр. Ботевград и иновативни флашмоб изяви в София, специално подготвени от чуждестранните момчешки хорове. Фестивалът ще обогати културната програма на София и ще отговори на обществените очаквания за достъп на широка аудитория в още два града до културни събития с международен характер.

Като съпътстваща програма ще се организират неформални срещи на изпълнителите с публиката и с други изявени творци. В рамките на фестивала ще се проведат творчески срещи на диригентите за обмяна на опит, както и уъркшопи с участниците за подготовка на общите изпълнения.

Какво сподели проф. Адриана Благоева - хоров диригент, професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров"и ръководител на Хора на софийските момчета от 1989 г.:

Проф. Адриана Благоева с Хора на софийските момчета (Източник: International Choir Festival The Boys are Singing)

- Започна третото издание на Международен хоров фестивал "Момчетата пеят", как се роди идеята за него и кое ще бъде различното тази година?
- Международният хоров фестивал "Момчетата пеят" се организира по специален проект на Хора на Софийските момчета с финансовата подкрепа на програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество", която е финансирана от финансовия механизъм на "Европейското икономическо пространство".

Благодарение на нея и проекта, който сдружението успя да спечели в Министерството на културата стана възможно провеждането на третото издание на фестивала. В проекта бяха заложени три негови издания, които се забавиха заради пандемията от COVID-19 и поради това третото се провежда една година след първото.

Характерното за това издание е принципна организация на трите заложени в проекта фестивали - да се представят момчешки хорове от България и от различни европейски държави, които са с ярки художествени достойнства и са привлекателни за публиката.

От друга страна самата идея е да се даде възможност на една по-широка аудитория да се срещне с този много специфичен вид хорове пеене, каквото е момчешкото, неособено популярно в България. Да може да се популяризира този вид силно специфично музикално изкуство. 

Проф. Адриана Благоева (Снимка: Личен архив)

- Какви са най-общите специфики на момчешкото хорове пеене?
- Момчешкото хорове пеене има много стари традиции в Западна Европа. Има множество европейски състави, които са с няколко стотин годишна история. Нашите български състави са създадени през 20-ти век. Първият момчешки хор в България - Хорът на софийските момчета е създаден през 1968 г., т.е. 55-годишна е историята на българското момчешко хорово пеене.

В България в момента има три действащи момчешки хора - Хорът на софийските момчета, Хорът на момчетата и младежите към хорова школа "Марин Чонев" във Варна и Хорът на пловдивските момчета и младежи "Стефка Благоева".

В това издание на фестивала освен нашия Хор на софийските момчета като домакин на фестивала, ще участва и Хорът на пловдивските момчета с диригент Милка Толедова. Нашите гости от чужбина са два състава от Швейцария и от Белгия с много интересна художествена биография.

Хор на пловдивските момчета "Стефка Благоева (Източник: International Choir Festival The Boys are Singing)

Хор на момчетата от Швейцария съществува към катедралата Свети Урсен в Солотурн. Много стар момчешки хор, създаден през VIII век - 1742 г., когато е създадено и самото абатство. Хор с дълголетна, вековна традиция и е интересно да се чуе, защото е т.нар. катедрален състав и освен конкретни концертни изяви има и своите задължения към катедралата Свети Урсен. Състав с много широк репертоар и диапазон, високи художествени качества и с много голяма концертна дейност в Швейцария, Европа и света. 

Хор на момчетата от катедралата Св. Урсен в Солотурн, Швейцария (Източник: International Choir Festival The Boys are Singing)

Другият състав, който ни гостува е Хорът на момчетата от Фландрия, Белгия, създаден през 1931 г. като първоначално е бил хор към Семинарията и малко по-късно прераства в този състав и от 2016 г. вече се нарича Хор на момчетата от Фландрия. Също състав с много активна концертна дейност, широк репертоар и признати художествени постижения.

Хор на момчетата от Фландрия, Белгия (Източник: International Choir Festival The Boys are Singing)

За нас е огромно удоволствие, че тези два състава ще участват във фестивала "Момчетата пеят." Самият фестивал ще се проведе от 6-и до 8-и октомври главно в Залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" като за всички концерти входът е свободен.

Целият проект е много специален и има за цел да запознава, колкото си може по-голяма аудитория с този специфичен вид хорово пеене и затова едно от изискванията е концертите да се изнесат и в по-малки населени места. И тази година имаме такива - единият е на 7 октомври в град Долна Баня, в залата на читалище "Рила". Другият концерт ще се проведе по същото време, но в читалище "Христо Ботев" в Ботевград.

Искам да отбележа, че това не е състезание между съставите - това е един празник на момчешкото хорово пеене и затова сме подготвили две песни, които ще бъдат изпълнени от всички състави. "Да живее музиката" се нарича химн на фестивала, а другата песен е написана от Стефан Вълдобрев специално за първото издание и са нарича "Момчетата пеят". Харесва се много на изпълнителите, защото е динамична, пълна с енергия и им доставя огромно удоволствие за изпълнение. И двете песни ще се изпеят на откриването и на закриването от всичките четири хора.

Има една особеност на този проект - той се осъществява по една много интересна програма с помощта на три държави спонсори - Белгия, Лихтенщайн и Исландия. Всеки един проект има за задача да има партньор - състав от една от тези държави. Хорът на софийските момчета има за партньор Хора на момчетата от Рейкявик, Исландия. Те ни бяха гости тук в София миналата година , а пък през месец юни тази година в Рейкявик и в някои по-малки градове на Исландия се проведе второто издание на "Момчетата пеят".

- Има ли аналог на този фестивал в Европа?
- Преди 20-на години имаше подобни фестивали в Европа, но в момента няма такъв и нашият е единствен, който дава среща на момчешки хорове от различни държави. Много интересна инициатива, още повече, че този вид хорово пеене, не е просто много малко познат, но и много рядко може да се срещнат на едно място няколко момчешки хора, да се съпоставят техните изпълнения и да се чуе музицирането им.

Затова и проектът има и заслугата да даде на българската публика срещата не само с български, но и с чужди състави, които заслужават да бъдат чути, които ще донесат естетическо удоволствие на тези, които проявяват интерес към хоровата музика и обичат хоровото пеене. Входът е свободен и всички хорове могат да бъдат чути в залата на Музикалната академия до 8 октомври.

Рядко явление е да събереш на едно място толкова различни хорове и затова вярваме, че публиката ще бъде удовлетворена.

Проф. Адриана Благоева с Хора на софийските момчета (Източник: International Choir Festival The Boys are Singing)

- Вие сте дългогодишен ръководител и диригент на Хора на софийските момчета, какви са най-големите трудности пред вас и какво бихте искали да се промени?
- Всичко, което касае културата се отнася и за нашата дейност и би трябвало да бъде подпомагана от държавата малко по-активно, защото тя не е печеливша.

Това е дейност, свързана с духовното развитие на личността, особено що се отнася за личностното развитие на децата. Би трябвало да се помисли повече, какво може да се подобри по отношение на финансовото подпомагане на културната дейност, свързана с детската самодейност, не само с хоровото пеене, но с цялата музикална дейност, защото това е нещото, което създава култура, а тя дава лицето на нацията и развитието на бъдещите поколения.

Всеки състав се опитва самостоятелно да се справя с различните трудности, да търси собствен начин на развитие, начин да се справя със собствените проблеми, но би било добре да има едно по-изявена политика в тази сфера.

Проф. Адриана Благоева с Хора на софийските момчета (Източник: International Choir Festival The Boys are Singing)

- Работите с млади хора в специфична сфера. Как ги виждате в нашия технологичен 21 век?
- Интересно е, защото хоровото изкуство е динамично изкуство. То също се развива, не е закостеняло и се опитва да следва интересите и нагласите на младите хора, що се отнася до младежкото хорово пеене. Тоест има начини това да се направи и всички колеги, работещи в сферата се опитват да ги намерят.

Музиката и хоровото пеене, като една от формите на проявление на младежката музикална и колективна изява са необходими за младите хора. Още повече, че този вид дейност е по-различна от това, което всички младежи срещат в обучението си в училище и това, което ги заобикаля като музикална действителност.

Това, което се прави в един хоров колектив дава друг тип музикална информация, други представи за музиката - по-богат и по-разностранни. Едно участие в подобен състав дава полза на самите деца и всички оценяват тази колективна дейност.

В момента имаме амбицията да се представим достойно на фестивала като хор домакин и да доставим удоволствие и на всички наши гости, и на всички хористи от България, Швейцария и Белгия.

Интервю на Тина Философова

 ТРЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ХОРОВ ФЕСТИВАЛ"МОМЧЕТАТА ПЕЯТ" - СОФИЯ 2023
06 - 08 октомври 2023 г.

Участници във фестивала са четири момчешки хора:

Хор на софийските момчетаДиригент Адриана Благоева
Клавирен съпровод Зорница Гетова/SOFIA BOYS CHOIR, conductor: Adriana Blagoeva/

Хорът на софийските момчета при читалище "Цар Борис ІІІ - 1928" е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г. Диригент от създаването му до 1989 г. е Лиляна Тодорова.

От 1989 г. до днес диригент на хора е проф. д-р Адриана Благоева. От 1993 г. до сега Хорът на софийските момчета е спечелил една Голяма, шест Първи и пет Втори награди от осем международни хорови конкурса. На 1 ноември 1997 г. А. Благоева създава към състава Младежка формация, съставена само от бивши възпитаници на момчешката формация. Съставът е първият български детски хор, носител на Голяма награда от Международен хоров конкурс. Той е първият български хор, който извоюва правото и участва в супер конкурса за Голямата награда на Европа за хорово пеене през 1994 г. в гр. Толоса, Испания. Съставът е изнасял открити репетиции в Гърция, Германия и Япония.

Проф. Адриана Благоева с Хора на софийските момчета (Източник: International Choir Festival The Boys are Singing)

Хорът на софийските момчета участва многократно в постановки на Националната опера и балет, на Музикалния театър "Стефан Македонски", на Младежкия театър "Н. Бинев" и др. Съставът работи с оркестрите на Софийската филхармония, на Българското национално радио, на Класик ФМ радио, на Националната опера и балет, Нов симфоничен оркестър и др.

Хорът на софийските момчета е носител на Сребърна, Златна и два пъти на Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцовите дейци; два пъти на наградата "Златното перо"; на Златен плакет на Българския хоров съюз; на Почетен плакет на Министерството на културата; на Почетен плакет на СБК и Специални грамоти на Столичната община за принос към българската култура, на Почетен плакет на Вицепрезидента г-жа Маргарита Попова.

На 21 ноември 2018 г. Св. Синод на Българската православна църква удостои Хора на софийските момчета и проф. д-р Адриана Благоева с орден за църковни заслуги "Св. Йоан Кукузел"

Съставът е носител и на престижната награда на Българското национално радио "Музикант на годината - 2002" в категорията "Активна творческа дейност".

Хорът на софийските момчета е концертирал с голям успех в Русия, Сърбия, Гърция, Полша, Германия, Италия, Испания, Франция, Словения, Словакия, Молдова, Унгария, Босна и Херцеговина, Швейцария, Белгия, Турция, Румъния и два пъти в Япония.

Хор на пловдивските момчета "Стефка Благоева"

Диригент Милка Толедова

Клавирен съпровод Юлия Петрова/PLOVDIV BOYS CHOIR "STEFKA BLAGOEVA", conductor: Milka Toledova/

Хорът на пловдивските момчета "Стефка Благоева" при ЦПЛР Общински детски комплекс - Пловдив е създаден в края на 1975 г., а от 2003 г. носи името на своя основател и дългогодишен ръководител Стефка Благоева (1938-2000). От 1996 г. диригент на хора е Милка Толедова.

В хора участват момчета на възраст от 10 до 14 години, на които се предоставят възможности за обучение и възпитание чрез активно общуване с музика, за развиване на творческия им потенциал, за разнообразни концертни изяви у нас и в чужбина.

Репертоарът съдържа детски песни, класически и съвременни хорови и кантатно-ораториални творби от български и чужди автори, обработки на български фолклор, източноправославна музика.

Хорът развива активна концертна дейност в България и в чужбина. Участва в концерти със симфонични, камерни, духови и джазови оркестри, в телевизионни предавания и в оперни спектакли: "Тоска", "Кармен", "Хензел и Гретел", "Кармина Бурана", "Атила", "Турандот" и др.

Хор на пловдивските момчета "Стефка Благоева (Източник: International Choir Festival The Boys are Singing)

Реализирани са концертни турнета и участия в международни хорови фестивали и конкурси в: България, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Испания, Португалия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Швеция, Турция, Гърция, Русия, Украйна и др.

Хорът е лауреат и носител на награди от международни хорови конкурси:

Неерпелт, Белгия(1982) - Голямата награда "Summa cum laude";
Нант, Франция (1985) - Първа награда;
Толоса, Испания (1993) - Трета награда;
Неерпелт, Белгия (1998) - Първа награда;
Анкара, Турция (1998) - Първа награда;
Хале, Германия (2001) - Специална награда "Günter Erdmann prise" за най-добра интерпретация на съвременна хорова творба;
Москва, Русия (2002) - Първа награда и Награда за най-добър клавирен съпровод, присъдена на пианистката Юлия Петрова;
Целйе, Словения (2005) - Трета награда;
Паралия Катерини, Гърция (2014) - Първа награда и Специална награда за най-добро сценично представяне;

Успехите на хора на Пловдивските момчета "Стефка Благоева" са резултат от творческото сътрудничество на диригента Милка Толедова с пианистката Юлия Петрова.

Хор на момчетата от катедралата Св. Урсен в Солотурн, Швейцария
Диригент Тобиас Щюкелбергер/SINGKNABEN DER ST. URSENKATHEDRALE SOLOTHURN, SWITZERLAND, conductor: Tobias Stückelberger/

Основаването на хора (тогава под името Choraulen) датира от основаването на абатството Св. Урсен през 742 г. С традиция от над 1200 години, той е най-старият момчешки хор в Швейцария и един от най-традиционните хорове в Европа.

През 1971 г. Питър Шерер поема хора, който по това време се състои от петима хористи и за 36 години го развива в голям момчешки хор. От 2007 до 2021 г. съставът се ръководи от Андреас Райзе, който е пял в хора като дете. От 2021 г. диригент на състава е Тобиас Щюкелбергер, който натрупва първия си певчески опит с хора на момчетата от Базел.

Хор на момчетата от катедралата Св. Урсен в Солотурн, Швейцария (Източник: International Choir Festival The Boys are Singing)

Репертоарът на хора обхваща различни епохи - от григориански песнопения до мотети, кантати, меси, свещени песни и народни песни от Швейцария и много други страни. Момчетата и младежите изпълняват произведенията на старите майстори с особен ентусиазъм, но също така изпълняват и класическа, романтична и съвременна хорова музика, като не пропускат жанровете на госпъла, джаза и дори поп музиката. На Коледа хорът изпълнява коледни песни и традиционната "Коледна оратория" на Й.С.Бах.

Хор на момчетата от катедралата Св. Урсен в Солотурн, Швейцария (Източник: International Choir Festival The Boys are Singing)

Момчетата и младежите отделят три до четири часа всяка седмица за пеене. Освен това посещават творчески лагери, където освен работата по концертната програма има време и за общуване, забавления и игри. През последните години хорът е посетил много европейски страни, както и САЩ. За младите певци подобни пътувания предлагат възможност да опознаят други култури и народи, както и да натрупат самочувствие и житейски опит. Наградата за това усилие е преди всичко радостта от висококачественото музициране, но също и приятелствата, и многобройните разнообразни и незабравими акценти в годишната програма.

Хор на момчетата от Фландрия, Белгия

Диригент Дитер Ван Ханденховен
Клавирен съпровод Жозефиен Ван Парис/FLANDERS BOYS CHOIR, BELGIUM, conductor: Dieter Van Handenhoven/

Хорът на момчетата от Фландрия е основан от отец Жерар Ван Дурме в Семинарията на Синт-Никлаас през 1931 г. Съставът включва момчета от училището, а отец Дурме му дава името "In Dulci Jubilo" - IDJ ("В сладка радост"). Хорът бързо се разраства и напуска границите на училището, а уникалният му тембър трогва многобройните слушатели и създава отлична репутация както на национално, така и на международно ниво.

През 1993 г. ръководството на състава поема Дитер Ван Ханденховен, който започва пътя си като певец в In Dulci Jubilo. Той продължава работата на предшествениците си - Марсел ван Дейл и Ян ван Ландегем, като в репертоара на хора се включват изпълнения на оратория "Месия", коронационни химни и Чандос химни от Хендел, "Дидона и Еней" от Пърсел, "Коледна оратория" на Бах, "Глория" на Вивалди и "Реквием" на Форе.

Хор на момчетата от Фландрия, Белгия (Източник: International Choir Festival The Boys are Singing)

През 2016 г. In Dulci Jubilo се трансформира във Хор на момчетата от Фландрия, превръщайки се в посланик на специалния звук на момчешкия хор не само във Фландрия, но и извън нейните граници. По случай 800-годишнината на Синт-Никлас, хорът изпълнява кантатата "Свети Николай" на Бритън, а през 2019 г. получава Наградата за култура от града за изпълненията си на "Реквием" на Моцарт. Освен концертната си дейност, хорът регулярно участва в различни проекти. Всяка година момчетата участват в представления на "Матеус пасион" в Белгия и Холандия, както и в различни продукции под диригентството на Тон Купман, Филип Херевеге, Сигисвалд Куийкен и Йос Ван Имерзеел.

Третото издание на Международния хоров фестивал "Момчетата пеят" се организира по проект на сдружение "Хор на софийските момчета", с финансовата подкрепа на програма РА 14 "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество", финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 г. 

 Повече за МХФ "Момчетата пеят":
Website | Facebook | Twitter | Instagram |YouTube

 

 

Коментирай 3

1/1

Още ВИДЕО

Изгряващо световно оперно сопрано Елизабет Поуп разплака публиката на Софийски музикални седмици

Само на 23 години Поуп вече притежава яснота на тона, точност и лекота на вокалното звукоизвличане, за което получава признанието, че "напомня на изпълнителите от Златния век"

Dubioza Kolektiv канят на "концерт с приятели" на 2 август в Созопол със специални пакети на билети с отстъпка

Веселяците готвят горещо мега шоу заедно с Jaya The Cat, Q-Check и "Обратен ефект" и обещават на феновете да си тръгнат от него мокри и усмихнати

Интимен филм-портрет на холивудската легенда Фей Дънауей с премиера в MAX

Филмът имаше своята световна премиера на филмовия фестивал в Кан тази година

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с "Мистерията на българските гласове"

Спонтанни импровизации и "магични моменти" за публиката готви феноменалният музикант, а специално за събитието на 11 юли в Зала 1 на НДК пристига и американската танцьорка Дженифър Роуз

Двата пистолета, принадлежали на Наполеон, бяха продадени за 1,69 млн. евро

Двете оръжия са определени за "национална ценност" и бяха продадени в богато украсената си кутия и с аксесоарите си

Виж всички

Календар