Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Талантливите деца на България: Константин Башиков - виртуозът, който чете ноти със сърцето си

ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ

Талантливите деца на България: Константин Башиков - виртуозът, който чете ноти със сърцето си

Генетичен синдром уврежда зрението на Константин, а надеждата на семейството му, че някой ден ще има лек, остава жива и до днес

В третия епизод на "Изгряващи звезди" Елена Яръмова ни среща с Константин Башиков, който е определян за един от най-големите таланти в музиката. Това е една история за таланта, загубата, семейната любов и изпитанията в името на детската мечта.

Константин с "Diplome Superieur" в Школа "Канторум" в Париж (Снимка: Личен архив)

Константин Башиков е ученик на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София в класа по пиано на Александър Ботушаров. Има награди от много национални и международни конкурси, богата концертна дейност и е носител на "Diplome Superieur" в Школа "Канторум" в Париж. Талантливото българче е прецедент в историята на престижното висше музикално учебно заведение, защото само на 13 години успява да покрие това ниво. Постига това с третия концерт за пиано и оркестър на Бетовен, което не се свири в тази възраст.

Още

15-годишно българче е определяно за един от най-талантливите пианисти

15-годишно българче е определяно за един от най-талантливите пианисти

Генетичен синдром уврежда зрението на Константин, а надеждата на семейството му, че някой ден ще има лек, остава жива и до днес. Зрението му с очилата е между 10 и 20 процента. Така малкият пианист започва да учи нотите наизуст, защото няма как да ги поглежда, когато свири. Той просто чувства всеки струнен звук, а душата на пианото оживява в ръцете му. Бъдещият виртуоз започва да учи пиано още на 6-годишна възраст, а само на 11 г. прави своя дебют като солист със "Симфониета "София" с диригент Свилен Симеонов. Концертът е по повод Денят на народните будители.

Дебют на 11 г. със "Симфониета "София" (Снимка: Личен архив)

"Преподавателите ме посъветваха да го насоча към музиката, защото зрението му е доста увредено по рождение, а слухът му е доста развит", споделя майката Димитрина Влахова.

 "Различавам всички клавиши на пианото. Ако някой започне да ми свири нещо, тоест един клавиш, дали в ниския, или във високия регистър, ще го разпозная и дори съучениците ми го знаят, защото и те са ме тествали. Заставам с гръб към пианото, те ми свирят един клавиш и аз ги познавам винаги", допълва Константин.

Преди две години обаче Ковид-19 променя живота на Константин. Той губи своя баща, а животът на семейството се преобръща завинаги.

Константин с майка си, баща си и брат си (Снимка: Личен архив)

Как се справят с всички трудности Константин, брат му Никола и майка им и какво коства на Димитрина да продължава да сбъдва мечтите и да развива талантите им гледайте в епизода на "Изгряващи звезди" с Константин Башиков тук:

Още

Елена Яръмова разкри защо напусна спортната редакция

Елена Яръмова разкри защо напусна спортната редакция

Вдъхновяващите истории за талантливите деца на България се излъчват в събота от 21:00 часа по WNESS TV.

 
Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

Грегъри Портър се завръща в Античния театър

Концертът на джаз и соул легендата е на 24 юли в Пловдив

Сопраното Вилхелмения Уигинс Фернандес Смит почина на 75 години

Тя придобива слава най-вече участието си във филма "Дива" през 1981 г.

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Филмът е с пет номинации за наградите "Оскар"

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне

Виж всички

Календар