Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Европейски музикален фестивал" 2021 с целогодишна програма от атрактивни концерти и дигитални събития

МУЗИКАЛНИ АКЦЕНТИ

"Европейски музикален фестивал" 2021 с целогодишна програма от атрактивни концерти и дигитални събития

Ядрото е съставено от концерни събития с класическа музика – симфонични и камерни концерти с участието на най-добрите български музиканти, гостуващи чужди звезди и дебютни изяви на млади творци

Оркестърът на Класик ФМ радио (Снимка: "Кантус Фирмус")

"Кантус Фирмус" представя 21-вото издание на "Европейски музикален фестивал", което за първи път в историята на форума обхваща почти цялата календарна година - от април до декември 2021 г.

Ядрото на програмата е съставено от концерни събития с класическа музика - симфонични и камерни концерти с участието на най-добрите български музиканти, гостуващи чужди звезди и дебютни изяви на млади творци.

Още

След едногодишна пауза Ричард Клайдерман отново на сцената с концерти в София и Пловдив

След едногодишна пауза Ричард Клайдерман отново на сцената с концерти в София и Пловдив

В търсене на нови възможности за развитие в изпълнената с предизвикателства пандемична обстановка, фестивалната програма е обогатена и с дигитални събития, които ангажират и активизират традиционните публики. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община, като едно от стратегическите събития в Календара на културните събития на града.

Партньори в реализацията са също Софийската филхармония, НМА "Проф. П. Владигеров", НМУ "Л. Пипков", Португалския културен и езиков център "Камойш", Дом на културата "Средец", Институт "Сервантес" и др.

Фестивалът стартира с дигитални събития през м. април, насочени към детска аудитория, а през май, юни и септември предстоят Facebook премиери на видео-концерти от предишното издание на форума, както и онлайн среща с диригента Максим Ешкенази.

Максим Ешкенази (Снимка: "Кантус Фирмус")

Още

Започва конкурсът на "Кантус Фирмус" за млади инструменталисти

Започва конкурсът на "Кантус Фирмус" за млади инструменталисти

Първите събития на живо са предвидени около празника на българската писменост, просвета и култура - 24 май. На тържествена церемония на столичното "Ларго" на 21 май от 16:00 ч. ще бъдат връчени отличията "Златно перо", които се присъждат на изтъкнати наши музиканти, артисти, писатели, журналисти и художници за техните заслуги в областта на българската култура и изкуство. Тържеството е със специалното участие на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". В същия ден от 18:30 ч. в събитието "Европа танцува" ще се изявят детски състави от Националния дворец на децата, фолклорните ансамбли "Здравец" и "Средец", танцьори от балетна школа "Маша Илиева", трупата "Dance Academy" и ДФА "Филип Кутев".

През пролетните месеци до края на м. юни в програмата на "Европейски музикален фестивал" се очертават няколко основни акцента. Точно пет години след изключителния успех на музикалния проект "Танго", създаден от творческия тандем Веско Пантелеев - Ешкенази - Людмил Ангелов и представен за първи път в "Европейски музикален фестивал" 2016 г., сега двамата големи музиканти се събират отново за съвместна изява пред фестивалната публика.

Развивайки концепцията на тангото в нова вълнуваща програма, озаглавена "Пиацола и Гершуин", забележителното дуо ще излезе на сцената на зала "България" на 26 май. Този концерт е едно от събитията, които отбелязват 100-годишнината от рождението на аржентинския майстор на тангото Астор Пиацола.

Още

Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Георги Черкин гостуват през есента на "Европейски музикален фестивал" - Пловдив

Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Георги Черкин гостуват през есента на "Европейски музикален фестивал" - Пловдив

Също по този повод на 22 юни в зала "България" меломаните ще имат възможност да чуят чаровната цигуларка Мила Георгиева и Оркестъра на Класик ФМ радио с интерпретация на двата цикъла "Годишни времена" от Антонио Вивалди и Астор Пиацола, а на диригентския пулт ще застане Максим Ешкенази.

На 6 юни в зала "Оборище 5" фестивалът ще представи юбилеен концерт на Софийски камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент и художествен ръководител проф. Теодора Павлович. Програмата ще включва творби от български композитори, създадени специално и посветени на хора през неговия 55-годишен творчески живот. Събитието се организира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Софийски камерен хор Васил Арнаудов (Снимка: "Кантус Фирмус")

На 11 юни в зала "България" ще гостува португалският ансамбъл "Румош" със своя иновативният мултимедиен проект "Да свириш Португалия". Събитието презентира традиционна музика от 10 различни области в Португалия в аранжимент за цигулка, кларинет и пиано, в съчетание с прожекция на картини от всеки регион, отразяващи природната красота и архитектурно богатство на страната.

Португалският ансамбъл "Румош" (Снимка: "Кантус Фирмус")

Още

Първата жена концертмайстор на Виенската филхармония –  българката Албена Данаилова идва за концерт в София

Първата жена концертмайстор на Виенската филхармония – българката Албена Данаилова идва за концерт в София

По повод 100-годишнината на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" на 25 юни в "Европейски музикален фестивал" ще дебютират певци и инструменталисти от академията с цялостен спектакъл на операта "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Участват студенти от вокалния факултет и Академичния симфоничен оркестър под диригентската палка на проф. Ивайло Кринчев.

В края на м. юни очакваме и гостуването на Албена Данаилова - първата жена концертмайстор на елитния оркестър на Виенската филхармония. Това ще бъде дългоочаквано завръщане на изключителната цигуларка, тъй като нейният концерт, планиран за 2 декември 2020, беше отложен заради локдауна в края на годината. Новата дата на събитието е 29 юни в зала "България". Албена Данаилова ще изпълни любими цигулкови шедьоври от Й. С. Бах, Ж. Масне, Фр. Крайслер и други композитори в партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров.

Григор Паликаров и Албена Данаилова (Снимка: "Кантус Фирмус")

През м. септември "Европейски музикален фестивал" 2021 продължава с още привлекателни събития за почитателите на класическата музика. На 28 септември ще се състои заключителният концерт на Първия национален радиоконкурс за инструменталисти, организиран от "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на НФ "Култура" и в партньорство с Classic FM радио. Млади таланти от цяла България се състезават за наградите на "Кантус Фирмус", а най-добрите в тази оспорвана надпревара ще дебютират на сцената на зала "България", като част от фестивалната програма.

Още

Людмил Ангелов свири Шопен в началото на "Европейски музикален фестивал" 2020

Людмил Ангелов свири Шопен в началото на "Европейски музикален фестивал" 2020

Сред проявите през есента се откроява клавирният интеграл на Людмил Ангелов с музика от Йоханес Брамс. На 5 октомври в зала "България" пианистът ще си партнира с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров в изпълнение на двата клавирни концерта от Брамс в една вечер. Събитието е част от юбилейната програма по повод 60-годишнината на известния наш пианист.

Също през есента в зала "Оборище" 5, столичната публика ще може да чуе камерен концерт на младия гръцки флейтист Статис Карапанос, носител на престижната награда "Ленард Бърнстейн" и пианиста Георги Черкин. Като съпътстващо събитие двамата музиканти ще изнесат и майсторски класове по флейта и по пиано в залата на Националното музикално училище "Л. Пипков" в София. В края на фестивалната програма през м. декември 2021 предстои и първото гостуване в България на известен чуждестранен изпълнител, който ще се изяви с оркестъра на Софийската филхармония. Неговото име ще бъде обявено допълнително.

Гръцкият флейтист Статис Карапанос (Снимка: "Кантус Фирмус")

Билети за събитията от фестивала са в продажба от 27 април 2021 на касата в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com.

Още

Рикардо Рибейро: Животът е урок

Рикардо Рибейро: Животът е урок

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция "Кантус Фирмус" с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България.

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др.

През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация.

Вижте пълната Програма "ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ" 2021 21-во издание

С подкрепата на Столична община - Календар на културните събития на СО за 2021 г.
Съорганизатор - Министерство на културата на Р. България

Програма - ПРОЛЕТ

21 май 2021, петък, "Ларгото", 16:00
Церемония "ЗЛАТНО ПЕРО"

21 май 2021, петък, "Ларгото", 18:30
Музикално-танцово събитие "ЕВРОПА ТАНЦУВА"
С участие на ДФА "Филип Кутев", Танцово училище "Dance Academy",
Балетна школа "Маша Илиева", ДФА "Здравец", ФА "Средец",
Танцово ателие "Алегрета" и Клуб по спортни танци "Стил" от НДД
Танцов ансамбъл от 144 СУ "Народни будители" и др.
В партньорство с ДК Средец и Институт "Сервантес"

26 май 2021, сряда, зала "България", 19:30
"ПИАЦОЛА и ГЕРШУИН"
Веско Пантелеев - Ешкенази, цигулка
Людмил Ангелов, пиано
По повод 100 години от рождението на Астор Пиацола

6 юни 2021, неделя, зала "Оборище 5"
Концерт на СОФИЙСКИ КАМЕРЕН ХОР "Васил Арнаудов"
С финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"
Юбилеен концерт по повод 55 години от създаването на хора
Диригент: проф. Теодора Павлович
В партньорство със СКХ "В. Арнаудов"

11 юни 2021, петък, зала "България", 19:30
"ДА СВИРИШ ПОРТУГАЛИЯ" (Tocando Portugal), мултимедиен проект
С участието на ансамбъл "Rumos"
По повод закриването на Португалското председателство на ЕС и
Националния празник на страната - 10 юни
В партньорство с Португалският културен и езиков център "Камойш"

22 юни 2021, вторник, зала "България", 19:30
"ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА ОТ ВИВАЛДИ И ПИАЦОЛА"
Мила Георгиева, цигулка
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: Максим Ешкенази
По повод 100 години от рождението на Астор Пиацола

25 юни 2021, петък, Музикален театър
"ЛЮБОВЕН ЕЛИКСИР", опера от Гаетано Доницети
Оперен спектакъл с участие на студенти от вокалния
факултет на НМА и Академичен симфоничен оркестър
В партньорство с НМА и по повод 100-годишншна на академията

29 юни 2021, вторник, Зала "България", 19:30
Концерт на АЛБЕНА ДАНАИЛОВА, цигулка
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: Григор Паликаров
Програма: Й. С. Бах, Ж. Масне, Фр. Крайслер и др.

ОНЛАЙН събития

19 - 29 април 2021
"МОЦАРТ И БЕТОВЕН" - видеозапис на концерт за деца, излъчване в платформи за ученици

10 - 20 май 2021
"МУЗИКАЛНО ПЪТЕШЕСТВИЕ" - видеозапис на концерт за деца
излъчване в платформи за ученици

1 - 10 юни 2021
Онлайн среща с Максим Ешкенази

1 - 10 юни 2021
"КИНО И КЛАСИКА" - видеозапис на концерт, излъчване на Facebook страницата
на "Кантус Фирмус"

20 - 30 септември 2021
"ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ СВИРИ ШОПЕН" - видеозапис
на концерт, излъчване на Facebook страницата на "Кантус Фирмус"

 

Програма - ЕСЕН

28 септември 2021, вторник, зала "България", 19:30
Заключителен концерт на Радиоконкурса за млади
инструменталисти за наградите на "Кантус Фирмус"
С финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"

5 октомври, вторник, Зала "България", 19:30
"КЛАВИРНИТЕ КОНЦЕРТИ НА БРАМС"
Людмил Ангелов, пиано
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: Григор Паликаров
Йоханес Брамс - Концерт за пиано и оркестър №1
Йоханес Брамс - Концерт за пиано и оркестър №2

9 октомври 2021, събота, Зала НМУ
Майсторски клас по флейта на Статис Карапанос

10 октомври 2021, неделя, Зала НМУ
Майсторски клас по пиано на Георги Черкин

12 октомври 2021, петък, Зала "Оборище 5"
КАМЕРЕН КОНЦЕРТ
Статис Карапанос, флейта
Георги Черкин, пиано

2 декември 2021, четвъртък, зала "България", 19:00
Концерт на Софийска филхармония
Солист и диригент: ще бъдат обявени допълнително
В партньорство със Софийската филхармония

Още

Соня Йончева завладява Испания

Соня Йончева завладява Испания

Още

Ара Маликян идва у нас с прочутия кубински пианист Иван Мелон

Ара Маликян идва у нас с прочутия кубински пианист Иван Мелон

Още

"Като в картина на Шагал" - новата концертна програма на Мирослава Кацарова

"Като в картина на Шагал" - новата концертна програма на Мирослава Кацарова

Още

В навечерието на Великден Софийската филхармония представя Реквием от Моцарт

В навечерието на Великден Софийската филхармония представя Реквием от Моцарт

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.

Филмовата музика на Дани Елфман звучи в зала "България" на 15 октомври

Композиторът слуша в София българската премиера на свой концерт