Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В навечерието на Великден Софийската филхармония представя Реквием от Моцарт

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

В навечерието на Великден Софийската филхармония представя Реквием от Моцарт

Специални гости на концерта са Томас Цеетмаер и Рут Килиус

Рут Килиус (Източник: Софийска филхармония)

На 29 април, Велики четвъртък, Софийската филхармония представя безсмъртния "Реквием" от Моцарт.

Едно от най-великите произведения в музикалната ни история ще прозвучи в изпълнение на националния оркестър, националния филхармоничен хор и солистите Евгения Ралчева, Петя Петрова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров.

Концерт за виола от Бела Барток допълва удоволствието от вечерта. Той ще прозвучи в изпълнение на Рут Килиус. Диригент на концерта е Томас Цеетмаер.

Реквиемът е заемал важно място в богослужебната музика преди Моцарт и два века след смъртта му. И независимо, че Моцарт не е бил известен във Виена като композитор на сакрална музика, неговата творба остава централна като новаторство в жанра и музикална красота. А уникалността на творбата е неоспорима. За нея Йозеф Хайдн пише:

"Ако Моцарт не беше написал нищо друго освен струнните си квартети и Реквиема, то и това би било достатъчно, за да остане безсмъртен".

Купи билет

Томас Цеетмаер се радва на завидно международно признание не само като цигулар, но и като диригент и камерен музикант. Той работи с водещи оркестри като Симфоничния оркестър на Сиатъл, Филхармоничния оркестър в Сеул, Шведския камерен оркестър, Ротердамска филхармония, Оркестър на ХVІІІ век, Оркестър на фестивала в Будапеща и Хамбургската филхармония. Бил е главен диригент на Камерния оркестър на Париж, артистичен партньор на камерния оркестър на Сейнт Пол и музикален директор на Кралския Северен sимфоничен оркестър - Лондон.

Томас Цеетмаер има обширна и разнообразна дискография като цигулар, диригент, както и с квартет "Цеетмаер". Записът му на "Капризите на Паганини" му донася наградата Midem Classic, а пресъздаването на концерта на Елгар с оркестъра Хале под диригентската палка на сър Марк Елдър получава награда Gramophone през 2010 г. Последните му записи включват Четирите симфонии на Брамс и Симфония номер 3 на Брукнер с Музикколегиум Винтертур.

Томас Цеетмаер (Софийска филхармония )

Последното му издание на CD е Шест сонати и партитури на Бах за соло цигулка, избрани от Ню Йорк Таймс като една от "25-те най-добри класически музикални записа за 2019 г.", посочени от Die Zeit като един от любимите им записи за 2019 г. и победител в Opus Klassik 2020 за най-добър самостоятелен запис.

Купи билет

Виолистката Рут Килиус впечатлява специалистите с оригиналиня си подход към музикалния текст. придава на инструмента ѝ ново значение. Чрез страстната си ангажираност със съвременната музика, тя успешно направи виолата важна част от музиката на 21-ви век.Изключителната й способност да използва инструмента си, за да съживи богатството на литература за виола от класическата до модерната епоха, няма равна на себе си.

През 1994 година, Рут Килиус създава заедно с Томас Цеетмаер квартет "Цеетмаер", който сега се счита за един от водещите струнни квартети в света. Запис с участието на Струнен квартет No. 4 на Хиндемит и Струнен квартет No. 5 на Барток е цитиран като примерен референтен запис в медиите и е отличен с Диапазон Д`Ор на годината.

Дуото Томас Цеетмаер и Рут Килиус могат да бъдат слушани в най-престижните музикални зали по целия свят.

Билети за концерта на Софийската филхармония  - на касата на зала България и в Ивентим.

Още

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Още

Виртуозът цигулар Даниел Хоуп ще свири за пръв път в България със Софийската филхармония

Виртуозът цигулар Даниел Хоуп ще свири за пръв път в България със Софийската филхармония

Още

Виртуозът Евгений Кисин ще изнесе рецитал в София по покана на Софийската филхармония

Виртуозът Евгений Кисин ще изнесе рецитал в София по покана на Софийската филхармония

Още

Виртуозният Светлин Русев открива цикъла "Световни артисти" на Оpera Open 2021

Виртуозният Светлин Русев открива цикъла "Световни артисти" на Оpera Open 2021

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.

Филмовата музика на Дани Елфман звучи в зала "България" на 15 октомври

Композиторът слуша в София българската премиера на свой концерт