Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Виртуозът Евгений Кисин ще изнесе рецитал в София по покана на Софийската филхармония

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Виртуозът Евгений Кисин ще изнесе рецитал в София по покана на Софийската филхармония

На 11 март в зала "България" изключителният пианист ще представи творби от Берг, Гершуин, Хренников и Шопен

2006 г. Виртуозът Евгений Кисин (Снимка: Getty Images)

Явлението Евгений Кисин се включва в сезона на Софийската филхармония. На 11 март в зала "България" изключителният пианист ще изнесе рецитал с творби от Берг, Гершуин, Хренников и Шопен.

Идеята за тази програма се ражда по време на изолацията миналата година, която музикантът прекарва в Прага. На пръв поглед контрастните произведения са обединени от мотива за любовта, казва Кисин.

Евгений Кисин на сцената (Снимка: Getty Images)

"Аз съм всеяден човек, има много музика, която обичам, така че се надявам само на едно: да живея достатъчно дълго, за да имам време да изсвиря всичко."

Руският пианист, започнал като дете-чудо, днес е сред най-уважаваните виртуози в света на класическата музика. Роден в Москва през октомври 1971 г., той започва да свири по слух и да импровизира на пиано на две години. На шест години той постъпва в специално училище за даровити деца, Московското музикално училище "Гнесин", където е ученик на Анна Павловна Кантор, която остава единственият му учител и до днес е като част от семейството му. На десетгодишна възраст е дебютният му концерт, на който изпълнява Концерт за пиано на Моцарт К. 466.

Embed from Getty Images

Изнася първия си самостоятелен рецитал в Москва една година по-късно. Влиза в полезрението на световното внимание през март 1984 г., когато на 12-годишна възраст изпълнява Концерти за пиано No 1 и 2 на Шопен в Голямата зала на Московската консерватория с Московската държавна филхармония под диригентството на Дмитрий Китаенко. Този концерт е записан на живо от "Мелодия", а следващата година излиза в двоен албум.

Купи билетПървите изяви на Кисин извън Русия са през 1985 г. в Източна Европа, последвани година по-късно от първото му турне в Япония. През 1987 г. дебютира в Западна Европа на Берлинския фестивал. През 1988 г. обикаля Европа с "Московските виртуози" и Владимир Спиваков, а също така дебютира в Лондон с Лондонския симфоничен оркестър под ръководството на Валерий Гергиев.

През декември същата година той участва с Херберт фон Караян и Берлинската филхармония в новогодишен концерт, който се излъчва в много страни, като изпълнението се повтаря през следващата година на Великденския фестивал в Залцбург. Аудио и видео записи на новогодишния концерт са направени от Дойче Грамофон.

Embed from Getty Images

През 1990 г. Кисин прави първото си участие на BBC Promenade Concerts в Лондон и същата година дебютира в Северна Америка, като изпълнява и двата концерта за пиано на Шопен с Нюйоркската филхармония, дирижирани от Зубин Мета. Следващата седмица открива Стотния сезон на Карнеги Хол с грандиозен дебютен рецитал, който е записан на живо от BMG Classics.

Кисин е обсипан с музикални награди от цял свят. През 1987 г. получава Кристалната награда на симфоничната зала в Осака за най-добро представление за 1986 г. (което е първата му изява в Япония). През 1991 г. получава наградата за музикант на годината от Музикалната академия Чигиана в Сиена, Италия. Той е специален гост на церемонията по връчването на наградите "Грами" през 1992 г., излъчи на живо пред над един милиард публика и става най - младият инструменталист на годината на Musical America през 1995 г.

Евгений Кисин (Снимка: Getty Images)

Купи билетПрез 1997 г. получава престижната награда "Триумф" за изключителния си принос в културата на Русия, една от най-високите културни отличия, присъждани в Руската република, и отново е най-младият лауреат, награждаван някога. Той е първият пианист, който е поканен да изнесе рецитал на BBC Proms (1997), а през сезон 2000 е първият солов изпълнител, някога канен да свири на откриващия концерт на Proms. През май 2001 г. Кисин е удостоен със званието Доктор Хонорис кауза по музика от Музикалното училище в Манхатън. През декември 2003 г. в Москва той получава наградата "Шостакович", една от най-високите музикални награди в Русия. През юни 2005 г. му е присъдено почетно членство в Кралската музикална академия в Лондон. Наскоро беше отличен с музикалната награда "Херберт фон Караян" за 2005 г.

Embed from Getty Images

Евгени Кисин е почетен доктор на Хонконгския университет, Еврейския университет в Йерусалим и Университета Бен Гурион в Беер Шеба. Носител на наградите Edison Klassiek в Холандия, наградите Grammy и Diapason d'Or и голямата награда на La Nouvelle Academie du Disque във Франция. 

Билетите за рецитала на Евгений Кисин са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

За своята редовна публика Софийската филхармония е предвидила и големи отстъпки. Повече за промоцията - на касата на залата.

Още

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Софийска филхармония: Оставаме заедно!

Още

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

Още

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Още

Двукратната носителка на "Ехо Класик" Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

Двукратната носителка на "Ехо Класик" Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Богата музикална програма подготвят организаторите на 7-то издание на "Джаз фест Казанлък"

Фестивалът ще се проведе от 26-ти август до 4-ти септември като част от традиционните "Празници в долината на тракийските царе" 2022 в града на розите

Plovdiv Jazz Summer продължава в края на август с три концерта в село Марково

Безплатен концерт на Теодосий Спасов и камерни градински концерти на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева между 26 и 28 август

Санкт Петербург отбелязва 80-годишнината от обсадната премиера на Седма симфония на Шостакович

Събитието влиза в историята като "денят на победата в разгара на войната"

Дарина-Наталия Янева спечели наградата на БНР на 10-ия МФФ "Фолклорен извор"

Осемгодишната изпълнителка стана лауреат на фестивала, заради високото си вокално майсторство

Реновираната Нова национална галерия в Берлин възобнови традиционните си концерти

Емблематичната сграда на архитекта Лудвиг Мис ван дер Рое наскоро отвори врати за посетители след реставрация

Максим Ешкенази и Зорница Иларионова във "Вивалди завинаги"

Симфоничният спектакъл е на 14 август 2022 от 21 часа в Парк-театър "Борисова градина"