Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Набоков предрекъл в стихове смъртта си, три години преди да умре

ЛЕГЕНДИ НА ЛИТЕРАТУРАТА

Набоков предрекъл в стихове смъртта си, три години преди да умре

Авторът на "Лолита" изпитвал страст към пеперудите и паднал лошо при лов на пеперуди

Владимир Набоков (Колаж: Юлиян Илиев)

Легендарният автор на "Лолита" - Владимир Набоков, бил любител на пеперудите и едно от най-любимите му занимания бил ловът на пеперуди. Писателят и съпругата му често се отдавали на хобито си в имението си под Санкт Петербург. Всъщност, Набоков се увличал по този вид "спорт" още като малко момче. Другите му увлечения били шахматът и боксът.

На лов за пеперуди

Защо ловът на пеперуди станал толкова важен и в крайна сметка се оказал и съдбовен за писателя? Баща му - чиновник и колекционер-любител на пеперуди, пръв запалил тази страст у него. 8-годишният Владимир започнал да чете енциклопедията "Пеперудите на Британия" и да рисува крилатите красавици. В музея "Дом Набоков" и до днес се съхраняват тези първи негови рисунки.

Владимир Набоков, 1908 г.

Още

Скандалната "Лолита" на Набоков навърши 59

Скандалната "Лолита" на Набоков навърши 59

С годините интересът на писателя към пеперудите не само не охладнял, но се превърнал в ловна страст и научно предизвикателство. Набоков се отнасял към класифицирането на пеперудите, които хващал, с невероятна педантичност. Описвал в бележки всяка жилка и всяко малко петънце по крилете им.

В едно писмо до сестра си написал:

"Тази работа е трудоемка, но изобщо не ме уморява, въпреки че си развалих зрението и започнах да нося очила".

Владимир Набоков

Още

Леонардо да Винчи работи до смъртта си с парализирана дясна ръка

Леонардо да Винчи работи до смъртта си с парализирана дясна ръка

Излиза, че не толкова писането, колкото взирането в пеперудите, влошило зрението на писателя?...

Биографът на Набоков - Андрю Филд нарекъл страстта на писателя към крилатите насекоми "отлично разработена литературна поза". В началото на 60-те години на миналия век пък Дитер Цимер, преди да започне своите първи преводи на творчеството на Набоков на немски език, първо щателно прочел всичко написано от Набоков за пеперудите.

Пеперудите се превръщат в нещо като "литературна визитка" на писателя.  Изследователите на творчеството му са изброили в разказите и романите му над 570 споменавания на пеперуди. Доста обстойно описание на пеперуди писателят е направил в разказите си "Рождество", "Пилигрим" и "Удар от криле".

Пеперудите - "литературната визитка" на писателя

Що се отнася до научния интерес на Набоков към пеперудите, то той дори открил нови видове пеперуди. В негова чест е кръстен един от видовете пеперуди - "Nabokovia".

"Любимото ми ъгълче от света е това, в което мога да общувам с пеперудите и техните хранителни растения. Това е то блаженството, и за това блаженство не съществува никакво определение", написва Набоков в автобиографичния си роман "Други брегове".

Владимир и Вера Набокови, заедно на лов на пеперуди

Още

Художник и дизайнер са в Топ 10 на медиумите на ХХ век

Художник и дизайнер са в Топ 10 на медиумите на ХХ век

Има още един ракурс към това хоби на писателя - ентомологията неведнъж спасявала семейството на Набоков от бедност. Малцина знаят, че първите си пари в САЩ писателят заработил не като писател, а като куратор в Музея по сравнителна зоология в Харвардския университет.

Благодарение на тази работа Набоков тръгнал да пътува и опознава Америка, хората, езика на огромната страна. По-късно ще опише много от своите първи наблюдения в скандалния си роман "Лолита".

Хобито му се превърнало в страст

Още

Първата жена-хирург в Африка, до смъртта си се представяла за мъж

Първата жена-хирург в Африка, до смъртта си се представяла за мъж

Този роман му донася невероятен комерсиален успех. Издателите започват активно да издават произведенията му. Набоков получава огромен хонорар и от Холивуд. След това обаче решава да напусне Америка и първоначално заминава за Париж, а после - за Швейцария. Там, по тучните алпийски поляни, продължил да лови пеперуди. Излизал рано сутрин и прекарвал много часове сред крилатите си любимки.

През 2009 г.синът му - Дмитрий Набоков, решил да публикува недовършения роман на своя баща, и именно от предговора към "Лаура и нейният оригинал" за пръв път научаваме, че има връзка между страстта на Набоков-старши към пеперудите, болестта и смъртта му. Дмитрий разказва, че през 1972 г. баща му написал в стихове, че няма да умре в лятна беседка, а с "небесна пеперуда в мрежата, на върха на дива планина".

В околностите на Монтрьо, 1963 г.

Още

"Прокълнатият поет" Шарл Бодлер умира от сифилис и наркотици едва на 46

"Прокълнатият поет" Шарл Бодлер умира от сифилис и наркотици едва на 46

За жалост, тези думи се сбъднали с абсолютна точност - през лятото на 1975-а Владимир Набоков се спънал и паднал по време на лов на пеперуди по стръмен склон в Давос. Наблизо имало туристи, но никой от тях не разбрал, че писателят е в беда. Той махал с ръце за помощ, а хората мислели, че ги приветства, и в отговор също му махали за поздрав. Набоков останал паднал на земята в продължение на часове, преди да получи помощ.

"Именно оттогава баща ми започна да губи своята физическа величественост. Стъпваше с голяма предпазливост покрай езерата, стана видимо неуверен в движенията си", пише Набоков-син.

Бележки на Набоков за пеперуди, уловени в района на Беринговия пролив

От Дмитрий Набоков научаваме също, че преди да умре, Владимир Набоков замислял да издаде мащабен научен труд - "Пеперудите в изкуството". Интересувал се от всичко, свързано с пеперудите в изобразителното изкуство - от Древния Египет до Възраждането.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Още

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Още

Художник и дизайнер са в Топ 10 на медиумите на ХХ век

Художник и дизайнер са в Топ 10 на медиумите на ХХ век

Още

Айвазовски умира 57 години след като го обявяват за "мъртъв"

Айвазовски умира 57 години след като го обявяват за "мъртъв"

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска