Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Леонардо да Винчи работи до смъртта си с парализирана дясна ръка

ГЕНИИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Леонардо да Винчи работи до смъртта си с парализирана дясна ръка

В последния му път по негово изрично желание, ковчегът му е следван от процесия от 60 просяци

Неразгаданата и до днес "Мона Лиза"

Първообразът на ренесансовия човек и всеобхватният гений Леонардо да Винчи е знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса.
"Витрувиански човек"

Леонардо е прочут най вече заради картините си, най-известните от които са "Тайната вечеря" и "Мона Лиза". Той е известен и с многобройните си изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия. Допринася също така за развитието на анатомията, астрономията и инженерството.

"Тайната вечеря"

Леонардо да Винчи е роден на 15 април 1452 година в град Винчи, тогава владение на Флоренция и е незаконен син на нотариуса Сер Пиеро да Винчи. Майка му Катерина произхожда от селско семейство.

Съществуват предположения, че Катерина е била робиня от Близкия изток, но фактите в подкрепа на това са недостатъчни. Малко след раждането на Леонардо, връзката им приключва и не след дълго Катерина сключва брак с Акатабарига ди Пиеро дел Вака от Винчи, който притежава собствена грънчарница и от когото има още пет деца.

Сер Пиеро от своя страна е женен четири пъти и има от последните си два брака девет сина и две дъщери. След раздялата с Катерина приема Леонардо като любим син и му дава името си. Пиеро е нотариус от една от най-важните фамилии в града.


В зряла възраст Леонардо си спомня две странни случки, които преживява в детството си. При единия, смятан от него за поличба, ястреб се спуска от небето и се завърта над люлката му, като опашката му го докосва по лицето. При втория случай той е на обиколка в планината и вижда пещера. Малкото момче е уплашено, че в нея може да се крие голямо чудовище, но в същото време е обхванат от любопитство да разбере какво има вътре.

Чертежи на гения
Запазени са съдебни архиви, според които през 1476 г. Леонардо и трима други младежи са обвинени в содомия, но са оправдани. Обвинението е снето поради липса на доказателства. Съществуват спекулации, че това се дължи на връзката на един от обвиняемите - Леонардо де Торнабуони с Лоренцо де Медичи, чието семейство използвало влиянието си, за да парира евентуален процес. След обвиненията в содомия Леонардо определено държи личния си живот в тайна. Сексуалността му е била обект на сатира, анализи и спекулации.

Тази тенденция започва през XVI в. и се възражда през XIX в., най-вече благодарение на Зигмунд Фройд. По това време във Флоренция хомосексуалността е част от живота на много художници.

През целия си живот Леонардо се обгражда с красиви младежи, а творбите му са пропити от дълбоко преклонение пред мъжката красота. От друга страна няма данни Леонардо да е бил интимен, включително в близки приятелски отношения, с каквато и да е жена.

Изложба на Леонардо във Венеция (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)
Скулптурата на Леонардо "Конник и ездач" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)
Недовършена скулптура на твореца

Пренебрежението на Леонардо към жените е очевидно и в множеството негови студии на мъжко голо тяло, за разлика от тези за женско, малко от които изследват форми от врата надолу, а там, където са изобразени интимните части на тялото, те са неточни и разкривени. Множество изследвания се фокусират върху евентуалната хомосексуалност на да Винчи и ролята й в изкуството му, в частност по отношение на андрогинията и еротиката в картините "Йоан Кръстител" и "Бакхус", както и серия еротични скици.

Най-интимни взаимоотношения поддържал с учениците си Джакомо де Капроти (Салай) и Франческо Мелци. В писмо до братята на Леонардо, с което ги информира за смъртта на учителя си, Мелци описва отношенията с учениците му като едновременно пропити с обич и страст. От XVI век насам се твърди, че тези отношения имат и сексуален характер.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В края на живота си през 1516 година по покана на френския крал Франсоа I Леонардо напуска Италия и се преселва във Франция. Пристига като прочут художник, като "божествения" Леонардо. Той става законодател на модата в кралския двор. Подготвя пищни тържества. В качеството си на архитект прави проект за новия дворец на краля.

Леонардо живее в имението Кло Люсе, разположено в южната покрайнина на малкото градче Амбоаз на бреговете на Лоара, недалеч от кралския замък. Там той прекарва последните три години от живота си в компанията на своя приятел и ученик граф Франческо Мелци. Въпреки че е с парализирана дясна ръка, продължава да работи до края на живота си.

Леонардо да Винчи умира на 2 май 1519 година в Кло Люсе. Според Вазари крал Франсоа I присъства в момента на смъртта му, но някои други сведения показват, че това е само легенда, разпространена във Франция.


Анатомически скици

Съгласно завещанието му, ковчегът на Леонардо е следван от процесия от 60 просяци. Той е погребан в параклиса "Свети Юбер" в кралския замък в Амбоаз. Главният наследник и изпълнител на завещанието е Мелци, който получава пари, картини, инструменти, библиотеката на Леонардо и неговите лични вещи. Сред останалите наследници са дългогодишният ученик на Леонардо Салай и слугата му Батиста ди Вилусис, които получават половината от лозята му, братята му, които получават земи, и прислужницата му, която получава черно наметало с кожи.

"Мадона Лита"

Цитати, които ни е оставил Леонардо да Винчи:

Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засятите семена на знанието непременно ще дадат добър урожай.

Корените на учението са горчиви, но плодовете — сладки

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове

В общността на глупаците има една част, наречена лицемери, които непрестанно се учат да лъжат себе си и другите, но повече другите, а в действителност лъжат повече себе си

Винаги ще се намерят очи и уши, отворени за чуждите тайни

Всеки живот, добре преживян, е дълъг живот

Восъчна фигура на Леонардо да Винчи, изложена в Истанбул (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Добрият художник трябва да изобрази две неща — физическата външност на модела си, и неговите мисли и духовни състояния. Постигането на първото е лесно, но на второто е много трудно.

Живописта е поезия която се гледа, а поезията- живопис, която се слуша

Живописецът не трябва да се опитва да бъде универсален, тъй като достойнството му губи много от това, че прави едно нещо добре, а друго — зле.

Автопортрет

Заблуждава ни ослепяващо невежество. О, окаяни смъртни, отворете си очите!

Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си

Валерия КАЛЧЕВА

 

Коментирай 2

1/1

Неразгаданата и до днес "Мона Лиза"

"Тайната вечеря"

"Мадона Лита"

Недовършена скулптура на твореца

"Витрувиански човек"

Восъчна фигура на Леонардо да Винчи, изложена в Истанбул (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Изложба на Леонардо във Венеция (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Скулптурата на Леонардо "Конник и ездач" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Автопортрет

Анатомически скици

Чертежи на гения

Календар

Препоръчваме ви

Центърът "Жорж Помпиду" отваря отново врати с експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж"

Един месец след кончината на твореца, тя е посветена на епопеята по опаковането на Пон Ньоф

8 музи на Серж Генсбур

Считан за най-важната фигура на френския шансон, той е прочут и с провокативни и скандални проявления, които са предизвиквали вълнения, разделяйки френското обществено мнение

Георги Тошев представи книгата си за Георги Парцалев

По време на премиерата беше излъчен и непоказваният досега документален пълнометражен филм на Тошев, посветен също на актьора - "Рицарят на смеха"

Любопитно писмо за посещенията на Ван Гог и Гоген в бордеи се продава 282 000 долара

Писмото е изключително за необикновената среща на двама големи художници, казват от френската аукционна къща "Друо"

Ирм Херман - разомагьосаната муза на Фасбиндер

Изключителната актриса почина на 77 години в Берлин, но остави култови роли в киното, театъра и радиотеатъра на Германия, а нейната естественост я превърна в кралица на антинатуралистичната актьорска игра

Навършват се 106 години от рождението на великия бас Борис Христов (ВИДЕО)

Музеят, който носи неговото име, отбелязва всяка година деня на големия оперен артист, педагог и дарител - 18 май