Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първата жена-хирург в Африка, до смъртта си се представяла за мъж

ЖИВОТ КАТО РОМАН

Първата жена-хирург в Африка, до смъртта си се представяла за мъж

Историята на д-р Джеймс Бери е заинтригувала много писатели и кинорежисьори

Д-р Бери с чернокожия си прислужник, портрет на хирурга

На 25 юли 1865 г., т.е. преди 152 години, в Лондон умира известен лекар-военен хирург, на име Джеймс Бери. Едва тогава се разбира, че докторът е... жена. Години наред остава загадка причината лекарят да е укривал тайната си, но през миналия век истинската самоличност на Бери е установена и безспорно доказана. Д-р Джеймс Бери е всъщност Маргарет Ан Балкли. Историятабе разказана в романи и филми.

Една от най-добрите изпълнителки на д-р Бери, е актрисата Рейчъл Вайс.

Киното е заинтригувано от историята на д-р Бери

В някои от документите от архива се разминава рождената дата на Джеймс-Маргарет. Някъде годината на раждане е 1792-ра, а другаде - 1795-а, но така или иначе загадката е официално разгадана - Маргарет Ан Балкли подменя самоличността си още на 20 години и завършва медицина под името Джеймс Бери.

Предполагаем портрет на д-р Джеймс Бери

Докато целият професионален живот на лекаря минава под това име, никой не се и запитвал кой е той, кои са родителите му, къде е роден, има ли роднини?... Знаело се само, че докторът често пътува в командировка в английските колонии, но това се възприемало като част от работата му като военен хирург. Известно време д-р Бери служил в Индия, но голямата си известност получил в Кейптаун, Южна Африка.

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Д-р Бери се проявил не само като талантлив хирург, но и като общественик - станал инициатор на множество реформи във връзка с проблеми като борбата с епидемиите, водоснабдяването и хигиенизирането на бита, снабдяването с лекарства. Лекарят записва името си като хирурга, който извършва първата операция кесарово сечение в Африка, благодарение на което спасява живота на майка и дете.

Още

Зигмунд Фройд бил пристрастен към кокаина

Зигмунд Фройд бил пристрастен към кокаина

Колегите на д-р Бери не го обичали, защото той /тя/ имал раздразнителен характер. А може би, и от професионална завист. Така или иначе, д-р Бери живеел усамотено, почти без приятели. Не поддържал външността си, говорел на висок глас и имал "странни" маниери. Често влизал в конфликт с началниците си. След една такава разправия, без предупреждение тръгнал към Лондон. Когато след това началникът му го попитал защо е проявил това своеволие, Бери отвърнал, че трябвало спешно да се види с... фризьора си?!? - Този отговор му коства понижение в длъжността - от генерален директор по военна медицина, го свалили на длъжността щабен лекар. След време талантът на Бери отново го издига на върха, но той си остава все така непредсказуем в поведението, и в края на кариерата отново му се налага да подаде оставка.

В обществото хората шушукали, че докторът има връзка с градския губернатор на Кейптаун, но това по-скоро било намек за хомосексуални наклонности - на никого дори не му минавало и през ум, че докторът е жена.

Рейчъл Вайс, в ролята на д-р Бери

Джеймс Бери, който спасява стотици човежшки животи в Африка, умира от дизентерия през 1865 г. И едва тогава се разбира, че докторът е жена, но от уважение погребват Маргарет - Джеймс с името, с което са го познавали всички - д-р Джеймс Бери. Няма съмнение, че Маргарет пожертвала истинската си самоличност, както и личния си живот, в името на любовта си към професията - искала да работи като хирург, а по нейно време това било изключително мъжка привилегия.

Д-р Джеймс Бери бил/а/ погребан/а/ с всички военни почести. Как и кога истината излиза наяве публично? - Една историчка -Изабел Пей намира във военните архиви документи, свидетелстващи, че знаменитият хирург д-р Бери бил жена. Тръгвайки по следите на интригата, Пей открива и лични писма на доктора, част от които са подписани с името Джеймс, а други - с Маргарет. Графологична експертиза доказала, че писмата са писани от един и същи човек.

Паметната плоча на гроба на д-р Бери

Още

Литературната мистерия около потъването на "Титаник"

Литературната мистерия около потъването на "Титаник"

Пъзелът бавно започнал да се нарежда. Джеймс Бери е роден/а/ в Ирландия, под името Маргарет Ан Балкли. От малка тя искала да стане лекар, но считала, че на онова време на жените-лекари се гледа несериозно и обикновено ги предпочитат за медицински сестри. Тогава Маргарет се решила на отчаян ход - постъпва да следва в Единбургския университет под името Джеймс Бери. Освен родителите й и верните слуги на семейството, никой друг не бил посветен в тайната, която тя запазва до края на дните си. По този саможертвен начин Маргарет става първата жена военен-хирург.

Добре личат женските черти на доктора

Когато се разчува истината, тайната на д-р Бери задвижва творческото въображение на много писатели и кинорежисьори. Има няколко романа и филми, които са използвали историята на загадъчния доктор. Вероятно във времето ще има и още, защото тази история е пример на чутовна саможертва в името на професията и срещу догмите на времето, в което е била родена Маргарет Ан Балкли.

Еми МАРИЯНСКА  

Коментирай 0

1/1

Д-р Бери с чернокожия си прислужник, портрет на хирурга

Рейчъл Вайс, в ролята на д-р Бери

Предполагаем портрет на д-р Джеймс Бери

Добре личат женските черти на доктора

Паметната плоча на гроба на д-р Бери

Киното е заинтригувано от историята на д-р Бери

Календар

Препоръчваме ви

Любовните писма на Катрин Хепбърн до Хауърд Хюз отиват на търг

Лотовете са от много рядко естество, тъй като Хюз е известен с изключителната си потайност, коментират от аукционната къща

Татяна Лолова: Усещам, че когато ми е най-отчаяно, някой ми помага и няма да ме остави

Моята учителка Анастасия Балабанова ми казваше, че никога не трябва да плача на сцената с истински сълзи. Публиката трябва да се просълзява от моето изпълнение, не аз, споделя голямата актриса

Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на наградата на името на Иван Вазов

На церемония в Народния театър за първи бе връчен новоучредения приз за духовен принос

Евгени Боянов: Стоянка Мутафова е без аналог, едва ли някога ще се роди такъв човек

Обща паметна плоча на Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова ще бъде поставена на 13 юли, на софийската уличка "Люботрън" 96, където те са живели до последните си дни, по идея на мениджъра на голямата ни актриса през последните пет години от живота й

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

"Нека показваме времето в истинската му дълбочина, нека престанем с опитите да мамим. Лъжем ли някого, в крайна сметка излъганите сме самите ние. Проявяваме ли агресия, в края на краищата самите ние ставаме жертва на агресия", категорична е писателката

Биляна Петринска: Щастието не се крещи

Най-новото й лице на сцената е свързано с любов, с женска съблазън и с... Вазов