Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първата жена-хирург в Африка, до смъртта си се представяла за мъж

ЖИВОТ КАТО РОМАН

Първата жена-хирург в Африка, до смъртта си се представяла за мъж

Историята на д-р Джеймс Бери е заинтригувала много писатели и кинорежисьори

Д-р Бери с чернокожия си прислужник, портрет на хирурга

На 25 юли 1865 г., т.е. преди 152 години, в Лондон умира известен лекар-военен хирург, на име Джеймс Бери. Едва тогава се разбира, че докторът е... жена. Години наред остава загадка причината лекарят да е укривал тайната си, но през миналия век истинската самоличност на Бери е установена и безспорно доказана. Д-р Джеймс Бери е всъщност Маргарет Ан Балкли. Историятабе разказана в романи и филми.

Една от най-добрите изпълнителки на д-р Бери, е актрисата Рейчъл Вайс.

Киното е заинтригувано от историята на д-р Бери

В някои от документите от архива се разминава рождената дата на Джеймс-Маргарет. Някъде годината на раждане е 1792-ра, а другаде - 1795-а, но така или иначе загадката е официално разгадана - Маргарет Ан Балкли подменя самоличността си още на 20 години и завършва медицина под името Джеймс Бери.

Предполагаем портрет на д-р Джеймс Бери

Докато целият професионален живот на лекаря минава под това име, никой не се и запитвал кой е той, кои са родителите му, къде е роден, има ли роднини?... Знаело се само, че докторът често пътува в командировка в английските колонии, но това се възприемало като част от работата му като военен хирург. Известно време д-р Бери служил в Индия, но голямата си известност получил в Кейптаун, Южна Африка.

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Д-р Бери се проявил не само като талантлив хирург, но и като общественик - станал инициатор на множество реформи във връзка с проблеми като борбата с епидемиите, водоснабдяването и хигиенизирането на бита, снабдяването с лекарства. Лекарят записва името си като хирурга, който извършва първата операция кесарово сечение в Африка, благодарение на което спасява живота на майка и дете.

Още

Зигмунд Фройд бил пристрастен към кокаина

Зигмунд Фройд бил пристрастен към кокаина

Колегите на д-р Бери не го обичали, защото той /тя/ имал раздразнителен характер. А може би, и от професионална завист. Така или иначе, д-р Бери живеел усамотено, почти без приятели. Не поддържал външността си, говорел на висок глас и имал "странни" маниери. Често влизал в конфликт с началниците си. След една такава разправия, без предупреждение тръгнал към Лондон. Когато след това началникът му го попитал защо е проявил това своеволие, Бери отвърнал, че трябвало спешно да се види с... фризьора си?!? - Този отговор му коства понижение в длъжността - от генерален директор по военна медицина, го свалили на длъжността щабен лекар. След време талантът на Бери отново го издига на върха, но той си остава все така непредсказуем в поведението, и в края на кариерата отново му се налага да подаде оставка.

В обществото хората шушукали, че докторът има връзка с градския губернатор на Кейптаун, но това по-скоро било намек за хомосексуални наклонности - на никого дори не му минавало и през ум, че докторът е жена.

Рейчъл Вайс, в ролята на д-р Бери

Джеймс Бери, който спасява стотици човежшки животи в Африка, умира от дизентерия през 1865 г. И едва тогава се разбира, че докторът е жена, но от уважение погребват Маргарет - Джеймс с името, с което са го познавали всички - д-р Джеймс Бери. Няма съмнение, че Маргарет пожертвала истинската си самоличност, както и личния си живот, в името на любовта си към професията - искала да работи като хирург, а по нейно време това било изключително мъжка привилегия.

Д-р Джеймс Бери бил/а/ погребан/а/ с всички военни почести. Как и кога истината излиза наяве публично? - Една историчка -Изабел Пей намира във военните архиви документи, свидетелстващи, че знаменитият хирург д-р Бери бил жена. Тръгвайки по следите на интригата, Пей открива и лични писма на доктора, част от които са подписани с името Джеймс, а други - с Маргарет. Графологична експертиза доказала, че писмата са писани от един и същи човек.

Паметната плоча на гроба на д-р Бери

Още

Литературната мистерия около потъването на "Титаник"

Литературната мистерия около потъването на "Титаник"

Пъзелът бавно започнал да се нарежда. Джеймс Бери е роден/а/ в Ирландия, под името Маргарет Ан Балкли. От малка тя искала да стане лекар, но считала, че на онова време на жените-лекари се гледа несериозно и обикновено ги предпочитат за медицински сестри. Тогава Маргарет се решила на отчаян ход - постъпва да следва в Единбургския университет под името Джеймс Бери. Освен родителите й и верните слуги на семейството, никой друг не бил посветен в тайната, която тя запазва до края на дните си. По този саможертвен начин Маргарет става първата жена военен-хирург.

Добре личат женските черти на доктора

Когато се разчува истината, тайната на д-р Бери задвижва творческото въображение на много писатели и кинорежисьори. Има няколко романа и филми, които са използвали историята на загадъчния доктор. Вероятно във времето ще има и още, защото тази история е пример на чутовна саможертва в името на професията и срещу догмите на времето, в което е била родена Маргарет Ан Балкли.

Еми МАРИЯНСКА  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Любо Нейков в "Една студена история"

Смеховете на Бойко Борисов и Слави Трифонов според актьора

Животът на Ани Жирардо - любовен трилър с тъжен край

90 години от рождението на голямата френска звезда

Сценаристът на "Амели" Гийом Лоран пред Dir.bg: Аз съм мечтател

Специално интервю на Юлия Владимирова с френския сценарист и писател Гийом Лоран, който беше в София като председател на журито на международния кино-литературен фестивал Синелибри

Великият маестро Бернард Хайтинк почина на 92-годишна възраст

Нидерландският диригент е продуцирал и повече от 450 записа, без да забравя да бъде "пламенен ментор" за по-младите поколения

Ференц Лист: Животът е едно дълго и горчиво самоубийство...

210 години от рождението на великия музикант и композитор

Г. Господинов: Политическият Франкенщайн съчленява чудовище от носталгиите ни по миналото

Преживял съм една тоталитарна система, която се легитимираше с бъдещето. Сега все повече идеологии се легитимират с миналото. Най-лесните легитимации. Нещо като подписване на празен чек.