Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Зигмунд Фройд бил пристрастен към кокаина

СЛАБОСТТА НА ГЕНИЯ

Зигмунд Фройд бил пристрастен към кокаина

Ученият страдал от много фобии и комплекси

Навремето основателят на психоанализата Зигмунд Фройд скандализира пуританите със "срамните" си разкрития за човешките комплекси, но скоро дори и най-големите му противници оценяват както теоретичните, така и терапевтичните му способности. Освен една от тях - рекламирането на кокаина като лечебно средство. Самият Фройд страдал от много фобии. На тях отдават и странностите в поведението му.

Дали пък няма пряка зависимост между страховете му и употребата на наркотика?

Рожденото име на Фройд е Сигизмунд Шломо /Соломон/. Домашните му го наричали Сиги, а той искал да го наричат с немското име Зигмунд. По този начин прикривал и еврейския си произход, от който май се... срамувал?

Научната дейност на Фройд се съпровожда от множество скандали. Мнозина обвинявали учения в шарлатанство и авантюризъм. Още в студентските си години Фройд изследва анестезията с кокаин.

Кокаинът като лекарство

Още

Пророчествата на Солженицин

Пророчествата на Солженицин

Провеждал опити с доброволци сред приятелите си. В началото е страшно обнадежден от резултатите: "Изпитвал съм действието на кокаина и върху себе си. Той подтиска чувството за глад, сънливост, умора и изостря интелектуалните способности на човека", пише младият Фройд. Той дори препоръчва кокаина като терапевтично средство при лечението както на физически, така и на психични разстройства.

Реклама на зъбна паста с кокаин

Скоро след това, обаче, се разразява скандал - кокаинът има странични ефекти и води към пристрастяване, което нанася сериозни щети на здравето, произнасят се други учени.

Коварният наркотик

Фройд също става жертва на кокаина, тъй като системно го използвал срещу преумора в продължение на цели 12 години. А може би, до смъртта си?..

Една от последните снимки на Фройд, 1939 г.

Някои от фобиите на този гений сигурно имат основателна причина, но той никога не споделял интимните си преживявания. Фройд, например, не обичал да гледа пациентите си в очите.

Позира на скулптор, 1931 г., Виена

Още

Посланието на Хичкок към човечеството през 3-хилядната година - капсула с динамит, барут и нитроглицерин

Посланието на Хичкок към човечеството през 3-хилядната година - капсула с динамит, барут и нитроглицерин

Панически се боял и от цифрите 6 и 2. Дори избягвал хотели, в които може да му дадат ключ от стая №62. Не предприемал нищо сериозно на датата 6.02. Тези две цифри - 6 и 2, го плашели, дори когато видел телефонен номер с тях. Считал, че това е лошо предзнаменование. Веднъж дори споделил публично, че предчувства, че ще умре на 62? -Е, не се случило, но във всички случаи този въпрос го тормозел постоянно.

Зигмунд Фройд /1856-1939 г./

Фобиите и странностите на Фройд не спират дотук. Той непрекъснато изпитвал нужда околните да му засвидетелстват любов и внимание, и дори почнал да изисква това по възможно най-капризния и неподходящ за зрял човек начин.

Фройд, с дъщеря си Ана, 1928 г.

Поставял съпругата си в неудобно положение в обществото, тъй като изисквал тя изцяло да се съсредоточи единствено върху него и да не разговаря с други хора в негово присъствие.

Фройд, със съпругата си Марта, 1894 г.

Както пишат биографите му, Фройд не обичал музиката. Избягвал ресторанти с жива музика и даже поискал от сестра си тя да изхвърли пианото си, като се обърнал безапелационно към нея с думите "Или аз, или пианото!".

Имал странен характер, бил егоцентрик

Още

Чарлз Буковски: Повече ми допадат развратниците, отколкото светците

Чарлз Буковски: Повече ми допадат развратниците, отколкото светците

Фройд бил заклет пушач и пушел минимум по 20 цигари ежедневно. През 1923 г. лекарите му поставят страшна диагноза - рак на ларингса, но и това не го отказало от пушенето. Ученият претърпява над 30 операции, за да пребори коварната болест, но не успява. Когато болките стават нетърпими, помолил лекуващия си лекар да му инжектира смъртоносна доза морфин. Всъщност, пожелава евтаназия и по този начин слага край на живота си, когато е на 83.

Страдал от много фобии...

Научната дейност на този странен и гениален човек, оказват значително влияние върху психологията, медицината, социологията, антропологията, и дори върху литературата и изкуството на XX век.

Зигмунд Фройд, 1939 г.

Някои негови идеи, като тази за терапевтичното използване на кокаина, се доказват като ненаучни и направо скандални, но това ни най-малко не съкрушава ентусиазма на Фройд да експериментира и да държи на кокаина. "Аз ще се опитам да докажа, че кокаинът в малки количества, влияе добре на сърдечните заболявания, а също и при нервно изтощение. И особено при ужасното състояние на отвикване от морфина", записва Фройд в работни бележки.

Зигмунд Фройд, 1922 г.

До последно ученият твърди, че благодарение на кокаина е могъл да направи сложни хирургически операции "без болка и в добро настроение". Той дори публикува научна статия "За коката", в която развива повече от хвалебствена теория за използването на наркотика. Дотолкова вярвал в теорията си, че предписвал кокаина като аналгетик дори на собствената си съпруга.

Родоначалникът на психоанализата

Още

Прости ли Габриел Гарсия Маркес на България?

Прости ли Габриел Гарсия Маркес на България?

Даже когато собствената му зависимост към кокаина вече започнала да става очевидна, той продължил убедено да го рекламира в научното общество. Фройд издал обемна статия за използването на кокаина в терапията и описал как индианците от Южна Америка са го използвали с лечебни цели. "Съветвам кокаина да се приема като подкожни инжекции по 0,3-0,5 грама, без всякакво безпокойство за здравето!", написва Фройд. Ученият издава три обемни научни труда, посветени на кокаина. Последният от тях - "Кокаиномания и кокаинофобия", излиза през 1887 г., когато науката безапелационно доказва вредната и опасна употреба на този наркотик. Самият Фройд по онова време вече бил до такава степен кокаинозависим, че било късно да се откаже от употребата му. Той постоянно изпитвал главоболие, мигрена и депресия, получавал кръвотечения от носа, а на няколко пъти - и сърдечни пристъпи. Въпреки това нито веднъж не признал, че причината може да е в кокаина!...

За съжаление, през 12-те години, в които сам системно използвал наркотика, Фройд превърнал в зависими и много свои познати и приятели. Самият той уж се отказва от употребата на кокаин през 1896 г. Поне така твърдял, но дали е истина?! - Характерът му бил такъв, че не допускал изобщо да му зададат този въпрос, и до края на живота си не показал, че е променил схващанията си относно зависимостта от употребата на кокаин.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"