Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Григ е погребан в отвесна скала на брега на фиорд

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА МУЗИКАТА

Григ е погребан в отвесна скала на брега на фиорд

180 години от рождението на големия норвежки композитор

Норвежкият композитор Едвард Хагеруп Григ (1843 - 1907), Снимка: Getty Images

На 15-и юни 1843-та година е роден един от идолите на Норвегия - композиторът, виртуозен пианист и диригент Едвард Григ.

Навършиха се 180 години от рождението на любимеца на много велики личности на своето време. Роден в студена страна, талантът му е "стоплял" с музика много сърца. Продължава да го прави и днес.

Норвежкият композитор Едвард Хагеруп Григ (1843 - 1907), Снимка: Getty Images

Едвард Григ е роден в приморския норвежки град Берген и умира в родния си град на 64-годишна възраст, на 4-ти септември 1907-а година.

Още

Всички обичат Григ

Всички обичат Григ

Първият му учител по музика е неговата майка - жена със селски произход, но много образована и любител на музиката. Пишела стихове, свирела на пиано и пеела. Имала толкова силен характер, че домашните й я наричали "дъщерята на Брунхилда" (героиня от германска легенда). Баща му - Александър Григ, бил с шотландски корени, търговец и английски консул в Берген, и също любител на музиката.

Григ израства в уютен дом с весела и гостолюбива атмосфера. Сестрите му Ингеборг и Елизабет, както и брат му Джон обичали музиката. Брат му става виолончелист. Григ е най-малкият от четирите деца - рус, със сини очи и развита фантазия, всички у дома му се радвали.

Още

Нов музей на Едвард Мунк откриха в Норвегия

Нов музей на Едвард Мунк откриха в Норвегия

Започва да свири на пиано на 6. Вечер, когато всички се събирали в салона, малкият пианист изнасял концерти и за забава демонстрирал умението си да пресъздава звуците на гръм, буря и вятър. Обожавал природата. С баща си пропътувал цяла Норвегия. В едно село за пръв път чул старинния народен танц "халинг" и останал очарован от народната цигулка с осем струни. По-късно ще използва фолклорни мотиви в произведенията си.

Бивша резиденция на класическия композитор Едвард Григ / Снимка: Getty Images

От класиците харесвал най-много фугите на Бах, творбите на Шопен, Шуман и Моцарт, сонатите на Бетховен.

Още

Нов музей, посветен на Клара и Роберт Шуман, ще отвори врати в Дюселдорф

Нов музей, посветен на Клара и Роберт Шуман, ще отвори врати в Дюселдорф

Младият Едвард заминава да учи в консерваторията в Лайпциг на 15 и още като студент започва да композира. Любими композитори по онова време му били Шуман и Менделсон. Григ учел упорито, но в консерваторията се сблъскал с консерватизъм и рутина от страна на бездушни педагози. С присъщата си чувствителност, тъгувал за дома си и родината. В едно писмо до близките си откровено пише: "Не мога да се наплача в стаята си, докато хазайката не ме повика за обяд".

Още

Две жени остават идеал за самотника Брамс - майка му и Клара Шуман

Две жени остават идеал за самотника Брамс - майка му и Клара Шуман

Сменя няколко класа, заради преподавателите. Най-приятни спомени запазил от стария педагог Мориц Хауптман. "За него правило беше изразяването на законите на самата природа", казва по-късно за учителя си Григ. По време на следването си той посещава и забележителните концерти в "Гевандхауз" с музика от любимите му композитори - Бах, Моцарт, Бетховен, Шуберт и Шуман.

На 21 започва да се интересува от компилацията между класика и норвежки фолклор. През 1863-та година заминава за Копенхаген. Столицата на Дания по онова време е център на политическия ц културния живот на Скандинавия.

Норвежкият композитор Едвард Хагеруп Григ (1843 - 1907), Снимка: Getty Images

В Копенхаген Григ се запознава с великия датски писател Ханс-Кристиан Андерсен, който изповядвал идеята за народност в изкуството. Григ създава цикъл от песни "Мелодии на сърцето" по текст на Андерсен.

Още

За кого е "На Елиза" на Бетховен?

За кого е "На Елиза" на Бетховен?

Пак в Копенхаген се сприятелява с датския композитор Ниле Гаде, придворен капелмайстор и директор на консерваторията, човек с голям авторитет. Под ръководството на изтъкнатия музикант Григ написва своята първа и единствена симфония, изпълнена само веднъж, защото композиторът не бил доволен от нея. Гаде упреквал Григ, че е твърде взискателен към себе си и че прекомерно залага на националните фрагменти в музиката си. Григ, обаче, до края на живота си няма да се откаже от норвежката народна музика.

На тази база се оформя и приятелството му с норвежкия композитор и революционер Рихард Нурдрок - борец за норвежка национална музика. Нурдрок бил голям патриот.Той е автор на норвежкия национален химн.

Още

Бетховен изпълнява първия си концерт на 26 март и умира на 26 март

Бетховен изпълнява първия си концерт на 26 март и умира на 26 март

Разбирането на Нурдрок, че норвежкият композитор трябва отразява норвежкия народен дух, напълно съвпаднало с възгледите на Григ. Композиторът винаги по-късно ще подчертава огромната роля на Нурдрок за творчеството му. На приятеля си посвещава "Хуморески" - четири изящни пиеси за пиано, написани само за няколко дни, композира соната за пиано, соната за цигулка...След смъртат на Нурдрок ще напише в негова памет и погребален марш.

Композиторът и съпругата му Нина, Оригинално произведение на изкуството: Картина от Том Крейер (датски художник, р. 1942 г.), Снимка: Getty Images

Съвместно с Нурдрок Григ организира в Копенхаген музикално общество "Евтерпа", което има за задача да пропагандира творчеството на младите норвежки композитори, които пишат на национална основа. Това общество изиграва голяма роля в развитието на музикалната култура на Норвегия и Дания.

Още

Бетховен - патография на гения

Бетховен - патография на гения

В края на 1865-а година Григ заминава за Рим и там се запознава с Хенрик Ибсен. Прославеният норвежки писател високо оценявал творчеството на младия композитор. Григ работи много интензивно, но заболява тежко. Едва оздравял, съдбата му нанася нов тежък удар - научава, че в Берлин е умрял приятелят му Нурдрок. В негова памет Григ композира "Погребален марш", а после пише на бащата на Нурдрок: "Свято ще изпълня това, което съм му обещал - неговото дело ще бъде мое дело, неговата цел - моя цел."

Още

Шуберт умира на 31, бълнувайки, че иска да го погребат близо до Бетховен

Шуберт умира на 31, бълнувайки, че иска да го погребат близо до Бетховен

През 1866-а година Григ изнася концерт в Осло само с норвежка музика. Публиката избухва в овации. Патриотични чувства изпълват цялата зала. След този успех в Осло братовчедка му Нина Хагеруп, в която бил влюбен, му казва заветното "Да" на Григ и двамата сключват брак. Нина изпълнява много от песните му. Двамата се установяват да живеят в Осло, където Григ започва да преподава музика.

През 1867-а година Григ основава в Осло първото норвежко музикално учебно заведение - Музикална академия, в която се обучават поколения музиканти.

Шведската актриса Кристина Шолин в Лондон, за да промотира музикалния филм „Песен за Норвегия“, 26 август 1969 г. Тя играе Терез Берг във филма, който се основава на живота на композитора Едвард Григ / Снимка: Getty Images

Още

Рядък портрет на Шопен, открит на пазар за антики, може да струва милиони

Рядък портрет на Шопен, открит на пазар за антики, може да струва милиони

През декември 1868-а година получава възторжено писмо от Ференц Лист, който по онова време бил във Ваймар. Лист изказвал възхищението си от соната Първа на Григ и изявил желание да се срещнат лично. Двамата се срещат на следващата година в Рим. Григ поднася на Лист Втора цигулкова соната с посвещението: "На доктор Ференц Лист, от почитателя". Лист останал очарован и изпълнил лично сонатата.

През 1871-ва година Григ организирал съвместно с Йохан Свенсен Съюз на музикалните изпълнители, който скоро се превърнал в център на концертния живот в цяла Норвегия.

Талантът и полезната обществена деятелност на Григ, неговият чутовен патриотизъм, били забелязани на държавно ниво и през 1874-та година държавата му подсигурява пенсия, с която да се издържа, за да може спокойно да твори. Григ е удостоен с почетни докторски степени и от чужди университети - от Кеймбриджкия (1894) и Оксфордския университет (1907).

Още

Институт Сервантес представя "Шедьоври от романтизма"

Институт Сервантес представя "Шедьоври от романтизма"

Този забележителен представител на Романтизма става един от най-известните композитори на всички времена. След себе си оставя богато и художествено наследство от над 600 великолепни музикани творби. Признат е за майстор на миниатюрите - автор е на над 150 пиеси за пиано и на повече от 140 песни за глас; на много симфонични танци.

Освен на много клавирни пиеси, е автор на много романси, на много елегични мелодии като "Сърдечни рани" и "Последна пролет"; на сонати за пиано, виолончело, цигулка и пиано; на много концерти за пиано, симфонични и струнни оркестри, както и на две сюити по пиесата на Хенрих Ибсен "Пер Гинт" (1888 и 1891 г.), написани по молба на самия драматург.

Една от най-обичаните му мелодии по света си остава "Утро" - част от сюитата "Пер Гинт".

Един любопитен факт: "Утро" става толкова популярна, че е сред най-използваните класически музикални творби от легендарното филмово студио "Warner Brothers".

Самият Григ винаги подчертавал, че е национален композитор и че винаги е искал да пресъздаде с музика "народната душа". Критиците са единодушни, че музиката на Григ успява да създаде поетичен образ на Норвегия - с нейната сурова и красива природа - скалите, горите и фиордите й, както и с гордия характер на нейния трудолюбив народ.

Музиката на Григ завладява с хуманизъм и високо патриотичен дух - мелодиите му "разказват" за родната му страна с любов и лиризъм. Композиторът с право е провъзгласен за основоположник на норвежката музикална класика.

Още

Ференц Лист: Животът е едно дълго и горчиво самоубийство...

Ференц Лист: Животът е едно дълго и горчиво самоубийство...

Григ през целия си живот работи с невероятна за физическото му състояние настойчивост. До края на живота си се усъвършенства - изучава хармония, оркестрация, творбите на своите любими автори. но е нездрав. Като съвсем млад се разболява от туберкулоза. Остава с хронична белодробна болест за цял живот. Едното му рамо дори се смъква под другото. В последните години на живота си дишал само с левия си бял дроб.

Още

Приспособяването - това вълнува днешния свят: "Пер Гюнт" от Хенрик Ибсен в Театър "София"

Приспособяването - това вълнува днешния свят: "Пер Гюнт" от Хенрик Ибсен в Театър "София"

През 1870-а година Григ предприема с жена си голямо концертно турне из Европа, на което тя изпълнява негови песни, а той дирижира и свири на пиано. Най-популярното му произведение - "Пер Гинт", написано през 1875-а година, по текст на Ибсен, става световно известно. "Пер Гинт" е изпълнена през 1878-а за първи път при огромен успех. По текстове на Ибсен Григ създава и други произведения, между които - романса "Лебед".

През 1878-а година Григ се заселва временно в Лофтхюсе - живописно място на брега на фиорда Хардангер, южно от Берген, и си построява там малка къщичка, в която твори. Там Григ преживява последните години от живота си с жена си Нина Хагеруп, всред тишината и чудно красивата природа.

През 1879-а предприема няколко концертни пътешествия в Осло, Копенхаген, Лайпциг, Лондон, Париж и и други европейски градове, където изнася концерти от свои творби - като пианист и диригент.

Още

Бах и Моцарт на 4 рояла в Античния театър в Пловдив

Бах и Моцарт на 4 рояла в Античния театър в Пловдив

През лятото на 1898-а година композиторът организира в Берген първия Норвежки музикален фестивал, в който участвали всички норвежки композитори и музикални дейци. Григ бил безмерно щастлив. Споделил възторжено: "За мен това е най-големият триумф!" "Обичам хората. Общуването с тях ме възражда", казвал композиторът и това не са празни думи. Неговата откритост и голямото му човешко обаяние му спечелвали приятелства за цял живот.

В Лондон Чайковски свири неговите "Лирични пиеси" пет дни, без да може да се откъсне от тях. Чайковски посвещава на Григ своята увертюра-симфония "Хамлет" и му я изпраща в Лофтхюсе с посвещение.

Благодарение на Григ норвежката народна музика става известна на целия свят. Създадените от него преработки придобиват значението на класически образци. Според критиците, след романсите на Шуберт и Шуман, романсите на Григ бележат етап в развитието на вокалната камерна класика.

Всички знаят за писмото на Зола за аферата Драйфус, но малцина знаят, че Григ отказва да изнесе концерт в Париж поради несправедливото осъждане на невинния капитан Драйфус, и също като Зола излиза с публична защита по делото.

Още

Моцарт не е отровен от Салиери

Моцарт не е отровен от Салиери

През 1906-а година композиторът предприема последното си концертно турне - в Прага, Лондон, Амстердам, Берлин, Кил и Мюнхен. Белодробното му заболяване го тормозело и той почти не излизал от къщи, за да има сили за сцената. На 2-ри септември 1907-а година, на път за Лондон за предварително обявения концерт, се отбил в Берген и в хотела му станало зле. Страшен пристъп на астма го вкарва в болница, където сутринта на 4-ти септември композиторът умира.

Норвегия потъва в траур. Всички държавни учреждения и частни магазини затворили врати, а над всеки дом развели траурен флаг. Четиридесет хиляди почитатели и видни музиканти от цял свят участвуват в погребалното шествие. Бергенският оркестър изпълнил траурния марш, който Григ написва по повод смъртта на приятеля си Нурдрок.

Погребват Григ на брега на фиорда, близо до вилата му, в нишата на една отвесна скала. Такова било предсмъртното му желание. Там по -късно ще бъде погребана и съпругата му Нина. Двамата не оставят наследници. Единствената им дъщеря умира преди тях от менингит.

На един от възпоменателните юбилеи на композитора, Ибсен държал реч, а студенти от консерваторията манифестирали по улиците на Берген със запалени факли, в чест на композитора, патриота и достойния човек Едвард Григ. Славата му в родината му и по света не угасва и до днес.

В чест на паметта на Григ всяко лято в Берген се провежда 16-дневен международен музикален фестивал, в който участват изтъкнати творци и изпълнители.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Най-старият рунически камък в света е открит в Норвегия

Най-старият рунически камък в света е открит в Норвегия

Още

В Норвегия откриха най-древното изображение на лодка в света

В Норвегия откриха най-древното изображение на лодка в света

Още

17 песни на 16 езика от фолклора на Европа, в концерта на хор "Аве Музика"

17 песни на 16 езика от фолклора на Европа, в концерта на хор "Аве Музика"

Още

Президентът награди с почетен знак ръководителя на фолклорен ансамбъл "Българе"

Президентът награди с почетен знак ръководителя на фолклорен ансамбъл "Българе"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Луис Бунюел: Необходимостта да се яде не оправдава проституцията в изкуството

Навършват се 40 години от смъртта на един от най-големите реформатори в киното

Обсесивният гений Стенли Кубрик

95 години от рождението на неподражаемия американец Стенли Кубрик, живял през повечето време от живота си във Великобритания

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"