Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Институт Сервантес представя "Шедьоври от романтизма"

ИСПАНСКИ ТРАДИЦИИ В БЪЛГАРИЯ

Институт Сервантес представя "Шедьоври от романтизма"

Институт Сервантес отбелязва 30 години от създаването си, представяйки на българската публика един концерт за цигулка и пиано с участието на виртуозния испански цигулар Хесус Рейна и маестро Людмил Ангелов

Институт Сервантес отбелязва 30 години от създаването си, представяйки на българската публика един концерт за цигулка и пиано с участието на виртуозния испански цигулар Хесус Рейна и маестро Людмил Ангелов (Източник: Институт Сервантес)

Програмата ще включва избрани шедьоври от световния романтизъм, Цезар Франк - Соната за цигулка и пиано в Ла мажор, Фриц Крайслер - Liebesleid (Любовна мъка), Кристоф Вилибалд Глук/Фриц Крайслер - Мелодия из операта "Орфей и Евридика", както и големите испански композитори: Мануел де Файя/Павел Кохански - Популярна испанска сюита и Пабло де Сарасате - Capricho vasco за цигулка и пиано Оп. 24. Концертът ще се проведе на 30 ноември от 19:00ч. в Камерна зала "България".

Още

Почитателите на класическата музика вече имат първия коледен онлайн фестивал

Почитателите на класическата музика вече имат първия коледен онлайн фестивал

Хесус Рейна е виртуозен цигулар свирил в филхармоничните оркестри на Малага и на театър "Марински", в симфоничните оркестри на Барселона и Астуриас, както и в оркестъра на Национален център по изкуства, под палката на диригенти като Ейджи Оуе, Валери Гергиев, Пинхас Зукерман, Гай Браунщайн и Ари Расилайнен. Изнасял е концерти в множество зали измежду които "Аудиторио Насионал" в Мадрид, "Палау" в Барселона, Театър Сервантес в Малага, Уигмор Хол, "Вейл" в Карнеги Хол. Също така той е участвал във фестивали като Международен пиано фестивал в Маями, "Golandsky Institute" в Принстън или "Quincena Musical" в Сан Себастиан.

Хесус Рейна се научава да свири на цигулка с дядо си Хосе Рейна като изпълнява вердиалес (фолклорна музика от Малага). След това продължава обучението си с Наташа Боярски, Хосе Луис Гарсия Асенсио и Маурисио Фукс. По-късно завършва магистратура в Manhattan School of Music с Патинка Копец и Пинхас Зукерман.

Предстои му да запише концертите на Брух и Менделсон с Филхармоничния оркестър на Малта и диригента Оливер Диас. Хесус Рейна е носител на наградите "Puerta de Andalucía", "Labor Musical del Año" Малага и "Medalla de Honor" Малага.

Хесус Рейна е виртуозен цигулар свирил в филхармоничните оркестри на Малага и на театър "Марински", в симфоничните оркестри на Барселона и Астуриас, както и в оркестъра на Национален център по изкуства, под палката на диригенти като Ейджи Оуе, Валери Гергиев, Пинхас Зукерман, Гай Браунщайн и Ари Расилайнен (Източник: Институт Сервантес)

В момента той е съдиректор на фестивала "Málaga Clásica" и преподава в академия "Galamian", основана от него през 2014 година.

Още

Примата Марта Петкова участва в Детския маратон на Балет "Арабеск" в навечерието на Коледа

Примата Марта Петкова участва в Детския маратон на Балет "Арабеск" в навечерието на Коледа

Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров". Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси "Фр. Шопен" (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската Филхармония, "Музикферайн" и "Щатсопер" във Виена, "Концертгебау" в Амстердам, "Плейел" и "Гаво" в Париж, "Линкълн Център" в Ню-Йорк, "Ла Скала" в Милано, "Алтеопер" във Франкфурт, "Херкулес" в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, "Аудиторио Насионал" в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други.

Още

Отиде си един от най-известните театрални композитори Стивън Зондхайм

Отиде си един от най-известните театрални композитори Стивън Зондхайм

Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов Институт във Варшава с "Grand Prix du Disque Chopin". През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала "Шопен и неговата Европа" във Варшава.

Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал "ГЛОРИА АРТИС" за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и майсторски клас. Канен е за жури на международни конкурси, между които "Фр. Шопен" във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г.

Още

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Още

Ал Жиро - уникален "микс" от английски, испански и френски имена и от няколко стила

Ал Жиро - уникален "микс" от английски, испански и френски имена и от няколко стила

Още

Емоционална стихия от Испания завладява Концерти на възглавници и "Мотив"

Емоционална стихия от Испания завладява Концерти на възглавници и "Мотив"

Още

Главозамайваща "Испания" - Радиооркестърът с първия си пълномащабен концерт за годината

Главозамайваща "Испания" - Радиооркестърът с първия си пълномащабен концерт за годината

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Фламенко трибют на Пат Матини" с виртуозния китарист Сантяго Лара и звездата на танца Мерседес Руиз

В рамките на 23-тото издание на "Европейски музикален фестивал" в София

Соня Йончева само с един концерт в София

Вторият концерт ще е през август във Варна

За Цветница "Пчелен мед за смет"

На 9 април на Лятната сцена в Борисовата Градина

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

За участие в концерта за първи път в България пристига изключителният пианист Андрей Гугнин

“La Belle Epoque” с дуото „Парашкевов – Кисленко" - световното турне 2023 завършва с концерти в България

Концертите са в София на 29 март 2023 в Къща-музей "Борис Христов"; в Пловдив на 30 март 2023 в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей и във Варна на 1 април 2023 в ГХГ "Борис Георгиев"

Първи обявени артисти от Vola open air"23 начело с DJ Marky и Stamina MC

С топлите дни идват и горещи музикални новини от Vola open air"23! Първата вълна артисти ще те връхлети сега, а ти запази датите 21, 22 и 23 юли и вземи билети за цялата компания