Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

17 песни на 16 езика от фолклора на Европа, в концерта на хор "Аве Музика"

ПЕСНИТЕ НА НАРОДИТЕ

17 песни на 16 езика от фолклора на Европа, в концерта на хор "Аве Музика"

Първият концерт е с вход СВОБОДЕН и слага началото на серия от концертни изяви на хора

На 23-ти ноември т.г., събота, от 19.00 часа, в зала 2 на Дома на архитекта на ул. "Кракра" 11 в столицата ще изнесе концерт „Музикално пътешествие из Европа “- I част хор “Ave Musica”.

Още

Хорът на Турецкий с три концерта у нас догодина

Хорът на Турецкий с три концерта у нас догодина

Хорът си е поставил амбициозната задача да подготви и представи пред публика по една традиционна (фолклорна) песен от всяка европейска страна. Концертът слага началото на серия подобни изяви.

Песните са специално издирвани и селектирани, някои от тях - допълнително аранжирани за състава, и ще бъдат изпълнени на оригиналните им езици.

В първия концерт ще прозвучат общо 17 песни на 16 езика: от Англия, Беларус, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Литва, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Франция, Унгария, Хърватска, Швеция, Шотландия, и - разбира се - България. Изпълненията ще бъдат придружени с кратка мултимедийна презентация към всяка песен.

Хор "Аве Музика" е създаден през 1998 г. в София в чест на известнaта българска диригентка проф. Лилия Гюлева. Понастоящем се състои от 16 певци с различни професии. Репертоарът му включва българска музика, фолклор на различни народи, духовни творби, произведения от 20-и и 21-ви век, както и образци от жанровете поп, джаз и етно-музика.

Още

Започна 47-ото издание на най-стария Международен фолклорен фестивал

Започна 47-ото издание на най-стария Международен фолклорен фестивал

Аранжиментите и интерпретациите на хора се радват на голям успех не само от страна на публиката, но са високо оценени и от музикалните експерти. Хорът редовно изпълнява малко познати произведения на български и чуждестранни композитори от различни епохи, жанрове и стилове.

Хор "Ave Musica" участва в редица международни музикални фестивали и конкурси в България и чужбина. Сред най-значимите му постижения са Първа награда в категория Фолклор на Четвъртия международен хоров конкурс в Анкара, Турция (2005 г.), Награда за най-добро изпълнение на произведение на чуждестранен композитор на 25-ия Международен хоров фестивал в Ниш, Сърбия (2014 г.) и Голямата награда за най-добро изпълнение на Националния музикален фестивал "Петко Стайнов" в Казанлък, България (2017).

Хорът, в Поморие / Снимка: фейсбук страница на хор "Аве Музика"

Хор "Ave Musica" е носител на отличия и грамоти от музикални фестивали и конкурси в Солун (Гърция 2015), Охрид (Македония, 2014), както и в различни български градове: Международен фестивал за православна музика в Поморие (2012, 2015, 2016, 2017, 2018), "България пее" (2016, 2017), Тракийски хоров фестивал в Ямбол (2008, 2014), Фестивал на духовната музика в Габрово (2012), Фестивал на студентските хорове в Благоевград (2000) и др. Хорът е реализирал много записи и колаборации с други музиканти. Постоянно участва в различни музикални събития.

Снимка: фейсбук страница на хор "Аве Музика"

Основател и диригент на хор "Ave Musica" е Таня Никлева. Тя е завършила Държавната музикална академия в София, в класа по хорово дирижиране на проф. Лилия Гюлева. От 1996 г. е диригент на женски хор "Христина Морфова". Носител е на Първа награда от първия Международен хоров конкурс за млади хорови диригенти (Будапеща, 2001 г.) и наградата за най-добър диригент на фестивала на женските и момичешки хорове "Проф. Лилия Гюлева" (Търговище 2017), както и на редица други отличия - персонални и със съставите си.

15.12.2010 г. Благотворителен концерт "Приятелски ноти за Ангел" - зала "Универсиада-Изток", София / Снимка: фейсбук страница на хор "Аве Музика"

Още

Идва "Време за фолклор"

Идва "Време за фолклор"

Още

"Етнотикс" представя България на Фолклорния фест на Еврорадио в Рудолщад

"Етнотикс" представя България на Фолклорния фест на Еврорадио в Рудолщад

Още

Магията на фолклора завладява Античния театър

Магията на фолклора завладява Античния театър

Още

Концерт в памет на големия български фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман

Концерт в памет на големия български фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Валерий Тодоров: В медиите има все по-малко журналистика

Журналистът представи книгата си "Медии и време. Журналистика, истина и реалност" в Националната библиотека

"Женитба" по Гогол ще има премиера в НАТФИЗ на 7 юни

Постановката е на Александър Недков. Сценограф е Христина (Хиха) Христова, а музиката е на Александра Борисова

Приказките на Маргарит Минков и Владимир Сутеев оживяват на сцената на Кукления театър в Сливен

"Приятелчета" е един спектакъл с послание колко е важно да бъдеш приятел и колко по-важно е приятелите да имат теб

Фестивалът "Антистатик" прекрачва "телесната линия на мисълта"

"ТЛМ – телесна линия на мисълта" на Симона Дяконеску и Ванеса Гудман ще има премиера тази вечер в "Топлоцентрала"

Теди Москов поставя "Хайде да се трепаме"

Премиерата е на 9 май в Малък градски театър "Зад канала"