Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пиеса, поръчана от Сталин и написана на украински, е играна у нас през 1978-а

ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ВРЕМЕТО

Пиеса, поръчана от Сталин и написана на украински, е играна у нас през 1978-а

Камерата на Иван Григоров е запечатала на старозагорска сцена легендите Михаил Улянов и Василий Лановой

24 октомври 1978 г. Актьорите от постановката "Фронт" на Театъра на името на Вахтангов приемат аплодисментите на публиката в Стара Загора / Снимка: Иван Григоров

На 24-ти октомври 1978-а година на театралната сцена в Стара Загора се състоява знаменателно събитие - Театърът на името на Вахтангов играе пиесата "Фронт" на украинеца Александър Корнейчук - писател, драматург, журналист, академик на АН СССР, герой на социалистическия труд, 5-кратен носител на Сталинската премия, включително и за пиесата "Фронт", носител на Ленинската премия за мир, изобщо много награждаван съветски автор.

Режисьорът и художествен ръководител на Театъра на името на Вахтангов - потомственият "вахтанговец" Евгений Симонов / Снимка: Иван Григоров

Публиката в Стара Загора има възможност да види на живо постановката на режисьора Евгений Симонов с легендите на театъра и киното Михаил Улянов и Василий Лановой в главните роли.

Василий Лановой, на среща с почитатели в театъра в Стара Загора / Снимка: Иван Григоров

Фотографът Иван Григоров е запечатал в снимки паметни моменти от постановката.

Още

Авторът на "Книга за джунглата" загубва сина си на фронта

Авторът на "Книга за джунглата" загубва сина си на фронта

Пиесата "Фронт" още навремето е била възприемана като противоречива творба. Буди размисъл самата идея за написването й. Размисъл, който е актуален и днес. "Фронт" Тя е написана на украински език и излиза за пръв път във в. "Правда"" през август 1942-ра година. Смята се, че е поръчана по личните указания на Сталин.

Сюжетът е фокусиран върху конфронтацията между две поколения военни командири: по-старото, което се формира още през Гражданската война , и младото, натрупало боен опит във Великата отечествена война. Основният представител на по-старото поколение е командирът на фронта Горлов /актьорът М. Улянов/.

Михаил Улянов в драматична сцена от постановката / Снимка: Иван Григоров

Той воюва по старомоден начин, войските му търпят поражения. Командирът на армията Огнев / актьорът В. Лановой/ е млад и образован генерал, който се противопоставя на волята на Горлов и побеждава. Командването отстранява Горлов и назначава Огнев за командир на фронта.

Веднага след публикуването на пиесата легендарният маршал Семьон Тимошенко - един от героите на Втората световна война, написва телеграма до Сталин с премерено, но гневно съдържание:

"Другарю Сталин, пиесата публикувана в печата от товарищ Корнейчук "Фронт" заслужава специално внимание. Тази пиеса ни вреди, трябва да бъде оттеглена, а авторът й да отговаря".

Снимка: Иван Григоров

Сталин отговаря на маршала по следния начин: "Получих вашата телеграма за пиесата на Корнейчук "Фронт". Грешите за пиесата. Пиесата ще има голямо образователно значение за Червената армия и нейните командири. Пиесата правилно посочва недостатъците на Червената армия и би било погрешно да си затваряме очите за тези недостатъци.

Трябва да имате смелостта да признаете недостатъците и да предприемете стъпки за отстраняването им. Това е единственият начин да се подобри и усъвършенства Червената армия. И. Сталин".

Снимка: Иван Григоров

Месеци след публикуването на "Фронт" Сталин затвърждава високата си оценка за творбата, като удостоява автора Александър /Олександър/ Корнейчук със Сталинска награда първа степен, а самият той пък я дарява на Фонда за отбрана за изграждането на танкова колона "За Радианска Украйна ".

Снимка: Иван Григоров

И въпреки че пиесата е поставена в 22 театъра в СССР, тя остава неприемлива за висшите съветски офицери.

Независимо от това през 1943-та година пиесата е екранизирана от Централната обединена киностудия за игрални филми. Режисурата на филма "Фронт" е поверена на Братя Василиеви, а в главните роли играят: Горлов - Борис Жуковски , Огнев - Борис Бабочкин.

Снимките са проведени в град Алма-Ата, а премиерата се състоява на 27-и декември 1943-та година.

Дали Сталин е имал право да нанесе такъв морален удар върху хората, които ще изнесат най-страшните тежести на Втората световна война? Украинци и руснаци рамо до рамо понасят на фронта огромни човешки загуби, но са заедно за Победата.

Снимка: Иван Григоров

Още

"Ленинград. Живот под обсада"  - "фреска" на мъченичеството на един град

"Ленинград. Живот под обсада" - "фреска" на мъченичеството на един град

Какво е различното от някога до днес: Някогашната украинска гражданска война се води между различните украински републики, основани от украински националисти, украински анархисти и украински болшевики. Първата болшевишка украинска република е основана през декември 1917-а година като Украинска съветска република. Украинска Радианска Социалистическа Република, съкратено УРСР, става през 1937-а година УССР - една от съставните републики на Съветския съюз до разпадането му през 1991-ва година.

Украинската ССР става член-основател на Организацията на обединените нации като съветска протодържава. След разпадането на Съветския съюз се преобразува в независима държава Украйна, въпреки че едва пет години след това приема новата си конституция - през юни 1996-а година.

Снимка: Иван Григоров

Границите на УССР са се променяли многократно. Днешна Западна Украйна е анексирана от съветските войски през 1939-а година от Република Полша, а през 1945-а Карпатска Рус - от Чехословакия.

Първоначално столица на УССР е Харков, през 1934-та година става Киев, някогашна столица на Киевска Рус (Рутения) през XII век.

В гримьорната подготвят за сцената актьора, народен артист на СССР Михаил Улянов / Снимка: Иван Григоров

Още

"Музите се чуват" - нечестив, смайващ разказ за едно пътуване до Ленинград

"Музите се чуват" - нечестив, смайващ разказ за едно пътуване до Ленинград

По времето на написването на "Фронт" от съветския гражданин - украинеца Корнейчук на украински, кипи Втората световна война. Германците са прогонени от Украйна между февруари 1943-а и октомври 1944-та. По време на войната Съветският съюз губи около 8,6 милиона бойци и около 18 милиона цивилни, от които 6,8 милиона са украинци.

Други 3,9 милиона украинци са евакуирани в Руската съветска федеративна социалистическа република, а 2,2 милиона са пратени в лагери за принудителен труд от германците. Материалните разрушения са огромни - Украйна е в руини.

Снимка: Иван Григоров

Още

Ленин "на тепсия"

Ленин "на тепсия"

Унищожени са 28 000 села и 714 града, разрушен е 85 % от центъра на Киев, както и 70 % от центъра на Харков. 19 милиона души остават без дом след войната. Между юли и ноември 1941-ва година съветското правителство успява да евакуира 544 промишлени предприятия, но бързото германско настъпление води до унищожаването или частичното разрушаване на десетки хиляди предприятия, колхози, машинно-тракторни станции и държавни стопанства.

Народните артисти на СССР Василий Лановой и Михаил Улянов, в сцена от спектакъла / Снимка: Иван Григоров

Още

Заради Крупская забранили приказките му, а накрая го удостоили с Ленински награди

Заради Крупская забранили приказките му, а накрая го удостоили с Ленински награди

Украйна става жертва на огромни разрушения и човешки загуби, но Победата довежда и до някои придобивки. Като победител във Втората световна война Съветският съюз придобива освен престиж, и нови земи. Украинската граница е разширена до линията Кързън. Украйна се разширява и на юг, близо до областта Измаил, която преди това е била част от Румъния. Между Съветския съюз и Чехословакия е подписано споразумение, според което Карпатска Рутения е предадена на Украйна. Освен с територия, населението на Украйна се увеличава с 11 милиона души. Като един от членовете-основатели на Организацията на обединените нации (ООН) заедно със Съветския съюз и Белоруската ССР, през 1948-1949-а Украинската ССР е избрана за член на Съвета за сигурност на ООН.

Михаил Улянов и Василий Лановой, в сцена от спектакъла / Снимка: Иван Григоров

Още

Нежни целувки от Ленин и тайната любов на Хитлер

Нежни целувки от Ленин и тайната любов на Хитлер

След смъртта на Сталин през 1953-а , на власт идва Хрушчов. В периода на десталинизация ЦК на Компартията на УСРР е един от първите, които критикуват политиката на русификация на Сталин, но това не се отразява на глобалната й ориентация. През 1954-а година се провежда тържествено честване на 300-годишнината от Съединението на Русия и Украйна, известно още като Переяславски събор - договорът, с който Украйна е била поставена под руска власт, а времената на соца - празник на братската любов между украинци и руснаци.

В гримьорната / Снимка: Иван Григоров

През октомври 1964-та година Хрушчов е свален от власт на съвместен пленум на Централния комитет и от Политбюро и е заменен от ново колективно ръководство, начело с родения в Украйна Леонид Брежнев.

Управлението на Брежнев ще бъде отбелязано като Ера на стагнацията. Новият режим въвежда политиката на "разцвет", "сближаване" и "сливане".

Снимка: Иван Григоров

Поръчковата пиеса на Сталин, написана от украинеца Корнейчук, ще продължава да се играе и по негово време на най-големите театрални сцени в Съветския съюз, както и да гастролира в братските републики от соц лагера като България. У нас е посрещната като голямо културно събитие. 

Публиката в Стара Загора посреща възторжено пиесата / Снимка: Иван Григоров

Още

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

В постановката участва и най-старият член на театралната трупа на театъра на името на Вахтангов - народният артист на СССР Йосиф Толчанов. Василий Лановой - актьорът, когото българската публика буквално обожаваше заради филмите "Война и мир", "Ана Каренина", "Офицери" и др., до последния си дъх - повече от 60 години играе на сцената на "Вахтангов".

Негова е фразата: "Истината за живота понякога е невъзможна поради своя натурализъм. И в същото време, такъв общ философски поглед върху тази истина за живота, ви позволява да погледнете по-широко върху смисъла на човешкото съществуване като цяло."

Снимка: Иван Григоров

Да, политиките се сменят, а изкуството е вечно. И на много творби публиката продължава да ръкопляска, дори когато е отрекла поръчителите им. Световният политически театър постоянно мени "репертоара" си, но винаги ще има своята публика. Както и подходящите автори, според "фронта", за който се сражават.  

Еми МАРИЯНСКА

Още

Реваншът на Шостакович пред Сталин с Увертюра "Фестивална"

Реваншът на Шостакович пред Сталин с Увертюра "Фестивална"

Още

 Дъщерята на Сталин взела за мемоарна книга 3 млн. долара

Дъщерята на Сталин взела за мемоарна книга 3 млн. долара

Още

Дядото на Владимир Путин бил шеф в кухнята на Сталин

Дядото на Владимир Путин бил шеф в кухнята на Сталин

Още

Прозвището "художникът на Сталин" съсипва живота на Александър Герасимов

Прозвището "художникът на Сталин" съсипва живота на Александър Герасимов

Коментирай 16

Календар

Препоръчваме ви

Бърза помощ ще има и хеликоптер.., само че в Прага преди 36 години

Докато в България "Болница на края на града" събира мало и голямо пред малкия екран, фоторепортерът Иван Григоров ни води в истинската "Бърза помощ" на столицата на тогавашна Чехословакия

Употребен и забравен

37 години от оня 1 април 1986, когато обективът на Иван Григоров улови завръщането на Сергей Антонов у дома след 1222 дни в италиански затвор

В края на март 1984 г. - една друга Варшава, една друга Полша, един друг свят

Поглед към живота на Стария град със снимките на Иван Григоров

Анджей Вайда: Светът е тежко болен

Снимки на Иван Григоров от срещата на Анджей Вайда със Стефан Данаилов, Наум Шопов, Васил Михайлов и трупата на Театъра на народната армия на българска сцена през 1978-а

1988 г.: Айде на битака!

Снимки на фотографа Иван Григоров на софийския битак