Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пиеса, поръчана от Сталин и написана на украински, е играна у нас през 1978-а

ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ВРЕМЕТО

Пиеса, поръчана от Сталин и написана на украински, е играна у нас през 1978-а

Камерата на Иван Григоров е запечатала на старозагорска сцена легендите Михаил Улянов и Василий Лановой

24 октомври 1978 г. Актьорите от постановката "Фронт" на Театъра на името на Вахтангов приемат аплодисментите на публиката в Стара Загора / Снимка: Иван Григоров

На 24-ти октомври 1978-а година на театралната сцена в Стара Загора се състоява знаменателно събитие - Театърът на името на Вахтангов играе пиесата "Фронт" на украинеца Александър Корнейчук - писател, драматург, журналист, академик на АН СССР, герой на социалистическия труд, 5-кратен носител на Сталинската премия, включително и за пиесата "Фронт", носител на Ленинската премия за мир, изобщо много награждаван съветски автор.

Режисьорът и художествен ръководител на Театъра на името на Вахтангов - потомственият "вахтанговец" Евгений Симонов / Снимка: Иван Григоров

Публиката в Стара Загора има възможност да види на живо постановката на режисьора Евгений Симонов с легендите на театъра и киното Михаил Улянов и Василий Лановой в главните роли.

Василий Лановой, на среща с почитатели в театъра в Стара Загора / Снимка: Иван Григоров

Фотографът Иван Григоров е запечатал в снимки паметни моменти от постановката.

Още

Авторът на "Книга за джунглата" загубва сина си на фронта

Авторът на "Книга за джунглата" загубва сина си на фронта

Пиесата "Фронт" още навремето е била възприемана като противоречива творба. Буди размисъл самата идея за написването й. Размисъл, който е актуален и днес. "Фронт" Тя е написана на украински език и излиза за пръв път във в. "Правда"" през август 1942-ра година. Смята се, че е поръчана по личните указания на Сталин.

Сюжетът е фокусиран върху конфронтацията между две поколения военни командири: по-старото, което се формира още през Гражданската война , и младото, натрупало боен опит във Великата отечествена война. Основният представител на по-старото поколение е командирът на фронта Горлов /актьорът М. Улянов/.

Михаил Улянов в драматична сцена от постановката / Снимка: Иван Григоров

Той воюва по старомоден начин, войските му търпят поражения. Командирът на армията Огнев / актьорът В. Лановой/ е млад и образован генерал, който се противопоставя на волята на Горлов и побеждава. Командването отстранява Горлов и назначава Огнев за командир на фронта.

Веднага след публикуването на пиесата легендарният маршал Семьон Тимошенко - един от героите на Втората световна война, написва телеграма до Сталин с премерено, но гневно съдържание:

"Другарю Сталин, пиесата публикувана в печата от товарищ Корнейчук "Фронт" заслужава специално внимание. Тази пиеса ни вреди, трябва да бъде оттеглена, а авторът й да отговаря".

Снимка: Иван Григоров

Сталин отговаря на маршала по следния начин: "Получих вашата телеграма за пиесата на Корнейчук "Фронт". Грешите за пиесата. Пиесата ще има голямо образователно значение за Червената армия и нейните командири. Пиесата правилно посочва недостатъците на Червената армия и би било погрешно да си затваряме очите за тези недостатъци.

Трябва да имате смелостта да признаете недостатъците и да предприемете стъпки за отстраняването им. Това е единственият начин да се подобри и усъвършенства Червената армия. И. Сталин".

Снимка: Иван Григоров

Месеци след публикуването на "Фронт" Сталин затвърждава високата си оценка за творбата, като удостоява автора Александър /Олександър/ Корнейчук със Сталинска награда първа степен, а самият той пък я дарява на Фонда за отбрана за изграждането на танкова колона "За Радианска Украйна ".

Снимка: Иван Григоров

И въпреки че пиесата е поставена в 22 театъра в СССР, тя остава неприемлива за висшите съветски офицери.

Независимо от това през 1943-та година пиесата е екранизирана от Централната обединена киностудия за игрални филми. Режисурата на филма "Фронт" е поверена на Братя Василиеви, а в главните роли играят: Горлов - Борис Жуковски , Огнев - Борис Бабочкин.

Снимките са проведени в град Алма-Ата, а премиерата се състоява на 27-и декември 1943-та година.

Дали Сталин е имал право да нанесе такъв морален удар върху хората, които ще изнесат най-страшните тежести на Втората световна война? Украинци и руснаци рамо до рамо понасят на фронта огромни човешки загуби, но са заедно за Победата.

Снимка: Иван Григоров

Още

"Ленинград. Живот под обсада"  - "фреска" на мъченичеството на един град

"Ленинград. Живот под обсада" - "фреска" на мъченичеството на един град

Какво е различното от някога до днес: Някогашната украинска гражданска война се води между различните украински републики, основани от украински националисти, украински анархисти и украински болшевики. Първата болшевишка украинска република е основана през декември 1917-а година като Украинска съветска република. Украинска Радианска Социалистическа Република, съкратено УРСР, става през 1937-а година УССР - една от съставните републики на Съветския съюз до разпадането му през 1991-ва година.

Украинската ССР става член-основател на Организацията на обединените нации като съветска протодържава. След разпадането на Съветския съюз се преобразува в независима държава Украйна, въпреки че едва пет години след това приема новата си конституция - през юни 1996-а година.

Снимка: Иван Григоров

Границите на УССР са се променяли многократно. Днешна Западна Украйна е анексирана от съветските войски през 1939-а година от Република Полша, а през 1945-а Карпатска Рус - от Чехословакия.

Първоначално столица на УССР е Харков, през 1934-та година става Киев, някогашна столица на Киевска Рус (Рутения) през XII век.

В гримьорната подготвят за сцената актьора, народен артист на СССР Михаил Улянов / Снимка: Иван Григоров

Още

"Музите се чуват" - нечестив, смайващ разказ за едно пътуване до Ленинград

"Музите се чуват" - нечестив, смайващ разказ за едно пътуване до Ленинград

По времето на написването на "Фронт" от съветския гражданин - украинеца Корнейчук на украински, кипи Втората световна война. Германците са прогонени от Украйна между февруари 1943-а и октомври 1944-та. По време на войната Съветският съюз губи около 8,6 милиона бойци и около 18 милиона цивилни, от които 6,8 милиона са украинци.

Други 3,9 милиона украинци са евакуирани в Руската съветска федеративна социалистическа република, а 2,2 милиона са пратени в лагери за принудителен труд от германците. Материалните разрушения са огромни - Украйна е в руини.

Снимка: Иван Григоров

Още

Ленин "на тепсия"

Ленин "на тепсия"

Унищожени са 28 000 села и 714 града, разрушен е 85 % от центъра на Киев, както и 70 % от центъра на Харков. 19 милиона души остават без дом след войната. Между юли и ноември 1941-ва година съветското правителство успява да евакуира 544 промишлени предприятия, но бързото германско настъпление води до унищожаването или частичното разрушаване на десетки хиляди предприятия, колхози, машинно-тракторни станции и държавни стопанства.

Народните артисти на СССР Василий Лановой и Михаил Улянов, в сцена от спектакъла / Снимка: Иван Григоров

Още

Заради Крупская забранили приказките му, а накрая го удостоили с Ленински награди

Заради Крупская забранили приказките му, а накрая го удостоили с Ленински награди

Украйна става жертва на огромни разрушения и човешки загуби, но Победата довежда и до някои придобивки. Като победител във Втората световна война Съветският съюз придобива освен престиж, и нови земи. Украинската граница е разширена до линията Кързън. Украйна се разширява и на юг, близо до областта Измаил, която преди това е била част от Румъния. Между Съветския съюз и Чехословакия е подписано споразумение, според което Карпатска Рутения е предадена на Украйна. Освен с територия, населението на Украйна се увеличава с 11 милиона души. Като един от членовете-основатели на Организацията на обединените нации (ООН) заедно със Съветския съюз и Белоруската ССР, през 1948-1949-а Украинската ССР е избрана за член на Съвета за сигурност на ООН.

Михаил Улянов и Василий Лановой, в сцена от спектакъла / Снимка: Иван Григоров

Още

Нежни целувки от Ленин и тайната любов на Хитлер

Нежни целувки от Ленин и тайната любов на Хитлер

След смъртта на Сталин през 1953-а , на власт идва Хрушчов. В периода на десталинизация ЦК на Компартията на УСРР е един от първите, които критикуват политиката на русификация на Сталин, но това не се отразява на глобалната й ориентация. През 1954-а година се провежда тържествено честване на 300-годишнината от Съединението на Русия и Украйна, известно още като Переяславски събор - договорът, с който Украйна е била поставена под руска власт, а времената на соца - празник на братската любов между украинци и руснаци.

В гримьорната / Снимка: Иван Григоров

През октомври 1964-та година Хрушчов е свален от власт на съвместен пленум на Централния комитет и от Политбюро и е заменен от ново колективно ръководство, начело с родения в Украйна Леонид Брежнев.

Управлението на Брежнев ще бъде отбелязано като Ера на стагнацията. Новият режим въвежда политиката на "разцвет", "сближаване" и "сливане".

Снимка: Иван Григоров

Поръчковата пиеса на Сталин, написана от украинеца Корнейчук, ще продължава да се играе и по негово време на най-големите театрални сцени в Съветския съюз, както и да гастролира в братските републики от соц лагера като България. У нас е посрещната като голямо културно събитие. 

Публиката в Стара Загора посреща възторжено пиесата / Снимка: Иван Григоров

Още

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

В постановката участва и най-старият член на театралната трупа на театъра на името на Вахтангов - народният артист на СССР Йосиф Толчанов. Василий Лановой - актьорът, когото българската публика буквално обожаваше заради филмите "Война и мир", "Ана Каренина", "Офицери" и др., до последния си дъх - повече от 60 години играе на сцената на "Вахтангов".

Негова е фразата: "Истината за живота понякога е невъзможна поради своя натурализъм. И в същото време, такъв общ философски поглед върху тази истина за живота, ви позволява да погледнете по-широко върху смисъла на човешкото съществуване като цяло."

Снимка: Иван Григоров

Да, политиките се сменят, а изкуството е вечно. И на много творби публиката продължава да ръкопляска, дори когато е отрекла поръчителите им. Световният политически театър постоянно мени "репертоара" си, но винаги ще има своята публика. Както и подходящите автори, според "фронта", за който се сражават.  

Еми МАРИЯНСКА

Още

Реваншът на Шостакович пред Сталин с Увертюра "Фестивална"

Реваншът на Шостакович пред Сталин с Увертюра "Фестивална"

Още

 Дъщерята на Сталин взела за мемоарна книга 3 млн. долара

Дъщерята на Сталин взела за мемоарна книга 3 млн. долара

Още

Дядото на Владимир Путин бил шеф в кухнята на Сталин

Дядото на Владимир Путин бил шеф в кухнята на Сталин

Още

Прозвището "художникът на Сталин" съсипва живота на Александър Герасимов

Прозвището "художникът на Сталин" съсипва живота на Александър Герасимов

Коментирай 16

Календар

Препоръчваме ви

Покушение срещу Горбачов: Вижте кадри от снимките на филма в България

Фотоси от снимачната площадка пред Народния театър в София от архива на фотографа Иван Григоров

Спомен от Созопол 1983-та

Снимки от архива на фотографа Иван Григоров

Сталоун стана на 76, а ето го в София на 62

През 2008-а холивудската звезда разреши единствено на фотографа Иван Григоров да заснеме обиколката му в Киноцентъра