Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Реваншът на Шостакович пред Сталин с Увертюра "Фестивална"

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Реваншът на Шостакович пред Сталин с Увертюра "Фестивална"

Маестро Максим Ешкенази с цигулково соло в "Ин & Ян" - един завладяващ crossover с поп, опера, филмова и класическа музика

Максим Ешкенази (Снимка: Фортисимо Фест)

Маестро Максим Ешкенази пред Виолета Тончева за отговорността към прочутото име на своя музикален род, преодоляването на жанровите граници в премиерния концерт за новия албум на Михаела Филева "Ин&Ян" и предисторията със Сталин на Увертюра "Фестивална" от Шостакович.

Купи билет

За аранжиментите, баланса между Ин и Ян и песента "Опора" и Covid, цигулковото соло и луксът, който диригентът Максим Ешкенази си позволява:

Снимка: Държавна опера - Варна

- Ако приемем, че имената не са случайни, Вие изглежда подхождате към всичко с максимална отдаденост - на макс, както се казва на сленг. Защо го правите?
- Ами за да си оправдая името, нямам друг избор.

Щом съм се родил с такова име, трябва да правя всичко на макс (смее се).

- Може да бъдете "заподозрян" и в склонност към буквата М, ако съдим по Вашите сценични партньорки - Михаела Филева, Михаела Маринова...
- Мила Георгиева.

Заедно с Мила Георгиева (Снимка: "Кантус Фирмус")

- Ето виждате ли....
- Явно има нещо значимо в тази 13-та буква от азбуката (смее се). Разбира се, главният фактор, по който избирам хората, с които работя, е колко са добри като професионалисти. Щастлив съм, че досега съм работил само с най-добрите.

- Вие сте част от големия музикален род Ешкенази - братя и братовчеди, цигулари и диригенти със световна известност. Как се отстоява високото музикално име Ешкенази, мислите ли въобще за това?
- Да Ви кажа, мисля за това. Като предприемам нещо, внимавам, защото ако си сам със собственото си име и направиш нещо не както трябва, то ще навредиш само на себе си, а в нашия случай ще навредиш и на всички тези прекрасни музиканти от нашия род.

Имам това чувство за отговорност и мисля, че останалите също го притежават. Опитвам се да работя за името Ешкенази, да съм на неговата висота и да докажа, че го заслужавам.

Веско и Максим Ешкенази с награда "Шофар" през 2011 г. (Снимка: BulFoto)

- Винаги подчертавате, че музиката е общуване без предрасъдъци и в предстоящия премиерен концерт "Ин&Ян" във Варна също преодолявате границите между музикалните жанрове - от поп с Михаела Филева и филмова музика до опера със солистите на Варненската опера Даниела Дякова и Валерий Георгиев.
- Включваме даже и оркестрова музика, която е от класическия жанр, дори още по-специфично - Шостакович.

Купи билет

Започваме с неговата Увертюра "Фестивална", която вече рядко се свири, защото е силно свързана с името на Сталин. След премиерата на една от оперите на Шостакович, на която присъствал и Сталин, композиторът изпаднал в немилост. Причината била в една секс сцена - не в сегашния смисъл, просто двамата герои си говорели в леглото, което обаче било достатъчно, за да се преобърне животът на композитора.

В "Правда" още на следващия ден излязла голяма статия за упадъка в музиката на Шостакович. Знае се, че ако не си бил любимец на Сталин, обикновено изчезваш. Шостакович не изчезва, но всячески спъват работата му. И тогава, за да се "реваншира" пред вожда, той композира Увертюра "Фестивална".

Цялата тази предистория всъщност няма нищо общо със самата музика. Става дума за прекрасна творба и аз се опитвам точно това да изведа като послание на концерта. Няма значение откъде идва или кой е написал музиката, тя носи собствения си заряд и се харесва или пък не се харесва на хората заради самата нея, а не поради причините за нейното написване. Затова в концерта ще чуете и оперна музика, музика от класическия оркестров репертоар, но естествено най-важната част в нашия спектакъл са произведенията на Михаела Филева в нейно изпълнение.

Максим Ешкенази и Михаела Филева (Снимка: BulFoto)

- Какво е Ин и какво Ян в този концерт?
- Трябва да питаме Михаела за това.

Важно е в нашия живот да съществува баланс между доброто и злото, щастието и нещастието, здравето и болестта, всички противоположности да бъдат в баланс. Колкото и да се опитваме да бъдем само щастливи, това е балансирано за нас от природата.

- Аранжиментите са направени предимно от Румен Бояджиев - син.
- Повечето да, но има и от Славил Димитров, който е прекрасен аранжор, предимно в класическата сфера, въобще случили сме този път на много добри аранжори.

Румен дори е повече от аранжор, той взима песента и прави от нея оркестрова версия, което е много труден и бавен процес.

- Един некоректен въпрос. Коя от песните на Михаела Филева харесвате най-много?
- О, голям фен съм на една от песните. Естествено всички нейни песни са хубави, някои от тях са свръхпопулярни. Но аз особено харесвам "Опора", една от съвсем новите й песни. Харесвам я по няколко причини.

Една от причините е, че и на записа и на концерта аз ще изпълнявам соло цигулка.

- Това онази цигулка Страдивариус ли е, която сте получили преди години?
- Не. Братовчед ми свири на Гуарнери, моята цигулка също е специална, но ще задържа името й в тайна. Солото не е дълго, но пък е много прочувствено. А и самата песен, без да навлизам в личния свят на Михаела, е посветена на страданието от загубата на близък човек. В ерата на Ковид това засяга всички нас.

Какво се случва с хората, които остават, как те се подкрепят един друг и колко е важна любовта между тях. "Опора" е много специална песен и за мен.

Снимка: BulFoto

- Кога диригентът Максим Ешкенази тъгува за цигуларя Максим Ешкенази?
- Претърпях сериозен инцидент, в който си счупих ключицата и ми сложиха метални планки, така че на цигуларя Максим в момента му е много трудно и болезнено да свири. Въпреки това успях да запиша музиката за българския сериал "Отдел "Издирване". Записах я изцяло преди и след инцидента, така че "функционирам" още (засмива се).

Със сигурност обаче оттук нататък диригентът Максим Ешкенази ще бъде по-зает от цигуларя Максим Ешкенази.

Снимка: BulFoto

- Ще си мисля за това, когато свирите солото на концерта. Но като говорите за трудност, искам да Ви попитам, как постигате онази лекота, с която се отличават и Вашето дирижиране и Вашите концерти?
- Това, което правим на сцената, е резултат от дългогодишен труд. Повечето от нас започват да свирят още на пет години и оттогава цял живот се работи непрекъснато върху техниката, изучават се теория и хармония на музиката и всичко останало, свързано с доброто музикално образование.

Само професионално добре подготвеният музикант може да излезе на сцената след лимитиран брой репетиции. Всичко това е трудно, а за да изглежда леко, е още по-трудно. Моят респект пред всички тези музиканти. Малцина се посвещават на изпълнителското изкуство, защото то изисква огромен труд, а моментите, когато споделяме нашата музика с публиката и сме наистина щастливи, са малко.

Снимка: "Кантус Фирмус"

- Кой е луксът, който си позволявате, когато дирижирате?
- Аз си позволявам лукса да не се опитвам да спечелвам оркестъра.

Най-важното нещо за мен е да работим, колкото може по-ефективно, за да постигнем бързо онова техническо ниво, от което вече музиката да става от първо лице. Това е моето верую.

Разбира се, характерът на всеки диригент излиза, проявява се при всеки концерт и това е естествено, така че и да се правиш на някой друг, няма да стане.

Още

Михаела Филева завладява България с "ИН и ЯН"

Михаела Филева завладява България с "ИН и ЯН"

- Последно изречение с покана към зрителите...
- Елате на премиерата на "Ин&Ян", топ албумът на Михаела Филева, с който тръгваме на национално турне 2021. Вие първи ще го чуете.

Първата дата е 6 юли, Летен театър, Варна. Следват Пловдив - 10 юли, Античен театър; 27 юли - Монтана, Драматичен театър; 11 август - Бургас, Летен театър; 1 септември, София, Sofia Summer Fest; 2 септември - Добрич, Летен театър; 4 септември - Велико Турново, Летен театър.

Интервю на Виолета ТОНЧЕВА

Още

Музика под звездите с Михаела Филева и диригента Максим Ешкенази

Музика под звездите с Михаела Филева и диригента Максим Ешкенази

Още

Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Георги Черкин гостуват през есента на "Европейски музикален фестивал" - Пловдив

Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Георги Черкин гостуват през есента на "Европейски музикален фестивал" - Пловдив

Още

Танго и класика в първия общ концерт на Мила Георгиева и Максим Ешкенази

Танго и класика в първия общ концерт на Мила Георгиева и Максим Ешкенази

Още

Максим Ешкенази дирижира 6-та симфония от Бетовен с Оркестъра на Класик ФМ радио

Максим Ешкенази дирижира 6-та симфония от Бетовен с Оркестъра на Класик ФМ радио

Още

Максим Ешкенази ще дирижира новата цигулкова звезда Алекси Кени

Максим Ешкенази ще дирижира новата цигулкова звезда Алекси Кени

Още

Филхармоници и приятели под диригентството на Максим Ешкенази

Филхармоници и приятели под диригентството на Максим Ешкенази

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев