Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Танго и класика в първия общ концерт на Мила Георгиева и Максим Ешкенази

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2019

Танго и класика в първия общ концерт на Мила Георгиева и Максим Ешкенази

Tango & Campanella ще бъде представен на 31 май (начален час 19:30) в зала "България"

Концертмайсторът Мила Георгива отново ще бъде част от Европейски музикален фестивал (Снимка: Кантус Фирмус)

Танго и виртуозна класическа музика ще звучи в изпълнение на цигуларката Мила Георгиева и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази на 31 май в зала "България". Концертът от програмата на "Европейски музикален фестивал" 2019 е наречен Tango & Campanella и в него двамата любимци на българската публика ще музицират за първи път на една сцена.

Още

Мила Георгиева: Много е важно да се живее в момента

Мила Георгиева: Много е важно да се живее в момента

По покана на организаторите от "Кантус Фирмус", Мила и Максим подготвят специално за фестивала този проект, който комбинира романтичната музиката на 19 в. със страстта на тангото. Сред соловите пиеси от програмата са известната "Кампанела" (трета част) из Втория цигулков концерт на Паганини, рапсодия "Циганка" от Равел и Унгарски танц №5 от Брамс, а също "Oblivion" и "Libertango" от Астор Пиацола и популярното от филма "Усещане за жена" танго на Гардел "Por una Cabeza" в преработка за оркестър на Джон Уилямс. Деветнадесетото издание на "Европейски музикален фестивал" в София е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.

Снимка: Личен архив

Цигуларката, която се занимава предимно със солова кариера и работи като концертмайстор в Щутгарт, пристига у нас и за още едно събитие, също от програмата на "Европейски музикален фестивал". На 29 май тя ще води майсторски клас с ученици от Национално музикално училище "Л. Пипков", специално подбрани за участие чрез прослушване.

На диригентския пулт в концерта "Tango & Campanella" ще застане Максим Ешкенази (Снимка: Кантус Фирмус)

Мила Георгиева и Максим Ешкенази са били съученици в Националното музикалното училище в София, след което пътищата им се разделят. На 14 години Мила заминава за Ню Йорк, където учи в "Джулиард скул", а по-късно се премества в "Гилдхол скул" в Лондон. През 2002 г. тя става най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Първите й изяви на сцената са още като дете с ансамбъл «Софийски солисти» и големия български цигулар Минчо Минчев. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като Гевандхаус оркестър - Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър, Цюрихския камерен оркестър и др. През последните години тя има множество успешни изяви с Оркестъра на Класик ФМ радио в София, Варна и Пловдив. През 2018 г. цигуларката изнесе концерт със Софийската филхармония и взе участие във фестивала "Варненско лято". През м. ноември същата година тя получи престижната награда "Кристална лира" на СБМТД. Мила Георгиева е майка на три деца и живее със семейството си в Лондон.

  Оркестърът на Класик ФМ радио ще бъде част от концерта Tango & Campanella (Снимка: Кантус Фирмус)

Максим Ешкенази завършва НМА "Проф. П. Владигеров" в София, а след това специализира дирижиране в Университета на Южна Калифорния. Работи в училището за сценични изкуства Колбърн, където понастоящем е музикален директор, диригент на Камерния оркестър и диригент на симфоничния оркестър, както и асистент диригент на Консерваторията на Колбърн. От 2008 до 2013 Ешкенази работи като диригент на Младежкия оркестър "Pacific Symphony". Също така той е бил музикален директор и диригент на Младежкия симфоничен оркестър на Бейкърсфийлд, както и на Irvine Classical Players Orchestra & Seraphim Symphony, с който през 2012 година гостува успешно във Великобритания. Той е бил гост-диригент на оркестрите "Уест Симфони", Симфоничния оркестър на Хънтсвил (Алабама) и "Сибелиус оркестър".

Още

Цигулар с "дяволска" техника и рок визия идва за "Европейски музикален фестивал" 2019

Цигулар с "дяволска" техника и рок визия идва за "Европейски музикален фестивал" 2019

В България Максим Ешкенази е изнасял множество концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио и прочути солисти като Джошуа Бел, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Мидори, Вадим Глузман, Елизабет Питкерн и др. Той е гостувал на пулта на Софийската филхармония, Плевенската филхармония, Бургаската филхармония, Варненската филхармония и др. По негова инициатива у нас бяха създадени фестивалът "Фортисимо Фест", образователната програма "Фортисимо в клас" и поредицата семейни концерти "Фортисимо Фамилия", които се радват на огромен успех.

Интересът към концерта на 31 май (начален час 19:30) е много голям и вече са останали ограничен брой билети, които са в продажба на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България". До 28 май е възможно да се купят и билети онлайн на www.ticketsbg.com, а след тази дата билетите ще бъдат достъпни само на каса. "Европейски музикален фестивал" 2019 завършва на 23 юни в зала 1 на НДК с гостуване на феноменалния сръбски цигулар Неманя Радулович и неговия оркестър Double Sens.

Коментирай 0

1/1

Концертмайсторът Мила Георгива отново ще бъде част от Европейски музикален фестивал (Снимка: Кантус Фирмус)

Оркестърът на Класик ФМ радио ще бъде част от концерта Tango & Campanella (Снимка: Кантус Фирмус)

На диригентския пулт в концерта "Tango & Campanella" ще застане Максим Ешкенази (Снимка: Кантус Фирмус)

Снимка: Личен архив

Календар

Препоръчваме ви

Днес ще разберем кои са победителите на 24-тия София Филм Фест - ЛЯТО

Непосредствено след церемонията на Платформата А6 (НДК) ще бъде излъчен филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс "Босият император"

"Шарлатан" на Агнешка Холанд прави своята фестивална премиера днес на открито

Вижте още какви филмови изненади можете да гледате на 5 юли в програмата и онлайн срещите на София Филм Фест

Народният театър учредява награда на името на Иван Вазов

Тържествена церемония ще бъде на 9 юли - рождения ден на Вазов, на която ще станат известни имената на номинираните и лауреатът

"Формулата на Тео" с благотворителна прожекция в новата автокино програма на Сердика Център

Търговският център предлага забавления за малки и големи и през юли

Филмов разказ за уникални съдби - "Денят на жената" с премиера на открито

София Филм Фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с филма на Доля Гавански, а началото 20.30 часа

За лечебната сила на любовта в "Тези, които останаха" - унгарското предложение за "Оскар"

Вижте още какви филмови изненади можете да гледате на 2 юли в програмата и онлайн излъчванията на София Филм Фест