Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

За възродения народ и пътя му към светли бъднини (галерия)

БЪЛГАРСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

За възродения народ и пътя му към светли бъднини (галерия)

Снимките на родЕния репортер Иван ГРИГОРОВ от далечната 1973 ни напомнят за миналото, което на едни носи носталгия, а на други - нищо, защото не помнят "онова" време...

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Спокойно време беше.

Не ви ли е срам от такива груби пропагандни статии! Всеки дан - ново дъно!

да припомним на промосковските комунета ако са Zaбравили ..че от 1944 г до 1990 г комунетата бяха zабранили 3-ти март ..беше си най обикновен работен ден..не беше никакъв национален праZник..а бе вие промосковците се въртите като фурнаджийски лопати бре ..3-ти март не е праZник ..сега 3-ти март е най великия БГ праZник ..религията е опиум Za народа това проповядвахте 45 г и направихте българите атеисти които нямат страх от Господа Бога ..сега иZведнъж станахте най православни от православните ..не мое да се раZмине човек в Православните храмове от комунета на Великден и Коледа ..даже ги приватиZирахте Коледа е приватиZирана от ПреZидентсвото ..а Велик ден от Мая манолова и другите промосковски мекеренца !

Агентите на държавна сигурност и хората на ОФ, заедно с доносниците, следящи да не би някой да си позволи да не дойде или да се измъкне. Както и слухтяха да не би някой да каже нещо против партията Съветския съюз Тодор Живков и така нататък. Разбира се ти като хлапе надъхано с пропаганда не го знаеш. Не знаеш също че се наказваше ако не присъстваш на тези събития, не знаеш също така и как живееха обикновените хора. Защото на такива като тебе им се обяснява само и единствено Как са живели членовете на партията.

_stankow

Ами не се виждат агенти, ама се вижда, че хората се усмихват естествено. Това със заплахи ли е постигнато ? :D :D

Със заплахи ....неее ...с убеждение и мотивация батка ти си знаеш ...еее.

Възроден народ, подкаран на сила да празнува. Под портрета на селския хитрец бай Тошо. Единственото хубаво на онова време беше, че бяхме млади!

се вижда един подреден и чист град. Виждат се много деца. Виждат се добре изглеждащи, спретнато облечени хора, от които не лъха на чалга, простотия и немотия. Виждат се щастливи хора (погледнете им очите и усмивките!), въпреки задължителния характер на мероприятието. Хора, които не са смачкани от мисли за това къде ще живеят, колко години ще изплащат ипотеки и потребителски кредити, дали ще имат работа утре, с колко и дали въобще ще им увеличат заплатата, как ще хвръкнат цените на храни, горива и режийни, кога децата им ще решат да емигрират на Запад; хора, които не са натоварени с мисли за черните хроники и бруталните новини, които ни заливат като помия всеки ден от медиите. Това се вижда на снимките. Черно-бели са, но в тях има повече цвят от всички съвременни пиксели.

Написали сте какво имаше тогава. Сега помислете и напишете какво нямаше, ако сте съвременник, разбира се.

Нямаше поквара, чалга, мутри, ОПГ-та; нямаше софийско жителство за цяла България и презастроени квартали; (и си личеше по чистотата и спокойствието в града); нямаше проблеми с паркирането; трафика и ежедневни тежки ПТП-та; нямаше безработица; нямаше некачествено образование и платено здравеопазване; нямаше банани (но като пуснеха по показните магазини, им се радвахме искрено и ги свързвахме с празничното настроение около Нова година; сега колко банани купувате и ядете, като ги има под път и над път?); нямаше неправителствени организации; нямаше свободия (не свобода, а точно свободия и разпасаност); нямаше неработещи малцинства, живеещи на социални помощи (чистачи, миячи, строителни работници; по фабрики и заводи - повечето имаха някакво занимание); нямаше новини, пълни само с криминални сводки; нямаше го този егоизъм и всеки да е капсулован и незаинтересован от никого и нищо, извън собствения му малък свят (имаше колективи, съседи, приятели, колеги, които винаги бяха насреща, ако имаш нужда); нямаше мобилни устройства и компютри (и за добро - четяхме, общувахме с истински хора и имахме смислени хобита).

Беше 500 000 жители. Имаше софийско и не само жителство и нямаше автомобили.

А защо нямаше автомобили? Комунизъм = беднотия!

Защото за кола се чакаше 10 години пък резервни части нямаше. И малкото коли седяха пред домовете и се използваха само в най-краен случай.

Иваше, имаше - едни волги и чайки плуваха насам - натам.

Болшевишка измет

1973 г. бях на 23. Тъкмо разпределен млад учител в Разград. Имах мотор, парички, хоби и гаджета. Тия години не се опитвайте да ги обяснявате, хубави ли бяха или лоши.

Имал си 100 лв заплата, а мотор си имал само и единствено ако си имал връзки с партията. И след като са те назначили чак в Разград със сигурност не си имал такива връзки съответно не си имал мотор. А гаджета гарантирано не си имал защото това се водеше разврат и си щял да бъдеш изпратен в най-близкия концлагер.

А беше ли ходил войник или ....след това...

Ами да, децата искаха да станат космонавти, учени, ... Сега искат да са футболисти и чалга певици

А станаха ли?

Да станат членове на партията и да имат всички привилегии, каквито останалия български народ нямаше.

Като ученик не обичах празниците заради манифестациите, които бяха ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. Уж празник, а висим три часа за да дефилираме пред мавзолея, да ни преброят като овце (ако те няма, 5 неизвинени) и да се пръснем по градинките да пушим. Не спомням някой от моите приятели да е ходил с ентусиазъм.

Хайде сега; точно 24 май не беше празник, при който отивахме насила на манифестация. Да, имаше чакане, но като деца нима нямаше толкова много неща, за които да се смеем и закачаме докато не дойде редът. ..... За другите дати, особено за 7 ноеври, вярно, нямах чак такъв ентусиазъм. Като по-пораснал индивид понякоги отсвирвах. Въпреки броенето, последици не е имало, поне за мен.

Чичак връзкарче си бил, номенклатурче може, би признай си,признат грях не е ..

най голямата компания в БГ Нефтохим е евраZийска тя ни продава най скъпия бенZин и нафта беZ да плаща данъци в БГ руския гражданин Гочето Гергов гушна ЦУМ ..Пловдивския панаир над 300 000 имотя по БГ Черноморието са москалски чреZ подставени и наZначени пишман биZнесмени москалите държат цялата черна икономика в БГ ..която е над 30 % от вътрешния брутен продукт на БГ у нас нема истински ганстери иZдигнали се постепенно от улицата ..всички накаZателни утилиZaции Zа всяване на страх сред наZначените бандюги или олигарси се иZвършват от евраZийски чистачи-иZчегъртачи .. Московията има най големите по площ и раZпространение иZ БГ дипломатически сгради и имоти Уж сме в НАТО от много години ..а военната ни техника на 90 % е съветско руска ..Zа 30 години сме дали над 3,9 млрд $ само Za поддръжка на съветските самальоти и хеликоптери .. освен това Московията е в тотална икономическа война с България ..от 30 години Братушките източват сухите парици на Бай Ганя ..през цялото това време имаме 4-5 млрд $ годишен отрицателен търговски баланс с мужиците ..30 години по 4-5 млрд $ прави м/у 120 и 150 млрд $ суха пара отекла към Масква ..кът прибавиме рекета с най скъп бензин и нафта ..без Нефтохима да плаща данък печалба ..защото Бургаската рафинерия е единственната рафинерия която не е на печалба и няма контрол какво като нефт влиза и като горива излиза от там ..слагам ги 8-9 млрд $ загуби за нас през годините ..като турим и КТБ от където на Изток изчезнаха 5-6 млрд а братушките скриха Цецо Банкеро в Белград - единственния Московски съюзник в Европа-Балканите .. да прибавим и около 3 млрд ..които отново изтекоха на Изток заради Беленскио Гьол излиза че бедна БГ е наляла общо над 150-160 млрд $ на Московия ..къде дават така ..само да продаваш ..а нищо да не купуваш ..тва и в Буркина Фасу гу нема ..ние имаме положителен търговски баланс примерно с Германия и Турция ..а припечеленото го снасяме в Масква ...!?.....

сега най-голямата ти гордост е лгтб фрик шоу. Сигурен съм, че гордо разхождаш висналото си шкембе и цици всяка година.

Ми след като окрадохте всичко и продължавате...ще друсаме, но не само...идва ред и на друго!

Ми навремето полицията биеше в мазето на районното ако си посмял да измънкаш нещо срещу властта. Пък не дай си боже някой доносник като тебе, дай чух да говориш срещу братския съветски социалистически народ или ужас срещу другаря Тодор Живков- директно отиваше в концлагер. Пък гледам тука без да се притеснявате пишете срещу властта срещу нашите съюзници и така нататък- ама никой не ви е арестува, никой не ви пребива и никой не ви вкарва в концлагер. И като беше толкова хубаво, като беше такъв разцвет и като беше такъв златен век- защо държавата фалира три пъти? И защо вашите другари комунисти довели разцветна на България, веднага след 10-ти станаха най-големите капиталисти с ограбени от България пари???

ХАЙДЕЕЕ. Манипулациите започнаха.

Колкото и да плюе по миналото, от това настоящето не става по-хубаво. Но като не можем да се похвалим с нещо добро от настоящето ни остава да плюем по миналото. А това да отричаме напълно всичко, което е било преди нас, е гнусна и отвратителна българска черта. Говорете за светлото бъдеще, а не за тъмното минало, но май светлото бъдеще е мираж.

Например имаш право на собствено мнение. Нещо забранено по времето на светлия комунизъм.

И кой ти чува твоето мнение? Ама стига сме се оглеждали назад, да гледаме напред.

ГОДИНИТЕ 1944-1989Г БЯХА ГОДИНИ НА ИСТИНСКИ ВЪЗХОД И ПРОГРЕС ЗА БЪЛГАРИЯ В ЦЯЛАТА НЕЙНА НАД 1300 ГОДИШНА ИСТОРИЯ. НА 09.09.1944Г. ОТ БЕДНА, ИЗОСТАНАЛА, ПОЛУФЕОДАЛНА, ФАШИСТКА ДЪРЖАВА БЕЗ НИКАКВА ПРОМИШЛЕНОСТ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, НАУКА И СЕЛСКО СТОПАНСТВО ОТ XVIII-XIX, ПРЕЗ 1989Г. БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧЕ ЕДНА МОДЕРНА, ВИСОКО РАЗВИТА, ПРОМИШЛЕНО-АГРАРНА ДЪРЖАВА. НА 27-МО МЯСТО МЯСТО ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ ИЗМЕЖДУ НАД 190 ДЪРЖАВИ ТОГАВА. ТОВА САМО ЗА 45 ГОДИНИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКО РАЗВИТИЕ. И ДО ДНЕС В УСЛОВИЯТА НА ДИВ, ВАРВАРСКИ, АНТИХУМАНЕН КАПИТАЛИЗЪМ ПО АМЕРИКАНСКИ "МОДЕЛ", ДНЕШНИТЕ "ДЕМОКРАТИ", ОЛИГАРСИ, ЧОРБАДЖИИ-ИЗЕДНИЦИ И ВСЯКАКВА ДРУГА КАПИТАЛИСЧЕСКА СГАН В ДНЕШ НА ПОРОБЕНА БЪЛГАРИЯ, ВСЕ ОЩЕ ПОЛЗВАТ ПОСТРОЕНОТО ПРИ СОЦИАЛЗИМА. ТОВА СА ХИЛЯДИ ЯЗОВИРИ, ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ МАГИСТРАЛИ, ЖП ЛИНИИ, МОСТОВЕ, УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ, БОЛНИЦИ, ТЕАТРИ, ЕЛЕСТРОСТАНЦИИ, ТЕЦ-ове, АЕЦ-КОЗЛОДУЙ, ФАБРИКИ И ЗАВОДИ, РАЗБГРАБЕНИ НА БЕЗЦЕНИЦА ОТ БЪЛГАРСКАТА, ФАШИСТКА, КОМПРАДОРСКА БУРЖОАЗИЯ СЛЕД 1989ГОДИНА. КАКВО НОВО СЕ ПОСТРОИ И СЪЗДАДЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА 34 ГОДИНИ КАПИТАЛИЗЪМ?? НИЩО, АБСОЛЮТНО НИЩО, ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! И ПОЧТИ ВСИЧКО ПОСТРОЕНО ЕДНО ВРЕМЕ СЕ РАЗРУШИ, РАЗПРОДАДЕ И РАЗГРАБИ. НЕКА ДА ЛАЯТ, КВИЧАТ И ГРУХТЯТ ИЗ ИНТЕРНЕТ ХИЛЯДИТЕ НИСКО ПЛАТЕНИ АМЕРИКАНСКИ, БРЮКСЕЛСКИ И СОРОСОИДНИ ТРОЛОВЕ И ПРОПАГАНДАТОРИ КОЛКО ЛОШО БИЛО ПРИ СОЦИАЛИЗМА И ВЪОБЩЕ КАКВО ЗЛО БИЛО СОЦИАЛИЗМА - ИСТИНАТА ЗА ОНОВА ЗЛАТНО ВРЕМЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА. ИСТИНАТА ЗА ТОГАВА ЩЕ ОСТАНЕ ЗАВИНАГИ. ДЖОРДЖ СОРОС ДОРИ ПОЧТИ ДОСТИГНА ДО ФАКТИЧЕСКИ ФАЛИТ 33-34 ГОДИНИ ДА ИЗЛИВА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ЗА АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА, ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ, СЪЗДАВАНЕ НА НЕГОВИ СИ ФОНДАЦИИ И НЕГОВА ПЕТА КОЛОНА В БЪЛГАРИЯ. И КАКВО ПОСТИГНА? ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. СТИГНА ДО ФАЛИТ - НАСКОРО СОРОС НАМАЛИ С ЦЕЛИ 40% ФИНАНСИРАНЕ НА СВОИТЕ ФОНДАЦИИ И ГРАНТАДЖИЙСКИ СЛУЖИТЕЛИ И ПРИСЛУЖНИЦИ. КАКВО ГОВОРИ ТОВА? ТОВА ГОВОРИ, ЧЕ СОРОС Е ВЕЧЕ ПРЕД ФАЛИТ! А ИСТИНАТА ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНОТО ДИНАМИЧНО РАЗВИТИЕ И ДОБРУВАНЕ ПРИ СОЦИАЛИЗМА НЕ МОЖА ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА! ДА ЖИВЕЕ СОЦИАЛИЗМА, ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА - НАЙ-СПРАВЕДЛИВИТЕ ОБЩЕСТВА В ИСТОРИЯТА НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО! ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ - СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!

Наистина тогава България беше толкова развита, че чак пренавита от развиване.

демагози си и останахте! Една шепа червени бандити си живеехте тогава, а българския народ тънеше в нищета и недоимък! Търпението ни свършва и за вас настъпва видов ден или може да го наречем апокалипсис!

Ако ние тогава сме били на 27-мо място по жизнен стандарт с тия празни магазини и липса на всякакъв вид стоки и 50 долара заплата, ако не и по-малка, тогава какво ли е било в тези държави след нас в класацията.

С трите фалита на България по времето на комунизма? Доказани и документирани в архивите на БКП

Покрай който ти върза и цъфна, щото преди това имахте по едни скъсани цървули.

а ве ..а видохте ли третата снимка ..там са наредени отромни портрети на Бай Трошо Правешкия неграмотен селтак и Целото политбюро на БКП ..тва иди дойди ..ама до тех са подредени също толкоZ огромни портрети на Льоня Брежнев и целото Политбюро на КПСС ..представяте ли се днес да подредим на площада портрети на днешните управници и на нашите съюZници примерно портретите на шефовете на ЕС или на шефовете на Янките и да караме да марширувкат децата ни точно пред теZи портрети ..а от некоя трибуна да им маха бате Бойко ..Фигуранта ..Коце Копейката ..каZвам тва ..Za да раZберат младите кво е било тогава

От доста време не бях чел нещо добре написано в Дир. Явно все още има единици, които им се отдава излагането на мисли в писмен вид.

Споко ! Всичко е наред ! Левичарският ЕС ще ни върне в тези носталгини времена.

Национален празник,ами че много се срамуват от него бе.Вървят по улиците и се мъчат да се кълчат на англиски.В училищата гледат да изучат англииския и да бягат от тази страна където я командават три посолства и карат Лъва да клекне и да ближе краката на измисления еврак.Скоро този прзаник ще бъде само спомен и ще го празнуват само макетата.

празник

???? !!!!! е и ...

Изтървали сте една абревиатура в заглавието - За възродения народ и пътя на ЦК на БКП към светли бъднини. Живееха те, ходеха и харчеха навсякъде п0о света, а ние внасяхме жълти стотинки в спестовни книжки.

Нямаме нужда от комунистическа пропаганда, тая измет и до ден днешен тормози и лъже народът ни !

От коя дупка изпълзяхте на 9.9.1944г. и на чия софра седнахте след Национализацията пре 1949г.!?! Със сигурност сте били яки Цървули цялата ви рода!. Аман от лайкучки!

Абе до кога ще живеете с миналото и непрекъснато що го спрягате!?! Не можете да отлепите от онези времена. Акълът ви е все там. За това и не вървите напред.

Да питам ? : За история чувал ли си? Давай да започнат от пирамидите в Египет. Да ги разрушат защото са от миналото.

И 40-годишните помнят. Ако обаче някой бе прочел "Железният светилник" и "Преспанските камбани" (на Д. Талев - комай е нужно да се пояснява?!), би разбрал как се е празнувал 11 май - Денят на Кирил и Методий и Новобългарската култура и писменост. Със сигурност не с манифестации, под строй, с набиване на крак пред трибуни с "величия", с предварителни репетиции в училищни дворове - поне 1 месец по-рано. Не сме носталгии, а не само паметливи, но и знаещи. Ето, такива статийки са за соцносталгиците...

а кой пита българския народ дали иска да е във Варшавския договор или в СИВ ..имаше ли референдум ..кой пита БГ народа дали иска да стане 16-та Zадунайска червена република ..както е искал бай Трошо правешкия несменяем и неграмотен сатрап ? а питал ли е некой българския народ БНА -Българската Народна Армия да влеZe в Чехословакия и да мачка чехословашкия народ ? А питал ли е некой българския народ червените кръволоци или техните деца и внуци след 75 години борба с чорбаджиите :) да станат новите червени чорбаджии ..най големите банкери ..zaстрахователи ..Фабриканти ..най големите градски и селски собственници ..? а питал ли е някой българския народ Пловдивския Панаир да бъде подарен на Гочето Гергов социалист и московски гражданин ..подариха му и ЦУМ ..нема по нагли мекерета от промосковските ..те продадоха БГ ..те предадоха тялото на Гоце Делчев на Сърбо-македонците ..те иzбиха цвета на българската нация и обраха всичко построено Zа 45 г робски труд ..чреZ УкаZ-56 .. грабителската приватиZaция и фалита на всички БГ банки където иZгоряха париците на сите трудолюбиви българи ! тогава немаше ни НАТО ..ни ЕС в БГ ...

Като се научиш да пишеш ПТАВИЛНО, може и да загубя малко време да ти чета написаните извращения. До тогава, се напъваш напразно.

Иванеее, Иванеее - ти си знаеш ...

Всичко беше по-хубаво от сега. Нацията беше единна, а не като сега - нацепена от Киро, Асен, Денков и посолството. Нямаше проблем да си намериш работа и да си построиш апартамент, които в момента са най-големите проблеми. Зад гърба ни стоеше Съветския съюз и България беше силна държава. А сега сме най-бедните в Европа и дори и бежанците ни избягват.

Политическата полиция се грижеше нацията да е единна. Който не е- директно в концлагера. Грижиш ли се и българите да си седя в България- не ги пускаха навънка а по границата се стреляше срещу всеки посмял да напусне комунистическия Рай.

Който явно е прекалено млад или съвсем умишлено пропуска действителността. На всичките тия манифестации нямаше искам не искам- участието беше задължително, опита за не участие носеше съответните наказания. Гледам също така умишлено забравя, как религията беше забранена и всеки посмял да отида на църква си носеше съответните последствия. Но съм сигурен, че авторът ще е първият, дето ще надигне вой срещу нарушаване на правата му, ако утре го подкараме с тоягата на една манифестация.

Е, сега вече манифестации няма, и да искаш. За сметка на това - педерастки паради.

Има много, ама много голяма разлика между едни минали и нови педераси - не само в идеологията, но и в поведението.

да припомним на промосковските комунета ако са Zaбравили ..че от 1944 г до 1990 г комунетата бяха zабранили 3-ти март ..беше си най обикновен работен ден..не беше никакъв национален праZник..а бе вие промосковците се въртите като фурнаджийски лопати бре ..3-ти март не е праZник ..сега 3-ти март е най великия БГ праZник ..религията е опиум Za народа това проповядвахте 45 г и направихте българите атеисти които нямат страх от Господа Бога ..сега иZведнъж станахте най православни от православните ..не мое да се раZмине човек в Православните храмове от комунета на Великден и Коледа ..даже ги приватиZирахте Коледа е приватиZирана от ПреZидентсвото ..а Велик ден от Мая манолова и другите промосковски мекеренца !

Сега те подкарват с FB на демонстрации и полицията те бие до насита. Сега гласуваш за една партия и с твоя глас печели друга партия и друга групировка, сглобена от посолството, и преданно служеща на посолството.

Като гледам грамотността, на редакторите на дир.бг, след 30+ години "демокрация", никакви бъднини не ни очакват. Камо ли пък светли! Особено Христова и Чалева....

Те са учили още по комунистически образец, по комунистическите учебници и са им преподавали комунистическите учители.

Ахам, според теб, те са 50-60 годишни лелки, а не 30-40 годишни чеда на "демокрацията"? Много си заблуден, приятелю.

Проблемът на Чалева е че започва от сутринта с твърд алкохол.

Календар