Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Употребен и забравен

ПРАХ И БРИЛЯНТИН

Употребен и забравен

37 години от оня 1 април 1986, когато обективът на Иван Григоров улови завръщането на Сергей Антонов у дома след 1222 дни в италиански затвор

1 април 1986 г. Сергей Антонов (най-вляво) се завръща в България след 1222 дни в италиански затвор (Снимка: Иван Григоров)

Тази странна пролет на 2023 - с всичките си климатични и "политични" дивотии идва да ни напомни и за съдбата на един тъжен, самотен и забравен българин, който преди 42 години беше нарочен от няколко западни тайни служби за съучастник в "Атентата на века" срещу Папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 в Рим.

1 април 1986 г. Сергей Антонов се завръща в България след 1222 дни в италиански затвор (Снимка: Иван Григоров)

1 април 1986 г. Сергей Антонов се завръща в България след 1222 дни в италиански затвор (Снимка: Иван Григоров)

Сергей Антонов се завръща в България през 1986 г., посрещнат от дъщеря си и сестра си. Зад тях е журналистът Иван Гарелов . Снимка: Иван Григоров

Още

Неразказаните факти за атентата срещу папа Йоан Павел II: Журналистът Богдана Лазарова пред Dir.bg

Неразказаните факти за атентата срещу Йоан Павел II: Журналистът Богдана Лазарова пред Dir.bg

Арестуван на 25 ноември 1982 и хвърлен в италианския затвор "Ребибия", този мъченик на съвременното глобално правосъдие и вероятно една от най-трагичните жертви на Студената война между Изтока и Запада прекара 1222 дни и нощи в самотната си килия, свит в още по-самотната си душа.

Другите двама българи - Василев и Айвазов - също заподозрени като съучастници в тъмното дело на "Сивия вълк" от Турция Али Агджа - бяха своевременно върнати в София.

Те избягнаха съдбата на Сергей. Бяха служители в българското посолство в Рим, докато тихият Антонов беше скромен служител в БГА "Балкан", "мека и чувствителна душа", много удобна за мачкане от опитните му манипулатори на "плаща и кинжала", както казва клишето в такива случаи.

На 29 март 1986 Римският наказателен съд оправдава Сергей Антонов (и другите двама българи) "поради липса на доказателства". Два дни по-късно, на 1 април 1986, болен психически и смазан физически Мъченикът Антонов се завръща в България.

1 април 1986 г. Сергей Антонов се завръща в България след 1222 дни в италиански затвор. На снимката е в прегръдките на майка си, зад тях е журналистът Иван Гарелов (Снимка: Иван Григоров)

Сергей Антонов се завръща в България през 1986 г., посрещнат от майка си и дъщеря си. Снимка: Иван Григоров

А на 1 август 2007 е намерен мъртъв в дома му в София. След затвора е изкарал още двайсет години на тъга, самота и забрава.

Още

Цветана Биаджони: Бях до Сергей Антонов по време на атентата срещу Йоан Павел Втори!

Цветана Биаджони: Бях до Сергей Антонов по време на атентата срещу Йоан Павел Втори!

Ако се вгледаме в горните събития, може да забележим, че повечето от тях се случват през периода на ескалираща Студена война между двата блока. В Съветския съюз старата партийна върхушка бавно се свлича от сцената, но Горбачов - по-късно възхваляван от Запада и мразен от много руснаци - още не се е качил на политическия връх в Кремъл.

Нито наследникът му Борис Елцин е знаел какво да очаква. В политическата бъркотия Софийският елит се надяваше, че "снишаването" може да мине над облаците и животът да си продължи по старому.

Но хората, които искаха да ускорят разпадането на Източния блок и на Ялтенската схема за европейските граници имаха добре подготвени планове за предстоящите промени. И "Случаят Антонов" беше част от тях.

Сергей Антонов се завръща в България през 1986 г., посрещнат от съпругата си Росица, дъщеря му Ани и майка му. Снимка: Иван Григоров

1 април 1986 г. Сергей Антонов се завръща в България след 1222 дни в италиански затвор. В дъното вдясно е журналиста Иван Ганев (Снимка: Иван Григоров)

Още

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

Американската журналистка Клеър Стърлинг лансира своята теория за атентата срещу папата. Хиляди вестници, радио и телевизионни станции подеха в ефира нейната история. Българските власти, тайните им служби и българските медии отчаяно се бориха няколко години да се противопоставят на това идеологическо цунами срещу България.

На помощ им се притекоха няколко десетки медии и служби от Източния блок, но борбата беше неравна и България на моменти усещаше колко е самотна.

Дори когато един бивш италиански премиер, сега покойник, каза официално, че "българската следа" в атентата е измислица, гласът му остана като в пустиня сред шумната идеологическа канонада.

Още

Цветана Биаджони: Бях до Сергей Антонов по време на атентата

Цветана Биаджони: Бях до Сергей Антонов по време на атентата

Боян Трайков, в онези години шеф на БТА, се опитваше да изгради ефективен медиен обръч за "кръгова отбрана" на България, но и това не беше лесно. Стигна се както до сериозни полемики, така и до комични ситуации.

Една пролетна утрин в апогея на скандала Боян Трайков беше свикал голяма международна пресконференция в Парк-хотел Москва. Имаше няколкостотин български и чуждестранни журналисти. И опитни български юристи по случая.

Кореспондентът на БиБиСи Марк Брейн, опитен и саркастичен медиен боец, се опита на прекрасен руски език да зададе въпроса си. Тишина.

Микрофоните в салона бяха като покойници. Марк попита втори, после трети път. Нищо. Тогава Боян Трайков каза остроумно:

"Както виждате колеги, ние с едни микрофони не можем да се справим, камо ли да организираме атентат срещу Папата..."

1 април 1986 г. Сергей Антонов се завръща в България след 1222 дни в италиански затвор. На снимката е със журналиста Иван Гарелов (Снимка: Иван Григоров)

Сергей Антонов се завръща в България през 1986 г., посрещнат от майка си и дъщеря си. Вляво е дипломатът Владимир КонстантиновСнимка: Иван Григоров

Няколко години по-късно, когато Берлинската стена вече беше паднала, а "българската следа" умряла от естествена смърт след решението на италианския наказателен съд за оневиняване на Антонов и другите двама българи, десетина нашенски журналисти, водени от един иначе симпатичен колега с буен перчем, потопен в брилянтин, се опитаха услужливо да съживят историята за "Българската следа", но след време, ако перифразираме публициста Продев, от опитите им остана само "прах и брилянтин".

1 април 1986 г. Сергей Антонов се завръща в България след 1222 дни в италиански затвор. На снимката до него е журналистката Ангелина Петрова (Снимка: Иван Григоров)

А междувременно личната драма на Сергей Антонов се развиваше вече не в килията му, а между стените на дома му. С разбито семейство, нерви и здраве, той бавно гаснеше в собствената си самота.

Преди няколко години си отиде и Клеър Стърлинг, също забравена - както тя, така и версията й за българите на площада пред Ватикана.

Арогантният Сив вълк Али Агджа си излежа присъдата , спечели немалко пари от "книжовната" си дейност и дори получи жест на опрощение от своята жертва - Папата славянин...

Когато същият Папа посети София на 24 май 2002 г., той тихо промълви, че "никога не е вярвал в българската следа".

Но за разлика от успокоителните думи към Агджа, той не намери сили да утеши гаснещия Сергей Антонов.

Енчо ГОСПОДИНОВ

Още

Преди 37 г. атентатът срещу папата преобърна живота на Сергей Антонов

Преди 37 г. атентатът срещу папата преобърна живота на Сергей Антонов

Още

 Отиде си Цветана Биаджони - един от двамата основни свидетели по делото "Сергей Антонов"

Отиде си Цветана Биаджони - един от двамата основни свидетели по делото "Сергей Антонов"

Още

Спомен за Сергей Антонов, обвинен за атентата срещу папа Йоан Павел Втори

Спомен за Сергей Антонов, обвинен за атентата срещу папа Йоан Павел Втори

Още

Защитникът на Сергей Антонов: Дайте ми документацията за имотите на Симеон! Искам да реша казуса!

Защитникът на Сергей Антонов: Дайте ми документацията за имотите на Симеон! Искам да реша казуса!

Още

Румен Радев благодари на адвоката на Сергей Антонов

Румен Радев благодари на адвоката на Сергей Антонов

Още

БСП внася предложение за поставяне на паметна плоча на Сергей Антонов в София

БСП внася предложение за поставяне на паметна плоча на Сергей Антонов в София

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Един ден с Гена Димитрова през 1988-а

Снимки на Иван Григоров от урок на знаменитата певица в Софийската опера

За възродения народ и пътя му към светли бъднини (галерия)

Снимките на родЕния репортер Иван ГРИГОРОВ от далечната 1973 ни напомнят за миналото, което на едни носи носталгия, а на други - нищо, защото не помнят "онова" време...

Бърза помощ ще има и хеликоптер.., само че в Прага преди 36 години

Докато в България "Болница на края на града" събира мало и голямо пред малкия екран, фоторепортерът Иван Григоров ни води в истинската "Бърза помощ" на столицата на тогавашна Чехословакия

В края на март 1984 г. - една друга Варшава, една друга Полша, един друг свят

Поглед към живота на Стария град със снимките на Иван Григоров

Анджей Вайда: Светът е тежко болен

Снимки на Иван Григоров от срещата на Анджей Вайда със Стефан Данаилов, Наум Шопов, Васил Михайлов и трупата на Театъра на народната армия на българска сцена през 1978-а

1988 г.: Айде на битака!

Снимки на фотографа Иван Григоров на софийския битак