Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дъщерята на Сталин взела за мемоарна книга 3 млн. долара

СЪДБИ

Дъщерята на Сталин взела за мемоарна книга 3 млн. долара

Светлана Алилуева и най-малката внучка на лидера - бегълки от сянката му

В светлината на прожекторите

За синовете на Сталин е писано много, по-малко се знае за дъщеря му Светлана Алилуева /др. Лана Питърс/. През 2011 г. тя почина от рак в Америка, на 85-годишна възраст. Приживе работи като преводач, издава няколко мемоарни книги с американското си име Лана Питърс и е доктор на филологическите науки. Дъщеря й Олга Крис Еванс е родена в Щатите и е 46-годишна бунтарка, собственик на антиквариат.

Как се озовава дъщерята на Сталин в Америка? - Тя заминава за Индия с праха на гражданския си мъж, за да го остави там. И не се връща обратно в Съветския съюз. Чрез посолството на САЩ в Делхи търси политическо убежище и след като й разрешават, заминава за Америка.

Още

Тя дръзва да каже "Не!" на Хитлер

Тя дръзва да каже "Не!" на Хитлер

Когато по-късно я питат защо не се е върнала в родината си, тя започва разказа си от детството. Той е лаконичен: Да, имала е всичко, което пожелае, но не й харесвал животът в "златна клетка". С две думи - нямала детство. Била съвсем малка, когато майка й се самоубива. Баща й практически почти винаги отсъствал от дома, зает с държавните дела. Гувернантката, готвачката, личният телохранител и шофьорът не можели да запълнят липсата на близките й.

"Не можех да се разхождам, да дружа, да разговарям с непознати... Детството ми беше изпълнено от забрани и ограничения!...", пише в мемоарите си Светлана Алилуева /Лана Питърс/.

Светлана с баща си и брат си, като малка

Още

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

Единствена нейна утеха по онова време бил брат й Василий, който като по-голям и самостоятелен, в отсъствието на баща им, си позволявал да кани на гости приятели - известни актьори, спортисти и певци. В края на 1942 г. именно на едно такова събиране Светлана се запознава с доста по-възрастния от нея актьор и сценарист от еврейски произход Алексей Каплер - нейната първа любов.

Каплер бил 38-годишен красавец, много харесван от жените. Той също обичал дамите и по тази причина вече имал два брака с известни актриси.

Към Светлана изпитал някакво ново и непознато дотогава чувство. Започнал често да я посещава във вилата на Сталин. Носел й "забранени" холивудски филми, които станали част от нейното най-приятно забавление. Особено когато ги гледали двамата. Всъщност, и двамата се чувствали самотни, търсещи сродна душа, и скоро я открили един в друг.

"С него ми беше спокойно и топло на душата, ще признае след много години дъщерята на Сталин. Аз изпитвах силно доверие в този човек, искаше ми се да сложа главата си на гърдите му и да затворя очи..."

Двамата наистина стават толкова близки, че в един момент просто не можели един без друг.

Баща и дъщеря...

Дъщерята на "Вожда на народите", обаче, трябвало да крие от всички чувствата си. Още първия път, когато били забелязани навън заедно, било докладвано на Сталин. Първото, което той сторил като баща, било хората му да "убедят" Каплер, да стои по-далече от дъщеря му.

И понеже той не се съгласил, първо бил буквално разпънат от службите от въпроси, после изкаран "английски шпионин", и накрая заточен в изправителен лагер за цели 10 години - два пъти по пет.

Баща и дъщеря - рядко заедно

Още

"Немите" герои на двете световни войни

"Немите" герои на двете световни войни

Защо Сталин толкова много мразел Каплер? - Едва ли заради разликата във възрастта между него и дъщеря му - той самият бил с 22 години по-възрастен от съпругата си Надежда. Може би защото Каплер бил евреин? - Не, по-късно той ще разреши брака на дъщеря си с друг евреин. Остава необяснима дълбоката неприязън на Сталин към Каплер, чиято цена ще изплатят собствената му дъщеря и нейният възлюбен.

След като изпращат Каплер в изправителен лагер, той нямал друг избор освен да се примири. Единственото му смислено занятие било да фотографира и да пише писма. Не и на Светлана, разбира се - бил строго следен да няма никаква връзка между двамата. Така че по време на заточението си Каплер сключил брак за трети път в живота си - и пак с актриса. Вероятно, за да бъде освободен?...

Не забравил Светлана - продължавал да има същите силни чувства към нея, но когато на петата година го освобождават, му забраняват да припари в Москва. Двамата успяват да си направят среща в Киев, но службите научават и отново арестуват Каплер, малко преди да може дори да зърне любимата си на перона на Киевската гара. Осъждат го на нови пет години заточение.

Каплер и Светлана - невъзможна любов

За това време Светлана Алилуева завършила училище с отличие, следвала в МГУ и защитила дисертация. Омъжила се за приятел на брат си - евреин, на име Григорий Морозов. Родила му момче, но година по-късно се развела със съпруга си. Някои казват, че това е станало по нареждане на Сталин. Вторият й съпруг бил близък на Сталин - ученият Юрий Жданов. От него Светлана родила дъщеря - Екатерина. Но и този брак се оказал кратък.

Каплер не излизал от мислите й...

Възрастната Светлана - Лана Питерс

Още

15 години от живота на Иля Репин - любов и безразсъдство

15 години от живота на Иля Репин - любов и безразсъдство

Двамата се срещат през 1954 г. в Москва, на едно заседание на Съюза на писателите. И тази среща е много вълнуваща, но...последната им!

След пълната реабилитация на името си, Каплер се посвещава на литературата. Завършва ВГИК и се жени за четвърти път - за поетеса. Умира на 74 години, няколко дни преди да навърши 75.

Светлана Алилуева се омъжила още три пъти! Първо за доктора на икономическите науки Иван Сванидзе, после за индийския комунист Браджешем Сингх, а после - за американския архитект Уилям Питърс. Именно от този й брак е дъщеря й Олга /Крис/.

Крис Еванс, Снимка: Twitter

Още

Прозвището "художникът на Сталин" съсипва живота на Александър Герасимов

Прозвището "художникът на Сталин" съсипва живота на Александър Герасимов

Още веднага след стъпва на американска земя, Алилуева книгата "Двайсет писма до приятеля", която е своеобразно послание към Каплер. В нея тя разказва за задкулисния живот на семейството на Сталин. Книгата предизвиква фурор в Щатите. Авторката й получава за нея 3 милиона долара.

След като се развежда и с архитекта, за пръв път опитва да се види с роднини в Грузия - заминава за родината заедно с най-малката си дъщеря Крис. Светлана завежда Крис в СССР, когато тя е на 13 години, но роднините дори не искат да се запознаят с момиченцето. Най-малката внучка на Сталин е отхвърлена от тях заради майка си. След три години Светлана и Крис се връщат обрятно в Америка.

Майка и дъщеря

Светлана Алилуева - Лана Питърс, умира в старчески дом в щата Уисконсин, САЩ. Самотна и забравена почти от всички!...

Дъщеря й Олга - Крис Еванс, днес 48-годишна, е странна птица - бунтарка, цялата изрисувана в татуировки, любителка на антикварните вещи и оръжията.

Най-малката внучка на Сталин - Крис Еванс, Снимка: Twitter

Още

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

Американци замислят филм за "лудия" руски композитор Олег Каравайчук

Крис е следвала в Англия, но се установява да живее в Портланд, САЩ, където отваря антикварен магазин, в който освен антики има и облекла и модни аксесоари в стил винтидж.

Крис, в магазина си за винтидж мода

В интервюта за американската преса казва, че никога не е била наследник на дядо си и че майка й се е опитвала да я държи далеч от политиката и семейните спомени. Няма много собствени. За дядо си казва: 

"Сталин не е фамилия, а болшевишки псевдоним. Моето семейство е Джугашвили - руснаци с грузински корени. Струва ми се, че от тях съм наследила някакво чувство за перманентна тъга и руска меланхолия...."

Крис. Снимка: Instagram

Бунтарското поведение на Крис не се харесва дори в страна на свободните нрави като Америка. През 2016 г. червени провокатори осъждат поведението й като дискредитиращо дядо й.

Крис провокира критиците си. Снимка: Twitter

Крис им отговаря в характерния си стил - с провокативна снимка в социалните мрежи, на която им показва единия от пръстите на ръката си. На други снимки се е снимала като рокерка със скъсан чорапогащник и автомат в ръка.

Крис. Снимка: Instagram

Еми МАРИЯНСКА

Още

Ленин "на тепсия"

Ленин "на тепсия"

Още

Нежни целувки от Ленин и тайната любов на Хитлер

Нежни целувки от Ленин и тайната любов на Хитлер

Коментирай 14

Календар

Препоръчваме ви

Жена бавно губи разсъдъка си от "Инсомния" в новия смразяващ трилър на Сара Пинбъра (откъс)

Авторката на "Зад нейните очи" с още по-зловещ и напрегнат роман, в който реалност и сън се преплитат

Пишат нова история за Джеймс Бонд по случай коронацията на Чарлз Трети

Романът "В тайна служба на Негово Величество" е поръчан от компанията "Иън Флеминг Пъбликейшънс" на британския писател Чарли Хигсън

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от Здравка Евтимова

Романът разказва за живота на българските роми

Епистоларният шедьовър "Завинаги твой, Винсент" разкрива истинското лице на художника

Честваме 170 години от рождението на Ван Гог с ново издание на писмата му

Нов тираж на "4 3 2 1" от Пол Остър

По желание на читателите издателство "Колибри" пуска нов тираж на последния роман на Пол Остър, неговия Opus magnum, озаглавен "4 3 2 1"

Пролетните „Литературни срещи“ и изборите на писателите

След по-малко от седмица - на 30, 31 март и 01 април в Гьоте-институт България, ще се проведе пролетното събитие от поредицата на фондация "Прочети София" - "Литературни срещи". Това е и началото на програма от няколко събития през годината