Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

15 години от живота на Иля Репин - любов и безразсъдство

ЖИВОТЪТ НА ГОЛЕМИТЕ В ИЗКУСТВОТО

15 години от живота на Иля Репин - любов и безразсъдство

Художникът попаднал в плен на чувствата си към простовата ексцентричка

Автопортрет на Иля Репин и Наталия Нордман, 1903 г., Музей "Атенеум", Хелзинки

Иля Репин е не само световноизвестен руски художник, но се славел и като голям хубавец, харесван от жените. Ето защо мнозина негови съвременници недоумявали на какво се дължи огромната му слабост към жена, която не се славела нито с хубост, нито с интелект – направо казано, минавала за…. глупачка. Иля Репин и простоватата Наталия Нордман живели съвместно в продължение не на ден-два, а цели 15 години.

1900 г. Иля и Наталия, в дома им

Още

Брачният живот на Толстой - истинска "война и мир"

Брачният живот на Толстой - истинска "война и мир"

През това време художникът създал истински шедьоври, на крилете на любовта, но работоспособността му била значително занижена заради постоянната му заетост с настроенията на ексцентричната му втора съпруга.

Най-любопитното от всичко е запознанството им с Наталия. Репин имал особен стил на рисуване на портрети. Докато рисувал някого, той предпочитал обектът му да позира в обкръжението на приятели, за да се чувства спокоен и естествен, а лицето му да не е напрегнато.

По онова време художникът имал поръчка за портрет на княгиня Тенишева. На първия сеанс тя била поканила бъбривата и весела Наталия. Репин за пръв път зърнал бъдещата си любима, но не само че въобще не ахнал, ами бил ужасен от нея. Дори изпратил писмо на княгинята, в което директно я молел никога повече в негово присъствие да не кани „тази“, имайки предвид Наталия.

Портрет на княгиня М.К. Тенишева, Иля Ефимович Репин 1896 г.

Кога и по какъв начин тази неприязън се превърнала в любов, никой не може да каже, но скоро след това Наталия вече придружавала художника в Одеса, откъдето той трябвало да отпътува към Палестина.

Фотография на Иля Репин и Наталия Нордман

Още

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

През 1899 г. Наталия забременява. Репин, който безумно много обичал децата, бил на върха на щастието. Ражда им се дъщеря. Според някои сведения, кръстили момиченцето Елена, според други – Наталия?... За жалост, новородената живяла само няколко месеца.

След нейната смърт, Репин решил, че трябва да се грижи за Наталия, защото смятал, че така е редно – че смъртта на дете е непрежалима загуба и мъка за всяка майка. Скоро обаче станало ясно за всички, че Наталия не скърби особено много за детето, което отдали на младостта й.

Фотография на Наталия Нордман

Репин, въпреки това, се чувствал длъжен да подсигури бъдещето й. Купил й къща в Куокала, Финландия. Именно там двойката заживява и прекарва 15 години заедно.

Дълго време двамата живели щастливи. Не им пречела нито 19-годишната им възрастова разлика, нито различията във възгледите им за живота.

Портрет на Наталия от Иля Репин, 1900 г.

Още

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Приятелите на Репин, неговите ученици и изкуствоведите, обаче, буквално при всяка среща с него се удивлявали на промените в начина му на живот и поведението му, в обкръжението на Наталия. Някои дори забелязали, че художникът става някак странно екзалтиран в нейно присъствие, според други - дори невъзпитан?...

Важното било, че го виждали щастлив и радостен от жизнеността на Наталия, която се радвала като дете на всяко удоволствие – предимно на танците, на гостите, на шумните компании.

Портрет на Наталия от Иля Репин, 1909 г.

Още

Мистериозната муза на Салвадор Дали - Аманда Лиър

Мистериозната муза на Салвадор Дали - Аманда Лиър

Нейната екстравагантност забавлявала художника. Двамата сключили граждански брак – Репин не можел повече да се венчава в църква след първия си развод.

Наталия обичала да устройва светски вечеринки, като в тях позволявала да участва и прислугата. Нещо повече, тя дори обявявала на гостите, че всеки трябва да се обслужва сам – да не разчита на слуги.

Гостите още от входа се събличали сами, влизали без придружаване в салона за вечеря и съвсем сами се обслужвали на масата. Ексцентричната домакиня устройвала дори игри, в които се хвърлял жребий на кого от присъстващите ще се падне да сервира на останалите на масата?

Домакини, слуги и гости - на една маса

Още

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

В един момент Наталия Борисовна се обявила за вегетарианка и на приемите почнала да угощава гостите със зеленчукови блюда и супи от всякакви треви и... „сено“, както шеговито се изразил веднъж един от приятелите на Репин.

Самият художник тайничко похапвал месо в ресторант, като използвал за това деловите си срещи.

1913 г. Иля Репин рисува в зимното си ателие портрета на Шаляпин

Още

Картина на Пикасо със сянка на негова любовница отива на търг за 50 милиона долара

Картина на Пикасо със сянка на негова любовница отива на търг за 50 милиона долара

В същото време вегетарианството по никакъв начин не пречело на Наталия да обича коняка, и тя честичко дори злоупотребявала с него, след което ставала още по-весела и забавна.

Любимата на Репин правела всичко показно и гръмко - сякаш предизвиквала обществото и демонстративно казвала на всички с поведението си:

„Той ме обича такава!“

Веднъж, на Рождество Христово в Москва, предизвикателното й поведение буквално накарало Репин да се изчерви – Наталия поздравила първо слугите, и чак тогава богаташите-домакини и гости на изтънченото парти, на което били поканени.

Домът-музей на Иля Репин, в който са живели с Наталия

Още

Третата си муза Айвазовски срещнал на... гробището

Третата си муза Айвазовски срещнал на... гробището

В светските среди все повече обсъждали нейните шумни „селски“ спектакли и импровизираните й „детски градини“, в които събирала селските деца и играела заедно с тях на криеница.

С пристрастяването си към вегетарианството, Наталия стигнала дотам, че забранила на Репин да носи шубата си от животинска кожа. Самата тя се обличала с толкова леки палта през зимата, че постоянно се простудявала. Една зима заболява тежко от пневмония, която нанесла тежки поражения върху здравето й.

1909 г. Вегетарианска вечеря у Репин

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Чудачествата й започнали някак да омръзват на Репин. Той все повече осъзнавал, че съпругата му му пречи да работи спокойно, зает с нейните „игри“ и настроения. Започнал да показва, че се дразни от тях.

Наталия все повече усещала охладняването на чувствата му. Един ден напуснала общия им дом, като оставила всичките си подаръци от него, и само с пари за път се отправила към Швейцария.

В Локарно постъпила на лечение в болница за бедни. След като научил това, Репин изпратил пари, които Наталия върнала с писмо, че не чувства себе си повече негова съпруга. Отказала дори да отвори писмото му до нея. Чак след години това писмо става публично достояние и започва така:

Аз започвам да ви обичам с дълбока и истинска любов. След 15 години съвместен живот не трябва така изведнъж да зачеркнем всичко!...“, разкайвал се Репин, но така или иначе Наталия не се върнала назад.

Иля Репин, фотография

Наталия Нордман умира на 28 юни 1914 г. Репин не отива на погребението й, а скоро след смъртта й отменя всички чудати нейни правила в общия им дом.

"Външно съжаляваше за кончината на Наталия, но съвсем не изглеждаше осиротял….“, казва един от биографите на художника.

Така или иначе, Наталия оставя трайни следи в живота и творчеството на художника.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Що е то "руски реализъм"?

Що е то "руски реализъм"?

Още

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Още

Руски художник прави кукли "мини Тюсо"

Руски художник прави кукли "мини Тюсо"

Още

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Одри Хепбърн между вечността и болката

30 години от смъртта на превърналата се във вечна класика актриса и модна икона