Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звездният имитатор на Тодор Живков - "с два пъти по-голям юбилей" от този на Десети ноември

ЮБИЛЯРИ

Звездният имитатор на Тодор Живков - "с два пъти по-голям юбилей" от този на Десети ноември

Актьорът-поет и писател Звезделин Минков стана на 60

Снимка: Личен архив на Звезделин Минков

Появата му кара хората да се смеят до сълзи, а той, като добрите комици, говори сериозно. И ако си затвориш очите, и само слушаш гласа му, "чуваш" Тодор Живков, Георги Парцалев, Григор Вачков, Петър Слабаков, Георги Черкелов, Тодор Колев, Никола Анастасов и Георги Калоянчев, като възкръснали. Актьорът Звезделин Минков има божествената дарба да "възкресява" с гласа си и невероятния си актьорски талант любимци на публиката и емблематични личности.

Парадоксът е, че е един от най-добрите имитатори на Тато, и в същото време е роден на емблематичната дата на падането на Живков от власт - Десети ноември, но през 1959-а. От това произлиза още един парадоксален математически факт - че на днешния 30-и юбилей на Десети ноември, шегаджията става на 2 пъти по 30, т.е. юбилеят му, както се шегуват негови приятели, е "два пъти по-голям от юбилея на Прехода".

Снимка: Личен архив на Звезделин Минков

"Непреходни остават само хуморът и светлите хора!", отбелязва в социалните мрежи почитател на актьора, и тази забележка е не само позитивна, но и много точна, отнесена към личността на Звезделин Минков.

Още

Концерт - трибют в памет на Тодор Колев

Концерт - трибют в памет на Тодор Колев

Той е светла личност, готова винаги да намери смешната страна на сериозното и да го представи така, че докато се смеем, осъзнаваме "колко е сериозно смешното".

Потърсихме юбиляра на върха на празника му, да го попитаме как самият той гледа на юбилея си, случил се на тази знаменателна дата - 30 години от "онзи" Десети ноември?

"Ами, така е решила съдбата!, отговаря ни той. През 1986-а година бях при леля Ванга. И след като през годините се случи точно това, което тя ми предрече, разбрах че трябва да бъдем добри и смирени, и да знаем, че нищо не е случайно на този свят. От нас се иска само едно - да се отнасяме с любов към ближните си и да вършим само добрини. Останалото не зависи от нас!...", каза актьорът за Impressio.

Звезделин Минков е роден на 10 ноември 1959 в Козлодуй. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", в класа на проф. Елка Михайлова (1979 - 83). Работил е като конферансие и хуморист в ансамбъл "Магистрали" към Министерството на транспорта, с художествен ръководител Стефан Диомов и солисти Ваня Костова, Росица Ганева и др. Играл е на сцената на Драматичен театър "Димитър Димов" в Кърджали, Врачанския театър, Ямболския драматичен театър "Невена Коканова". Бил е конферансие на няколко български цирка. От 2001 г. до момента е актьор на свободна практика.

Първият му голям успех е през 1985-а - Първо място в конкурс на БНР за най-добър имитатор. През същата година спечелва още една награда - за най-добро изпълнение на произведение на Чудомир в Казанлък.

Снимка: Личен архив на Звезделин Минков

Още

Фото-носталгично за Парцалев

Фото-носталгично за Парцалев

В киното е играл във филмите на все много известни български режисьори: в "Леталото" на Огнян Гелинов, "Копнежи по белия път" на Никола Корабов, "Ударът" на Борислав Шаралиев, "Иван и Александра" на Иван Ничев и др.

Познаваме го и като водещ на телевизионни новогодишни програми.

На театралната сцена е силно запомнящо се участието му в постановката "Сеанс" на Иван Кулеков, играна на сцената на Народния театър "Иван Вазов" през 1990-а.

През 1994 г. актьорът издава аудиокасетата "Закачките на Звезделин", която придобива огромна популярност. 

Известен е като един от най-големите почитатели на Георги Парцалев, на когото е посветил и актьорския си, и писателския си талант. Издаде книга с автобиографични моменти от живота на своя кумир. В нея казва, че най-големият урок, който е получил от големия Парцалев, е да придаде смисъл на паузата. Това е времето, в което публиката осмисля казаното и може да реагира. 

Що се отнася до таланта на Минков да имитира Тодор Живков, то той го открил като 15-годишен ученик в Козлодуй. На едно тържество на АЕЦ-а трябвало търпеливо да изслуша речта на бай Тошо, докато ученическият духов оркестър, в който свирел, чакал реда си в програмата. Малкият Звезди така запаметил речта, че вечерта я издекламирал едно към едно вкъщи, а родителите му се превивали от смях.

Снимка: Личен архив на Звезделин Минков

В едно интервю преди години Звезделин Минков разказва за тънкостите в имитацията на много популярните личности - че на имитатора му е необходим не само актьорски талант, но и психологизъм - да опознае типажа на имитирания. В това интервю актьорът обръща внимание и на словесни детайли от изказа на имитираните и дава за пример как Тодор Колев казвал "сигулката", а не "цигулката", а Петър Слабаков "Слушай, ва..."

"Тези характерни неща в изказа играят огромна роля за правдивото възприемане на образа!", отбелязва Минков.   

Още

Левчев или орисията на талантливия във време на догми

Левчев или орисията на талантливия във време на догми

Най-любопитното е, че така както актьорът умее да пресъздава хумор и е признат за един от най-добрите ни съвременни комици-имитатори, Минков има и "неимитаторска" - напълно авторска страна - той е поет и писател-драматург исценарист. Има издадени три стихосбирки: "Песни за Мария" (1998), "Усещане за вечност" (2001) и "Земни небеса" (2008).

Включен е в поетичния сборник на покойния Любомир Левчев "SMS поезия" (2004).

Представяне на книгата "Малки спомени за големия Парцалев" 02.04.2015 / Снимка: BulFoto

Като драматург е автор на на моноспектаклите "Нема лабаво" и "Аз съм Марко Тотев", а като киносценарист е автор на сценариите на два игрални филма - "33 години от живота на един страхливец" и "Последната изневяра". Минков има и неиздаден роман "Животът на един артист".

Да пожелаем на юбиляра Звезделин Минков още дълги години да ни "разсмива сериозно", и да издаде още много книги.

Човек, който цял живот лекува душите на хората със смехотерапия, и живее със светлината на хумора и поезията в душата си, няма как да не е благословен!

Честит 60-годишен юбилей на актьора-поет и драматург Звезделин Минков!

Още

Жоро Тошев направи филм за Георги Парцалев

Жоро Тошев направи филм за Георги Парцалев

Още

Мартина Вачкова играе роля на Парцалев в пиесата „Рейс“ по Стратиев

Мартина Вачкова играе роля на Парцалев в пиесата „Рейс“ по Стратиев

Още

Тъжният веселяк Григор Вачков

Тъжният веселяк Григор Вачков

Още

Зала 1 на НДК почете на крака Никола Анастасов във филма "Безкрайната градина"

Зала 1 на НДК почете на крака Никола Анастасов във филма "Безкрайната градина"

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Джон Ленън купил правата на филма му "Къртицата"

Маестрото на психомагията Алехандро Ходоровски - на 95

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие

Писмо с негов ръкопис бе в неизвестност 70 години

40 години от смъртта на писателя-магически реалист Хулио Кортасар

Голямата й любов - британски офицер, загива в България

25 години от смъртта на писателката Айрис Мърдок

Прошка за вечно влюбения Робърт Бърнс

265 години от рождението на поета