Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фото-носталгично за Парцалев

ГОЛЕМИТЕ САТИРИЦИ

Фото-носталгично за Парцалев

Навършиха се 29 години от смъртта на големия наш комик

Георги Парцалев (Снимка: Иван Григоров/Колаж: Юлиян Илиев)

"Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости", e фраза на народния любимец Георги Парцалев, който си отиде от този свят на 31 октомври преди 29 години. Апартаментът му в столицата, близо до Борисовата градина, в който знаменитият актьор живя повече от десетилетие, бе превърнат в атрактивно място за забавление - клуб "Room 66".

Декември 1979 г. (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Помещенията, обаче, нямат нищо общо с вида, в който ги е поддържал комикът. Затова пък фотографът Иван Григоров ги е снимал, и благодарение на неговите фотографии днес можем да си припомним автентичния интериор, в който са минавали свободните часове и усамотяванията на народния любимец Георги Парцалев.

С шоумена Иво Божков (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Още

Клоунът аристократ, който блесна и изгасна като комета

Клоунът аристократ, който блесна и изгасна като комета

Вече толкова много години не го забравяме - липсва ни сериозният му тон, който буквално изригваше смеха ни. Липсват ни тембърът му, неговият поглед, човешкото му излъчване, невероятният му комедиен талант. А такъв ли беше всъщност, в живота си на обикновен човек? - Може би понякога е бил тъжен, може би е бил самотен, може би е бил разочарован?... Човек остава насаме с тези най-интимни свои състояния, най-вече скрит от чуждите погледи - в дома си...

Декември 1979 г. (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

В книгата си "Всенародният любимец Георги Парцалев и проклятието да си гей в НРБ" на Пенчо Ковачев, авторът разказва малко познати факти от живота на актьора. Първо, откъде тръгва фамилното му име: "Мълчи като парцал", казвали хората за един прадядо на актьора - бил голям темерут.

Друга версия пък твърди, че някой си от рода търгувал с парцали? Според трета версия прадядото ходел със закърпени панталони, та затова му лепнали прозвището Парцала. Бащата на малкия Георги - бай Иван бил търговец, а майка му Веска била жена с невероятно чувство за хумор.

С Георги Калоянчев и Светослав Пеев в емблематичния "Рейс" от Станислав Стратиев на сцената на Сатирата през 1980 г. (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Първата роля на малкия Георги в училището в Левски, била пълен провал. В една силно драмагтична роля, понеже не успял убедително да се "застреля" с пистолет на сцената, грабнал един нож и "преповторил" репликата си. Публиката избухнала в смях, а после целият град го подигравал: "Ей го оня, дето се застреля с ножа!"

Декември 1979 г. (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Още

От 1984 до 2018  - всичко е театър!

От 1984 до 2018 - всичко е театър!

Като младеж се влюбва в едно момиче. Казвала се Роза. Нескопосано, но все пак я целунал.

Похвалил се на баща си, а той му казал хич да не се надява на нищо, защото родителите й са богати и няма да я дадат на някой си, средна ръка човек. Дали това разочарование, или по чисто генетична причина, но Георги Парцалев, да го кажем така - не си падаше по жените. Затова пък беше най-добрият приятел и за мъже, и за жени - щедър, отзивчив, всеотдаен.

27 март 1984 г. Звездният отбор на Сатиричния театър: Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Димитър Манчев и Константин Коцев в Деня на театъра (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

"Черпеше с последните си пари!", казва в едно интервю Георги Мамалев. Парцалев си остава до края малко наивен като дете към хората. Сигурно заради това някои са злоупотребявали с него, а той не можел да им се сърди и да държи "гарез".

Освен че беше легенда на Сатирата, Парцалев игра в 17 игрални филма и в 5 телевизионни сериала. И нито веднъж не бе награден!... Кинофестивалът във Варна през 1971-ва до последно уж готви да го награди за ролята му на Иван Съботянина в "Тримата от запаса", но накрая дават наградата на Кирил Господинов.

27 март 1984 г. Сатириците се стягат за мач в Международния ден на театъра на националния стадион "Васил Левски" (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Парцалев бе чужд на завистта, алчността и на много други човешки пороци, така характерни за мнозина. Чуждо му беше и да се величае, като други свои колеги, актьори. Комикът си отиде от този свят с чиста душа.

А от нашата памет не се "изтриват" онази негова специфична иронична усмивка, топлият му поглед, гласът му... Минали са толкова много години, а още ги помним - запечатили са се  дълбоко в подсъзнанието ни...Смехът май наистина е много сериозно нещо!...

1980 г. В спектакъла "Рейс" от Станислав Стратиев (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Еми МАРИЯНСКА

Още

Вели Чаушев: Актьорът преживява смъртта десетки пъти...

Вели Чаушев: Актьорът преживява смъртта десетки пъти...

Още

Константин Коцев си отиде от този свят, "пренесен" от болестта в една друга реалност

Константин Коцев си отиде от този свят, "пренесен" от болестта в една друга реалност

Още

Никола Анастасов - слънчевото дете на българския театър

Никола Анастасов - слънчевото дете на българския театър

Още

Стоянка Мутафова:   След смъртта на Нейчо сложих кръст на сърцето си

Стоянка Мутафова: След смъртта на Нейчо сложих кръст на сърцето си

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Вечно влюбеният Гьоте на 74 предложил брак на 17-годишна

190 години от смъртта на гениалния поет, философ и хуманист

Овидий умира в изгнание, прокуден от Рим по морални причини

Авторът на "Метаморфози" изгорил оригинала на поемата си

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Събитието е с начало 25 март 2022 г. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ)

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският поет, медиен артист, писател, филмов, театрален и оперен режисьор, композитор, художник и продуцент Лех Майевски представи най-новия си филм "Бриджит Бардо завинаги" пред публиката на София филм фест снощи