Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фото-носталгично за Парцалев

ГОЛЕМИТЕ САТИРИЦИ

Фото-носталгично за Парцалев

Навършиха се 29 години от смъртта на големия наш комик

Георги Парцалев (Снимка: Иван Григоров/Колаж: Юлиян Илиев)

"Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости", e фраза на народния любимец Георги Парцалев, който си отиде от този свят на 31 октомври преди 29 години. Апартаментът му в столицата, близо до Борисовата градина, в който знаменитият актьор живя повече от десетилетие, бе превърнат в атрактивно място за забавление - клуб "Room 66".

Декември 1979 г. (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Помещенията, обаче, нямат нищо общо с вида, в който ги е поддържал комикът. Затова пък фотографът Иван Григоров ги е снимал, и благодарение на неговите фотографии днес можем да си припомним автентичния интериор, в който са минавали свободните часове и усамотяванията на народния любимец Георги Парцалев.

С шоумена Иво Божков (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Още

Клоунът аристократ, който блесна и изгасна като комета

Клоунът аристократ, който блесна и изгасна като комета

Вече толкова много години не го забравяме - липсва ни сериозният му тон, който буквално изригваше смеха ни. Липсват ни тембърът му, неговият поглед, човешкото му излъчване, невероятният му комедиен талант. А такъв ли беше всъщност, в живота си на обикновен човек? - Може би понякога е бил тъжен, може би е бил самотен, може би е бил разочарован?... Човек остава насаме с тези най-интимни свои състояния, най-вече скрит от чуждите погледи - в дома си...

Декември 1979 г. (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

В книгата си "Всенародният любимец Георги Парцалев и проклятието да си гей в НРБ" на Пенчо Ковачев, авторът разказва малко познати факти от живота на актьора. Първо, откъде тръгва фамилното му име: "Мълчи като парцал", казвали хората за един прадядо на актьора - бил голям темерут.

Друга версия пък твърди, че някой си от рода търгувал с парцали? Според трета версия прадядото ходел със закърпени панталони, та затова му лепнали прозвището Парцала. Бащата на малкия Георги - бай Иван бил търговец, а майка му Веска била жена с невероятно чувство за хумор.

С Георги Калоянчев и Светослав Пеев в емблематичния "Рейс" от Станислав Стратиев на сцената на Сатирата през 1980 г. (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Първата роля на малкия Георги в училището в Левски, била пълен провал. В една силно драмагтична роля, понеже не успял убедително да се "застреля" с пистолет на сцената, грабнал един нож и "преповторил" репликата си. Публиката избухнала в смях, а после целият град го подигравал: "Ей го оня, дето се застреля с ножа!"

Декември 1979 г. (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Още

От 1984 до 2018  - всичко е театър!

От 1984 до 2018 - всичко е театър!

Като младеж се влюбва в едно момиче. Казвала се Роза. Нескопосано, но все пак я целунал.

Похвалил се на баща си, а той му казал хич да не се надява на нищо, защото родителите й са богати и няма да я дадат на някой си, средна ръка човек. Дали това разочарование, или по чисто генетична причина, но Георги Парцалев, да го кажем така - не си падаше по жените. Затова пък беше най-добрият приятел и за мъже, и за жени - щедър, отзивчив, всеотдаен.

27 март 1984 г. Звездният отбор на Сатиричния театър: Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Димитър Манчев и Константин Коцев в Деня на театъра (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

"Черпеше с последните си пари!", казва в едно интервю Георги Мамалев. Парцалев си остава до края малко наивен като дете към хората. Сигурно заради това някои са злоупотребявали с него, а той не можел да им се сърди и да държи "гарез".

Освен че беше легенда на Сатирата, Парцалев игра в 17 игрални филма и в 5 телевизионни сериала. И нито веднъж не бе награден!... Кинофестивалът във Варна през 1971-ва до последно уж готви да го награди за ролята му на Иван Съботянина в "Тримата от запаса", но накрая дават наградата на Кирил Господинов.

27 март 1984 г. Сатириците се стягат за мач в Международния ден на театъра на националния стадион "Васил Левски" (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Парцалев бе чужд на завистта, алчността и на много други човешки пороци, така характерни за мнозина. Чуждо му беше и да се величае, като други свои колеги, актьори. Комикът си отиде от този свят с чиста душа.

А от нашата памет не се "изтриват" онази негова специфична иронична усмивка, топлият му поглед, гласът му... Минали са толкова много години, а още ги помним - запечатили са се  дълбоко в подсъзнанието ни...Смехът май наистина е много сериозно нещо!...

1980 г. В спектакъла "Рейс" от Станислав Стратиев (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Еми МАРИЯНСКА

Още

Вели Чаушев: Актьорът преживява смъртта десетки пъти...

Вели Чаушев: Актьорът преживява смъртта десетки пъти...

Още

Константин Коцев си отиде от този свят, "пренесен" от болестта в една друга реалност

Константин Коцев си отиде от този свят, "пренесен" от болестта в една друга реалност

Още

Никола Анастасов - слънчевото дете на българския театър

Никола Анастасов - слънчевото дете на българския театър

Още

Стоянка Мутафова:   След смъртта на Нейчо сложих кръст на сърцето си

Стоянка Мутафова: След смъртта на Нейчо сложих кръст на сърцето си

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Кант във вертеп, съблазнителят Киркегор: Великите мислители и любовта

Книгата "Любовта на философите" от М. Гайер разказва за любовните капани, в които са попадали на най-мъдрите хора на света

Димо Коларов - "Златното око" на камерата

24 години от смъртта на филмовия оператор

Мартин Скорсезе в есе за Федерико Фелини и изгубената магия на киното

В „Маестрото“, режисьорът критикува съвременната филмова индустрия

Георги Минчев - живот, изпят с ритъма на рока

20 години от смъртта на легендарния изпълнител

"Случаят Левски": За Апостола в това общество място няма, защото то отново би го унищожило

"Българските управници от последното столетие превърнаха Левски от идеал в идол" споделя авторът на книгата Людмил Леонидов

Борис Пастернак: Февруари. Без да чакаш, пиши, ридай с мастило ти

Google отбелязва днес 131 години от рождението на руския Нобелов лауреат с рисунка, вдъхновена от стихотворението му за месец февруари