Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

От 1984 до 2018 - всичко е театър!

ТЕАТЪРЪТ ПРОДЪЛЖАВА

От 1984 до 2018 - всичко е театър!

Обективът на Иван Григоров е запаметил легендарни актьори на една друга сцена - претъпкания стадион "Васил Левски", на Международния ден на театъра, с леко намигване и тъжна усмивка

Снимки: Иван Григоров/ Колаж: Юлиян Илиев

На 1 април 2018 г. от 19:30 ч. във фоайето на Сатиричния театър ще се открие фотоизложбата на Иван Григоров "ВСИЧКО Е ТЕАТЪР 1984".

Още

Иван Григоров: "Шотландския боец" на българската фотожурналистика

Иван Григоров: "Шотландския боец" на българската фотожурналистика

Ето какво сподели пред Impressio големият фоторепортер:

"Тези снимки са един спомен за големите ни актьори. Те не трябва да тънат в забвение и не случайно ще останат и за в бъдеще на стената в Сатиричния театър. 

Шоуто бе невероятно, смешно... 

Хората ходеха в Сатирата, за да чуят някакъв намек, този езоповски език за властта, които по това време други не си позволяваха.

Никола Анастасов, Стоянка Мутафова, Георги Парцалев и Димитър Манчев (Снимка: Иван Григоров)

Снимка: Иван Григоров

Васил Попилиев (Снимка: Иван Григоров)

Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Димитър Манчев и Константин Коцев (Снимка: Иван Григоров)

Събитието е 27 март - Международен ден на театъра, през култовата 1984 година, която неминуемо свързваме с Оруел и тоталитарното безумие, което присъства и в съдбата на нашия театър. Вестник "Поглед", който по това време правеше много такива мачове и събития, организира поредното зрелище между артисти и журналисти. И в световния ден на театъра с голяма организация при близо 40-50 хиляди души при претъпкан "небезизвестен" стадион дефилираха голям брой театри от София и провинцията. Начело на цялата тази "щуротия" бяха сатирците - най-гледания и любим театър по това време. Цялото това шоу започна с кацането на хеликоптер, с десант.

(Снимка: Иван Григоров)

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Константин Коцев и Георги Парцалев (Снимка: Иван Григоров)

Велко Кънев, Любомир Кабакчиев, Борис Луканов, Стефан Данаилов, Михаил Петров (Снимка: Иван Григоров)

Мачът е ала-бала, защото не това бе важното, интересното бяха дефилетата на актьорските трупи и плакатите, които носеха и които са актуални и днес. В центъра на вниманието бяха маймунджулъците на най-великите артисти от Сатирата по това време, и които за съжаление повечето вече ги няма - Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Константин Коцев, Димитър Манчев и много други. Народният театър се появи с тоги, водени от Стефан Данаилов, зад него е Любомир Кабакчиев. Мачът бе открит от Иван Славков, Вели Чаушев и Николай Николаев - бате Николай.

Невероятно шоу пред страшно много народ. Има снимка, например, където се размахва метла, изключително актуална снимка дори и в момента.

Не мога да пропусна, че след "Поглед" главен организатор на събитието бе Митко Димков - най-известният ни спортен журналист по онова време.

Днес, обаче, за да се извадят подобни уникални спомени е много трудно се намерят ценители и спонсори.

Иван Славков (Снимка: Иван Григоров)

Вели Чаушев и Николай Николаев - Бате Николай (Снимка: Иван Григоров)

Снимка: Иван Григоров

Стойчо Мазгалов, Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев (Снимка: Иван Григоров)

Константин Коцев (Снимка: Иван Григоров)

Известният журналист Енчо Господинов повдига завесата пред предстоящата експозиция, спомняйки си:

"Годината е 1984. Времето - Международният ден на театъра - 27 март. Мястото - право в сърцето на хората, които разбираха, че всичко в живота е като на театър: смях и сълзи, смях през сълзи и сцена, понякога пълна с абсурди. Сцената може да бъде България, може и светът, както го вижда големият английски писател и журналист Джордж Оруел в мрачната си гротеска "1984", визиращ един свят на тотална тирания и шизофренна политика.

Обективът на Иван ГРИГОРОВ от легендарния вестник "ПОГЛЕД" ни показва една друга сцена, един друг вид театър, разиграл се на претъпкания стадион "Васил Левски" и 16-а страница на "ПОГЛЕД": футболен мач между артисти и журналисти. Тогава артистите бяха боготворени и май прилично платени, а журналистите бяха дори уважавани...

Стойко Пеев (Снимка: Иван Григоров)

Георги Калоянчев, Марин Янев, Константин Коцев (Снимка: Иван Григоров)

Любомир Кабакчиев (Снимка: Иван Григоров)

Снимка: Иван Григоров

Един паралелен свят, в който истина и смях, футбол и театър, творческо въображение и суров реализъм, интелЕгенция и Народ, партийни и безпартийни гледаха през страниците на "ПОГЛЕД" и от сцените на "Сатиричния" и на другите храмове на Мелпомена идва ли светлото бъдеще.

Всичко това можете да го видите директно или между редовете в снимките на Иван, моя стар другар в журналистическите битки. Гледайте и мислете. Но знайте, че колкото повече мислите, толкова повече ще се замисляте, както казваше Радичков. "Както ви се харесва", прошепва до него Бардът Шекспир. Времето минава, остават спомените и снимките...

Театърът продължава!"

Изложбата се оъществява с подкрепата на ОББ (Обединена Българска Банка) и Сатиричен театър "Алеко Константинов". Всеки, който иска да купи някои от тези уникални кадри може да се свърже с Иван Григоров на адрес: [email protected]

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Кирил Господинов (Снимка: Иван Григоров)

Георги Парцалев (Снимка: Иван Григоров)

Още

"Златен Кукерикон 2018" - най-веселите награди тази пролет!

"Златен Кукерикон 2018" - най-веселите награди тази пролет!

След откриването на изложбата започва и церемонията по връчването на Националните награди за театрални постижения в областта на комедията и сатирата "Златен Кукерикон".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дечко Узунов. Съзидания

Изложба от 16 май до 8 септември 2024 г. в СГХГ

Актрисата Мерил Стрийп ще получи почетна награда "Златна палма" в Кан

Холивудска легенда, която е на 74 години, и има рекордните 21 номинации за "Оскар", досега е участвала само веднъж на форума в Кан

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса