Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

От 1984 до 2018 - всичко е театър!

ТЕАТЪРЪТ ПРОДЪЛЖАВА

От 1984 до 2018 - всичко е театър!

Обективът на Иван Григоров е запаметил легендарни актьори на една друга сцена - претъпкания стадион "Васил Левски", на Международния ден на театъра, с леко намигване и тъжна усмивка

Снимки: Иван Григоров/ Колаж: Юлиян Илиев

На 1 април 2018 г. от 19:30 ч. във фоайето на Сатиричния театър ще се открие фотоизложбата на Иван Григоров "ВСИЧКО Е ТЕАТЪР 1984".

Още

Иван Григоров: "Шотландския боец" на българската фотожурналистика

Иван Григоров: "Шотландския боец" на българската фотожурналистика

Ето какво сподели пред Impressio големият фоторепортер:

"Тези снимки са един спомен за големите ни актьори. Те не трябва да тънат в забвение и не случайно ще останат и за в бъдеще на стената в Сатиричния театър. 

Шоуто бе невероятно, смешно... 

Хората ходеха в Сатирата, за да чуят някакъв намек, този езоповски език за властта, които по това време други не си позволяваха.

Никола Анастасов, Стоянка Мутафова, Георги Парцалев и Димитър Манчев (Снимка: Иван Григоров)

Снимка: Иван Григоров

Васил Попилиев (Снимка: Иван Григоров)

Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Димитър Манчев и Константин Коцев (Снимка: Иван Григоров)

Събитието е 27 март - Международен ден на театъра, през култовата 1984 година, която неминуемо свързваме с Оруел и тоталитарното безумие, което присъства и в съдбата на нашия театър. Вестник "Поглед", който по това време правеше много такива мачове и събития, организира поредното зрелище между артисти и журналисти. И в световния ден на театъра с голяма организация при близо 40-50 хиляди души при претъпкан "небезизвестен" стадион дефилираха голям брой театри от София и провинцията. Начело на цялата тази "щуротия" бяха сатирците - най-гледания и любим театър по това време. Цялото това шоу започна с кацането на хеликоптер, с десант.

(Снимка: Иван Григоров)

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Константин Коцев и Георги Парцалев (Снимка: Иван Григоров)

Велко Кънев, Любомир Кабакчиев, Борис Луканов, Стефан Данаилов, Михаил Петров (Снимка: Иван Григоров)

Мачът е ала-бала, защото не това бе важното, интересното бяха дефилетата на актьорските трупи и плакатите, които носеха и които са актуални и днес. В центъра на вниманието бяха маймунджулъците на най-великите артисти от Сатирата по това време, и които за съжаление повечето вече ги няма - Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Константин Коцев, Димитър Манчев и много други. Народният театър се появи с тоги, водени от Стефан Данаилов, зад него е Любомир Кабакчиев. Мачът бе открит от Иван Славков, Вели Чаушев и Николай Николаев - бате Николай.

Невероятно шоу пред страшно много народ. Има снимка, например, където се размахва метла, изключително актуална снимка дори и в момента.

Не мога да пропусна, че след "Поглед" главен организатор на събитието бе Митко Димков - най-известният ни спортен журналист по онова време.

Днес, обаче, за да се извадят подобни уникални спомени е много трудно се намерят ценители и спонсори.

Иван Славков (Снимка: Иван Григоров)

Вели Чаушев и Николай Николаев - Бате Николай (Снимка: Иван Григоров)

Снимка: Иван Григоров

Стойчо Мазгалов, Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев (Снимка: Иван Григоров)

Константин Коцев (Снимка: Иван Григоров)

Известният журналист Енчо Господинов повдига завесата пред предстоящата експозиция, спомняйки си:

"Годината е 1984. Времето - Международният ден на театъра - 27 март. Мястото - право в сърцето на хората, които разбираха, че всичко в живота е като на театър: смях и сълзи, смях през сълзи и сцена, понякога пълна с абсурди. Сцената може да бъде България, може и светът, както го вижда големият английски писател и журналист Джордж Оруел в мрачната си гротеска "1984", визиращ един свят на тотална тирания и шизофренна политика.

Обективът на Иван ГРИГОРОВ от легендарния вестник "ПОГЛЕД" ни показва една друга сцена, един друг вид театър, разиграл се на претъпкания стадион "Васил Левски" и 16-а страница на "ПОГЛЕД": футболен мач между артисти и журналисти. Тогава артистите бяха боготворени и май прилично платени, а журналистите бяха дори уважавани...

Стойко Пеев (Снимка: Иван Григоров)

Георги Калоянчев, Марин Янев, Константин Коцев (Снимка: Иван Григоров)

Любомир Кабакчиев (Снимка: Иван Григоров)

Снимка: Иван Григоров

Един паралелен свят, в който истина и смях, футбол и театър, творческо въображение и суров реализъм, интелЕгенция и Народ, партийни и безпартийни гледаха през страниците на "ПОГЛЕД" и от сцените на "Сатиричния" и на другите храмове на Мелпомена идва ли светлото бъдеще.

Всичко това можете да го видите директно или между редовете в снимките на Иван, моя стар другар в журналистическите битки. Гледайте и мислете. Но знайте, че колкото повече мислите, толкова повече ще се замисляте, както казваше Радичков. "Както ви се харесва", прошепва до него Бардът Шекспир. Времето минава, остават спомените и снимките...

Театърът продължава!"

Изложбата се оъществява с подкрепата на ОББ (Обединена Българска Банка) и Сатиричен театър "Алеко Константинов". Всеки, който иска да купи някои от тези уникални кадри може да се свърже с Иван Григоров на адрес: jangrigorov@gmail.com

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Кирил Господинов (Снимка: Иван Григоров)

Георги Парцалев (Снимка: Иван Григоров)

Още

"Златен Кукерикон 2018" - най-веселите награди тази пролет!

"Златен Кукерикон 2018" - най-веселите награди тази пролет!

След откриването на изложбата започва и церемонията по връчването на Националните награди за театрални постижения в областта на комедията и сатирата "Златен Кукерикон".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска