Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мартина Вачкова играе роля на Парцалев в пиесата „Рейс“ по Стратиев

ТЕАТЪР

Мартина Вачкова играе роля на Парцалев в пиесата „Рейс“ по Стратиев

Следващите представления в Сатирата са на 13-ти февруари, понеделник и 19-ти март, неделя

"Рейс" на Стратиев в Сатиричния театър, фотограф: Ромео Чолаков

Първата постановка на "Рейс" в Сатиричния театър е през март 1980 г. Успехът на спектакъла, който в езоповски стил критикува премълчаваните проблеми в тогавашното общество, е изключително голям. За всяко представление опашките за билети се вият по улица "Раковска", а подвикванията за билети "Търси се" не стихват. Хората искат да гледат любимците на Сатиричния театър - Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Хиндо Кисимов, Васил Попов, прохождащата тогава в професията Мария Статулова...

На сцената - рейс, който никога не стига до там, за където е тръгнал, девет души са завладени от паника и ужас. Те приемат пасивно съдбата си. Решават, че като не назовават проблемите си или се правят, че не ги забелязват, те сами ще ги подминат.

Оказва се, че въпреки езоповския си език, тази пиеса продължава да е актуална и днес. Според проф. Здравко Митков, режисьор на най-новата трактовка на "Рейс" в Сатирата/с премиера октомври 2015 година/, този фатално съвременен фарс е сред най-тъжните сатирични прозрения на Стратиев.

В "Рейс" на проф. Митков участват Тончо Токмакчиев, Мартина Вачкова, Александра Сърчаджиева, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Петър Лъджев и Светломир Радев. Режисьорът решава да промени една от мъжките роли, която навремето се играе от Парцалев, и да я повери на Мартина Вачкова.

"Рейс" на Стратиев в Сатиричния театър, фотограф: Ромео Чолаков

"В началото, когато четях репликите на моя персонаж в пиесата, непрекъснато чувах гласа на Парцалев" - разказва Мартина. "Така става и когато чета текстовете на Радичков - тогава чувам гласа на баща ми. Знаех, че в "Рейс" Стратиев пише ролята специално за Парцалев. А в ролята, която сега се играе от Тончо Токмакчиев, докато четях пиесата, чувах гласа на Калоянчев. Сега Тончо играе неговата роля..."

Според актрисата, решението на проф. Митков, да преработи мъжкия образ в женски, е изключително режисьорско попадение. "Според мен, това даде повече дълбочина на образа на една оцеляваща жена, която показва силата си в толкова критична ситуация. Много обичам ролята си и затова каня публиката да ни гледа!" / Следващите дати на "Рейс" в Сатиричния театър са 13-ти февруари, понеделник, и 19-ти март, неделя./

"Рейс" на Стратиев в Сатиричния театър, фотограф: Ромео Чолаков

Когато пиесата излиза през 1980 г., Мартина е 19-годишна и е първа година студентка във ВИТИЗ. Тогава баща й - големият актьор Григор Вачков - не успява да играе в "Рейс", макар че е разпределен в една от ролите. Той умира на 18-ти март 1980 г. Премиерата на "Рейс" на режисьора Младен Киселов е няколко дни по-късно.

Мартина си спомня опашките от онова време пред театъра. "Тогава не се ходеше само по веднъж на театър. Хората гледаха всяко представление по няколко пъти."

През 2017-а се навършват 75 години от рождението на Григор Вачков. По този повод в навечерието на Световния ден на театъра 27-ми март Съюзът на артистите съвместно със Сатиричния театър подготвя голяма юбилейна изложба в негова памет.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Започнаха репетициите на спектакъла "Бебе на борда" на режисьора Василена Радева

Премиерата ще бъде на 13 и 14 септември на Камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов"

Михаил Йосифов & Новините в джаза представят Втора емисия

Младата формация с поредица от три концерта с нова авторска музика на различни места в София през 2024 година

"Кой не знае" е темата на наградите "Златен кукерикон", които ще бъдат връчени довечера

Режисьорът Теди Москов получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев

Писателят и драматург Йордан Славейков ще води класове по творческо и драматургично писане

"В този курс ще говорим за вдъхновение, за архетипи, за сюжет, за тема и идея, за любими автори и книги, но най-вече ще се опитвам да провокирам въображението и ще насърчавам собствения стил на писане", казва писателят

Милена Стоилова - МИКА с изложба пейзажи "Пулсът на природата"

Картините ще бъдат експонирани в Изложбената зала на Природонаучния музей в Пловдив в периода от 6 април до 5 май 2024 г.