Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Намират го на една градинска пейка като случаен непознат...

ЛЕГЕНДАРНИ БЪЛГАРСКИ АКСТЬОРИ

Намират го на една градинска пейка като случаен непознат...

80 години от рождението на актьора Милен Пенев

Катя Паскалева и Милен Пенев в кадър от филма на Методи Андонов "Козият рог" (1972)

На 28-и декември през 1991-ва година, в зората на т.нар. демокрация, когато част от българите сякаш искаха да забравят дори и хубавото, създадено през соца, устремени към светлото европейско бъдеще, намират един човек да лежи бездиханен на пейка в Докторската градинка в София. Не знаят кой е. Един случаен непознат без документи. Полицията не може да го идентифицира. Откарват го в болница в състояние на кома и след няколко дни, на 1-ви януари 1992-ра година, човекът умира.

Отиде си тихо, сякаш никой не разбра... А беше знаменитост, а беше играл Ботев "досущ като самия войвода" - толкова приличаше на него! А беше актьор от най-известния филм, създаден някога от българското кино - "Козият рог". А беше красавецът, по когото въздишаха много жени...

Беше актьорът Милен Пенев!

Милен Пенев, в ролята на Ботев, в кадър от филма "Свобода или смърт" на режисьора Никола Корабов (1969)

Още

Андрей Чапразов свирел на цигулка, а учел за... поп

Андрей Чапразов свирел на цигулка, а учел за... поп

Ако беше жив, на 13-и т.г. щеше да навърши 80. Умря в разцвета на силите си - на 48, а дълго време след смъртта му, около нея витаеха мистерии. От "прокобата на "Козият рог", до различни други страховити версии, включително за убийство. Опроверга ги едно интервю с приятеля на Милен Пенев от детинство, а също и негов състудент - актьорът Стефан Мавродиев.

Оказа се, че Милен Пенев е получил инсулт. Малко преди това е бил уволнен от Пазарджишкия театър. Дали има връзка между двете събития е трудно да се твърди, макар да изглежда вероятно. Актьорът работил в този театър дълго време, бил привързан към колегите си.

Милен Пенев и Северина Тенева в “Както ви харесва” на режисьора Леон Даниел

Още

Гец бил покосен от фаталния инсулт на сцената

Гец бил покосен от фаталния инсулт на сцената

Самите те били убедени, че се почувствал унизен, понеже тогавашният директор на театъра накарал да залепят заповедта за уволнението му на таблото с програмата. "Излизам от театъра!", казал на по-близките Милен Пенев и им съобщил, че тръгва за София. Нормално е да е бил разстроен - пред Нова година останал без работа. Стефан Мавродиев пък го чакал за рождения си ден на 29-и декември и се учудил, че този път не го поздравил, както правел винаги от години. И той не знаел, че не може да го направи, защото е в кома в болницата...

Катя Паскалева и Милен Пенев в кадър от филма на Методи Андонов "Козият рог"

По соц време личният живот на известните хора не се обсъждаше като сега. За битието на актьора се знаеше малко, но след смъртта му - вече в т.нар. демократични години, публикации развихриха всякакви спекулации - че е бил наръган с нож, пребит до смърт, пиян до козирката и пр.

Минаха години и мистерията се заплете допълнително от това, че паспортът на Милен Пенев, направо "като нов", съвсем запазен, бе намерен подхвърлен пред Пазарджишкия театър. Това отвори нови спекулации - че възможният му убиец е чакал години наред, преди да го подхвърли точно там?... Всеки, който е познавал Милен Пенев, го характеризира като човек с много фина и ранима чувствителност, преживяващ драматично нещата от живота.

Милен Пенев в кадър от филма на Методи Андонов "Козият рог"

Както вече споменахме, край на тези измислици по безпрекословен начин сложи Стефан Мавродиев. В едно интервю той признава, че първоначално също имал известни съмнения около смъртта на Милен. Дори двамата със Стефан Данаилов спрели кремацията на приятеля си, за да се направи щателна проверка на обстоятелствата, при които е издъхнал. След това, обаче, по категоричен начин се доказало, че Милен Пенев е бил покосен от инсулт.

Случило се малко след като бил на гости на своя позната и бил почерпен... В кръвта му открили голяма доза алкохол.

Катя Паскалева и Милен Пенев в кадър от филма на Методи Андонов "Козият рог" (1972)

Катя Паскалева и Милен Пенев в кадър от филма на Методи Андонов "Козият рог"

Милен Пенев е роден на 13-и април през 1943-а във Варна. През 1967-а година завършва някогашния ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов. Състуденти му били все звезди на родните театър и кино: Стефан Данаилов, Стефан Мавродиев, Марин Янев и др. 

След завършването работи в Пловдивския драматичен театър, Сатиричния театър "Алеко Константинов", Театър "София" и Пазарджишкия драматичен театър. Една от силните му роли на театрална сцена е като Симон в "Кавказкия тебеширен кръг" на Бертолд Брехт.

Още

"Суматоха" от Радичков - с класа на Ивайло Христов

"Суматоха" от Радичков - с класа на Ивайло Христов

Малцина знаят, че именно Милен Пенев е "виновникът" за култовата постановка "Суматоха" на Йордан Радичков на българска сцена. Това се случва, след като заедно със Стефан Бобадов още като студенти през 1965-а играят по Радичков и предизвикват такова възхищение у преподавателя си Методи Андонов, че той лично поканил Радичков да ги гледа и след това му казал: "Видя ли какъв театър става от твоята "Суматоха".

Така от първото театрално представление през 1967-а в Сатиричния театър, та до днес, тази постановка е една от най-често поставяните на българската театрална сцена. Всяко поколение открива свой прочит в алегорията на Радичков за реалността.

Още

Мистерията около Ботевата смърт

Мистерията около Ботевата смърт

Заради красивата си осанка и атлетичната физика, Милен Пенев бързо бил забелязан от киното. Удивително прилича на Ботев и може да се каже, че образът който остави във филма "Свобода или смърт" на режисьора Никола Корабов през 1969-а година, е най-доброто визуално превъплъщение на поета-войвода.

Но филмът бързо бил прибран от цензорите. Покойният Никола Корабов си имаше собствена версия за причината - че във филма ясно личи "истинската причина за смъртта на Ботев".

Коста Цонев и Милен Пенев в кадър от филма "Свобода или смърт" на режисьора Никола Корабов (1969)

Според някои това скриване на филма попарило младия Милен Пенев. После същото се случва и с филма "Завръщане от Рим", в който той играе в ролята на доцент Кирил Милев. Този филм буквално предизвиква политическа буря.Стига се дотам, че бащата на режисьора Иля Велчев - Борис Велчев бива отстранен от Политбюро на ЦК на БКП.

Още

"Козият рог" на Методи Андонов все още е единственият ни "световен" филм

"Козият рог" на Методи Андонов все още е единственият ни "световен" филм

Милен Пенев несъмнено е бил професионално ощетен от развоя на тези събития, но през 1972-ра година той изигра любимия на Мария в "Козият рог" на Методи Андонов. Безспорен връх на родната ни кинематография. Филм, който буквално изстреля целия екип на върха на славата. При това, на световен връх!

Милен Пенев остави образа си и в много други филмови роли - в лентите "Неспокоен дом", "Човекът в сянка", "Иконостасът", "Сиромашко лято", "Четвъртото измерение" и др.

Емилия Драгостинова, Георги Парцалев и Милен Пенев във филма на Милен Николов "Сиромашко лято" (1973)

Още

Преди 38 години се сбогувахме с незабравимия бард Висоцки

Преди 38 години се сбогувахме с незабравимия бард Висоцки

Едва години след смъртта на актьора се разбра, че е бил близък приятел с легендата Владимир Висоцки. Всъщност, според някои, двамата много си приличат - и по таланта, и по бохемството, и по ранимата си природа. "Паснали" си от раз.

Милен Пенев имал и други "международни" приятелства. Станал близък приятел с художника Хосе Кабалеро, авторът на един от портретите на Гарсия Лорка. Големият Златю Бояджиев пък толкова харесвал лицето на Милен Пенев, че щом се срещнели, почвал да го рисува.

А историята с Висоцки, някои още се чудят, как Милен Пенев мъкнел световноизвестния бард по разни тавани на запой. Двамата се шегували и закачали и отстрани приличали на тийнеджъри, избягали от родителите си. Несъмнено били близки приятели.

Апостол Карамитев, Милен Пенев и Коста Цонев в кадър от филма "Свобода или смърт" на режисьора Никола Корабов (1969)

Още

Синът на Висоцки е специален гост на паметна вечер на барда в София

Синът на Висоцки е специален гост на паметна вечер на барда в София

И двамата, според някои, в голяма степен са виновни за края си. Заради "самоубийствения" си живот. Любопитното е, че по думите на негови близки, Милен Пенев бил трезвеник до 30-ата си година. Посегнал към чашката след смъртта на майка си - бил силно привързан към нея и така и не приел загубата. Жената винаги била на първия ред в театъра, за да го гледа... Пред нея за пръв път рецитирал Ботевото "Майце си".

Още

Орфи сам си нарисувал и построил параклиса

Орфи сам си нарисувал и построил параклиса

Една от мистиките, свързани с тази голяма привързаност между майка и син, потвърдена и от приятелите на актьора е, че Милен Пенев погребал майка си в "двоен" гроб - запазил място и за себе си в него... Истината е, че купил гроб в съседство до майчиния, което не променя смисъла... Някои по-фаталистично настроени хора гледат на това като на прокоба, предопределила скорошния му край.

Понякога, подпийнал, актьорът се заканвал на съдбата: "Майката ще разкатая на тази смърт. Напук ще живея..."

Милен Пенев и Юри Ангелов, в кадър от филма "Завръщане от Рим" на режисьора Иля Велчев

Преживял драматично и смъртта на учителя си - големия Методи Андонов. В него виждал идол. Вероятно затова искал да се пробва и като режисьор. Измислил си собствена теория за спокойствие на духа, но самият той си останал неспокоен дух до края си. Милен Пенев бил от онези силно надарени и чувствителни личности, които буквално се самообричат на лош край поради вътрешните си душевни "клади".

Актьорът умира без да дойде в съзнание. Заспива на онази пейка, за да не се събуди повече. И днес, като гледаме филмите с него, неволно изниква една такава мисъл - че зад образа му стои един друг, не по-малко любопитен "филм" - този на живота му. В него има и възходи, и падения; и горест, и много смешни и забавни моменти. Интересна личност е бил. Не оставя наследници, но пък имаме филмите с него. В тях още живеят красивото му лице, ранимата му душа...

Милен Пенев, в ролята на Ботев, в кадър от филма "Свобода или смърт" на режисьора Никола Корабов (1969)

Еми МАРИЯНСКА

Още

Филмът "Ботев" с премиера на 3 март

Филмът "Ботев" с премиера на 3 март

Още

Режисьорът на "Тютюн" отнесе в гроба тайните на Невена Коканова

Режисьорът на "Тютюн" отнесе в гроба тайните на Невена Коканова

Още

НАТФИЗ с две събития в памет на Радичков

НАТФИЗ с две събития в памет на Радичков

Още

Стефан Мавродиев чества 75 години с премиерата на "Аз, Фойербах"

Стефан Мавродиев чества 75 години с премиерата на "Аз, Фойербах"

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие

Тя е била лице на корица повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов

Силви Вартан напуска сцената като идол на няколко поколения

Писмо с негов ръкопис бе в неизвестност 70 години

40 години от смъртта на писателя-магически реалист Хулио Кортасар

Голямата й любов - британски офицер, загива в България

25 години от смъртта на писателката Айрис Мърдок

Прошка за вечно влюбения Робърт Бърнс

265 години от рождението на поета