Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Орфи сам си нарисувал и построил параклиса

МАЙСТОРИ НА ИЛЮЗИОННОТО ИЗКУСТВО

Орфи сам си нарисувал и построил параклиса

20 години от смъртта на легендарния илюзионист

Снимки: Личен архив/Колаж: Юлиян Илиев

Илюзионистът Васил Николаев-Орфи почина на 20 ноември 1999 г. Днес се навършват 20 години от кончината на един от най-големите любимци на почитателите на цирковото изкуство у нас.

Орфи е артистичен псевдоним на българския илюзионист Васил Стефанов Николаев. Роден е в Силистра на 1 юни 1943 г., в семейството на известния театрален деец Стефан Николаев и е внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Левски.

Орфи беше брат на още един любимец на българската публика - актьорът Николай Николаев - бате Николай.

Васил Николаев-Орфи / Снимка: Личен архив на Любка Орфи

Още

Смехотеката "Захарно петле" съвсем осиротя

Смехотеката "Захарно петле" съвсем осиротя

Семейството заживява в София през 1947 г. Бащата на братята Васил и Николай става директор на Музикалния театър. Момчетата му, обаче, са изкушени от друг вид изкуство и сцена - на театъра и цирка. 

През 1959 г., когато Орфи е едва на 16, се явява на конкурс пред легендите на цирка Лазар Добрич и Мистър Сенко. Получава правото да упражнява професията на илюзиониста.

В началото на 60-те години на миналия век именно Орфи полага началото на модерното българско илюзионно изкуство. В това са единодушни познавачите на историята на цирка в България.

Илюзията с дресирани животни бе негова страст / Снимка: Личен архив на Любка Орфи

Орфи става организатор на Първия международен фестивал на илюзионното изкуство в България.

Негов неотлъчен партньор в живота и на сцената от 1963 г. до смъртта му през 1999-а, е съпругата му Любка Николаева. На сватбата им стават кумове две други български знаменитости - музикантите Симеон Щерев и бъдещият съпруг на Катя Филипова - Крум Чалъков.

Любка и Васил стават освен семейна двойка и "Дуо Орфи". През 1975 г. тримата - заедно с Астор - основават магически клуб в България. Астор остана верен приятел на семейство Орфи до онази раздяла, която завинаги прекъсва житейските връзки.

Астор и Орфи - приятелство до Края / Снимка: Фейсбук страница на Орфи

Един от коронните номера на сцената на Орфи бе известен като "Разминаване със смъртта". Него той представя за първи път на сцена през 1982 г.

Това е и номерът, с който Орфи взима сребърен медал и става единственият българин, получил отличие от световното първенство за илюзионисти FISM в Лозана, Швейцария.

Орфи е изнасял стотици спектакли в цяла Европа, СССР, САЩ, Канада, Алжир, Мароко, Египет и много други страни.

Носител е на много отличия и награди за илюзионно изкуство.

По-късно през годините, той се прояви и като общественик - бе главен директор на "Български циркове" и председател на Съюза на илюзионистите в България.

"Дуо Орфи" / Снимка: Личен архив на Любка Орфи

Илюзионистът страдаше от диабет и беше приел болестта си с достойнство - сам си поставял инсулиновите инжекции зад кулисите, разказват негови колеги. Понякога, непосредствено преди спектакъла.

А сценичната треска си останала до Края. Може би така се случва с всички големи артисти, които живеят със своето изкуство. 

"Сам си биеше инжекциите. Не пазеше никаква диета, през целия си живот е живял в постоянен стрес, на път, на четири колела. Зрителите не си дават сметка, че всяко излизане на сцена е огромно напрежение. Колкото и да се рутинираш през годините, изпитваш тази треска винаги до края на кариерата си като артист", разказа преди години вдовицата на Орфи - Люба.

"Дуо Орфи" / Снимка: Личен архив на Любка Орфи

Един случай изиграл особено фатална роля за влошаване здравето на Орфи. Двамата с Любка се запознали в Монреал със семейство студенти и много се привързали към тях. Станали кръстници на двете им деца. След години мъжът, макар и още много млад - едва на 43, умрял внезапно, на работното си място. Орфи бил потресен от тази смърт. След погребението изпаднал в състояние на унилост и споделил с Люба, че не иска да умре така, а "да се подготви" за смъртта?!?

"Дуо Орфи" / Снимка: Личен архив на Любка Орфи

Още на другия ден задвижил покупката на гробно място във Вакарел, където двамата с Любка имали малка виличка, и започнал да рисува параклиса си...

След това намерил майстор и го построил. Това ни разказа още преди години вдовицата на Орфи. Тя бе убедена, че той е предчувствал смъртта си.

В това са убедени и мнозина от приятелите на илюзиониста. 

"Дуо Орфи" / Снимка: Личен архив на Любка Орфи

Когато се почувствал зле, съседка от Вакарел повикала "Бърза помощ". В Пета градска болница, обаче, лекарите не могли да го спасят - имал невероятно високо кръвно. Отишъл си буквално за 30 минути.

Такъв е краят на един от най-забележителните артисти на цирковата ни сцена. Орфи винаги изглеждаше като човек с огромно самообладание. Всеки, който го е гледал на живо, можеше да се закълне, че той е спокоен човек. Приятелите му пък твърдят, че е имал рядко чувство за хумор - неподправено и завладяващо, като на професионален комик. Умеел да вдига духа на другите с хумор и "магия".

"Дуо Орфи" / Снимка: Личен архив на Любка Орфи

Всъщност, обаче, вътре в себе си очевидно дълбоко е преживявал всичко. Според приятели на илюзиониста, диабетът го покосил след уволнението на колегите му - 400 циркови артисти със семейства, оставени без работа.

До смъртта си, според запознати, Орфи не освободил съзнанието си от чувството на гняв, че не успял да предотврати това уволнение. Тази несправедливост го гнетяла отвътре. 

Изпитал стрес и след като оперирали от рак на гърдата съпругата му Любка. Така всичко се трупало, и малко по малко скъсявало дните му.

"Дуо Орфи" / Снимка: Личен архив на Любка Орфи

Малцина знаят за една друга страст на Орфи: На сцената двамата с Любка били не само илюзионисти, но и дресьори на кучета, на гълъби, че дори и на... патки. Орфи непрекъснато имал някакви идеи за обновяване на репертоара на дуета. Работел денонощно. Другата му страст бил реквизитът - постоянно купувал нещо ново за сцената.

След смъртта на Орфи, съпругата му Любка подари този реквизит на колегата им Ненчо Илчев. Тогава тя обяви, че по този начин Орфи ще продължава да живее на сцената!...

"Дуо Орфи" / Снимка: Личен архив на Любка Орфи

Поклон пред паметта на артиста - легендарният илюзионист Васил Николаев-Орфи!

"Дуо Орфи" / Снимка: Личен архив на Любка Орфи

Още

 Опера в цирка – за първи път в България

Опера в цирка – за първи път в България

Още

30 години от смъртта на Факира Мити

30 години от смъртта на Факира Мити - бащата на Емил Димитров

Още

Снахата на Емил Димитров - Пепа Мити, стана на 70

Снахата на Емил Димитров - Пепа Мити, стана на 70

Още

Фотографът Иван Григоров: Конфискуваха част от снимките ми при пожара на цирка

Фотографът Иван Григоров: Конфискуваха част от снимките ми при пожара на цирка

Още

Илюзионистът Никола Петров-Корли на 72:  Съдбата ми отне любимата жена

Илюзионистът Никола Петров-Корли на 72: Съдбата ми отне любимата жена

Още

Хари Худини излъгал, че ще разкрие секретите на триковете си в завещанието си

Хари Худини излъгал, че ще разкрие секретите на триковете си в завещанието си

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Неугасващата блондинка: Пет от най-великите превъплъщения на Мерилин Монро

Преди 60 години на 4 август най-съблазнителната платинено руса жена в историята на поп културата напуска трагично този свят

Майсторът на театрално гурме, който готвеше със сметана, кръв и подправки

Едва на седем години, Питър Брук изиграва четиричасова версия на Хамлет сам пред родителите си

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век