Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Снахата на Емил Димитров - Пепа Мити, стана на 70

ЮБИЛЕЙ

Снахата на Емил Димитров - Пепа Мити, стана на 70

Вариететната артистка ревниво пази спомените на аристократичната фамилия

Дуо Мити - Пепа и Юлиан (Снимка: Личен архив)

Тя е Мити - носи фамилията на едно от най-аристократичните семейства в България - семейството на легендарния факир Мити. Била е омъжена за неговия син Юлиан, брат на незабравимия Емил Димитров. Към всички споменати имена, да не пропуснем името на една дама, за която Пепа никога не пести суперлативи - нейната свекърва мадам Сизи.

Днес нито един от тези хора не е жив. Тъжно е да празнуваш юбилей без тях, но тя ги пази в сърцето си, защото с тях е свързана и най-хубавата, и най-тъжната част от живота й. Пепа Мити стана на 70, изпълнена с жизненост и спомени за знаменитите си роднини и знаменитите си мигове на сцената.

Дуо Мити - Пепа и Юлиан (Снимка: Личен архив)

Още

Илюзионистът Никола Петров-Корли на 72:  Съдбата ми отне любимата жена

Илюзионистът Никола Петров-Корли на 72: Съдбата ми отне любимата жена

Как едно обикновено момиче от Пловдив стига дотук? - Тя е красавица, само на 21, работи като манекенка и е част от пловдивската бохема - кръга около легендарните художници Йоан Левиев, Георги Божилов-Слона и Енчо Пиронков-Начо, когато синът на факира Мити - Юлиан, я вижда за пръв път. Нахлува в гримьорната й по време на едно ревю и тя му се сопва, че е влязал!..

Скандалът се превръща в любов от пръв поглед. Буквално след няколко дни той й предлага брак, а тя още не знае чий син и брат е!... Чак в София разбира в какво семейство отива снаха, и че всичко от този момент нататък ще бъде различно. Ще се влюби в това семейство и ще заобича едно изкуство, за което дори не е и помисляла. Но ще се докаже на сцената и самата тя ще се превърне във вариететна звезда.

Юлиан Димитров и Емил Димитров (Снимка: Личен архив)

Случва се така, че сватбата на Емил Димитров с Мариета, и нейната с Юлиан, са една след друга, с разлика от няколко месеца. Пътищата на двамата братя - Юлиан и Емил, винаги вървяли някак "кръстосани". Пепа припомня една реплика на майка им - мадам Сизи:

"Децата ми, не знам какво направиха, някаква илюзия на баща им ли е това, ама Юлиан учи за виолончелист в Музикалното училище, пък стана илюзионист, а Емил завърши художествената гимназия, пък стана певец!.."

Фамилия Димитрови: Мити, Мадам Сизи, Пепа и Юлиан (Снимка: Личен архив)

Така или иначе, артистичният дух струи в това семейство. Мадам Сизи респектира с обноските си, но душата й е благородно отворена за всички. Държи семейните традиции да се спазват, а в работата всеки да си следва собствения път.

Пепа поема по пътя на съпруга си - илюзиониста Юлиан Димитров, като негова асистентка. Става част от трупата на големия Мити, в която работи и сина му Юлиан. По онова време - през 60-те години на миналия век, салоните са пълни, турнетата са летни, а зимата се почива и репетира. В дома на Мити идва елитът на София. И великият Сенко, разбира се. За Пепа всичко това е очарователна новост, с която тя все повече започва да се свързва.

Астор и Мити-младши (Юлиан) в илюзионен дует (Снимка: Личен архив)

Нещо повече - работи много, за да овладее тънкостите на илюзионното изкуство и да бъде на нивото на големите. Започват и гастроли в чужбина. Пред огромна публика и дори пред държавните глави на тогавашните "братски" страни, в Сирия, Кипър и др.

Дуо Мити - Пепа и Юлиан (Снимка: Личен архив)

Всичко се развива прекрасно, когато през 1984 г. на съпруга й Юлиан откриват тумор на панкреаса. Налагат се две операции, но малко след втората той умира. Много млад - само на 39. Мадам Сизи не може да преживее смъртта му и си отива четири месеца по-късно. Семейството осиротява, хубавото време остава в миналото!..

Последната Нова година на Юлиан: Пепа, Юлиан и дъщеричката им Сюзан (Снимка: Личен архив)

Пепа трябва да е силна - да носи фамилията с достойнство, но болката е силна и непреодолима... Близо година лежи по болници, не вижда смисъл да живее. Дъщеря й е единственото нещо, което й вдъхва сили да продължи. Пепа Мити поема невероятен риск - да бъде солов артист - една от малкото жени-илюзионисти в света. Нещо повече, събира трупа, с която заминава за Италия, и там работи 11 години.

Пепа Мити като гост участник на фестивал на илюзионистите в Италия (Снимка: Личен архив)

Всъщност се пенсионира като италиански пенсионер. На млади години, като всички циркови артисти. "Но на артиста не му отива да е пенсионер, смее се тя, и интонацията на гласа й, игривият й смях, красноречиво подсказват, че въпреки тежките моменти, хубавото е надделяло и е спасило душата й - все още си е "онова момиче, пловдивчанче", което се доказа в изкуството като достойно да носи фамилията Мити.

Фамилия Димитрови: Димитър Димитров-Мити, Анастасия Димитрова - Мадам Сизи, Юлиан Димитров (вляво), Емил Димитров (вдясно) (Снимка: Личен архив)

Днес само Пепа и Емил Димитров-младши носят живия спомен за легендарното семейство на факира Мити. За Пепа то е съдба - съдба, която неминуемо белязва със спомени и юбилея й!..

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За танца, който излиза извън границите на тялото

"Това е един невероятен вид комуникация, която не можем да достигнем чрез ежедневните методи на комуникация", казват танцовите артисти Стефани Ханджийска и Коста Каракашян, малко преди представянето на съвместния си проект Double Bill

Президентът: В дворец, в който властва духовността, изкуството е свещенодействие, а творецът е на почит

Това бяха част от думите на президента Румен Радев, който присъства на 40-годишнината на НДК, а церемонията тази вечер бе отбелязана с премиерата на филма "Ханът и империята" в зала 1

Фотографът със световна кариера Богдан "Chilldays" Плъков е номиниран за Наградата за Полет в Изкуството

Работата му със световни супермодели и музикални звезди привлече вниманието на Фондацията "Стоян Камбарев"

Режисьорът на "Голата истина за група "Жигули" Виктор Божинов: Музиката стана беззъба

"Ние нямаме група, която да бъде "против". Само един Ицо Хазарта се опитва да бъде адекватен на ситуацията. Другите сякаш някой ги е стиснал за гърлото и не им дава, или те не искат, или не могат", споделя той

Инж. Добромир Чочов: "Ханът и империята" трябва да бъде изучаван като филмова класика

Днес няма продуцент, който да може да обезпечи и застрахова подобна продукция

Индустрия на мечтите

Кратка история на бодибилдинга и влиянието на фитнес културата сред българите днес