Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Над 300 уникални лампи на Луис Тифани били унищожени за... гилзи

ВЛАСТЕЛИНИ НА КРАСОТАТА

Над 300 уникални лампи на Луис Тифани били унищожени за... гилзи

90 години от смъртта на знаменития представител на бижутерската империя

Горски пейзаж в три панела от Луис Комфорт Тифани в Музея на изящните изкуства в Хюстън, Тексас (Снимка: Getty Images)

Едва ли има жена в света, която да не мечтае да получи бижу в синята кутийка с панделка на "Tiffany & Co". И до днес това е може би най-известната марка бижута, с магазините с най-лъскавите витрини, пред които човек остава в захлас.

Марката "Тифани" е основана от Чарлз Луис Тифани - един от най-успешните бижутери на Америка, но днес ще стане дума за неговия син - Луис, едно от шестте деца на знаменития бижутер.

Луис Комфорт Тифани е третото дете в семейството. Той е талантлив като баща си и също като него предприемчив бизнесмен. Луис успява да превърне "разочарованието" на баща си, че не тръгва по неговия утъпкан път, в нов грандиозен успех на фамилията. Той тръгва по собствена пътека в изкуството.

Наричат го Краля на стъклото, защото е автор на истински шедьоври в декоративното изкуство от времето преди войните.

Неговите лампи на цветя днес струват милиони, "а заслужават милиарди", както възкликва един почитател на дизайнера. Един пример: Преди няколко години една от лампите на Луис Тифани от серията "Водна лилия" бе продадена на търг за 3,372,500 долара.

Според едно изследване, по света днес има само още 14 такива лампи, като пет от тях са музейни експонати.

Още

Дизайнери превърнаха стара японска баня в магическа атракция

Дизайнери превърнаха стара японска баня в магическа атракция

Каква е историята на Луис Комфорт. Естествено, той израства в охолство, заобиколен от красиви предмети и лукс. Вероятно освен природната дарба, именно това обкръжение от уникати раздвижва въображението му от малък и развива усета му за красота. Луис рисува и има изявен интерес към изкуствата. Получава отлично художествено образование, разполага с финанси, с които може да обикаля света. Стига чак в Африка, където останал буквално запленен от ярките цветове, екзотиката на природата и орнаментите на храмовете. Особено го впечатляват стъклените орнаменти и витражите.

Още

Геният на бижутата Рене Лалик имал 16 патента за обработка на стъкло

Геният на бижутата Рене Лалик имал 16 патента за обработка на стъкло

Луис Тифани започва художественото си обучение след като завършва Военния колеж в Пенсилвания (днес Widener University) и Военната академия Ийгълсуд (Eagleswood Military Academy). Заминава за Ню Йорк и Ню Джърси, за да учи при най-добрите художници-пейзажисти - Самюъл Колман и Джордж Инес.

Първите му самостоятелни работи са като живописец. През 1875-а година, обаче, се "завръща" интересът му към стъклото, което владее въображението му още от първите му срещи с витражи из храмовете по света. Обикаля Европа и след завръщането си в Щатите постъпва на работа в Националната академия по дизайн в Ню Йорк.

През 1878-а година, заедно с още трима души, между които е един от учителите му - Самюъл Колман, основава компанията "Louis Comfort Tiffany and Associated American Artists", с направление - производство на изделия от стъкло.

Продуктите на компанията още в самото начало набират голяма популярност. Дори компанията получава покана от Белия дом да се заеме с декорацията на двореца. Има сведения, че някои от обитателите на Белия дом напред във времето не оценили красотата и при ремонтите са били унищожени уникати на Тифани.

Още

Руски имперски бижута и редки диаманти се продават на търг

Руски имперски бижута и редки диаманти се продават на търг

В процеса на работата на фирмата за стъклени декорации между партньорите възникнали разногласия и компанията се разпаднала, но Луис Тифани основава своя собствена фирма "Tiffany Glass Company", известна след 1902-ра година с името "Tiffany Studios". "Tiffany Studios" функционира до 1932-ра година, но славата на създаденото от нея не угасва и до днес.

Дизайнерът изработвал в студиото си бижута, керамика, лампи, емайл, стъкло, мозайки и мащабни витражи. Лампите Тифани стават негова запазена марка. Тифани-син създава уникален стил в цветното стъкло, с каквато цел основава и фабрика в "Куинс" - "Stourbridge Glass Company", която по-късно е наречена "Tiffany Glass Furnaces".

Лампа "Водно конче" на Луис Тифани

Луис Тифани непрекъснато експериментира, изработва си свой метод на работа, различен от този в Европа и създава нов тип стъкло с преливащо се оцветяване, добило популярност под името фаврил (Favrile). През 1894-та година Тифани патентова изобретението си. На следващ етап от експериментите си започва да комбинира фаврила с бронзови сплави и други метали.

Тифани става световен лидер в производството на стъкло и един от лидерите на стила Ар Нуво.

За пръв път светът вижда неговите уникални лампи на Световното изложение в Чикаго през 1893-та година. След шест години, след изложението в Париж, му хрумва да експериментира с т.нар. издухано стъкло. Луис, за гордост на баща си, също е удостоен с титлата кавалер на Почетния легион.

Избран е за член на Националното дружество за изящни изкуства в Париж и на Императорското общество за изящни изкуства в Токио.

Още

"Бащата на яйцето" - Петер Карл Фаберже умира в изгнание

"Бащата на яйцето" - Петер Карл Фаберже умира в изгнание

През 1902-ра година старият Тифани умира и Луис заема неговото място в компанията "Tiffany & Co". През 1919-а година дизайнерът създава фондацията "Louis Comfort Tiffany Foundation", с цел да подпомага даровити студенти по изобразително изкуство.

Макар че става толкова известен с лампите си, които и днес будят възхита по световните аукциони, според познавачите, силата на Луис Тифани е във витражите. Той овладява тази трудна техника до съвършенство и прави наистина невероятни витражи с пейзажна и религиозна тематика. Младият Тифани работел с екипи от големи майстори мебелисти, стъклари и тъкачи, и бил чутовен перфекционист. В студиото му работели над 300 майстори.

Обичал да прекарва почти цялото си време в завода си за стъкло в "Бруклин" и да провежда там своите експерименти. Не криел, че е взаимствал много от великия Емил Гаре от Нанси, с когото се запознава на Парижкото изложение.

Къде са днес витражите на Тифани? - За жалост много от тях отдавна са изгубени.

Още

Павел Овчинников - "другият Фаберже"

Павел Овчинников - "другият Фаберже"

Що се отнася до лампите, според биографите на Луис Тифани, те бил създадени... случайно? Според едно от сведенията по този въпрос, идеята за лампите му хрумнала, след като забелязал, че от витражите остават много неизползвани красиви стъкълца, които майсторите започнали да подреждат в малки цветни абажури като игра. През 1906-а година били на мода нощните лампи и Тифани-младши става техният крал. А защо лампите му са на цветя? - Отговорът е прост - Луис бил страстен градинар и през свободното си време, когато не бил в завода за стъкло, го намирали в оранжерията му.

Още

Всяко от яйцата "Фаберже" крие изненада

Всяко от яйцата "Фаберже" крие изненада

По време на войните тези красиви лампи започнали да изчезват. Знае се, че някои от тях са били претопени заради бронзовата им основа. Бронзът бил нужен за гилзи. Жестока гавра с красотата, но факт!...Над триста лампи на Луис Тифани са били унищожени, други изчезват в безизвестност.

През 70-те години на миналия век в Америка започват да се предлагат фалшификати, претендиращи за марката "Тифани". Познавачите бързо разкривали измамата, но и ерзаците си намирали пазар. Истинските лампи на Луис Тифани били ръчна изработка - всяко стъкълце по тях имало специална форма и цвят.

Една от най-скъпите лампи - "Лотус", оцеляла и била продадена през 1997-а година на търг за баснословна сума.

Още

Китайска книжарница, в която лампите са като плуващи във въздуха листи

Китайска книжарница, в която лампите са като плуващи във въздуха листи

Преди време излезе новина, че дизайнер на лампите "Тифани" може да е бил не само Луис Тифани, но и една жена, на име Клара Дрискол. Тя била едно от "момичетата Тифани", които изработвали ръчно лампите.

Луис Тифани е роден на 18-и февруари 1848-а година в Ню Йорк и умира на 17-и януари 1933-та година, на 84-годишна възраст. Преди 90 години. Има два брака, като от всеки от тях има по четири деца. Втория си брак сключва след смъртта на първата си съпруга, като вдовец. От всичките му деца последна умира през 1979-а година дъщеря му Дороти, която е дете от втория му брак.

Още

Стъклото - изкушение за сетивата - от Древен Рим до наши дни

Стъклото - изкушение за сетивата - от Древен Рим до наши дни

Потомците на Тифани са изявени личности в различни области, като между тях има дори политици и нваучни работници. Единствено правнукът на Луис Тифани - д-р Родман Милър от Сиатъл, поел по стъпките на прадядо си - работата със стъкло.

Любопитно е да се спомене, че дизайнерът декорирал собственото си жилище - къща с 84 стаи, наречена Laurelton Hall, в Ойстър Бей, Лонг Айлънд. Тя била завършена през 1905-а година и именно нея Луис Тифани дарява на фондацията си за подкрепа на студенти по изкуство. Дарява къщата заедно с огромна площ земя. За жалост това великолепие било унищожено от пожар през 1957-а година.

Още

"Магията на керамиката" в Казанлък

"Магията на керамиката" в Казанлък

Днес много специалисти считат, че не само лампите и витражите на Тифани, но и стъклените мозайки за декорация на камини заслужават висока оценка. "Мозаечната работа на Луис Тифани е не по-малко вълшебна от другите му произведения", произнася се експерт. Когато в началото на XX век започва възраждане на популярността на американската керамика, Тифани открил и студио за грънчарство. Луис бил почитател на френската керамика още от времето на първите си пътувания до Париж.

Каква необятна енергия и усет за красота е притежавал този човек!

Дълг на човечеството е да опазва малкото останало от неговото творчество, защото то е наистина уникално.

Еми МАРИЯНСКА

Още

86 изделия на Фаберже ще бъдат продадени в Лондон

86 изделия на Фаберже ще бъдат продадени в Лондон

Още

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Още

Чашите на крепостния селянин Вершинин - загадка на два века

Чашите на крепостния селянин Вершинин - загадка на два века

Още

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Андреа Бочели - зрящият глас на планетата

65 години от рождението на уникалния тенор

Кралят на психологическия трилър Джеръми Айрънс на 75

Дори гласът му има кариера за милиони

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Изпращаме един от най-талантливите си художници