Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Идеологически врагове: Комунистът Серджо Д'Анджело и ЦРУ направили световноизвестен романа "Доктор Живаго"

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Идеологически врагове: Комунистът Серджо Д'Анджело и ЦРУ направили световноизвестен романа "Доктор Живаго"

Западната пропаганда пуснала на Световното изложение книгата на Пастернак безплатно на щанда на Ватикана

Серджо Д"Анжело / Източник: Съюз на писателите на Русия

С днешна дата всички медии отбелязват като световно събитие кончината на италианския журналист Серджо Д'Анджело, който става известен с това, че изнася от бившия Съветски съюз романа на Борис Пастернак "Доктор Живаго".

Книгата, в превод на италиански от Пиетро Цветеремич, била издадена от издателство "Фелтринели" през 1957-а година.

Още

Борис Пастернак: Февруари. Без да чакаш, пиши, ридай с мастило ти

Борис Пастернак: Февруари. Без да чакаш, пиши, ридай с мастило ти

Известният роман на Борис Пастернак (1890-1960) е написан между 1945-а и 1955-а година. Авторът получава Нобелова награда за романа си, но с телеграма отказва да се яви на тържественото връчване на наградата и четири години по-късно умира. Чак през 1989-а година, след смъртта на писателя, неговият син - Евгений Пастернак, получава наградата от негово име.

Най-любопитното е, че романът "Доктор Живаго" е публикуван в Съветския съюз 30 години след издаването му в Италия.

Творбата е филмирана за първи път през 1965-а година от режисьора Дейвид Лийн. Във филма участват актьорите Омар Шариф и Джули Кристи. В Русия Пастернак е известен и със стихосбирката си "Сестра моя жизнь" /1917 г./, считана за най-влиятелната стихосбирка, написана на руски език през 20-и век.

Борис Пастернак / Снимка: Getty Images

Още

Египетският принц на Холивуд - много афери и нито една любов

Египетският принц на Холивуд - много афери и нито една любов

Накратко, историята на автора: Борис Пастернак е роден в Москва на 10-и февруари 1890-а година, в семейството на евреи - негов баща е художникът и преподавател в Московското художествено училище Леонид Пастернак, а майка му - пианистката Роза Кауфман. В дома на изтъкнатите интелектуалци чести гости били Сергей Рахманинов, Райнер Мария Рилке и Лев Толстой. Съсед им бил композиторът Александър Скрябин.

Самият Борис първоначално искал да се занимава с музика, да стане композитор. Постъпва да следва в Московската консерватория, но се отказва. През 1910-а година се премества в Университета в Марбург, където учи философия. Завръщайки се в Москва започва да пише. През 1914-а година излиза първата му стихосбирка, която критиците охарактеризират като "твърде философска и футуристична".

Портрет на бащата на Пастернак / Снимка: Getty Images

Още

Набоков предрекъл в стихове смъртта си, три години преди да умре

Набоков предрекъл в стихове смъртта си, три години преди да умре

Поезията на Пастернак, обаче, била високо оценена от Владимир Маяковски, Андрей Бели и Владимир Набоков. Странно, но "черната овца" на ретроградните цензори - Борис Пастернак не емигрира след Руската революция от 1917-а година. Една спонтанно възникнала любов го вдъхновява за стихосбирката "Сестра моя жизнь", която го прави известен в СССР.

Авторът й бил толкова комплексиран от постоянния натиск, че се колебал в продължение на четири години, дали да издаде тази своя стихосбирка. А когато тя излиза, настава истински фурор. Пастернак буквално събаря от пиедистала утвърдената вече като любима поетеса Марина Цветаева.

Борис Пастернак / Снимка: Getty Images

Още

Марина Цветаева: Ще умра, без да кажа "Аз бях"

Марина Цветаева: Ще умра, без да кажа "Аз бях"

Масово руснаците харесват поезията му, но Пастернак продължава да е недолюбван от властта. Той го осъзнава и започва да "губи времето си" с автобиографични разкази и преработки на стари свои творби. В един момент дори започва да пише патриотични стихове. Напълно отчаян от собственото си лутане и усещането, че почва да губи себе си, стига дотам, че пренебрегвайки таланта си започва да се занимава само с преводи на Шекспир, Рилке и Пол Верлен.

Известно време със съпругата му живеят в писателското селище в Переделкино, близо до Москва. Именно там се ражда идеята за романа му "Доктор Живаго". Цензурата в СССР не одобрява книгата.

Дори когато идва световното признание - Нобеловата награда за литература, в СССР неглижират творбата на Пастернак. Той е принуден да откаже да присъства на официалната церемония и написва до академията:

"Вземайки под внимание значението, което се отдава на тази награда в обществото, към което принадлежа, трябва да отхвърля това незаслужено признание. Моля, не приемайте с обида доброволния ми отказ".

Борис Пастернак / Снимка: Getty Images

От Нобеловия комитет му отговарят, че валидността на наградата остава, въпреки че авторът й отказва да я получи лично. Пастернак доброволно се отказва от своя звезден миг като творец!...

Целият му живот е белязан от мъчително опозиционерство, но той до смъртта си не напуска родината си! Въпреки че остава "чужденец в собствената си родина".

Още

Борис Пастернак се отказва от връчването на Нобеловата награда

Борис Пастернак се отказва от връчването на Нобеловата награда

Романът му "Доктор Живаго" е завършен през 1956-а година, но съдържа пасажи, написани още през 10-те и 20-те години на 20-и век. Идеализмът на главния герой Юрий Живаго се сблъсква с ужасите на реалността. В този контраст се състои и личната драма на автора на романа - Борис Пастернак. В книгата героят - д-р Живаго, преминава през сътресенията на Октомврийската революция, намира голямата си любов, а след това я губи.

Изгубва всичко, в което е вярвал.

Борис Пастернак умира в Переделкино на 30-и май 1960-а година, пишейки стихове за любовта, безсмъртието и Бог.

А сега светът припомня за неговия голям литературен успех, по повод кончината на 100-годишна възраст на журналиста Серджо Д'Анджело, който изнася ръкописа на романа вън от СССР. Журналистът почина в дома си в Сан Мартино ал Чимино.

Благодарение на този човек книгата на Пастернак става световно известна. През 2015-а година в Сицилия бяха открити бюстове на Пастернак и на италианския му преводач Цветеремич.

Но каква е историята, и само Серджо Д'Анджело ли има заслугите за известността на романа "Доктор Живаго"? Фактите са много любопитни: През 50-те години на миналия век Серджо Д'Анджело започва работа като журналист в радиостанция в Москва, където се премества да живее със семейството си. Историята с Пастернак е определяна от близките му като "приключението на живота му".

Още

Великата Мая Плисецкая губи баща си едва 13-годишна в сталинските лагери на ГУЛАГ

Великата Мая Плисецкая губи баща си едва 13-годишна в сталинските лагери на ГУЛАГ

"Романът на Пастернак е нискокачествена реакционна публицистика без литературни качества", пише вестник "Правда". Вероятно това е провокирало италианския журналист да се срещне с автора. Преди да замине за Москва, Серджо Д"Анжело работел в Рим като ръководител на книжарницата на Италианската комунистическа партия. Той бил близък приятел с издателя Джанджакомо Фелтринели, на когото обещал да намери интересни руски автори за публикуване. В Москва Д"Анжело чува за неиздадения роман на "изолирания писател" и решава да се запознае с него.

Пастернак му предава ръкописа с думите: "Отсега мога да Ви поканя на моя разстрел".

Серджо Д, Анжело в Москва / Източник: Архив на писателите на Русия

Още

Оливър Стоун: Кенеди беше жертва на ЦРУ

Оливър Стоун: Кенеди беше жертва на ЦРУ

Фелтринели получава романа от Д"Анжело и го издава. Буквално дни след публикуването на "Доктор Живаго" в Италия, романът привлякъл вниманието на ЦРУ. Намерили го за подходящ по линия на "стратегическата пропаганда" на Запада. "Доктор Живаго" бил оценен от експертите на ЦРУ като антикомунистически роман. Ето защо ЦРУ решава, че трябва да излезе "във възможно най-много преводи", за да предизвика дискусии.

И когато Нобеловият комитет поискал романа на руски език, с това се заел Съветският отдел на ЦРУ, съвместно с британските тайни служби MI6.

През 1958-а година в Брюксел се провежда първото след края на войната Световно изложение. Най-голям бил щандът на Съветския съюз, след него - този на Съединените щати. Но нито един от двата щанда не предизвикал толкова голям интерес, колкото този на Ватикана. Защото именно там били изложени безплатни екземпляри от "забранения в СССР роман "Доктор Живаго".

Тези факти изваждат романа от лоното на литературата и го превръщат в пропаганден инструмент. Те са разкрити от един журналист - Иван Толстой, и публикувани през 2009-а година. Толстой развива тезата, че ЦРУ е финансирал първото руско издание на романа на Запад. Тази теза се потвърждава и от самото американско правителство, което поради изтекла давност публикува през 2014-а година документи, които потвърждават ролята на ЦРУ в публикуването на романа на Пастернак "Доктор Живаго".

Така се оказва, че "стратегическата пропаганда" превръща двама идеологически врагове - Италианската комунистическа партия и ЦРУ, в съвместно "виновни" за световната известност на романа на Пастернак "Доктор Живаго".

Еми МАРИЯНСКА

Още

120 години от рождението на Владимир Набоков

120 години от рождението на Владимир Набоков

Още

 Дъщерята на Сталин взела за мемоарна книга 3 млн. долара

Дъщерята на Сталин взела за мемоарна книга 3 млн. долара

Още

Реваншът на Шостакович пред Сталин с Увертюра "Фестивална"

Реваншът на Шостакович пред Сталин с Увертюра "Фестивална"

Още

"Красавица и други истории" от гениалния стилист Владимир Набоков

"Красавица и други истории" от гениалния стилист Владимир Набоков

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Праправнучка на Рахманинов не позволила да върнат праха му в Русия

80 години от смъртта и 150 години от рождението на големия композитор

Умира до статива си, с четка в ръка

125 години от смъртта на руския пейзажист Иван Шишкин

Семейно неразбирателство докарва до самоубийство сина на автора на "Сърце"

115 години от смъртта на италианския писател Едмондо де Амичис