Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Писателят Иван Иванов за нобелиста Петер Хандке и смисъла на творчеството

РЕПЛИКА

Писателят Иван Иванов за нобелиста Петер Хандке и смисъла на творчеството

Как две световни новини влизат в морален сблъсък помежду си

Петер Хандке / Източник: АР/БТА

В седмицата на Нобеловите тържества отново се разгоряха много страсти. Член на Шведската академия обяви, че няма да присъства на церемонията заради тазгодишния носител на Нобелова награда за литература - Петер Хандке. Той пък от своя страна обърна гръб на журналистите, защото го питали какви са политическите му възгледи, а не обръщали внимание на писателските му постижения. Защо така?! - се питат обикновените хора. Та нима един нобелист не трябва да има и нравствените качества на човек, по когото другите да се равняват? Само талантът ли определя качеството на личността?

Още

Писателят Иван Иванов: Животът е натрупан грях

Писателят Иван Иванов: Животът е натрупан грях

Българският писател Иван Иванов реагира спонтанно на публикацията ни за Нобеловите тържества с един размисъл по този прелюбопитен въпрос - има ли граница между човека и твореца, за кого са наградите? Ето какво каза пред Impressio той:

"На 10 декември в Осло, Норвегия ще бъде връчена тазгодишната Нобелова награда за мир. Също на 10 декември, в Стокхолм, Швеция, ще бъдат връчени Нобеловите награди за литература, физика, химия, медицина и физиология, и икономика.

Нобеловите награди са учредени след смъртта на известния инженер, изследовател и предприемач Алфред Нобел, който в завещанието си обявява, с имуществото му да се учреди фонд, който да присъжда пет международни награди всяка година "на онези, които през изминалата година са допринесли най-много за човешкото добруване".

Още

Нобеловите тържества започнаха с противоречия и скандални изказвания

Нобеловите тържества започнаха с противоречия и скандални изказвания

"В съответствие със завещанието, Нобеловите награди се присъждат за забележителни успехи и научни открития, както и за значими литературни произведения, които отразяват човешките идеали за сплотяване на народите и опазване на мира. Нобеловата награда за литература за 2019 г. се присъжда на австрийския писател Петер Хандке за въздействащото му творчество, което с езикова изобретателност изследва периферията и спецификата на човешкия опит." - Ето това, казва Иванов, може да бъде прочетено, чуто или видяно във всички световни новини. Но наред с тях, има и други: "На 10 декември в Стокхолм, Швеция сдружение "Майки от Сребърница" организира протест срещу присъждане на Нобеловата награда по литература за 2019 г. от Шведската Академия на науките на австрийския писател Петер Хандке, известен с позицията си, оневинявайки босненски сърби, които избиват 8 000 мюсюлмани, мъже и момчета на възраст от 13 до 77 години при масовите кланета в град Сребреница, Босна и Херцеговина."

Денят, в който обявиха, че Петер Хандке е Нобеловият лауреат за литература за 2019-а / Източник: АР/БТА

Съпоставям двете новини и си мисля: Преди век и половина известен професор в Женева смята, че светът се състои от няколко избраника, които направляват човешката история, останалото човечество е тор. Тези няколко избрани, през определен период от време, направлявайки низшите същества, ги водят и включват в чудовищна битка на живот и смърт. Този професор, мисля, приключва живота си в психиатрична клиника. Името му е Ницше.

Иван Иванов / Снимка: Личен архив

Чудно как, но бях поканен на дискусия върху драматургията на Петер Хандке в представителна столична галерия. Признавам си чистосърдечно - за Хандке бях чувал, но нищо не знаех. Още с влизането в галерията, като героя във филма "Двойникът", започнах да чета лозунгите и първият ми се видя много хубав: "Глобално и дългосрочно ситуацията е позитивна". Текстът завършваше със снимка на хубава женска ръка, която с ярко лакиран показалец докосва мъжки полов орган. Гавра-реплика на Микеланжело и стенописа му "Сътворението на Адам" от Сикстинската капела, където образът на двете докосващи се ръце на Бог и Адам се е превърнал в Икона на човечеството. Дискусията представляваше разговор на няколко творчески обременени драматурзи с новаторски амбиции за модернизъм. Спомената от немай къде бе позицията на Хандке по отношение жертвите в Сребреница. Показани бяха на монитор и няколко откъса от пиеси на новатора Хандке, в които актьорите викаха, все едно баща им ще ражда и се караха с публиката. Надълго и нашироко ни бе разяснено, че това било велик подход в драматургията - "обругаване на публиката", включващ обиди?!? Водещите на дискусията се прехласваха по уникалния Хандке, а съвременен режисьор многозначително заяви нещо от рода, че театърът трябвало да се освободи от социалните си функции. При тези думи избухнах вътрешно, защото нищо не разбрах от великата драматургия и всичко казано. Без да дочакам края, си тръгнах в отвратително състояние, чувствайки, че някой жестоко е ограбил два часа от живота ми. И не само тях!...

Още

Александър Хайтов: Баща ми провидя бъдещето и то не му хареса

Александър Хайтов: Баща ми провидя бъдещето и то не му хареса

Колко тъжно изглеждат думите на Николай Хайтов, които днес звучат като присъда:

"Театърът свърши. Драмата също, заедно с нея и драматургията. Те ще се върнат, когато се възстанови традиционна човещина, с традиционните й задръжки и на първо място съвестта като предпоставка за каквито и да било угризения и бурни вътрешни движения."

Тогава, вървейки по улицата, си мислех за нобелиста Хандке, за режисьора и драматурзите, за цинизма от снимката, интерпретираща гения Микеланжело, и цялата тази бутафория, на която бях свидетел, както и за материалния свят, който се крепи на равновесието и справедливостта, и моралния свят , който се гради на етиката и почитане към Бог, истината и любовта в човека. В съзнанието ми непрекъснато бяха жертвите от Сребреница, защото, независимо от всичко, дори ти да си нобелистът Хандке, няма политика, бизнес, религия и литература, която да стои по-високо от човека. Ние, на Балканите, се раждаме, живеем, страдаме и умираме като горди хора и това ни отличава може би. Живеем силно - ние не живеем, а горим. Страдаме и се изпепеляваме в мъката и страданието си. Ние, балканците, мечтаем да умираме като герои. И никой няма право да обвинява и оневинява, а имаме нужда да почитаме смъртта на осемте хиляди жертви в Босна.

Още

Вижте 14 редки снимки на Чарли Чаплин в цвят, направени през 1910-1930 г.

Вижте 14 редки снимки на Чарли Чаплин в цвят, направени през 1910-1930 г.

"Едно убийство прави човек престъпник, милион убийства - герой. Разликата е в мащабите", казва големият Чарли Чаплин.

Винаги съм смятал, че историята е нещо, което се движи и само някой с примитивно мислене проспива движението й, защото няма вечни вражди. Но какво би станало, ако някой оправдае стореното в Батак, или което и да е било насилие по нашите окървавени балкански земи му присъдят, хайде, нека да не е Нобелова, а каквато и да е литературна награда за принос към мира на човечеството?! Необходимо ли е да бъркаш в жестоки рани и да обругаваш страдание, което нито познаваш, нито си изпитал?

Крачех по мокрите тротоари, чувствайки есенния хлад, угнетен и смачкан от тези тежки мисли. Не знам как и защо си припомних за комиксовите и рисувани герои, които ни се насаждат, за филмовите продукции, в които същите тези изумителни герои безапелационно с напомпени мускули със замах спасяват човечеството. Наскоро прочетох как Копола и Скорсезе се обявяват за прочистване на филмовата индустрия от този вид свръхгерои. Не ви ли се струва, че този вид супер велики напомпани и нарисувани красиво, направо изваяни комиксови свръх хора, ни ги насаждат и в политиката, и в бизнеса, и в литературата, и в обществото като цяло. И най-безумното е, че ни ги налагат като нови богове.

Още

Андреа Бочели за слепотата която "вижда" чрез музиката

Андреа Бочели за слепотата която "вижда" чрез музиката

Питам се дали всичко е случайно. Позволявам си да завърша с думите на един сляп човек с уникална съдба и божествен глас, към малката му дъщеричка:

"Няма такова нещо като "случайност", тя е измислица на жестоки, алчни и зли хора, които превръщат Истината в жертва на законите на разума" - Андреа Бочели, завършва размисъла си писателят Иван Иванов.

Още

Продуцентите на "Ятаган" с европейска награда "Предприемач на годината"

Продуцентите на "Ятаган" с европейска награда "Предприемач на годината"

Още

Премиерът връчи на проф. Димитрина Гюрова-Савова наградата  "Св. Паисий Хилендарски"

Премиерът връчи на проф. Димитрина Гюрова-Савова наградата "Св. Паисий Хилендарски"

Още

Двама писатели си поделят антинаградата за най-лошо описание на секс

Двама писатели си поделят антинаградата за най-лошо описание на секс

Още

"Изпепеляване" по Харуки Мураками с Голямата награда на CineLibri 2019 (галерия)

"Изпепеляване" по Харуки Мураками с Голямата награда на CineLibri 2019 (галерия)

Коментирай 40

Календар

Препоръчваме ви

LP пред Dir.bg: Свирех на тенис ракета като дете и не вярвах, че е възможно да стана музикантка

Лаура Перголези, чийто специален глас и присъствие никога не можете да сбъркате

Борис Луканов: Сцената е храм, на нея не може да излезеш и да си свирукаш

Театърът трябва да е позиция, да излъчва послания, да бъде мисия. Поне аз така го приемам", казва големият актьор

Петър Петров-Перо: Някъде, някога, съм си се представял като режисьор и ето, че дойде моментът

"Дакота" на Жорди Галсеран под режисурата на Петър Петров - Перо - на 23 и 25 май в Yalta Art Room

Оле Фрам от немския колектив LIGNA: Танцът помага на децата да познават тялото си и пространството около тях

Танцовият градски пърформанс ще бъде на 14 май в парка на Топлоцентрала от 11.00 и 12.30 часа

Тонислав Христов: В "Добрият шофьор" Малин Кръстев и Геро разказват и свои лични истории

"Прототипът на главния герой вършеше незаконни неща, затова нямаше как да направя документален филм за него", разкрива режисьорът

Теодор Ушев: В Москва "φ1.618" беше изпратен с кадри против войната и Путин

Режисьорът определя участието си като пънкарски, провокативен акт на изкуството