Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Писателят Иван Иванов за нобелиста Петер Хандке и смисъла на творчеството

РЕПЛИКА

Писателят Иван Иванов за нобелиста Петер Хандке и смисъла на творчеството

Как две световни новини влизат в морален сблъсък помежду си

Петер Хандке / Източник: АР/БТА

В седмицата на Нобеловите тържества отново се разгоряха много страсти. Член на Шведската академия обяви, че няма да присъства на церемонията заради тазгодишния носител на Нобелова награда за литература - Петер Хандке. Той пък от своя страна обърна гръб на журналистите, защото го питали какви са политическите му възгледи, а не обръщали внимание на писателските му постижения. Защо така?! - се питат обикновените хора. Та нима един нобелист не трябва да има и нравствените качества на човек, по когото другите да се равняват? Само талантът ли определя качеството на личността?

Още

Писателят Иван Иванов: Животът е натрупан грях

Писателят Иван Иванов: Животът е натрупан грях

Българският писател Иван Иванов реагира спонтанно на публикацията ни за Нобеловите тържества с един размисъл по този прелюбопитен въпрос - има ли граница между човека и твореца, за кого са наградите? Ето какво каза пред Impressio той:

"На 10 декември в Осло, Норвегия ще бъде връчена тазгодишната Нобелова награда за мир. Също на 10 декември, в Стокхолм, Швеция, ще бъдат връчени Нобеловите награди за литература, физика, химия, медицина и физиология, и икономика.

Нобеловите награди са учредени след смъртта на известния инженер, изследовател и предприемач Алфред Нобел, който в завещанието си обявява, с имуществото му да се учреди фонд, който да присъжда пет международни награди всяка година "на онези, които през изминалата година са допринесли най-много за човешкото добруване".

Още

Нобеловите тържества започнаха с противоречия и скандални изказвания

Нобеловите тържества започнаха с противоречия и скандални изказвания

"В съответствие със завещанието, Нобеловите награди се присъждат за забележителни успехи и научни открития, както и за значими литературни произведения, които отразяват човешките идеали за сплотяване на народите и опазване на мира. Нобеловата награда за литература за 2019 г. се присъжда на австрийския писател Петер Хандке за въздействащото му творчество, което с езикова изобретателност изследва периферията и спецификата на човешкия опит." - Ето това, казва Иванов, може да бъде прочетено, чуто или видяно във всички световни новини. Но наред с тях, има и други: "На 10 декември в Стокхолм, Швеция сдружение "Майки от Сребърница" организира протест срещу присъждане на Нобеловата награда по литература за 2019 г. от Шведската Академия на науките на австрийския писател Петер Хандке, известен с позицията си, оневинявайки босненски сърби, които избиват 8 000 мюсюлмани, мъже и момчета на възраст от 13 до 77 години при масовите кланета в град Сребреница, Босна и Херцеговина."

Денят, в който обявиха, че Петер Хандке е Нобеловият лауреат за литература за 2019-а / Източник: АР/БТА

Съпоставям двете новини и си мисля: Преди век и половина известен професор в Женева смята, че светът се състои от няколко избраника, които направляват човешката история, останалото човечество е тор. Тези няколко избрани, през определен период от време, направлявайки низшите същества, ги водят и включват в чудовищна битка на живот и смърт. Този професор, мисля, приключва живота си в психиатрична клиника. Името му е Ницше.

Иван Иванов / Снимка: Личен архив

Чудно как, но бях поканен на дискусия върху драматургията на Петер Хандке в представителна столична галерия. Признавам си чистосърдечно - за Хандке бях чувал, но нищо не знаех. Още с влизането в галерията, като героя във филма "Двойникът", започнах да чета лозунгите и първият ми се видя много хубав: "Глобално и дългосрочно ситуацията е позитивна". Текстът завършваше със снимка на хубава женска ръка, която с ярко лакиран показалец докосва мъжки полов орган. Гавра-реплика на Микеланжело и стенописа му "Сътворението на Адам" от Сикстинската капела, където образът на двете докосващи се ръце на Бог и Адам се е превърнал в Икона на човечеството. Дискусията представляваше разговор на няколко творчески обременени драматурзи с новаторски амбиции за модернизъм. Спомената от немай къде бе позицията на Хандке по отношение жертвите в Сребреница. Показани бяха на монитор и няколко откъса от пиеси на новатора Хандке, в които актьорите викаха, все едно баща им ще ражда и се караха с публиката. Надълго и нашироко ни бе разяснено, че това било велик подход в драматургията - "обругаване на публиката", включващ обиди?!? Водещите на дискусията се прехласваха по уникалния Хандке, а съвременен режисьор многозначително заяви нещо от рода, че театърът трябвало да се освободи от социалните си функции. При тези думи избухнах вътрешно, защото нищо не разбрах от великата драматургия и всичко казано. Без да дочакам края, си тръгнах в отвратително състояние, чувствайки, че някой жестоко е ограбил два часа от живота ми. И не само тях!...

Още

Александър Хайтов: Баща ми провидя бъдещето и то не му хареса

Александър Хайтов: Баща ми провидя бъдещето и то не му хареса

Колко тъжно изглеждат думите на Николай Хайтов, които днес звучат като присъда:

"Театърът свърши. Драмата също, заедно с нея и драматургията. Те ще се върнат, когато се възстанови традиционна човещина, с традиционните й задръжки и на първо място съвестта като предпоставка за каквито и да било угризения и бурни вътрешни движения."

Тогава, вървейки по улицата, си мислех за нобелиста Хандке, за режисьора и драматурзите, за цинизма от снимката, интерпретираща гения Микеланжело, и цялата тази бутафория, на която бях свидетел, както и за материалния свят, който се крепи на равновесието и справедливостта, и моралния свят , който се гради на етиката и почитане към Бог, истината и любовта в човека. В съзнанието ми непрекъснато бяха жертвите от Сребреница, защото, независимо от всичко, дори ти да си нобелистът Хандке, няма политика, бизнес, религия и литература, която да стои по-високо от човека. Ние, на Балканите, се раждаме, живеем, страдаме и умираме като горди хора и това ни отличава може би. Живеем силно - ние не живеем, а горим. Страдаме и се изпепеляваме в мъката и страданието си. Ние, балканците, мечтаем да умираме като герои. И никой няма право да обвинява и оневинява, а имаме нужда да почитаме смъртта на осемте хиляди жертви в Босна.

Още

Вижте 14 редки снимки на Чарли Чаплин в цвят, направени през 1910-1930 г.

Вижте 14 редки снимки на Чарли Чаплин в цвят, направени през 1910-1930 г.

"Едно убийство прави човек престъпник, милион убийства - герой. Разликата е в мащабите", казва големият Чарли Чаплин.

Винаги съм смятал, че историята е нещо, което се движи и само някой с примитивно мислене проспива движението й, защото няма вечни вражди. Но какво би станало, ако някой оправдае стореното в Батак, или което и да е било насилие по нашите окървавени балкански земи му присъдят, хайде, нека да не е Нобелова, а каквато и да е литературна награда за принос към мира на човечеството?! Необходимо ли е да бъркаш в жестоки рани и да обругаваш страдание, което нито познаваш, нито си изпитал?

Крачех по мокрите тротоари, чувствайки есенния хлад, угнетен и смачкан от тези тежки мисли. Не знам как и защо си припомних за комиксовите и рисувани герои, които ни се насаждат, за филмовите продукции, в които същите тези изумителни герои безапелационно с напомпени мускули със замах спасяват човечеството. Наскоро прочетох как Копола и Скорсезе се обявяват за прочистване на филмовата индустрия от този вид свръхгерои. Не ви ли се струва, че този вид супер велики напомпани и нарисувани красиво, направо изваяни комиксови свръх хора, ни ги насаждат и в политиката, и в бизнеса, и в литературата, и в обществото като цяло. И най-безумното е, че ни ги налагат като нови богове.

Още

Андреа Бочели за слепотата която "вижда" чрез музиката

Андреа Бочели за слепотата която "вижда" чрез музиката

Питам се дали всичко е случайно. Позволявам си да завърша с думите на един сляп човек с уникална съдба и божествен глас, към малката му дъщеричка:

"Няма такова нещо като "случайност", тя е измислица на жестоки, алчни и зли хора, които превръщат Истината в жертва на законите на разума" - Андреа Бочели, завършва размисъла си писателят Иван Иванов.

Още

Продуцентите на "Ятаган" с европейска награда "Предприемач на годината"

Продуцентите на "Ятаган" с европейска награда "Предприемач на годината"

Още

Премиерът връчи на проф. Димитрина Гюрова-Савова наградата  "Св. Паисий Хилендарски"

Премиерът връчи на проф. Димитрина Гюрова-Савова наградата "Св. Паисий Хилендарски"

Още

Двама писатели си поделят антинаградата за най-лошо описание на секс

Двама писатели си поделят антинаградата за най-лошо описание на секс

Още

"Изпепеляване" по Харуки Мураками с Голямата награда на CineLibri 2019 (галерия)

"Изпепеляване" по Харуки Мураками с Голямата награда на CineLibri 2019 (галерия)

Коментирай 40

Календар

Препоръчваме ви

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Режисьорът Леван Когуашвили: Грузинското кино говори за тъжни неща с жизнерадост

Филмът "Брайтън 4" откри юбилейното издание на София Филм Фест в присъствието на режисьора

Блаж Кемперле от квартет "Сигнум": Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове

Световна премиера с новия проект на виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” в България

Режисьорът Петър Денчев: Положението на артистите у нас е класов проблем

"Липсата на класово съзнание как се самоопределяш в подобна система е проблем и за това каква цена можеш да изискаш за своя труд и кой трябва да я плати" споделя още Денчев

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

На своята нова среща със софийската публика на 23 септември, талантливата канадка се представя със симфоничен концерт, включващ творби от Бѐдржих Сметана, Макс Брух и Дмитрий Шостакович

Цигуларят Йосиф Радионов: Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство

Музиката, която изпълнявахме със съпругата ми по време на пандемията, трябваше да е обнадеждаваща, казва големият музикант